Šta je novo?

[SPLIT] nVidia Quadro Softmod

Nece da instalira ni obicne ni quadro drajvere. RT ne prepoznaje karticu.
Da li ima neko resenje osim reinstalacije XinXP ?

Kao sto rekoh, sledeci postupak:

1. Skini sa neta Driver Cleaner Pro
2. Deinstaliraj RT
3. Deinstaliraj stare drajvere, ako vec nisi
4. Ocisti komp sa Driver Cleaner Pro (selektuj ''Select miltiple cleaning filters'', pa ubaci nVidia, nVidia Stereo i nVidia WDM)
5. Restartuj komp
6. Instaliraj ForceWare drajvere opet. Kraj

Tako sam ja sredio komp

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh, sledeci postupak:

1. Skini sa neta Driver Cleaner Pro
2. Deinstaliraj RT
3. Deinstaliraj stare drajvere, ako vec nisi
4. Ocisti komp sa Driver Cleaner Pro (selektuj ''Select miltiple cleaning filters'', pa ubaci nVidia, nVidia Stereo i nVidia WDM)
5. Restartuj komp
6. Instaliraj ForceWare drajvere opet. Kraj

Tako sam ja sredio komp

To sam uradio jos jutros....nego me buni to sto mi posle brisanja RT dozvoljava da instaliram Quadro drajvere!!! Ali ***a, izgleda da su ti drajveri "obicni" tj za standardnr nvidia karte, samo sto su ubacili ono "quadro".

Znaci nista.....pa kako je onaj majstor flash-ovao svoju 7900 ?!?!?
---

Uspeo sam i ja da instaliram Quadro drajvere, ali je karta i dalje bila identifikovana kao 7600GT. Tako da nista od moda. Vratio sam 94.24.

@GoranM i hardbuster:
Bio sam i ja na guru3d forumu, znao sam da nije moguce ali nisam znao da je na hardware nivou onesposobljeno. Sa druge strane nasao sam par likova koji tvrde da su uspeli (neki sa 7900 i jedan sa 7600Go), pa me to navelo da probam. Sad kad sam malo vise zagrebao po ovoj temi vidim da nema neke velike koristi od softQuadra (ovo sto je GoranM potencirao u radu). Hvala na odgovorima u svakom slucaju.

Ako nema nista od QuadSoft-a, kako se ponasa ATI u slicnim situacijama...Da li se modovanjem u FireGL (imao sam pooodavno ForeGL1000) dobija neko poboljsanje u 3D programima i da li se nesto gubi od brzine u igrama....
---

Ja sam ih gomilu izmodovao do sada pocev od onih starih Ti4200 pa preko serija 5 i 6, bio sam u firmi glavnozaduzeni za softmod godinama:)

Razlika je uvijek bila ogromna, bez izuzetka, uz napomenu da pricam samo o Mayi. Viewport tumble speed sa heavy poly mesh-om odmah skace za bar duplo, spacebar switch, stabilnost, nema bugova, crvena linija u graph editoru itd.. treba ukljuciti unified back/depth buffer (ako ga nemate niste ni modovali dobro) i iskljuciti vertical sync (maya samo). Najbolje uzeti starije drivere, 77, 88 ili slicno.

Imam i Quadro 1500FX na laptopu koji je baziran na 7900, na zadnjim certifikovanim drajverima, otprilike je ista brzina kao 6800GT + softmod, cak i sa quadrom imam jedan non-critical bug koji se ne pojavljuje na modovanom 6800GT.

Najcesce, kupovina quadro karte je cisto bacanje para, pogotovo ako radite u 3dMax-u ili drugim softverima. Ako ste na Maya-i, onda zavisi, sa jednim monitorom svaki noviji gforce ima dovoljno brzine da prakticno anulira nepostojanje overlay planeova i pruzi cak i veci sirovi FPS od modovanog 6800GT ili Quadro karte starije generacije. Sa dva monitora oce da bude problematicno i sa dosta bugova. Tesko je dati univerzalni predlog treba znati sa cim se covek bavi, animira, modeluje, teksturira, jesu scene heavy, koristi li hardwerski rendering i mnogo sta jos

Igre su 5%-10% ili vise sporije na modovanim kartama.

Uspeo sam i ja da instaliram Quadro drajvere, ali je karta i dalje bila identifikovana kao 7600GT. Tako da nista od moda. Vratio sam 94.24.

@GoranM i hardbuster:
Bio sam i ja na guru3d forumu, znao sam da nije moguce ali nisam znao da je na hardware nivou onesposobljeno. Sa druge strane nasao sam par likova koji tvrde da su uspeli (neki sa 7900 i jedan sa 7600Go), pa me to navelo da probam. Sad kad sam malo vise zagrebao po ovoj temi vidim da nema neke velike koristi od softQuadra (ovo sto je GoranM potencirao u radu). Hvala na odgovorima u svakom slucaju.

Ti koji tvrde da su uspeli su dobili "zuti karton" za laganje od admina.

Modovanje ROM-a ne spada, nije podržano od RT, nema veze sa guru3D. Kao što sam rekao, moguće je flešovati 7900GTO u 5500, dobija se ubrzanje kao sa pravim quadro-m.

Ta priča o tome da nove kartice imaju iste performanse kada se instalira Quadro drajver (nema ubrzanja) je tačna, vidi se na rezultatima od Specviewperf-a koje sam okačio ovde.
ALI, kada se instalira Quadro drajver, bug-ova sa Mayom nema, iako kartica radi istom brzinom. Programi kao što su RealFlow takođe rade bolje i prihvataju da prikažu neke stvari koje sa običnim drajverima ne bi:
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=238965
"It's a known fact that Realview only checks for a Quadro PCI-ID, it doesn't care for actual pro capabilities."

Ja sam o ovim modovima prvo čitao na forums.cgsociety.org, u vreme kad se pojavila 8800 se opet pojavila priča o RT i modovanju, ljudi koji koriste mayu su uglavnom prešli na Quadro drajvere. Dosta njih sa serijom 7xxx takođe koriste Quadro drajvere.

Problem je u tome što ljudi pišu da su modovali karticu, a u stvari su samo maskirali PCI-ID, oni su zadovoljni jer sa mayom nema više bug-ova, iako brzina ostaje ista.

Što se mene tiče, ako sledeći put ne budem kupio pravi Quadro, i ja ću staviti Quadro drajvere iako to onda možda neće biti pravi mod nego PCI-ID maska.
Jedino ako ovaj lik sa http://www.s155158671.websitehome.co.uk/ ne izmoduje bios i za novije kartice od 7900GTO, onda ću da flešujem i ja.

Sa dva monitora oce da bude problematicno i sa dosta bugova.
Ovo se rešava tako što isključiš multithread optimization u drajverima, pošto je i maya display optimizovan za više jezgara (zbog prikaza animacije), kolje se sa drajverom, mada mislim da je novim drajverima ispravljeno.

Poslednja izmena:
Modovanje ROM-a ne spada, nije podržano od RT, nema veze sa guru3D. Kao što sam rekao, moguće je flešovati 7900GTO u 5500, dobija se ubrzanje kao sa pravim quadro-m.

Ta priča o tome da nove kartice imaju iste performanse kada se instalira Quadro drajver (nema ubrzanja) je tačna, vidi se na rezultatima od Specviewperf-a koje sam okačio ovde.
ALI, kada se instalira Quadro drajver, bug-ova sa Mayom nema, iako kartica radi istom brzinom. Programi kao što su RealFlow takođe rade bolje i prihvataju da prikažu neke stvari koje sa običnim drajverima ne bi:
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=238965
"It's a known fact that Realview only checks for a Quadro PCI-ID, it doesn't care for actual pro capabilities."

Ja sam o ovim modovima prvo čitao na forums.cgsociety.org, u vreme kad se pojavila 8800 se opet pojavila priča o RT i modovanju, ljudi koji koriste mayu su uglavnom prešli na Quadro drajvere. Dosta njih sa serijom 7xxx takođe koriste Quadro drajvere.

Problem je u tome što ljudi pišu da su modovali karticu, a u stvari su samo maskirali PCI-ID, oni su zadovoljni jer sa mayom nema više bug-ova, iako brzina ostaje ista.

Što se mene tiče, ako sledeći put ne budem kupio pravi Quadro, i ja ću staviti Quadro drajvere iako to onda možda neće biti pravi mod nego PCI-ID maska.
Jedino ako ovaj lik sa http://www.s155158671.websitehome.co.uk/ ne izmoduje bios i za novije kartice od 7900GTO, onda ću da flešujem i ja.

Ovo se rešava tako što isključiš multithread optimization u drajverima, pošto je i maya display optimizovan za više jezgara (zbog prikaza animacije), kolje se sa drajverom, mada mislim da je novim drajverima ispravljeno.

Ako sam dobro razumeo, poenta je cele price da iako nemas pravi Quadro, imas mogucnost da instaliras Quaro drivere?
(preko laziranja PCI iDa?)
Sto moze a i ne mora da ti donese nista u zavisnosti od programa?

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumeo, poenta je cele price da iako nemas pravi Quadro, imas mogucnost da instaliras Quaro drivere?
(preko laziranja PCI iDa?)
Sto moze a i ne mora da ti donese nista u zavisnosti od programa?

Baš tako, ako imaš neke od kartica 6xxxx generacije ili flešovani 7900GTO onda dobijaš ubrzanje kao da imaš pravi Quadro a ako imaš neku drugu karticu, onda ne dobijaš dodatno ubrzanje, ali možeš da instaliraš Quadro drajvere što ti ipak donosi nestajanje bug-ova u nekim programima (Maya, RealFlow...) iako, tehnički, karticu nisi modovao u Quadro, nego si samo "lažirao" PCI id da bi Quadro drajveri prošli, instalirali se.

Baš tako, ako imaš neke od kartica 6xxxx generacije ili flešovani 7900GTO onda dobijaš ubrzanje kao da imaš pravi Quadro a ako imaš neku drugu karticu, onda ne dobijaš dodatno ubrzanje, ali možeš da instaliraš Quadro drajvere što ti ipak donosi nestajanje bug-ova u nekim programima (Maya, RealFlow...) iako, tehnički, karticu nisi modovao u Quadro, nego si samo "lažirao" PCI id da bi Quadro drajveri prošli, instalirali se.

Snimi ovo

Xeon 3210 2.13Ghz x 4
MSi 7900GTO
XP x64 SP2
169.21 WHQL Drivers, MAX 2008, 1280 x 960

4viewports.MAX | 57.6701
8direct.MAX | 456.621
8omni.MAX | 387.597
8spot.MAX | 328.407
blitting.MAX | 834.724
dualplanes.MAX | 862.999
geometry1.MAX | 349.243
geometry2.MAX | 223.38
multitex.MAX | 1.1782
rasterize.MAX | 653.168
textured1.MAX | 465.839
textured2.MAX | 169.563
textured3.MAX | 169.319
transpar.MAX | 219.106
wireframe1.MAX | 16.5517
wireframe2.MAX | 15.9464

Comp High: 147.564
Comp Low: 148.2

Xeon 3210 2.13Ghz x 4
MSi 7900GTO
XP x64 SP2
162.25 Quadro WHQL Drivers + RT 2.06, MAX 2008

4viewports.MAX | 87.6424 52%
8direct.MAX | 512.821 12%
8omni.MAX | 400 3%
8spot.MAX | 337.268 2.70%
blitting.MAX | 969.619 16.20%
dualplanes.MAX | 908.747 5.30%
geometry1.MAX | 392.157 12.30%
geometry2.MAX | 236.967 5.80%
multitex.MAX | 1.17777
rasterize.MAX | 435.35 -45%
textured1.MAX | 494.723 6.20%
textured2.MAX | 171.821 1%
textured3.MAX | 170.184 1%
transpar.MAX | 225.428 2.70%
wireframe1.MAX | 81.3449 500%
wireframe2.MAX | 45.6066 300%

Comp High: 199.446
Comp Low: 172.065

Dakle, nije pravi mod vec samo Quadro driveri i obican D3D driver za viewport u Maxu.
To za flashovanje 7900GTO, skino sam rom, al nesto nemam m*** da fleshnem, jel znas nekog kome je uspelo 100%.
Mada i sa fleshom tesko da bi dobio neke extra frejmove, u odnosu na ovaj obican quadro driver.

Ovde je test, ako neko oce da se zeza
http://rapidshare.com/files/3108339/bmark4.rar.html

Poslednja izmena:
Snimi ovo
wireframe1.MAX | 81.3449 500%
wireframe2.MAX | 45.6066 300%

Dakle, nije pravi mod vec samo Quadro driveri i obican D3D driver za viewport u Maxu.
To za flashovanje 7900GTO, skino sam rom, al nesto nemam m*** da fleshnem, jel znas nekog kome je uspelo 100%.
Mada i sa fleshom tesko da bi dobio neke extra frejmove, u odnosu na ovaj obican quadro driver.

LOL, jel ovo znači da si dobio 300/500%?!

Eh, da zaboravio sam da napišem, kada staviš Quadro drajvere i koristiš D3D, dobijaš isto ubrzanje kao sa Quadrom, zato što je nvidia blokirala samo OpenGL :d, mada će verovatno i to blokirati jednog dana, čuvaj te drajvere...

Ako koristiš max, mislim da nema potrebe da flešuješ, dobio si ukupno
Comp High: 199.446
Comp Low: 172.065

dovoljno ubrzanja i ne znam da li će ti fleš doneti još više (u OpenGL sigurno, u D3D ne verujem).

Napisao sam gore, imam druga kome to radi, video je na forums.cgsociety.org nekog lika iz Austrije koji je to uradio i onda je namenski kupio MSI 7900GTO i uradio to isto. `Ajde cimnuću ga pa da mi da više info-a.

^
Da!!
Nisam instaliro MAXtreme D3D, ako probas da ih instaliras prodje instalacije OK, al MAX nece da se digne kako treba (MAX otprilike komunicira sa VGA direktno, dakle ne interesuje ga sto si slago Win, on posebno proverava).
Al evo i bez MAXtreme D3D, sa obicnim D3D vise nego dobro, pogotovo za wireframe.

Ako je sudeci po slikama, BIOS mod bi trebalo da uspe.
Inace ispod one MSI nalepnice je obican nVidija sticker.

Poslednja izmena:
Evo, poslao mi drug linkove:

http://forums.cgsociety.org/showthread.php?f=7&t=510244&page=4&pp=15
Post #48, ThomasMahler

Imao je nekih problema sa 9x.xx drajverom za Quadro, evo kako ih je rešio:
http://forums.cgsociety.org/showthread.php?f=7&t=513017

Inače, sad pogledah na newegg-u, PNY Quadro FX5500 (sa 1GB memorije) košta $2,349.99 :shock:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814133189

Pogledaj prvo da li ima neka fora da se instaliraju Maxtreme drajveri na maskirani PCIE-id (nemoj me držati za reč, ali mislim da sam video na nvidia forumu, tu sam i pročitao da D3D nije blokiran, samo OpenGL), tražim link sada...
Možda ima i na nekim specijalizovanim max forumima...

Što se fleša tiče, i ja bih prvo probao nešto drugo, naročito pošto nemam neku PCI grafu za svaki slučaj... Dobio si dosta u testu, ako primarno radiš u max-u ni ja verovatno ne bih flešovao, ovako, pošto radim u Mayi, sada i se i ja mislim da nabavim 7900GTO pa da imam Quadro FX5500 ali možda će neko uraditi bios i za ovaj Quadro sa G92 čipom, to će biti još brže, a nije neka razlika u ceni, videćemo, dobar mi je još uvek moj softQuadroFX540...

Za one koji koriste Solidworks, isto imaju neke dobitke od ovog "maskiranja":
http://forums.nvidia.com/lofiversion/index.php?t37552.html
"But Solidworks can work in RealView mode! That is only benefit from moding 8800 to Quadro"

EDIT:
Evo link-a za Maxtreme:
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=220942&highlight=8800+quadro

"The typical slowdowns/hangs (a protection, which Nvidia added to the OpenGL API to stop softquadroing) don't exist in D3D (yet) - however, they are still present in OGL. So that means i could not disable this protection at this time. That's why Specviewperf and OGL appz would crash your system after the mod- so don't run it/them. ... But as Maxtreme is now built on D3D, there is no problem for 3dsmax 9 users."

Poslednja izmena:
^
Hvala puno na linkovima, (skinuo sam jos pre te BIOSe al' nisam znao ni za koga da je modovao kao onaj austrijanac).
Probao sam da instaliram MAXtreme, prodje install al nece MAX da se podigne sa njim.

Poslednja izmena:
Kako li je ovima uspelo? Možda su koristili neke starije drajvere?
Možda neće na WinXP x64? Koji max koristiš?

EDIT:
Evo link-a za Maxtreme:
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=220942&highlight=8800+quadro

"The typical slowdowns/hangs (a protection, which Nvidia added to the OpenGL API to stop softquadroing) don't exist in D3D (yet) - however, they are still present in OGL. So that means i could not disable this protection at this time. That's why Specviewperf and OGL appz would crash your system after the mod- so don't run it/them. ... But as Maxtreme is now built on D3D, there is no problem for 3dsmax 9 users."

Kako li je ovima uspelo? Možda su koristili neke starije drajvere?
Možda neće na WinXP x64? Koji max koristiš?

To na guru3D moze samo za 8800GTS (8800GTX nisam siguran)
Za 7900GTO moze ili bios flash ili samo Quadro driveri sto mu za MAX dodje skoro pa isto, za OpenGL programe (maya) nije isto al MAX je skroz preso na D3D.
Najbitnije je da sa ovim quadro driverima ovo je skoro pa ceo mode doduse samo za max, al to je sto je (ionako mi se ne znoje dlanovi kod fleshanja graficke).
Ako vidis rezultate ni sa MAXtremom nije nesto veci skor.
Da, XPx64+MAX x64

Poslednja izmena:
Najbitnije je da sa ovim quadro driverima ovo je skoro pa ceo mode doduse samo za max, al to je sto je (ionako mi se ne znoje dlanovi kod fleshanja graficke).
Ako vidis rezultate ni sa MAXtremom nije nesto veci skor.
Ma da, što da flešuješ kad imaš fino ubrzanje, za Max stvarno nema potrebe.

Nego, nemam pojma kako je ovaj Austrijanac našao onaj BIOS... Da nema negde neki forum, možda ima bios-a za još neke modele, još malo nekih objašnjenja i fora koje nemaju veze sa RT i guru3d...

Poslaću mu PM tamo pa da vidimo.

Sa ovim Quadro drajverima mozda ima ubrzanja u Maxu, ali zato igrame i 3DMark-ovi rade sporije (3Dmark03 ranije 11.000, sa Quadro 9.000)
Vratio sam se na stare 9x.xx drajvere :S:

Vrh Dno