Šta je novo?

CRC greske na narezanim fajlovima... (Nero 6 i 8, Burn at Once, ImgBurn)

radulle

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
630
  • Znaci, probano je na: Nero 6 i 8, Burn at Once, ImgBurn... Pri verifikaciji diskova programi prijavljujuju missmatch u odnosu na originalne fajlove. Takodje sam i sam izveo verifikaciju fajlova (md5 i sfv hash) i oni prijavjuju CRC greske na narezanim fajlovima.
    ZAKLJUCAK: Nije do programa za narezivanje, mada ne znam da li bi moglo biti do I/O interfejsa... ImgBurn koristi SPTI, a Nero 6 WNASPI32, za Nero 8 nisam siguran.

• Isprobano na Samsung SH-203B kao i na Pioneer 212D... Oba prave greske na mojoj konfiguraciji, dok na drugim konfiguracijama rade savrseno, oba ne starija od 3 meseca.
    ZAKLJUCAK: Nije do DVD rezaca ali bi mozda moglo biti do SATA interfejsa na ploci.

• Konfiguracija Barton 2500+, stock cooler (temp 45C - 55C, 60C pri max opterecenju), Geil 2x512MB, Nforce2 ploca Abit NF7-S, ATI AIW X800XT, napajanje kinez (daje 5.03V +- 0.02V i u proseku 11.70V +- 0.2V pri najgorim mucenjima). Testirao sam procesor sa S&M i Orthos i prijavjuju sve da je OK. Za temperature koriscen SpeedFan. Svi testovi passed, jedino S&M test za memoriju prijavio gresku u jednoj od iteracija, test za memoriju #2, ali svaka traje po sat do dva tako da ne verujem da je do memorije jer se na diskovima greske javljaju u veoma velikom broju, u proseku svaki peti fajl neispravan.
    ZAKLJUCAK: Nije do procesora, najverovatnije ni do memorije... Sumnjam na plocu i napajanje, mozda virus...
KONACNI ZAKLJUCAK: Zaista mi treba pomoc...

PS: problem slican ovoj temi by baltazar. Problemi nisu reseni instalacijom novije verzije Nero-a.

Mala šansa, al' ipak da pitam: jesi li probao sa nekim drugim medijima, možda su ti koje imaš nekako falični?

Ako si nešto OC-ovao, sve vrati na default, čisto probe radi. Takođe privremeno ukloni (pozatvaraj) SVE ne-neophodne rezidentne programe pa onda probaj.

Za svaki slučaj, probaj i sa novijom verzijom Nero-a (8.2.x.x), pošto su ti rezači koje pominješ novijih datuma...

Puno sreće.

Poslednja izmena:
Probano sa vise primeraka DVD+R, DVD+RW, CR-RW i CD-R... Svi na mojoj masini prave greske, na drugima rade posteno...

Bez obzira na setovanja i kad je OC i kad nije greske su tu...

Probacu i noviji NERO mada kao sto rekoh, ImgBurn takodje prijavljuje probleme. Naime, u kombinaciji ImgBurn + DVDInfoPro vidim brzine obrtanja, rezanja, buffera... sve na grafiku i sve deluje ok, pri surface testovima medija sve je sa izuzetno niskim PI/PO brojem gresaka na Verbatim DVD+R 16x rezanim na 8x/12x, pogotovo na mighty fine Samsungu. Ipak javljaju se te CRC greske u fajlovima sporadicno sto mi uopste nije jasno zasto i to u velikom broju.

Da napomenem, gresaka pri kopiranju sa HDD-a na HDD, arhiviranju (RAR, 7Z) nema, tako da sigurno nije do memorije...

Poslednja izmena:
Probao sam i NERO 8.2.8.0... Celu konfiguraciju cak down clockovao... Nista... ne vredi...

Ideje, molim Vas...

A da probaš sa nekim snimačem koji ima PATA interfejs, pa da eliminišeš problem sa SATA interfejsom? Da probaš sa novijom verzijom BIOS-a i da pogledaš da li ima update FW za xATA kontroler?

Probaj da staviš novije drajvere za ploču (sata kontroler). Imaš li Service Pack 2 na XP-u?

Možeš da probaš da deinstaliraš drajvere za sata, pa da windows stavi svoje, microsoft-ove.

Mogao bi da skineš sa nero-vog sajta one programe za potpunu deinstalaciju nero-a, pa da vidiš da li to nešto rešava (nero stavlja i neke drajvere koji mogu da brljaju).

Probaj još neki test za memoriju, ako i on pokazuje grešku, onda probaj sa jednim mem. modulom (ispravnim) ili pozajmi od nekog memoriju.

Isključi jedan pisač i probaj samo sa jednim.

Probaj Nero Micro.

Eto još par ideja, nadam se da je softverski problem.

Poslednja izmena:

• [jedino S&M test za memoriju prijavio gresku u jednoj od iteracija, test za memoriju #2, ali svaka traje po sat do dva tako da ne verujem da je do memorije jer se na diskovima greske javljaju u veoma velikom broju, u proseku svaki peti fajl neispravan.
    .

• Evo tvoje greske, ovo ne smes da tvrdis. Memoriju testiraj sa Memtest86+ i sa Goldmemory i ako nadjes i samo jednu gresku na bilo kom programu vidi zasto je dobijas, slab napon na memoriji, previse zategnute latencije, riknjava napajanje.

Evo tvoje greske, ovo ne smes da tvrdis. Memoriju testiraj sa Memtest86+ i sa Goldmemory i ako nadjes i samo jednu gresku na bilo kom programu vidi zasto je dobijas, slab napon na memoriji, previse zategnute latencije, riknjava napajanje.

Svestan sam toga, ali greska se javila samo na jednom mestu u S&M-u, dok se na svim DVD i CD medijima greske javljaju bukvalno svaki peti fajl... To je zaista mnogo. Spustio sam latencije, trebao bih veceras ponovo da iztestiram memoriju sa ta dva programa sto si spomenuo, cini mi se da ih ima na HirenCD-u. Trebao bih sutra da pozajmim od drugara PATA przilicu pa javljam da li sam sta postigao...

Napokon sam dosao u privremeni posed ATA IDE DVD rezaca... U pitanju je Pioneer DVR-111DBK. Narezao sam par diskova, istih onih RW koje sam pokusavao sa SATA rezacima i CRC gresaka nema. Znaci, SATA je pravio problem sve vreme. Predpostavljam da posto je ovo jedna od ranijih ploca sa SATA interfejsom mozda ima nekih nesuglasica sa rezacima :( Sad... Da napomenem, SATA rezaci citaju diskove ispravno, bez gresaka, ali pri rezanju prave CRC greske u velikom broju.

Hmm... Inace u pitanju je Silicon Image Sil 3112 SATARaid Controler... Blah... Microsoft driveri ne postoje, samo proizvodjaca, te sam uvek pri instalacijama Windows-a morao da embeedujem drivere.

Uzasno mi je bad da ne koristim ovaj Samsungm, zaista je extra burner. Mislio sam da ako bi uzeo adapter SATA na USB mozda bi sve ok radilo. Samo me interesuje da li bi na taj nacin gubio na kvalitetu narezanih medija ili bilo cemu drugom.

Hmm... Inace u pitanju je Silicon Image Sil 3112 SATARaid Controler... Blah... Microsoft driveri ne postoje, samo proizvodjaca, te sam uvek pri instalacijama Windows-a morao da embeedujem drivere.
A može li da prođe instalacija win-a ako kontroler postaviš u IDE mod? Možda je u ovome problem, možda neće lepo da rade pisači u AHCI?

Poslednja izmena:
Stara ploca je u pitanju, ne postoji da se bira tako nesto u BIOS-u :(

@Nightwalker
Ploca ne poseduje AHCI, RAID ili IDE opcije koje sam primetio da postoje na novijim plocama. Ukoliko iskljucim SATA RAID, ploca ne prepoznaje diskove. Bez obzira na to hvala ti, jer pregledajuci po BIOS-u za opcije koje si napomenuo naisao sam na switch EXT-P2P`s Discard Time za koji mi nikad na pamet nije palo da ga cackam jer sam svuda citao da je kao vezan samo za IDE to SATA transakcije, ne i za SATA to SATA sto ocito ovde jeste slucaj.

Vise o ovom problemu Nforce2 chipsetova na sledecim adresama:
http://www.techarp.com/showFreeBOG.aspx?lang=0&bogno=401
http://forum.abit-usa.com/showthread.php?s=&threadid=80509

Nakon setovanja na EXT-P2P`s Discard Time narezao sam par diskova i svi su za sada bili OK. Tipujem da je ovo i bio problem sve vreme. Nadam se samo da ovime nisam usporio HDD. Eto toliko od mene za sada. Ovih dana cu narezati jos diskova pa vam javljam definitivno da li je ovo resilo problem. Hvala svima na pomoci.
PS: Testove sam obavljao na DVD+RW 4x tako da kontam da bih ovih dana trebao da nabavim neke +R medije pa da narezem na 12x da vidim kako ce se pokazati. Nadam se najboljem.

Poslednja izmena:
Ja imam isti problem ali ne sa narezanim diskovima vec pri raspakivanju rar arhiva sa jednog hard diska na drugi.
radulle, jesi li ti resio svoj problem?

twister, drugi hard ti ima bad sectore. Zato ti to prijavljuje. Check Sum se ne poklapa nakon otpakivanja. Bolje proskeniraj taj hard i ako sam u pravu, spasavaj podatke.

moze i da bude RAM u pitanju, obavezno proveri memoriju sa memcheck ili goldmemory

vec nekoliko puta mi se desavale crc greske tako

Nazad
Vrh Dno