Šta je novo?

Core 2 Duo E8500, E8400 & E8200 Review

Paradigma

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
09.07.2000
Poena
740
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i9-10850K | Corsair Hydro Series H80i v2
Matična ploča
ROG MAXIMUS XII HERO (WI-FI)
RAM
Trident Z RGB DDR4-4000 CL18-22-22-42 1.35V 32GB (4x8GB)
GPU
PNY GeForce RTX 3080 Ti 12GB XLR8 Gaming REVEL™ EPIC-X RGB™ Triple Fan
Storage
Samsung SSD 970 PRO 1TB | Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB | WDC WD80EFAX | WDC WD80EFBX
Zvuk
Sound Blaster Z
PSU
Cooler Master V1000
Kućište
Thermaltake Level 10
Monitor
ROG SWIFT PG348Q
Miš & tastatura
Logitech G903 Lightspeed Wireless | Logitech PowerPlay | Corsair K70
Ostale periferije
BOSE Companion 50
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Odličan review...Intel je opet napravio odlične procesore, samo...žao mi ono Athlona....zalutao na test.

Evo slike sa bencha...

Intel_45nm_Q1_08_lineup_01.jpg

Po ovoj tablici u cemu je razlika izmdju E8500 i E8400?
Ocu da kazem da E8400 je jeftiniji a smesno je sporiji,da nisam propustio jos neku razliku?

Pa 160 MHz? Top modeli se uvek izdvajaju cenovno od ostalih. Tako je bilo i prethodnih 10 godina, ništa nisu sada izmislili.

Onda je to ustvari super,ja licno mislim da nevredi dati 80$ vise zbog 160Mhz!

Sad sam malo kopao po netu, i kazu ljudi da ce za OC Q9300 trebati zver od ploce i memorije zbog male vrednosti mnozioca... kanda cu da kupim Q6600 i zadovoljim se nesto nizim OC taktom od 3GHz.

Poslednja izmena:
Ovde nesto ne valja... :trust:

DivX 6.8 ima SSE4 optimizacije, a razlika izmedju E6850 i E8400 je svega 4.8%?!?

Poslednja izmena:
intel bas mrvi...svaka ima cast, bas planiram vrlo uskoro da se manem ove svoje kante pa sam do sada razmisljao da uzmem e6750 ali cu ucigledno da predjem na e8200. kolika se cena kod nas ocekuje (znam da ne moze da se dobije dolar/euro=realna cena), znaci ono u prodavnici,legalno sa pdv itd...?

Poslednja izmena:
Ovde nesto ne valja... :trust:

DivX 6.8 ima SSE4 optimizacije, a razlika izmedju E6850 i E8400 je svega 4.8%?!?

evo sta kazu sa x-bita
x-bit je napisao(la):
As for the SSE4.1 instructions support, from this prospective software developers aren’t ready for the new processors yet, although these instructions are potentially very demanded

evo sta kazu sa x-bita

A evo sta kaze Ilya licno:

DivX 6.7 and upper introduced a new Experimental SSE4 full search feature. This feature has three options in codec properties: Disable, Enable via SSE2 and Enable via SSE4 . Any enabling this feature actually slows down encoding. However, while the performance drop is significant with SSE2, it's nearly imperceptible when being processed by SSE4. That is why you (as [well as] Anand) can see a huge performance boost when compare SSE2 and SSE4. But I have Experimental SSE4 full search option disabled for maximum performance in all cases in my review.

U prevodu SSE4.1 omogucava "besplatan" full motion search sto bi u teoriji trebalo da da ili bolji kvalitet slike ili bolju kompresiju. Da li daje ista ili je samo PR gimmick da se pokaze kako SSE4.1 mnogo brze ne radi nista od SSE2 to je ono sto sam ga pitao, videcemo sta ce odgovoriti.

AUUUUU *** !!!
svaka cast za intel. ne pise se lepo AMD-u. bolje bi im bilo da se trgnu uskoro, da ih ovi ne sarane.
ne radujem se tome naravno ni slucajno, AMD mi je odavno u "krvi", ali ovo je bas extra. u svakome slucaju svi cemo ovime uskoro profitirati, jer ce ovi 6xxx da pojeftine opasno. Looking Forward To It. XD
e sad, nisam programer i ne znam pretty much nista o tome, pa sada pitam> zar kvalitet (finalni) kompresije ima veze i sa setom CPU instrukcija ili to samo zavisi od dll algoritma codeca? malo mi je to nesto cudno. CPU optimizacije SSE ne treba samo da daju konacno manje vreme kodiranja?

I mene je potrosnja naprosto zadivila. Izgleda da necu morati da kupujem novo napajanje vec cu sa e8200 kada stigne moci koristiti 350w fortron 🙂 I o tome treba voditi racuna !!

e da stvarno kad ce kod nas i koliko ce da kostaju. u xbitu kazu isto, stim da e8400 (3ghz) treba da kosta koliko i e6750 (2.66ghz)

Od novih procesora zanimaju me samo Q9***, ostali ne, jer sad imam E6600 i sasvim dovoljan.

e sad, nisam programer i ne znam pretty much nista o tome, pa sada pitam> zar kvalitet (finalni) kompresije ima veze i sa setom CPU instrukcija ili to samo zavisi od dll algoritma codeca? malo mi je to nesto cudno. CPU optimizacije SSE ne treba samo da daju konacno manje vreme kodiranja?

Svi algoritmi za kompresiju videa koriste motion compensation. Laicki receno u pitanju je popularna tehnika pretrage sukcesivnih slika za slicnostima i belezenjem samo razlika sto rezultuje boljom kompresijom.

SSE4.1 kod u DivX enkoderu omogucava da se umesto samo najblize okoline nekog dela slike u potrazi za slicnostima pretrazi cela slika bez gubitka performansi i teoretski bi to trebalo da poboljsa kompresiju i/ili kvalitet slike. Medjutim, pitanje je ima li to zaista uticaja i kakvog.

A tek potrosnja 🙂 i temperature (i to sa onim novim smesnim cooler-om), prosto neverovatno:
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/intel-wolfdale_11.html#sect0

Joj bre jel citate vi tekst uopste?!? :trust:

To je sa Zalmanom CNPS9700 temperatura, ne kaze cak ni na kom broju obrtaja, ni da li je testirano na stolu ili u zatvorenom kucistu.

Poslednja izmena:
Hehe, ko misli da mu je napajanje slabo, uzme sebi jedan procesor iz ove generacije i smanji potrosnju 🙂

Phenom vs. E6850

AMD Phenom(overklokovan na 3Ghz) vs. Intel E6850 (3Ghz), QX6850(3Ghz), QX9650(3Ghz)
---------------------------------------------------------------------------
AMD AM2 Phenom™ X4 9500, 2.2 GHz, 2MB, 95W, 65nm, BOX - 16.348 din

Intel® LGA Core™2 Duo E6850 3,0GHz - 18.511 din
---------------------------------------------------------------------------
http://www.expreview.com/news/hard/2007-10-29/1193620830d6602.html

Ako nisi čuo za Q6600 neka te neko drmne još malo nisi se ti razbudio dovoljno. :smoke:

Jel radi penryn sa svim p35 plocama kao sto je najavljeno ili samo sa x38?

Poslednja izmena:
AUUUUU *** !!!
svaka cast za intel. ne pise se lepo AMD-u. bolje bi im bilo da se trgnu uskoro, da ih ovi ne sarane.
ne radujem se tome naravno ni slucajno, AMD mi je odavno u "krvi", ali ovo je bas extra. u svakome slucaju svi cemo ovime uskoro profitirati, jer ce ovi 6xxx da pojeftine opasno. Looking Forward To It. XD

Ništa se ti ne sekiraj. Jesi li čuo šta Jerk Meyer reče pre neki dan? AMD će praviti bolje čipove od Intela i nVidie tako što će smanjiti troškove R&D-a.

Jel radi penryn sa svim p35 plocama kao sto je najavljeno ili samo sa x38?

evo shta pishe prvo u specifikaciji na asusovom sajtu za moju krsh 965pe plochu

- Support Intel® next generation 45nm Multi-core CPU

shto znachi da vlasnici 965 plocha mogu da bocnu peru i uzivaju 🙂

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Samo jos da su na Xbit-u ispitali koliki je performance boost kada se 8500 klokuje na 4.37 GHz :d

da uzeti sada Q6600 ili cekati nove Quad procesore?
(zna li se kada ce kod nas?)

definitivno treba sacekati nove quadove.

Ajd to sto ih nema kod nas, jos uvek, nije problem... sti ci ce, ali njih jos uvek nema za kupovinu ni napolju!

Interesantno je kako niko ne vice "paper launch"... ili ipak postoji neka margina izrazzena u danima i nedeljama koja neki launch kvalifikuje kao paper, a neki ne?

Kupi ti Q6600, nećeš pogrešiti. Kad stignu novi procesori lako ćeš zameniti ako budeš uopšte želeo to da radiš.

Nazad
Vrh Dno