Šta je novo?

emac vs mac mini

• Začetnik teme Začetnik teme randy80
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
R

randy80

Guest
cao svima,odavno planiram da predjem na mac,a trenutno nisam u mogucnosti da kupim jedan mac-intel,pa mi se ukazala prilika za jedan od ovih dva.cena im je ista.evo koj info:
emac 1ghz 768ram 40hd combo
mac mini 1,5ghz 512ram 80hd combo

po vama sta je bolje,koji je brzi.jeste da mini ima onih 500mhz vise,ali zato mu je i hd sporiji.stvarno nemogu da se odlucim :trust: mislite da su za muziku,neki film da se pogleda,surfanje po webu i koja igrica dovoljni ili je to vec sve prevazidjeno i previse sporo.molim za pomoc,moram hitno da se odlucim.

HELP! :smash:

cek, cek... pa zar postoji Mac Mini sa ne intel procesorom ??? koji je onda procesor u tom MacMiniju na 1.5GHz (G4)??

Colt hoće da kaže da eMac JESTE monitor 😀 Iz mog ugla, mini je i tu u prednosti, jer možeš da biraš monitor..bilo Cinemu od 20 ili 30" bilo neki CRT od 30€ 🙂

E da, još jedna vrlo važna stvar je max kolicina RAM-a koju te 2 mašine podržavaju. Miniju je kolic koju podržava sigurno 2GB, a ovom eMacu je pitanje da li je i 1GB, a to je ogromna razlika i još jedan argument za minija 🙂

Evo pogledah na everymac.com..oba Maca mogu da prime max 1GB RAM-a, s tom razlikom što kod eMaca ide radi na 133, a kod minija na 333MHz.

Poslednja izmena od urednika:
Mac Mini bez razmisljanja 🙂

Mac mini, Intelija (koji btw postoji više od godinu dana), ima integrisanu Intel GMA950 sa 64-228MB shared RAM-a. Takođe, (barem po specifikacijama), može da gura 20" (1680x1050) ili 23" (1920x1200 Full HD) Apple Cinema Display (ili neki drugi), a 30" ne može. Razlog je dual-link DVI koji je neophodan za tu rezoluciju (2560x1600)...

Dalje, randy, ja sam 23.12. dobio minija i ne bi ga mijenjao nizašta. eMac je nekada bio zgodna sprava, ali ne više. Sa ovim minije, kao što Voyager kaže, imaš slobodu da biraš monitor, a to može mnogo da ti znači. Apple je prilično ograničen sa te strane (mislim na eMac), jer rezoluciju (1024x768 ili u najboljem slučaju 1152x864), a ni monitor ne možeš da promijeniš. Ovako na minija možeš da nakačiš šta god hoćeš...

Sa druge strane, između ta dva nema neke razlike, osim u brzini procesora, arhitektura je "stara" i to ti savjetujem da izbjegneš ako ikako možeš. Npr. ako imaš koga da ide u Ameriku ili EU, može odande da ti donese minija bez problema...

Meni je tako drugar donio iz Amerike. Izašao me 585€, što je prilična razlika u odnosu na cijene ovdje... Za tu lovu sam dobio C2D na 2GHz, 2x512MB RAM (odmah sam u Eurolinku uzeo 2x1GB za 3200 dinara, ubacio i radi) i 120GB HDD...

Uostalom, za koju lovu to dobijaš, pa da znamo šta da ti kažemo? A ja bih ti u svakom slučaju savjetovao da si uštekaš lovu i uzmeš Inteliju... A izgleda da će Apple sad 15. na svojoj manifestaciji da prestavi novog minija na 2.2/2.4 koji će biti upola tanji od trenutnog... I navodno će se zvati (o, bože) Mac nano (Redesigned Mac–Mini, Half the height as its predecessor, Now has an anodized aluminum shell, 2.2GHz and 2.4GHz Santa Rosa chips, 32GB flash solid state drive (64GB build-to-order option, also option for 160GB conventional HDD), On sale at MacWorld, ships February)...

Ono što je pogodno kod Apple-a je to što mašine uvijek isto koštaju, samo se ispod haube dobijaju sve moćnije i moćnije sprave...

PS: Ovo je toliko tiha sprava da ću da uzmem UPS i neću da ga gasim nikako... Samo da vam kažem... Onako u povjerenju... xe xe xe

Poslednja izmena:
hvala svima na odgovore i savete.opredelio se za mini.za 3 dana cu ga dobiti i napisacu moje prve utiske.cena im je bila ista tj 250€ tako da sam se opredelio za mini g4(1.5ghz,40gb hd,ram 512,combo,airport,radeon 9200).

Poslednja izmena:
250e. je skroz ok cena za mac mini 🙂 (komp za svakodnevnu upotrebu: filmovi, web, komunikacije, arhiviranje, obrada sopstvenih slika i video zapisa... vise nego ok 😉 )

btw nisam znao da se prozivodio PowerPC MacMini, secam se Cuba i da je imao problema sa pregrevanjem pa sam pomislio da su MacMini napravili tek kad su presli na intel procesore!

Mini je inicijalno napravljen kao PPC... <ot> eno se amigisti loze da pokrenu OS4 na njemu 🙂 </ot>

hvala svima na odgovore i savete.opredelio se za mini.za 3 dana cu ga dobiti i napisacu moje prve utiske.cena im je bila ista tj 250€ tako da sam se opredelio za mini g4(1.5ghz,40gb hd,ram 512,combo,airport,radeon 9200).

Odlicna cena, jesi ga uzeo kod nas ili preko granice :d Za te pare je i eMac je dobra.

danas stigo mini 😀 eto posle par sati,mogu reci samo "WOW" :d prvih pola sata bilo gusto,jedva da se povezem na net,dok sam ukapirao sta gde stoji..malo mi cudno da se povezem na net bez antivirusa i spyware-a,navika... skino odmah programe sto koristio i na win,vlc,firefox i amsn,transmission..steta za winamp sto nema za mac,ovaj itunes mi se bas nesvidja toliko,a i to,mislim da s vremenom cu da se naviknem.moze da se koristi i sa ovih 512mb ram-a,ali ovih dana cu da mu podignem na 1gb.hd neznam dal se isplati,i dal uopste ima razlike da stavim jedan od 5400,sad je u njemu onaj original 4200.toliko od mene,za sad potpuno zadovoljan "masinom"😀

my.php
[/URL][/IMG]

Nemoj da uzimas 5400, uzmi hd na 7200rpm sa 8mb kesa, osetices drastinu razliku, a cena takvih 2.5-incnih diskova od 80-120 giga je oko 75e. Veruj da neces da pogresis.

btw. sto ne instaliras US verziju OS X-a ?

Poslednja izmena:
Jedno pitanje?

Jel moze Mac Mini da izgura 720p filmove pakovane x264 u .Mkv formatu...

Ako moze to bi mi resilo sve muke HTPC-a za dnevnu sobu...

danas stigo mini 😀 eto posle par sati,mogu reci samo "WOW" :d prvih pola sata bilo gusto,jedva da se povezem na net,dok sam ukapirao sta gde stoji..malo mi cudno da se povezem na net bez antivirusa i spyware-a,navika...
evo ovde ima nesto nalik WinAmp-u za Mac Sound Jam MP - to je pretece iTunes-a.

ima antivirus i za Mac - sluzi za ciscenje Windows masina u mrezi - tako su mi rekli 😀

sto se memorije tice obavezno je podigni na 1GB i harddisk promeni za brzi! razlika ce sigurno biti OSETNA! (ne znam kakav disk ide u tog mac minija ali ako je 3.5" onda uzmi 7200rpm disk).

EDIT: vidim da ide 2.5" 🙂wave: delboy) ako uzimas 2.5" 7200RPM disk onda uzmi Hitachi 7K200 seriju (ne znam koji je najmanji) - ovo su ubedljivo najbrzi 2.5" diskovi a kostaju npr. isto koliko i Seagate 2.5" 7200rpm diskovi!!! ima ih npr. u firmi Corel (u stvari bice ih za par dana 😉)

@luc1fer ako mislis na 1.5 G4 CPU onda bi randy mogao da napravi mali test 🙂 ako mislis na nove mac mini mashine onda je pitanje da li Intel C2D 1.8GHz moze da izgura 720p x264 filmove...

Poslednja izmena:
danas stigo mini 😀 eto posle par sati,mogu reci samo "WOW" :d prvih pola sata bilo gusto,jedva da se povezem na net,dok sam ukapirao sta gde stoji..malo mi cudno da se povezem na net bez antivirusa i spyware-a,navika... skino odmah programe sto koristio i na win,vlc,firefox i amsn,transmission..steta za winamp sto nema za mac,ovaj itunes mi se bas nesvidja toliko,a i to,mislim da s vremenom cu da se naviknem.moze da se koristi i sa ovih 512mb ram-a,ali ovih dana cu da mu podignem na 1gb.hd neznam dal se isplati,i dal uopste ima razlike da stavim jedan od 5400,sad je u njemu onaj original 4200.toliko od mene,za sad potpuno zadovoljan "masinom"😀

my.php
[/URL][/IMG]

Dobrodosao u klub Zealot Mac OS usera 🙂
Sad si upao u mracan krug iz kojeg nema izlaza. Jednom kad probas, gotov si 😀

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno