Šta je novo?

NVidia kupuje AMD/ATI!?

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam odakle vam te informacije, ali uvek je srednja klasa bila nosilac prihoda kompanije. Tako je obicno za sve prozivode, i automobile npr. Srednja klasa, za siroke narodne mase tu lezi lova. Kao na onom grafiku.
price1.png

A sto se tice Ati-ja 3850/70, pa pogledajte kolika je povrsina cipa a kolika je kod konkurentne nVidie. Tako da ne verujem da ATi ne zaradjuje dobro na tim kartama, pod pretpostavkom da se dobro prodaju i da ih ima dovoljno.

Odlična slika. Samo je problem što ona predstavlja zastupljenost u broju karti, a ne u smislu profita koji se na njima ostvaruje. Tih 2.3% pravi isto ili nešto malko manje profita od tih 17.6%, a tih 80% pravi manje profita od 17.6% i tu negde kao kao onih 2.3% ili čak manje.

Opet se ne bih slozio kolega 🙂
Videli smo da se jedan G92 u formi novog 8800GTS-a uspesno nosi sa CF 3850.Mislim da jedna ULTRA moze itekako da potuce CF 3870 pogotovo kad je AA ukljucen.Naravno,stoji da je ULTRA cisto bacanje para,ali fora je da imas i takvu karticu jer se i to kupuje(i ja bih je kupio da sam imao para 😛 )
od igre do igre, gde ne radi CF naravno da tuce, gde radi - ne tuce. ako cemo bas da cepidlacimo, za dve 3870 jedva da moze da se kupi GTX, ali dobro...
i ovde pricamo o 3870 CF vs 8800Ultra, a ne 3850 CF vs. 8800GTS 512...

Da,ali na zapadu je manje bitno nego kod nas dal je nesto skuplje za 40 evra ili ne.
to gresis, tamo se lome za svaki evro, iako imaju mnogo bolji standard od nas...zapadnjaci imaju mnogo racionalniji odnos prema novcu od nas...

Ne,ne..nismo se razumeli,ja sam rekao da je retko ko sa naseg foruma uzeo 3870,a da je na svetskom nivou vise prodat 8800GT nego 3870.Mislim,ovo drugo je moja pretpostavka a prvo je cinjenica :wave:
nisam bas siguran u verodostojnost pretpostavke 🙂 seti se samo nestasice 8800GT na svetskom nivou...

sto se mene tice, ja sam zavrsio sa offtopicom...:type:
:wave:

Poslednja izmena:
A Nvidia sa 8800 serijom kartica. U čemu ih je to ATI poderao? Što je izbacio gomilu karti u srednji tržišni segment?

Potpuno pogrešno. Nikoga u vrhu FCCa ne interesuje da li ti koristiš grafičku kartu za igranje, gledanje filmova ili održavanje higijene telesnih otvora. Grafička karta je grafička karta, koštala ona 2, 5, 25, 100 ili 500 dolara i donosila ona 1, 3, 15 ili 150 dolara profita. Njih ne interesuju da li Intelove integrisane grafičke karte mogu ili ne mogu da teraju igrice. Ako krenu da se tako dele karte ili bilo koji proizvodi, ne bi bilo kraja podelama. Jedne grafičke mogu u niskoprofilne računare, a druge ne mogu, pa ne možeš da ih staviš u PC u dnevnu sobu - eto ti jedne podjednako efikasne podele. Sa nekima imaš 64 MB memorije, a sa nekima 512, neke podržavaju HD akceleraciju neke nemaju...zamisli sada da se zabrani da S3 kupi nekog sirotana, zato što niko ne proizvodi toliko jeftine grafičke karte pa ne bi imali konkurenciju na tržištu ispod 15 dolara :d Potpuno besmisleno.

Od kud ti znas sta njih interesuje? Si ti neki komesar za te stvari, odluchujesh o tome?

Ti se konstantno pozivas na nekakvu "definiciju monopola", uopste ne razmisljas. Monopol je kad neko ima JEDINI proizvod za nekakve potrebe. MONO = jedan, razumes? Ne moze intel da pravi konkurenciju nvidiji sa svojim office karticama, to je suludo. Mislim grupisanje toga je kao kad bi rekao "nema monopola, jer nisu oni jedini koji prave KOMPONENTE ZA KOMPJUTERE". Ako hoces da kupis karticu za igranje igrica, imaces da kupis od samo JEDNE KOMPANIJE! Kako to ne mozes da shvatis? Razumes li da intel ne pravi njima nikakvu konkurenciju tu? Intel pravi konkurenciju samo za office kartice, koliko puta treba da ponavljam ovo.

Konstano pricas o nekakvim "pravilima i definicijama" monopola. Ti kapiras da ne postoji jednostavno pravilo, za te stvari imas odbore koji odlucuju, i odobravaju takve kupovine, i procenjuje se kako ce to uticati na potroshache i slicno.

Ta teorija "intel pravi integrisane graficke, i eto nema monopola". Pa pre im je konkurencija playstation, jer ako dignu cenu graficke previse, potroshachi ce moci da kazu recimo "E zaebi ovo, za upola manje novca mogu da uzmem playstation 3". Dakle cak tu ima konkurencije. A kako im intel pravi konkurenciju? "e zaebi ove skupe nvdidiine karte, ja cu da uzmem intel, i da igram LINES i otvaram pasijans sa njima". Covece shvati da ne moze da se poredi, i nije sve tako crno na belo kao sto mislis.

Takva kupovina bi bila KATASTROFALNA za potroshache. Jel si chitao na vestima na benchmark forumu, kako nVidia urgria i sad pravi 8800GS kartu kao odgovor na ATI 3850. Mislis da su jedna kompanija da bi bilo tih "odgovora"? Izbace jednu kartu i lupe cenu i kraj! I kako ce intel njima sad tu da spusti cenu ajde objasni majke ti? Znachi nemoj da se uvredis, ali stvarno ne znas o cemu pricas, i nikakvog smisla nemas.

I kad kazem katastrofalna za potroshache, mislim na onu grupu koji kupuju game-erske kartice. Srednja klasa koja daje do 50E ne bi bila ostecena, ali klasa koja hoce da igra crysis u high detaljima, I TE KAKO bi bila ostecena. Ja da sam vlasnik nvidie i da kupim AMD/ATI, PRVi bih digao cene tih grafickih, i zaradio gomolu para, jer ako hocete da igrate igrice u full, mogli bi ste samo od mene da kupite, cista logika.

Poslednja izmena:
Od kud ti znas sta njih interesuje? Si ti neki komesar za te stvari, odluchujesh o tome?

Ti se konstantno pozivas na nekakvu "definiciju monopola", uopste ne razmisljas. Monopol je kad neko ima JEDINI proizvod za nekakve potrebe. MONO = jedan, razumes? Ne moze intel da pravi konkurenciju nvidiji sa svojim office karticama, to je suludo. Mislim grupisanje toga je kao kad bi rekao "nema monopola, jer nisu oni jedini koji prave KOMPONENTE ZA KOMPJUTERE". Ako hoces da kupis karticu za igranje igrica, imaces da kupis od samo JEDNE KOMPANIJE! Kako to ne mozes da shvatis? Razumes li da intel ne pravi njima nikakvu konkurenciju tu? Intel pravi konkurenciju samo za office kartice, koliko puta treba da ponavljam ovo.
Možeš da ponavljaš i 1000 puta, to neće postati istina. Monopol se određuje prema klasama proizvoda, ne prema njihovoj nameni. To što su tebi i meni drugačija stvar grafičke za office i grafičke za igranje nema veze sa životom. To jednostavno ne ide tako. Verovatno bi po toj logici trebalo zabraniti Microsoft zbog toga što ima jedini operativni sistem koji podržava DirectX.

I još jedna vrlo bitna stvar. Monopol sam po sebi nije kažnjiv. Kažnjiva je zloupotreba monopola.

Konstano pricas o nekakvim "pravilima i definicijama" monopola. Ti kapiras da ne postoji jednostavno pravilo, za te stvari imas odbore koji odlucuju, i odobravaju takve kupovine, i procenjuje se kako ce to uticati na potroshache i slicno.
Naravno. U skladu sa postupanjima u drugim slučajevima, ne postoji prepreka za ujedinjenje Nvidije i ATIja u tom smislu.

Ta teorija "intel pravi integrisane graficke, i eto nema monopola". Pa pre im je konkurencija playstation, jer ako dignu cenu graficke previse, potroshachi ce moci da kazu recimo "E zaebi ovo, za upola manje novca mogu da uzmem playstation 3". Dakle cak tu ima konkurencije. A kako im intel pravi konkurenciju? "e zaebi ove skupe nvdidiine karte, ja cu da uzmem intel, i da igram LINES i otvaram pasijans sa njima". Covece shvati da ne moze da se poredi, i nije sve tako crno na belo kao sto mislis.
Opet ti ponavljam da se monopol određuje prema tipu proizvoda, a ne prema njegovoj nameni. Nikoga ne interesuje da li će korisnik igrati pasijans ili Crysis. Mislim, sve je lepo i tačno što ti kažeš, ali to nije merodavno za FCC. Oni dobiju informacije o broju grafičkih čipova, vide da li eventualno spajanje ima negativnog efekta na globalnu PC industriju, ako nema - gotovo.

Takva kupovina bi bila KATASTROFALNA za potroshache. Jel si chitao na vestima na benchmark forumu, kako nVidia urgria i sad pravi 8800GS kartu kao odgovor na ATI 3850. Mislis da su jedna kompanija da bi bilo tih "odgovora"? Izbace jednu kartu i lupe cenu i kraj! I kako ce intel njima sad tu da spusti cenu ajde objasni majke ti? Znachi nemoj da se uvredis, ali stvarno ne znas o cemu pricas, i nikakvog smisla nemas.
Naravno da sam čitao šta piše u vestima. Moram jer ih ja i pišem. Moraš malo da razmišljaš "out of the box" kada pričaš o takvim stvarima. Pročitaj ponovo šta si napisao ovde - kako Nvidia urgentno pravi 8800 GS kao odgovor na 3850 - da su to dve kompanije ne bi ni trebao da se pravi odgoor na 3850 već bi postojala jedna karta. Ovako samo presipaju iz šupljeg u prazno i trkaju se do besvesti preko leđa potrošača.

Naravno, ovakva trka je super za one koji kupuju karte po tome koliko poena daju u 3D Marku u odnosu na novac, odnosno za one koji procenjuju koja je karta bolja po tome što košta 17 centi po jednom 3D Marku ili 14 centi po jednom 3D Marku. Mene interesuje sledeće - hoću da igram Crysis na visokim detaljima u visokoj rezoluciji, dajem do 300 evra.

Drugim rečima, mene ne interesuje to što će jedna ili druga kompanija imati mesec-dva bolju ponudu u klasi od 120-150 evra, od 170-200 evra, 230-280 evra. Mene interesuje stabilna i trajna igračka platforma. Nemojmo zaboraviti da ove kompanije i prave upravo to - karte za igranje, što je osnovna namena. Šta ja imam od trke ako jedna kompanija posle godinu-dve utrkivanja nema kartu koja će da tera novu igru u high detaljima u rezolucijama preko 1280 x 1024? Isto važi i za sve ostalo. Danas igrači najviše gube i to je katastrofa.

I kad kazem katastrofalna za potroshache, mislim na onu grupu koji kupuju game-erske kartice. Srednja klasa koja daje do 50E ne bi bila ostecena, ali klasa koja hoce da igra crysis u high detaljima, I TE KAKO bi bila ostecena. Ja da sam vlasnik nvidie i da kupim AMD/ATI, PRVi bih digao cene tih grafickih, i zaradio gomolu para, jer ako hocete da igrate igrice u full, mogli bi ste samo od mene da kupite, cista logika.
Da, ali ti bi zato propao. Takvo razmišljanje i jeste posledica utrkivanja. Vidiš, kada bi ti digao cene karti i usporio njihov razvoj, onda bi programeri kao u doba 3dfx-a pravili igre koje odlično rade na tim kartama. Ne sigurno, ali verovatno - mislim, šta će drugo da rade? To bi obezbedilo sigurnost, znalo bi se za šta se pravi i tako dalje.

Ovako, danas imam Crysis koji seče kao blesav na svemu ispod 8800/3870, ti mi tvrdiš da je 3850 dobra kupovina koji ne može da tera Crysis ni u 1280x1024 na high danas, a kamoli da mislim šta će biti sutra kada dođe Far Cry 2 za 4-5 meseci. Pride i da imam najbržu kartu trebam da se štrecam da li će poslužiti godinu dana jer imam rezoluciju od 1680 x 1050 na monitoru. Neka, hvala.

Zaključak - nemoj da se uvrediš - to o čemu ti pišeš nema veze sa životom. Kada FCC i vladini biroi budu davali saglasnost, sigurno se neće obazirati na to da sa kolikim brojem grafičkih čipova može da se igra Crysis. Štaviše, kada bi po tome odlučivali, sigurno bi veoma brzo odobrili sve, jer je procenat mizerno mali.
Ne kapiram kako ne shvataš da tvoj kriterijum, koji inače nijedna antimonopolska komisija ne primenjuje, može da se spinuje u beskonačnost tako da nikada nijedna kupovina ne bi bila odobrena.

U pravu je filipenko. A evo zasto -- NVIDIA, AMD/ATI, i Intel prave graficke cipove, a ne graficke karte. Graficke karte prave Asus, Gigabyte, MSI, XFX, EVGA, etc, etc -- njih ima kao pleve.

S obzirom da Intel ima najveci procenat zastupljenosti na trzistu sa svojim cipovima, NVIDIA+AMD/ATI bi bili tek drugi po zastupljenosti. Dakle, nema govora o monopolu. Intel je ionako najavio Larrabee i ocekuje se da ce to biti solidna konkurencija (i to jeftina i prihvatljiva, jeftina proizvodnja, jednostavan dizajn, lako za programiranje), tako da je i bolje da se ovi konsoliduju sada jer ce im kasnije biti mnogo teze.

Poslednja izmena:
Ne, ti ne razumeš, Crysis se na Intelovim čipovima ne može igrati 🙂

Bilo bi extra da monopol funkcionise onako kako ga Ahil82 shvata. Bilo bi ono sto je filipenko rekao, m$ bi morao da ustupi directX jos nekom 😛 Onda bi se cak i kovacm naigrao igara 😀

Cider bato, Cider 😉 :d

EDIT: mada ne znam koja je poenta kad se na 7300GT ili 2600XT ionako ne mos' igrati...

Poslednja izmena:
I jel su poznati detalji 'trgovine' ili da zatvaram thread? Posto se dalje od "nVidia bi trebala da kupi AMD/ATI" u Inq :wc: nije dalje otislo...

Vrlo interesantna tema.Posto je ocigledno da ja ne razumem tu teoriju zavere zvanu ''monopol'' ,bilo bi lepo da(po vasem) Telenor kupi sve mob. operatere u Srbiji pa da nam cele godine bude 1din. ili 0din. minut razgovora u mrezi.

Da, upravo će se to desiti. Razgovor će biti 0 din/min, ali, ćutanje će biti papreno.....

@filipenko

Uopste mi nije jasan tvoj nachin razmisljanja. Tvoja konkurencija je odgovor programera na skupe karte, intelove integrisane graficke sta ja znam vec. Mislim sad samo mogu da se ponavljam sto ne nameravam da radim.

Jedino sto mogu da kazem, sto se tiche odobravanja od strane FCC-a da li je to monopol ili ne, to ne mozemo ni ja ni ti sa sigurnoshcu da kazemo. Da li ce ONI na to da gledaju kao monopol ili ne, to niko ne moze da zna sem njih samih.

Ono sto sa sigurnoshcu mogu da ti kazem je, da ce potroshachi sigurno na svom dzepu osetiti ako dodje do takve kupovine od strane nvdidie.

Razlog zasto 8800GT 512 kosta 220 evra, a ne preko 350 (koliko kosta 8800GTS 640 koja je loshija od 8800GT 512), je zato sto je ATI izbacio 3870 karticu za (kako gde) ispod 200 evra. I ako bi 8800GT kostala 350 evra, niko je pored HD 3870 ne bi kupio.

Razlog zasto HD 3870 kosta 200 evra je zato sto su morali da odgovore na 8800GTS 340 koja kosta 240 evra. Drugim rechima teraju jedni drugima cene, i bore se za trzhishte. Tu NAJMANJEG udela ima intel (sto se tiche igrachkih grafickih chipova), nvidia sigurno nije zbog glupave integrisane graficke karte spustila 8800GT na 220 evra.

Ti se naravno vise razumes u kompjutere od mene, to stoji, ali ovo sto ti pricham je chista logika, odnos potraznje i kupovine, prosto i jednostavno EKONOMIJA.

I ono sto si rekao da bi programeri pravili igre koje su kompatibilne sa tim jeftinijim karticama, pa jel to dobro zaboga? Da se sad prave igrice sa losijom grafikom zbog monopolskog trzista nvdidije? Kako mozes i da pomislis da oni to ne bi iskoristili. Sve sto se radi je samo zbog para, a ne zbog njihove dobre volje.

U pravu je filipenko. A evo zasto -- NVIDIA, AMD/ATI, i Intel prave graficke cipove, a ne graficke karte. Graficke karte prave Asus, Gigabyte, MSI, XFX, EVGA, etc, etc -- njih ima kao pleve.

S obzirom da Intel ima najveci procenat zastupljenosti na trzistu sa svojim cipovima, NVIDIA+AMD/ATI bi bili tek drugi po zastupljenosti. Dakle, nema govora o monopolu. Intel je ionako najavio Larrabee i ocekuje se da ce to biti solidna konkurencija (i to jeftina i prihvatljiva, jeftina proizvodnja, jednostavan dizajn, lako za programiranje), tako da je i bolje da se ovi konsoliduju sada jer ce im kasnije biti mnogo teze.

Ovde se ne pricha o monopolu za procesore, vec o monopolu za graficke chipove. Chak sta vise verujem da bi nvidia (sobzirom na uspeh sa grafickim kartama) dovela AMD u red malo, i bila bolji konkurent intelu.

Ovde se radi da bi jedna kompanija prodavala prakticno sve "jache" graficke karte. ZNachi ako ti hoces da igras igrice.. cak ne ni sa high podesavanjima, sa medium chak ako hoces, morao bi od nvdidie da kupis kartu, jer je oni jedini prodaju. Sa integrisanim intelovim kartama sigurno ne mozes crysis da igras, cak ni na minimum verovatno, a sigurno da se ne mogu porediti ni neke PROFI graficke karte koje su namenjene za 3d modeliranje, koje kostaju preko 1000 dolara.

Ovde vam ne pricham ni o kakvoj formalnosti, i sta ce FCC da kaze, sobzirom da da li ce oni to da odobre ili ne zavisi od lobiranja i koje kakvih kampanja koje kostaju nekoliko miliona dolara. Ovde pricham o chistom odnosu potraznje i ponude. Hoces da igras igrice novije, MORAS kod nvidije da kupis. NE MOZES da uzmes intelovu integrisanu, a sigurno neces ni neku profi karticu da uzmes od 1000$. TO i nije neka konkurencija sobzirom na cenu.

I to sto kaze filipenko, da bi u tom slucaju igrice bile manje zahtevnije.. .pa prvo zar je to dobra stvar? I drugo, koliko ce to biti losija grafika kada na medium podesavanju moze da se igra na INTEGRISANOJ grafickoj karti. Uzas.

Poslednja izmena:
e pa sad... 🙂 Neko ko je na linuxu ili OS X-u zadnjih 5 godina ce moci sit da se izigra i na 6600gt dok ne dodje do igara koje ne rade kako treba na toj karti 😀

Cider bato, Cider 😉 :d

EDIT: mada ne znam koja je poenta kad se na 7300GT ili 2600XT ionako ne mos' igrati...

Ne bih da flejmujem, ali nikad nisam kapirao ljude koji po svaku cenu zele da koriste neke alternative, makar imali i milion ogranicenja. Ne moras da volis MS, ali ako vec ima poziciju koju ima, dovoljno je sto razmisljas kako razmisljas, ne moras da uradis sve da bi koristio BILO STA drugo i to na svoju stetu i da se bavis nekakvim ciderima 🙂 i cudima da bi odigrao neku igru. Cela Mac/linux filozofija mi je u tom fazonu. I uvek ljudi koji to odaberu na silu sebi nametnu neko ogranicenje, tipa "ne igram vise igre" , "ne treba mi taj i taj program" (a zna se da bi ga najradije koristio)i sl...

Kovac, ne mislim na tebe, naravno, vise generalno glasno razmisljam

Poslednja izmena:
Čoveče - već peta strana tupljenja i mlaćenja prazne strane prouzokovana jednom neproverenom vešću . . .

Do sledece.... zatvoreno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno