Šta je novo?

8800gs (g92)

Osim ako 8800GS 768MB verzija ne bude oko 150 - 160E ne vidim razlog za ne uzimanje 8800GT ... barem po specifikacijama koje su trenutno dostupne.

Poslednja izmena:
Pa moja GTS 320MB i 640MB su prestale da se proizvode, kapirash 😉.
Samo sam se pitao zbog cega opet cudna brojka kolicine memorije, mislim ili 256 ili 512 ili 768MB.

Ali ako su uspeli da smanje troskove izradnje (u odnosu na stari GTS), pa bude cenovno kao 3850 512MB, tj. oko 150 evra, onda je pun pogodak.
Po performansama ce pretpostavljam biti slabija od GT, jaca od 3850, e sad sa 3870 ce biti tu negde, verovatno malo slabija, bas kao moja GTS 320MB 😀.

I dalje nema stvarne potrebe da je menjam, imajuci u vidu rez 1280x1024 u kojoj se igram. Nesto od 9xxx serije (npr 9800GTS) ce biti sledece u mojem vlasnistvu.

Situacija je slicna kao i kod mene. Zasto bih sada menjao video kartu posle odigranih svih naslova. Sacekacu 98XX neku verziju kartice i uzivati opet skoro godinu dana kao i u ovoj. Menjajuci sada gts za neku od G92 dobices samo 20-ak % vise u benchevima.
Ustedecu lovu koju bih sada dao za 8800GT, prodacu ovu koju imam i uzeti to sto zelim. Naravno da ce cena za nase kartice pasti, ali uvek mogu da je prodam po nekoj realnoj parici.Uvek cu je dati i za 20-ak evrica nize od realne cene imacu barem imati zivu lovu ( tako sam radio i sa mojom 7900Gt), nego da se zezam pa da za 2 meseca dobijem istu kolicinu novca. Niti cu biti bogatiji, niti siromasniji za tih 20€.

8800gs nije ni predvidjen za kategoriju kupaca koji imaju vec neku od 8800 karti (bilo koju)
nego da bude konkurencija 38*0.

nVidia bas neda te g92 chipove za 8800GT... :wall: Bolje da su nastancovali milion g92 za 8800GT nego sto su smisljali novu kartu. Sasvim bi dovoljno bilo da ima ovih 256mb verzija za po 200e, i 512 za ~230e, time bi relativno skinuli 3870 sa vrata, a za 3850 - koga bole uvo. Ta karta ce i tako biti slaba za sledecu turu novih igara...

Ajd' malo analize:

8800GS je Nvidija osmislila isključivo jer jer počelo da joj izmiče tlo pod nogama kad je AMD/ATI izbacio 3850/3870, koji totalno ubiše 8800GTS 320 i 8600GTS 256MB i kompletan srednji segment tržišta, gde inače najveća lova leži.

8800GT karta sa 256MB se pokazala kao preskupa za proizvodnju (tj. premala margina profita) da bi parirala 150$ 3850-tici. Zato je Nvidija odlučila da upotrebi škart od 8800GT(S) čipova a proizvod dodatno pojeftini kresanjem magistrale na 192 bita što će ujedno omogućiti upotrebu jeftinih 4-slojnih PCB-ova. Pritom imaće i dodatni aduta za svoj marketing - 384MB memorije, pa će se karta (uz solidan profit) prodavati za iste pare kao i 3850, i nuditi brži 3D, pritom sa još ekstra memorije, tek da se nađe...

Poslednja izmena:
Ali ce biti sporija od 3850, kad je i 8800GT 256MB sporija.

Tesko da je 8800GT 256MB sporiji od HD 3850 256MB. Koliko sam ja video rezultate testova do rezolucije 1280x1024 nema neke velike razlike izmedju 8800GT 512 i 8800GT 256 (zavisi naravno od igre, ali ne prelazi nekoliko procenata).

Ali ce biti sporija od 3850, kad je i 8800GT 256MB sporija.

Nije 8800GT 256MB sporija nego nju u zahtevnim režimima guši nedostatak memorije, jer izgleda da ATI svojih 256MB memorije koristi efikasnije od Nvidije.

U nižim rezolucijama, po pravilu, 8800GT 256MB je brži od 3850 256MB.

Elem, moje viđenje je da će 8800GS 384MB biti isti ili za nijansu brži od 3850, a nudiće se po istoj ceni ali sa više memorije. Jasno je onda ko će više kupaca da privuče... Odnosno, moraće onda ATI još da spusti cenu i tako sebe dovede u poziciju da ne zarađuje baš mnogo na 3850, dok će istovremeno Nvidija sa 8800GS ostvarivati dobar profit i istovremeno se lišavati "škart" 8800GTS čipova.

Poslednja izmena:
i to je pitanje jer je RV670 skoro duplo manji od G92, te po 1 vaferu ispadne skoro duplo vise RV670 cipova...

Poslednja izmena:
Nije 8800GT 256MB sporija nego nju u zahtevnim režimima guši nedostatak memorije, jer izgleda da ATI svojih 256MB memorije koristi efikasnije od Nvidije.

U nižim rezolucijama, po pravilu, 8800GT 256MB je brži od 3850 256MB.

Elem, moje viđenje je da će 8800GS 384MB biti isti ili za nijansu brži od 3850, a nudiće se po istoj ceni ali sa više memorije. Jasno je onda ko će više kupaca da privuče... Odnosno, moraće onda ATI još da spusti cenu i tako sebe dovede u poziciju da ne zarađuje baš mnogo na 3850, dok će istovremeno Nvidija sa 8800GS ostvarivati dobar profit i istovremeno se lišavati "škart" 8800GTS čipova.

Meni se cini da ce ova 8800GS da uradi najbolju mogucu stvar (po nas kupce naravno) tako sto ce jos dodatno oboriti cijenu 3850 (prvenstveno mislim na 3850 256MB). Mislim da ATI ima jos "lufta" da obori cijenu, a da pritom solidno zaradi.

A sto se tice 8800GS i dalje vjerujem da je pojava kartice samo tu da se kupi vrijeme do pojave 9600GT. Ne vjerujem da ce je biti u vecim kolicinama!?

Jos od vremena GF3 Ti200 nisam bio ovoliko odusevljen nekom karticom kao sto sam sa 3850 (a jos je nisam ni kupio 😉 -ne pominjem GF4 Ti4200 jer je nisam n i imao)

Jedno možda glupo pitanje - zašto bi iko bio oduševljen sa 3850 kartom kada za 20-30 evra više ima 3870, sa duplo više memorije, bržom memorijom i gpuom i boljim performansama?

Ajd' malo analize:

8800GS je Nvidija osmislila isključivo jer jer počelo da joj izmiče tlo pod nogama kad je AMD/ATI izbacio 3850/3870, koji totalno ubiše 8800GTS 320 i 8600GTS 256MB i kompletan srednji segment tržišta, gde inače najveća lova leži.

al ti je analiza 😛 nVidia je ove godine ostvarila 2.000.000.000$ profita 🙂 ( dakle 2 milijarde dolara !) i to je po tebi "bezi joj tlo pod nogama" ? AMD bi trebao jos 5 godina da ovim tempom prodaje 3850 i 3870 da bi zaradio 2 milijarde 🙂 (pitanje i tada da li bi zaradio toliko).

Prosto receno - nVidiji se ne zuri, prepustila je inicijativu ATI-ju i samo prati. 8800GS nije "frka" kartica, vec lezeran odgovor u vidu keca u rukavu, a u nVidijinom rukavu ima kecheva kolko oces.
Ja situaciju vidim zapravo potpuno obrnuto od tebe. Po meni je 3870 kartica koja je moala da izadje zbog 8800GT-a i 8800GTS 512. Ko bi inace lud dok je na gubitku, u dugovima i u buli napravio BOLJI model svoje flagship karte (2900xt) i prodavao je za bagatelu ? Vi ste svesni da je 2900XT pre par meseci kostao 300+ evra, danas je poboljsana verzija te karte nazvana 3870 i prodaje se za manje od 200e !!!
Pa njih je bilo sramota da zadrze naziv 2900XT i dodaju recimo X (2900XTX) i da ga odjednom pocnu prodavati za manje od 200e ! SRAMOTA I say ! 🙂

Jedno možda glupo pitanje - zašto bi iko bio oduševljen sa 3850 kartom kada za 20-30 evra više ima 3870, sa duplo više memorije, bržom memorijom i gpuom i boljim performansama?

Malo sam uopstio, ali da se popravim 😉:
Uzeo sam za primjer one 3850 koje su se prodavale za 136Eura, pa sam zato rekao da sam odusevljen (misleci na odnos cijena/kvalitet). Mali off, silom prilika sam ponovo na CRT-u i igram u 1024X768 :S: i za to mi je 256MB memorije puna kapa.

A iskreno, sa 3870 sam malo manje "odusevljen" imajuci u vidu cijenu od 180E pa nadalje, a to probija neku moj maximum koji sam spreman da platim za graficku (130Eura, a toliko ce kostati 3850 256MB).

al ti je analiza 😛 nVidia je ove godine ostvarila 2.000.000.000$ profita 🙂 ( dakle 2 milijarde dolara !) i to je po tebi "bezi joj tlo pod nogama" ? AMD bi trebao jos 5 godina da ovim tempom prodaje 3850 i 3870 da bi zaradio 2 milijarde 🙂 (pitanje i tada da li bi zaradio toliko).

pitanje je da li i Intel ima 2 milijarde cistog profita, kako ti kazes. bacio sam oko na link koji je postovao yooyo u 2. threadu:
http://finance.yahoo.com/q/is?s=NVDA&annual
ovde pise da su u poslednjih godinu dana strpali u kasu 1.3 milijarde, od cega je nesto preko 400 milki cisti profit.
p.s. cifre su izrazene u hiljadama dolara...
tako da nema reci o 2 milijarde cistog profita, vec petina toga...

Nemoguće. Nvidia je u poslednjem kvartalu imala prihod od oko milijardu dolara, od čega je mislim oko 320 miliona profit. Slične cifre, samo malo manje idu unazad nekoliko kvartala. Nije tačna cifra koju je naveo gx-x o 2 milijarde profita, ali nije ni ta cifra tačna, preko 300 miliona su zaradili samo od jula do oktobra.

edit:

Evo i vesti sa Marketa:

Nvidia je prijavila rezultate svog poslovanja u proteklom kvartalu - i to kakve. Kompanija je po prvi put uspela da ostvari prihode koji su prešli milijardu dolara - konkretno, radi se o sumi od 1.12 milijardi dolara, što je povećanje od oko 36 procenata u odnosu na 820.6 miliona, ostvarenih u istom periodu prošle godine. Neto profit za proteklo tromesečje je takođe potukao rekorde i iznosio oko 235.7 miliona dolara, što je takođe povećanje u odnosu na prošlogodišnji ekvivalentni period, i to od čak 121%. "Veoma smo zadovoljni ostvarenim i time što su naši prihodi po prvi put prešli cifru od milijardu dolara. Reč je o fantastičnom ostvarenju, a mi u kompaniji verujemo i dalje da je ovo samo početak", rekao je Jen-Hsun Huang, predsednik i CEO kompanije Nvidia.

Predstavnici firme kažu da osnova njenog poslovanja, dizajniranje i projektovanje grafičkih čipova, postaje sve značajnije u savremenoj kompjuterskoj industriji, koja uspeva da pronađe nove primene za upotrebu moćnih GPU-ova. U prvih devet meseci ove godine, Nvidia je ostvarila prihode od oko 2.9 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine ostvaren prihod od 2.19 milijardi dolara.
Znači samo u prvih devet meseci, oko 2.9 milijardi dolara. Tek će da se hvale prihodima za poslednji kvartal prošle godine.

Poslednja izmena:
pa nije tacna ***. sta ja da radim, tako sam procitao (na INQ-u LOL 😀 )....Barem nije u buli za milione ko "neki". Kolko vidim vidija se iskesirala za jos jednu komapniju, i to je iskesirala (uslovno receno) oko 2 milijarde...Barem je takva vest.

Inace, zaboravih:

8800gt 256 definitivno ima problema sa drajverima i/ili biosom. Po svim rezultatima se vidi da tu nesto nije kako treba, pogotovo sto je u nekim slucajevima sporija od 2600xt, sto je banalno i ne realno.

8800gs jos nije ni izasao, a ovde vec neki znaju kako ce ta karta raditi. PA karta je g92-150 sa GPU-om na 575mhz. Aj i ja da lupam malo pa da kazem da ce ici bar na 650mhz sobzirom da je G92 65nm part u pitanju...Sobzirom da je skresan za po koji ROP i dosta shader procesora, mozda ce se cak klokovati i bolje od GT varijanti. Kako ce onda raditi karta ? Losije od 3850 ? I don't think so.

@filipenko:
dakle, nije 320 miliona profit vec 235 miliona. to je za poslednji kvartal koji je rekordan, dakle prethodna 3 su manja, verovatno je svaki manji (veci) od drugog, tako da cifra od 450 miliona profita u prosloj godini deluje realno i sa tim ciframa...plus, minus neki cent 🙂

Poslednja izmena:
@gx-x
Ma nije problem, omaši se, dešava se, informacija se kaže otprilike, nego sam čisto hteo da potvrdim generalnu liniju tvog kazivanja, a to je da se Nvidia ubija od love. Mrzi me sada da tražim, ubija se i od tržišnog udela 🙂 Drugim rečima, itekako dobro stoji, što potvrđuje ono što si gore govorio.

@Chinaski
Ok, neka bude da je 235 miliona čistog profita (mislim da oni otkupljuju i neke svoje akcije, odvajajući deo profita za to, mada nisam 1000% siguran), to je i dalje veoma puno, mnogo više od AMDa, odnosno njegovog grafičkog odeljenja. I u smislu profita i u smislu tržišnog udela, koji iz kvartala u kvartal ide na Nvidijinu stranu. Što je najbitnije - sa boljim perspektivama. Živo me zanima šta će se desiti kroz godinu dana, ako AMD bude nastavio sa ovakvim samoizgnanstvom iz klasičnog high end segmenta.

Da se razumemo, ja nemam ništa protiv AMDa ili ATIja, niti nešto obožavam Nvidiju. Zabole me. Ali činjenica je da trenutno odlično stoje. To ne znači da AMD ne može da se vrati ili nešto slično, samo konstatujem ono što mislim da je trenutno stanje...

ma ok, samo ne znam zasto neki predvidjaju povlacenje ATI-ja iz high end segmenta :trust: doci ce nova generacija i arhitektura, sve je moguce...

Drzi ~38% trzista grafickih, sto je ono...brooka mnogo 🙂 (http://www.fxguide.com/qt/206/nvidia-buys-mental-images), a akcije su joj skocile za 187% ove godine, sto sasvim dovoljno govori o tome kako posluje (FORBS magazin je proglasio nVidiu za komapniju godine). Neko je u komentarima (ili sam negde u vestima procitao) napisao u fazonu "pa bolje da kupe neku komapniju tipa mental images, nego da placaju porez na pare koje im cuce na racunu"

@Chinaski:

ne verujem da ce to "povlacenje" biti zauvek. Verovatno samo trenutno dok se AMD ne sabere (posto momentalno nema kinte za skupe RND egzibicije). MAda je sasvim razumljiv takav komentar posto ce im sledeci flagship proizvod zapravo biti karta sa dva GPU ukoja rade u AFR modu, sto po meni nikako ne valja. Yooyo je lepo to sve objasnio.

Poslednja izmena:
8800gs jos nije ni izasao, a ovde vec neki znaju kako ce ta karta raditi. PA karta je g92-150 sa GPU-om na 575mhz. Aj i ja da lupam malo pa da kazem da ce ici bar na 650mhz sobzirom da je G92 65nm part u pitanju...Sobzirom da je skresan za po koji ROP i dosta shader procesora, mozda ce se cak klokovati i bolje od GT varijanti. Kako ce onda raditi karta ? Losije od 3850 ? I don't think so.

Pa 8800GS 384MB po karakteristikama ce biti na nivou ove moje GTS 320MB. Bukvalno ima sve isto samo malo vise memorije, koja ne znaci mnogo na rez do 1280x1024.
A s'obzirom da je GTS 320MB brza od 3850 (to se jednostavno ne dovodi u pitanje :d, dokazano u Crysisu), ergo 😉 i 8800GS ce biti brza od 3850 :type:.

GTS 320MB se procesno klokuje na 630-650 za gpu, mislim da ce i GS biti slican.

aha, samo sto ima malo uzu magistalu 😀 :d
@gx-x:
ja sam mislio da se porez na profit mora platiti, pa sam ostatkom neka kupuju sta 'oce...

aha, samo sto ima malo uzu magistalu 😀 :d
@gx-x:
ja sam mislio da se porez na profit mora platiti, pa sam ostatkom neka kupuju sta 'oce...

Pa mojoj GTS 320MB nista ne znaci 320bit-a naspram koliko bese ima GT - 256 bita, pa je opet GT brzi?
A ova GS ima 192 bita, mislim da to na manjim rezolucijama nije najbitnije.

Poslednja izmena:
Što je neko bogatiji (ubrajajući firme naravno), to je još halapljiviji na pare, that's the fact.

Dakle, nema tu laganica... niko nikom ne prepušta deo tržišta (naročito ne njegov najprofitabilniji deo, tj. srednji segment) ako ne mora, ma koliko da je imao profit u prethodnom periodu. Uvek se planira i misli na sledeći, kako bi on bio još uspešniji.

8800GS je Nvidijin odgovor na 3850/3870 i 99.99% sam siguran da ne bi ugledao svetlo dana da 3850/3870 nisu izašli i tačka.

Pa mojoj GTS 320MB nista ne znaci 320bit-a naspram koliko bese ima GT - 256 bita, pa je opet GT brzi?
A ova GS ima 192 bita, mislim da to na manjim rezolucijama nije najbitnije.

ne znam, poprilicna je razlika izmedju 320 i 192 bita 😉 sve u svemu bogalj na kvadrat 😀

ne znam, poprilicna je razlika izmedju 320 i 192 bita 😉 sve u svemu bogalj na kvadrat 😀

Ma i 8800GT je pomalo bogalj (256vs320bit) u odnosu na staru 8800GTS pa ga 8800GT doslovce DERE u Crysis-u i ostalim zahtevnijim igrama... Tako da verujem da će 8800GS biti tu negde po brzini sa starom 8800GTS 320MB, samo za Nvidiju znatno jeftiniji za proizvodnju (jeftiniji i manji čip, pritom još i otpadak, a i znatno jednostavniji i jeftiniji PCB) a naravno jeftinija i za nas potrošače.

Živela konkurencija.

Poslednja izmena:
Ma i 8800GT je pomalo bogalj (256vs320bit) u odnosu na staru 8800GTS pa ga 8800GT doslovce DERE u Crysis-u i ostalim zahtevnijim igrama... Tako da verujem da će 8800GS biti tu negde po brzini sa starom 8800GTS 320MB, samo za Nvidiju znatno jeftiniji za proizvodnju (jeftiniji i manji čip, pritom još i otpadak, a i znatno jednostavniji i jeftiniji PCB) a naravno jeftinija i za nas potrošače.

Živela konkurencija.

I moja pretpostavka da ce GS biti kao GTS 320MB.
A za ovo "dranje", otidi decko malo do teme Crysis bench 1280x1024, pa da vidis da tu nema ich od dranja.
Solidno klokovan GT 512MB je 20% brzi u Crysisu (razlika izmedju 37 i 45 avg fps-a) od ljudski klokovanog GTS 320MB :smoke:.
U ostalim igrama razlika je ta ili manja.

Poslednja izmena:
@zdravko:

fora je sto nece bas svaki GTS 320 stabilno bez artefakta preko 600mhz...a kad poredis 8800gt klokovan na 720mhz i neciji 8800 gts 320 koji nece preko 620 onda dolazi do tog "klanja" o kojem M_M prica.

@M_M

8800GS je Nvidijin odgovor na 3850/3870 i 99.99% sam siguran da ne bi ugledao svetlo dana da 3850/3870 nisu izašli i tačka.

da ali to je zacarani krug znas, da nije izasla 8800GT i da nvidia nije pre toga oborila cene GTS 320 sa 380e na 280e ne bi ni 3870 danas bio ~190e i tako u krug generacijama unazad, 7900gs - 1950pro, 7600gt - x1600xt (ili x1800gto, proizvedeno 10 komada 🙂 ), 8600 - 2600 bla bla...

Nazad
Vrh Dno