nalepnice za diskove se ne preporučuju iz barem dva razloga:
1. lepak postepeno nagriza disk, i to baš sa gornje strane gde se nalaze podaci, pa na kraju dolazi do propadanja podataka
2. i najmanja necentriranost dovodi do velikog opterećenja mehanike optičkog uređaja pri velikim brzinama rotacije i ubrzanog kvara. takođe, jedan od glavnih uzroka "eksplodiranja" medija u uređajima.
- ovo nema veze sa životom. podaci propadaju mnogo pre tamo gde nalepnice nema (lepak je totalno "suv" i nema uslova da prodire u metalizirani deo na kom se čuvaju podaci) jer je mogućnost da se izgrebe površina - mnogo veća, nalepnica je kakav takav vid mehaničke zaštite.
- necentriranost nalepnice.... bitna je kad se reže cd brzinom od 52x, jer stvarno dovodi do ... ali, dovoljno je ne biti ****** i, nalepnicu staviti POSLE rezanja - kad isto i ako uspe, a ne PRE... čitanje ionako nikada ne ide do 52x pa je lupetanje o centriranju bespredmetno - ako nisu grube greške u pitanju, i, sledeća tvrdnja: uzrok prskanja - explozije diska.... nisu nalepnice, naprotiv, one su elemenat koji disk drži dodatno u jednom komadu, uzrok prskanja su mikro pukotine u materijalu i nesavršenost samog diska.
I, skraćuješ životni vek.... čemu bre? Kutijici koja košta 20€ sad i nikad više, i vidi se da je skrpljena po kineskim standardima kvaliteta: jeftino i kratkotrajno. To je bila priča za Plextora od 100€, a ne za ovo što mi sad turamo u kućišta...
Ja sam koristio program CD Labeler, star je i morao sam da prilagođavam za svaku novu vrstu nalepnica jer su sve do jedne, neke unikatne mere i dimenzije, ali, rezultati su ok. Go ahead!