Šta je novo?

Licno iskustvo sa Antec P-182 EU

Kada sam pročitao nekoliko reviewa i malo video cene, definitivno sam se odlučio za kupovinu 182 EU (ne SE), bio sam jedno vreme zagrejan za CM Cosmos ali ovaj Antec ga prevazilazi u svakom pogledu, za 70-80€ manje. Jedva čekam to da kupim :)

Meni stize sutra :)
Mogu da vam kazem da jedva cekam! Mnogo sam cackao po netu raznim forumima i sajtovima i ovo mi se najvise svidelo a i najbolje se pokazalo po svima u ovom cenovnom rangu. I ovde vladaju slicna misljenja, sto mi je drago...kad ga sastavim pisem utiske!!!
pozz

Sto vise slika sa komponentama unutra jer prazno smo se nagledali po netu.:D
I ja sam ramisljao da li cm690 ili P182 i ipak mislim da je Antek dosta bolji.
Konkretno me interesuje koliko treba da je dugacak 24 pin da dohvati iza ploce (ako mozes da priblizno izmeris od napajanja pa iza ploce odozgo pa do procesora jer je meni 24 pin kod proc.)??
Pozz..

Konkretno me interesuje koliko treba da je dugacak 24 pin da dohvati iza ploce (ako mozes da priblizno izmeris od napajanja pa iza ploce odozgo pa do procesora jer je meni 24 pin kod proc.)??
Pozz..

Na GA-P35-DSP ATX pin iza rama.
MB-P35DS3P_LG.jpg
Ja sa Chieftecom 350W mogu da ga dohvatim (ide iza ploce), bas cu izmeriti koliki kabal je potreban kad mi za dan - dva dodje Corsair.

Poslednja izmena:
Ok ,onda mozda ovaj moj 24pin sa chieftec-14c 650w moze da dohvati.Ko mi je kriv kad imam Biostar plocu i 24pin pored procesora .........(sa ovim novijim plocama se setili pa je 24pin kao i kod drugih)

P190 kosta samo 300 E :) doduse dolazi sa 2 napajanja.
Vidi se da su mislili na sve i to je za svaku pohvalu. Jedino sto bi mene oteralo od P190 je UZASAN dizajn i manjak providne stranice :(

Ok ,onda mozda ovaj moj 24pin sa chieftec-14c 650w moze da dohvati.Ko mi je kriv kad imam Biostar plocu i 24pin pored procesora .........(sa ovim novijim plocama se setili pa je 24pin kao i kod drugih)

Stigao mi Corsair. :banana::banana::banana: Chieftec je bio bukvalno na knap spojen, njegov 24-pinski konektor je dugacak nekih 42-43cm pa sad racunaj da li ce tvoj moci. Ako ne bude mogao ici iza ploce moci ce ispred ploce (99% sam siguran).
Inace Corsaira ima i viska oko 15 cm. :smoke:

P190 kosta samo 300 E :) doduse dolazi sa 2 napajanja.
Vidi se da su mislili na sve i to je za svaku pohvalu. Jedino sto bi mene oteralo od P190 je UZASAN dizajn i manjak providne stranice :(

To i nije mnogo para s'obzirom da za neka "bolja" kućišta treba izdvojiti preko 200€, a dolaze bez napajanja... Ovo dolazi sa jednim 650W i jednim 550W, zaista impresivno... Doduše, to ne bih kupio i da imam para, ne bi mi se svidela buka koju proizvode dve osmice na napajanjima plus onaj ogromni 200mm fan na stranici... Meni lično to ne treba, tako da mi je P182 idealan u svakom pogledu, a košta samo 120€ :)

Ma sve je to ok i ja bih ga uzeo umesto ovog Xasera III koji imam ali je mnogo ruzan... i to me najvise odvlaci od kupovine.

Antec sasvim lepo radi posao. :smoke:

... Doduše, to ne bih kupio i da imam para, ne bi mi se svidela buka koju proizvode dve osmice na napajanjima plus onaj ogromni 200mm fan na stranici... Meni lično to ne treba,...

Ja isto ne bih to kupio iz slicnih razloga,plus mi se ne svidja kad ti proizvodjac,trziste ili radnja diktira/ogranicava kupovinu,da budem jasniji,mozda bih i kupio Antec P190 ali bez onih 1200W.Jedno je da kupis kuciste a drugo napajanje/-a.Sloboda u izboru komponenti je po meni jednaka Slobodi govora,ljudska prava.Ja hocu npr. da stavim Corsair TX750 i Zippy Sirene 600.Zasto da se cimam da kupim,pa da prodam napajanja,gubljenje vremena i novca.Nazalost Antec je poceo i sa drugim modelima slicnu politiku (npr. Sonata + 550,Sonata III 500,Titan 650,Atlas 550,...),mozda imaju veliki stock neprodatih napajanja ?

Poslednja izmena:
I ja sam ga uzeo pa mogu da kažem da mi se baš sviđa. Lako sam prilazio svemu, uprkos činjenici da su mi ruke k'o lopate. Evo i nekih fotki kako izgleda napunjeno mada još nisam kablove fino složio. U svakom slučaju kućište vredno svake pažnje.

Prilozi

• PC150261.JPG
    PC150261.JPG
    186.9 KB · Pregleda: 209
  • PC150267.JPG
    PC150267.JPG
    193.2 KB · Pregleda: 164
  • PC150265.JPG
    PC150265.JPG
    201.6 KB · Pregleda: 144
  • PC150268.JPG
    PC150268.JPG
    188.6 KB · Pregleda: 165
  • PC150266.JPG
    PC150266.JPG
    193.3 KB · Pregleda: 162
Zar nije bilo bolje dole staviti diskove? Meni je baš to poenta svega, da se hlade (i greju) odvojeno od celog sistema, da ne utiču na grejanje grafičke koja je odmah tu pored itd... Em što bi njihova temp bila manja, em što bi tu mogao jedan tihi fan da uvlači svež vazduh bez ikakvih prepreka, idealno da se hladi cela mašina...

Zar nije bilo bolje dole staviti diskove? Meni je baš to poenta svega, da se hlade (i greju) odvojeno od celog sistema, da ne utiču na grejanje grafičke koja je odmah tu pored itd... Em što bi njihova temp bila manja, em što bi tu mogao jedan tihi fan da uvlači svež vazduh bez ikakvih prepreka, idealno da se hladi cela mašina...

Da i ja mislim da je bolje da su dole,a i steta sto nisu popreko okrenuti.Onda kablovi mogu da se sakriju iza i manje smetaju..

Poslednja izmena:
Da, bolje ih je staviti u donji.

Evo nakon 3 dana korisnjenja ovog kucista na filterima se vec vidi prasina, sto znaci da solidno rade svoj posao. :banana: Sigurno i unutra ulazi prasina, ali mnogo manje nego kod obicnih kucista. Napominjem da su unutra "samo" 3 fabricke 12-ice na fabrickim mestima, podeseni na low. Kad prislonim ruku na filtere osetim kako vuku vazduh. :whip:

A jel mogu da se montiraju 8-ce ili mora samo 12-ce..??

Jel može taj fan koji je kod napajanja da se prebaci ispred hard diskova? Ja sam kontao da napravim takvu kombinaciju, imam već 2x 12cm na GeminII-ju :), ona dva će biti gore i nazad da izvlače, taj da prebacim ispred hardova a ovaj 12cm Xilence koji mi sad izvlači iz Chiefa da stavim tamo kod gornjeg kaveza, da uvlači do grafičke i ostatka...

Prvo sam ih stavio dole, ali naponski i SATA kablovi onda smetaju donjem ventilatoru.
Ovako je 100% O.K. jer ispred diskova treba da stavim (ima mesta) jednu 12-cu koja će i njih da hladi. A u samom kućištu je dobra promaja. Nisam stigao da malo OC, ali i svi fanovi rade na low

Jel može taj fan koji je kod napajanja da se prebaci ispred hard diskova? Ja sam kontao da napravim takvu kombinaciju, imam već 2x 12cm na GeminII-ju :), ona dva će biti gore i nazad da izvlače, taj da prebacim ispred hardova a ovaj 12cm Xilence koji mi sad izvlači iz Chiefa da stavim tamo kod gornjeg kaveza, da uvlači do grafičke i ostatka...

Nisam pokušao ali kao što rekoh post iznad ima mesta. Mada mislim da je donji ventilator na nekim "žabicama"

Dobro, verovatno se drži na žabicama tu ali ima rupe za šrafljenje, tako da bi trebao da može da se prebaci bilo gde...

Da i ja mislim da je bolje da su dole,a i steta sto nisu popreko okrenuti.Onda kablovi mogu da se sakriju iza i manje smetaju..

Nije steta, iako gomila proizvodjaca forsira popreko stavljene diskove (zbog lakseg stavljanja i vadjenja i lepseg sakrivanja kablova), kod ovako postavljenih diskova imas bolji protok vazduha preko njih, posto je neki prirodan tok vazduha u kucistu od prednje prema zadnjoj stranici. U slucaju popreko postavljenih diskova kavez za montazu ce blokirati (u zavisnosti od toga koliko je rupicast) odredjeni deo tog protoka. Shodno toj situaciji trebalo bi da imas dve bocne rupe na kucistu (sa svake strane po jednu) pa da stavljas tu ventilatore da bi napravio neki poprecni protok vazduha, sto je opet cesto nezgodno, jer su bocne strane cesto do nekog stola itd, jos gomila kojekakvih nezgoda.
Znaci poprecni diskovi - estetika + brze cupanje
uzduzni diskovi - efikasnije i jednostavnije hladjenje
Opet, ukusi su razliciti, neko vise voli lep pogled kroz providnu stranicu a neko pouzdanije cuvanje materijala na disku, pa prema ukusu biras iz ponude.

btw, @ ko je pitao za montazu jednog od ventilatora napred, moze da se skine neki od tri venta sto dolaze uz kuciste i da se stavi ispred bilo donjeg ili gornjeg kaveza za diskove i to ili srafljenjem ili metalnim zabicama koje dobijas uz kuciste.

Definitivno je bolje diskove staviti dole. Ja sam hdd stavio dole i nista ne smeta ventilatoru i lepo se hladi a pritom ga uopste ne cujem.
Inace zanima me vase misljenje sto se tice hladjenja i konfiguracije ventilatora u antecu. Dakle imam dva njegova fabricka sa tri brzine,tri noctue i dva coolermastera neka led na 1200 i gemini dvojku. Ja sam mislio da montiram njegove fabricke na geminija da mogu da ih pojacavam a na izduve i na graficku da stavim noctue.

@shpajz "Znaci poprecni diskovi - estetika + brze cupanje
uzduzni diskovi - efikasnije i jednostavnije hladjenje"

OK slazem se ..

A za ventilatore: Ona dva fabricka da izduvavaju, onaj kod napajanja se premesti gore-na prednj panel (a HDD se stave u donju fioku).Umesto njega stavi se jos jedna 12-ca (Noctua) i sta ces bolje...:D

Poslednja izmena:
^^ Kod mene stoji
zadnji tricool na low izbacuje vazduh, gornji nije uopste ukljucen i ta gornja resetka je prekrivena potpuno plasticnim poklopcem (da li jos nekome izgleda kao da samo fali natpis pored nje 'Ovde prosuti kafu' ?), onaj tricool iz donje sekcije je prebacen ispred donjeg kaveza i ubacuje vazduh, takodje je na low.
Najtoplija stvar u kanti mi je 7600gt ~35c. Sve ostalo retko dobacuje i do 30c.

Evo i ja opet vratih diskove dole, a gore sam mu ubacio jednu 12-cu na 720 r.p.m. i to na onaj crni nosač sa "žabicama".
I sa 4 ventilatora ne primećujem nikakvo povećanje buke, ali je zato promaja.

Prilozi

• PC170269.JPG
    PC170269.JPG
    194.7 KB · Pregleda: 181
  • PC170270.JPG
    PC170270.JPG
    194.6 KB · Pregleda: 159
  • PC170271.JPG
    PC170271.JPG
    191 KB · Pregleda: 160
Sve gore napisano stoji...
Zelim upozoriti buduce korisnike da ako kupe neko jako napajanje od 850W i jace, da mogu imati poteskoca pri montiranju, a narocito pri provlacenju kablova i koriscenju centralnog verntilatora u donjoj zoni.
Ta extra jaka napajanja su DUZA 3cm od ovih standardnih, slabijih, 750W i manje.
Dimenzije standardnih su 150x86x150, a jacih 150x86x180.
Ja sam se zezno, nisam ni pomislio da ima razlike u dimenzijama napajanja, prodavci mi nisu rekli za to jer nisu ni oni imali pojma, pa sad treba da se snadjem.
Kablovi napajanja upadaju u ventilator, pa cu morati na ventilator da pricvrstim jednu resetku mrezastu kao na samim napajanjima sto se nalazi ispred ventilatora.
Nadam se da cu uspeti resiti problem inace mi ne gine zamena napajanja za slabije ili eliminacija ventilatora u donjem delu, a to bas nikako ne zelim zbog hdd-ova.

^Pa taj ventilator mozes da prebacis na drugu stranu pregrade na kojoj stoji, bas je to i predvidjeno u slucaju da je napajanje malo "gabaritnije" ...

Nazad
Vrh Dno