Šta je novo?

500GB - WD, Samsung, Seagate... [spojene teme]

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
Dilema:
WD Caviar® SE16 , WD5000AAKS ~500GB
ili
Samsung 500GB SpinPoint T166 , HD501LJ ~ 500GB

-Koji je kvalitetniji.... citao sam testove, ali niko nije rekao nista konkretno.
Po osobinama su maltene isti, s tim sto je samsung neznatno tisi (kazu da novi WD diskovi sa 3 ploce tj. ovi sa AA u imenu su jos tisi nego raniji WD diskovi, odnosno da je tih gotovo kao samsung...

WD ima tradiciju, reputaciju, sve...
Samsung ima reputaciju.... ali da li verovati firmi koja proizvodi sve zivo ukljucujuci frizidere, klime, televizore, da znaju da naprave kvalitetan HDD. Na netu sam citao da ljudi sumnjaju u dugovecnost i izdrzljivost Samsunga bas iz ovih razloga... Dzabe meni sto je tih u radu ako mi iznenada crkne posle godinu dana. Ja nemam nameru da menjam HDD svake godine iz pomodarstva.. Ako ne moze da radi barem 3-4 godine (i vise).. ne vredi mi nista...

Upravo zbog toga sam i mislio da pitam sta ostali misle, i kakva iskustva imate (na dugi rok) sa samsung hard diskovima... i s obzirom na istu cenu, sta je bolje?

[QUOTE='[ZoranM];1284389'
Dakle treba mi kvalitetan hard od 500GB u cenovnom rangu ~100e. Presudni su sledeci faktori:
- brzina citanja i upisivanja podataka kako za male, tako i za velike fajlove
- podrazumeva se brz rad u windowsu (posebno vazno) ali i u igrama (ali nesto
[/QUOTE]

To sto ti hoces nema za 100 evra ni u snu. :)

U svakom slučaju će ti biti brži od starog diska.
Ja sam trenutno u fazi skupljanja keša za nabavku diska od 500GB i verovatno ću uzeti WD, zbog pozitivnih prethodnih iskustava sa njima, a i zato što nisam čuo ništa konkretno loše o ovoj seriji diskova.

To sto ti hoces nema za 100 evra ni u snu. :)
Ako dobro procitas moj post videces da su faktori koje sam naveo presudni u slucaju da se dvoumim izmedju nekih modela, ali nigde nisam napisao da hocu najbrzi disk.;)

a niko ne razmislja o Samsung T166 500gb
Video sam da je 400GB verzija oko 115e sto znaci da je 500GB verovatno 130-140e. Mislim da neopravdava tu cenu i pored toga skoro nigde ne moze da se nadje. Nigde ga nema, ni na berzi ni na itsvetu.

Poslednja izmena:
Video sam da je 400GB verzija oko 115e sto znaci da je 500GB verovatno 130-140e. Mislim da neopravdava tu cenu i pored toga skoro nigde ne moze da se nadje. Nigde ga nema, ni na berzi ni na itsvetu.
Imas u Eurolinku, ~97€. Slicna cena je i za WD (tamo, ili bilo gde drugde).
To za 400GB za 115€ je neka greska... ili budalastina.

BTW, sto se ITsveta tice... ides na Samsung HD501LJ 500GB... pa iako pise "Nema u prodaji!" :), kliknes svejedno na sliku (koje opet nema :d) i pise gde ima i za koje pare :)

Malo sam proanalizirao grafike na tomi hardveru :)
Razlika izmedju seagatea i samsunga je uglavnom 5-10% u korist drugog, mada je razlika u (praksi skoro) nepimetna sto najbolje pokazuje test bootovanja windowsa. Sa druge strane imamo seagateovih 5 u odnosu na samsungove 3 godine garancije, sto mi je dosta vazno jer cu za taj period verovatno promeniti jos jedan hard tako da sam se u prvom slucaju osigurao. Zagrevanje ne bi bio veci problem posto kuler sa prednje strane kucista duva direktno na hardove (a i razlika je samo 1 stepen), a sto se tice buke ne znam da li je razlika akademska ili bas primetna? Sledece je sto samsunga mogu nabaviti iskljucivo u BG-u i ako se jave problemi moram ponovo da skoknem sto nije bas prijatno (znam kad sam reklamirao monitor), a takodje sam i nestrpljiv. Sve u svemu po meni ipak prednost ima seagate.
Sto se tice wd-a, na onom review-u ima samo KS model koji ima 4 ploce pa je razumno sporiji od seagate-a, AAKS serija je predpostavljam malo brza i tisa ali je pitanje kolika je razlika u praksi + seagateovih 5 god garancije, tako da je sada mrtva trka WD vs Seagate.

hmmm
i ja sam hteo WD, a sad hocu samsunga...
cisto za promenu... a i ima solidnu reputaciju na internetu... sto nisam verovao na prvi pogled

dalje, sto ne crkne za 3, male su sanse da ce i za 5... mnogo su vece sanse da ti hard crkne zbog razloga koji i tako ne potpadaju pod garanciju.... a i da crkne dzabe tebi i garancija ako izgubis podatke na njemu (ako ja izgubim podatke sa harda nece me bas utesiti sto cu dobiti drugi hard, ali prazan....

a za 3, odnosno 5 godina.. sve su sanse da ces promeniti ceo kompjuter a ne samo hard... tako da meni to bas i nije (previse) bitno

Meni je hard vazniji od podataka - ono sto je vazno to i bekapujem, ostalo se moze na onaj ili ovaj nacin povratiti.
Ako neko pronadje dobar i pouzdan review - direktno poredjenje ova 2 diska neka okaci.

Uzeo sam WD 500 GB AAKS, na konfi iz potpisa je primetno brzi od bivseg maxtora 200 GB, ali je i bucniji - vec sam pisao o tome da ne mogu da ga utisam preko AAM, dok je maxtor bio utisan, i apsolutno se nije cuo.

Evo da ja dam preporuku maxtor 500, drnda ko traktor, brz je, zagreva se ko reso, e ima trip da mu puke ceo fajl sistem posle 2 nedelje upotrebe :)

ma tebi barabo nista ne verujem :d
znam za to cudo, nego reko da li postoji jos neki predlog?
bice ispred njega jedna osmica da uduvava vazduh u kuciste

gle, nemoj da se opterecujes mnogo sa HDD-ovima, svaki SATA je OK, ne zamlacuj se testovima po netu jer te razlike BUKVALNO neces osetiti u prakticnom radu!:wave:

Poslednja izmena od urednika:
Sad već ima, Samsung T166 u Eurolink-u.

ma citam na internetu, samsung poceo da stanca i prodaje i F1 najnoviju generaciju..
preporuceni model je od 1TB (1000GB)... mada se nadam da ce biti i od 500/750 sa istom tehnologijom (i nizom cenom)....

nesto se mislim da odlozim nabavku harda za novu godinu... :)
ako ovi iz eurolinka znaju kad ce biti tih F1 zveri

Maaa...
Ciljaš na 1TB? Jesi spreman da ga platiš 200€ minimum?
Meni je to mnogo za HDD za kućnu u potrebu. I cena i kapacitet.
Jeste da volim sve da imam na HDD-u da ne ubacujem DVD-eve svaki čas ali i 600Gb mi je više nego dosta + što ovaj drugi HDD više je kod raznih usera sa foruma nego kod mene. :d

ma.. ne bih ja taj od 1TB osim ako ne padne cena.. ja bih tu tehonlogiju iz F1 diska ali sa 2 ploce od 333 (666GB) .. ili 2 ploce od 250gb (500gb)...

mislim ne znam ni ja sta hocu.. ali ovaj ce jako brzo i stici... pa ne bih bas da kupujem t166 ako ima naslednika na vidiku... u svakom slucaju, nova godina ce brzo...

Evo stigli Samsung Spinpoint F1 od 750GB i 1TB. Ali stigla je i Seagate Baracuda 7200.11 tako da imamo novu dilemu :trust:

Ako neko pazari bilo bi lepo da podeli iskustva :banana:

Poslednja izmena:
Evo stigli Samsung Spinpoint F1 od 750GB i 1TB. Ali stigla je i Seagate Baracuda 7200.11 tako da imamo novu dilemu :trust:

Ako neko pazari bilo bi lepo da podeli iskustva :banana:
Nema tu dileme, Barracuda 7200.11 je tek prosecan disk. Dobro, nesto iznad proseka.

Doduse, jos se ne znaju tacno performanse F1, osim onog testa na THG-u (kojem i inace nije bas za verovati)... a prema tom testu, disk razbija.
Ali, da imam pare i potrebu za novim diskom - uzeo bih ovog Samsung-a "na intuiciju"... i bez testova da mi dokazu ono sto vec mislim ;)

Ne žuri mi se baš mnogo. Za sada mi je ovih 250 GB uz redovno prebacivanje na DVD još uvek dovoljan. Do proleća će biti jasnije šta uzeti a i cene će valjda još malo pasti pa skačem odmah na 1TB. Mada, da uzimam sada na neviđeno i ja bih uzeo taj Samsung.

meni stigao jutros naruceni T166 samsung 500GB...
sutra ga bacam u pogon (pravljenje particija, formatiranje...)

planiram da posle nove godine pojurim neki F1, ali videcu kojeg kapaciteta... koja je sustinska razlika u konstrukciji izmedju 750gb i 1000gb F1 samsunga... tj. posto cenim da u 1000gb verziji su u pitanju 3 333mb ploce, sta se nalazi unutar 750gb F1 modela? Utice li na performanse kapacitet i broj ploca, iako oba modela poticu iz F1 serije?

Nisam 100% siguran pošto je informacija sa nekog foruma, ali F1 id 750 GB bi trebalo da ima 3 ploče od 250 GB. Veličina ploča utiče na performanse, a kolika je razlika u brzini između ova dva diska videćemo kad izađu prvi testovi.

iz te price, meni bi idealno legao F1 sa 2 ploce od 333gb. tj. lite verzija ovog od 1TB ali od 666GB :)
samo sumnjam da ce takav napraviti :)

WD5000AAKS ili SEAGATE 500GB 7200.11 (ST350032AS)

Kratko i jasno, sta mislite koji je bolje kupiti?
WD5000AAKS ili SEAGATE 500GB 7200.11 (ST350032AS) ?
Kostaju: WD 8.000 din. ,a SEAgate 10.600
Koliko ploca ima ovaj WD?
Seagate ima 2 ali ne znam za WD.
Kakav je WD 500 gb kad se poredi sa vecim bratom WD 750 gb oba AAKS serija?
Narocito me zanima koliko cu da ''izgubim'' ako uzmem WD 500GB koji nema Perpendicular Magnetic Recording (PMR) i StableTrac za razliku od WD750GB?
Koliko se gubi sto WD-ovi imaju samo 16 Mb bafer, a Seagate ima i 32Mb bafer?
Jesu li ovi novi Seagate serije 11 bucniji i topliji od WD-ova?
Odgovori hitno potrebni, sutra ili najkasnije prekosutra idem u kupovinu!
Hvala!

Nisam 100% siguran pošto je informacija sa nekog foruma, ali F1 id 750 GB bi trebalo da ima 3 ploče od 250 GB. Veličina ploča utiče na performanse, a kolika je razlika u brzini između ova dva diska videćemo kad izađu prvi testovi.
Tako i ja nesto procitah... 3 ploce od po 250 giga.

2 xWolf:
Za tebe je onda onaj model od 640GB ;)
Tu ako ne ubace dve ploce od 334 giga, ne znam gde ce :smoke:

Koliko ploca ima ovaj WD?
Tri ploce od po 166GB.
Seagate ima 2 ali ne znam za WD.
Kakav je WD 500 gb kad se poredi sa vecim bratom WD 750 gb oba AAKS serija?
Sporiji... solidno sporiji. Upravo zbog PRM-a, tj,. manje gustine ploca (na WD7500AAKS su ploce od 188GB)

Uostalom, idi na www.techreport.com npr., pa izaberi recimo AAKS od 750GB (ili neki drugi noviji hard)... imaces u tabelama i AAKS od 500 giga, pa mozes direktno da ih uporedis.
Koliko se gubi sto WD-ovi imaju samo 16 Mb bafer, a Seagate ima i 32Mb bafer?
Tu vec nema nekakve razlike... kes nikada nije imao prevelik uticaj.

Nazad
Vrh Dno