Šta je novo?

Oficijelni Radeon HD3850 & HD3870 thread

R680 is Radeon 3870 X2, cards pictured

..running CoD4!!!

Hah,radi quadfire sa dve 3870X2 karte :D.

Warsaw AMD event: Quad crossfire with two cards in action

We told you that AMD will demonstrate its R680 card based on two RV670 chips and we got a bit more than we expected.

AMD showcased Call of Duty 4 running on two of these cards and eventually got it out for us as well. The most interesting thing is that the card is dual slot, as expected, has two GPU's on it with a rather interesting 777 MHz clock and two power connectors, a 3x2 pin and one 4x2 pin.

Here is how it looks inside, detailed pics to follow.
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4250&Itemid=1

Moram da kažem da sam jako zainteresovan i nestrpljivo čekam pojavu 3850 na našem tržištu.
Nešto mi miriše da u narednim nedeljama sledi talas oglasa u kojima ljudi prodaju 2600xt i 8600gt - da bi uštekali pare za 3850. Ova kartica ima veeliki potencijal na našem tržištu jer upada upravo u onu klasu koja se najčešće kupuje. Čak i oc potencijal može da bude u drugom planu ako cena na našem tržištu bude dobro odmerena. Za recimo 150e to će biti kartica bez konkurencije. Konačno jedan pravi potez ATI/AMD-a , ovo je dugo iščekivano uvođenje novih parametara u main stream segmentu.

Poslednja izmena:
Zna AMD sta radi sa ovom 3800 serijom. Pokrili su sve od 150 pa do ~210eura, kartama koje su skoro pa najvisa klasa, a cenama su pravi main stream. Uskoro ce predstaviti i 3870x2 za oko 400-500eura i imace sa njom verovatno nabrzu kartu na trzistu. Novi 55nm proces je jeftiniji, manje potrosnje, hladniji.
Sa druge strane Nvidia ima 8800GTS (sada "pokojni") i 8800GTX. Predstavili su 8800GT 2 nedelje pre 3800 serije da bi uneli pometnju na trziste i pokvarili prodaju 3800-tke. Jedini problem njihovog plana je jako mali broj kartica. Govori se o cifri od svega 40000 komada do nove godine (bozicna sezona je uvek kriticna). To se vidi iz nestasice doticne sa svetskom nivou. Sa druge starne ATI je najavio 250.000 3800 karti u startu, a do nove godine jos 150.000. Koliko je ovo tacno ne moze se znati, ali mislim da ce sve biti jasno za 2-3 nedelje. Jednostavno 3800 GPU je jeftin za proizvodnju i kao takav pogodan za masovnu produkciju i prodaju. Kako Nedjo rece ova serija bi mogla da ponovi uspeh 9600 serije. Zivi bili pa videli.
Nvidia ima jedan "razdor" u ponudi. Nude 8600GTS za 120eura, pa onda nema nicega do 8800GT za 250eura. Velika je to "rupa" u ponudi.

Za sada je odnos cena/performanse 3800 serije odlican, a to je ono sto nedostaje NVidiji u segmentu 130-220eura.

Apsolutno, a segment izmedju 130-220€ je ionako najzanimljiviji vecini ljudi koji se hoce dobro poigrat. Tu su u pravilu najisplativije kartice. Kao HD38x0 :)

Prilozi

• r6c1.jpg
    r6c1.jpg
    42.4 KB · Pregleda: 72
  • r6c3.jpg
    r6c3.jpg
    19.4 KB · Pregleda: 65
  • r6c2.jpg
    r6c2.jpg
    32.5 KB · Pregleda: 59
  • r6c5.jpg
    r6c5.jpg
    27.8 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
Ovo cudo je ogromno! :zgran:

Tvrde da ce moci 4 ovakve karte na jednu plocu, sto daje 8 GPU-ova! :)

Da su velike,jesu :),ali zato i rade.Interesantno,samo jedan CF bridge na karti postoji(navodno drugi izmedju 2 RV670 cipa je resen na PCB-u).
U teoriji moze 8 GPU-a,samo da ih nateraju da rade kako treba :).

Samo ne shvatam zasto nisu stavili hdmi izlaz kad su ga stavljali cak i na integrisane kartice (ne racunam ovaj dvi to hdmi konvertor jer je to uvek moglo da se uradi)? Mislim da bi postojanje hdmi izlaza donelo dodatnu prednost u odnosu na nvidijina resenja kad se ima u vidu sve veca [popularnost lcd ekrana sa ovim ulazom kao i br/hddvd filmova.

Btw da li je igde pomenuto da postoje planovi da sami proizvodjaci kace hdmi izlaz na kartice ili ce ova generacija biti dvi-only?

Samo ne shvatam zasto nisu stavili hdmi izlaz kad su ga stavljali cak i na integrisane kartice (ne racunam ovaj dvi to hdmi konvertor jer je to uvek moglo da se uradi)? Mislim da bi postojanje hdmi izlaza donelo dodatnu prednost u odnosu na nvidijina resenja kad se ima u vidu sve veca [popularnost lcd ekrana sa ovim ulazom kao i br/hddvd filmova.

Btw da li je igde pomenuto da postoje planovi da sami proizvodjaci kace hdmi izlaz na kartice ili ce ova generacija biti dvi-only?

dobro pitanje, to sam se i ja pitao; to je uradio Palit, tako da verovatno ostaje na proizvodjacima sami da odluce...link sam okacio u prethodnom postu (LINK)

The native HDMI-out eliminates a DVI-HDMI dongle

Poslednja izmena:
Lepo ja rekoh pre neki dan da ce amd-ati da nas zaskoci u veeelikom stilu.
Jeste da ce da popune rupu izmedju 150-200 eura, ali na nasu radost za ove performanse to je fenomenalna cena.
vec vidim sledeci topic: 3850 oc session

Kraken je napisao(la):

Pa dobijash uz dosta kartica DVI-> HDMI konvertere...

Poslednja izmena:
:zgran:

A kakvo napajanje pokrece ove zverke? Garant trosi struje ko 2xFrizidera + 3fazni Sporet :p

Ali najbitnije u celoj prici je da su oni pokrenuli COD4, koja super radi i na 8600GTS karticama.
Sto nisu upalili Crysis DX10 na MAX? :-devil-:

Onaj ko bude kupio dve X2 karte nece mnogo da brine o potrosnji..
A sto se tice Crysis-a ,ni Nv nema valjan drajver za SLI(2 karte) za ovu igru,a ti bi Catalyst sa podrskom za Crysis quadfire :d.Polako prijatelju :D

Ovi na inq-u spominju dx10.1 feat MSBRW kao nesto sto bi tek trebalo da poboljsa AA performanse HD3800 serije. Spominju da bi mogli da se pojave patch-evi za dosadasnje igre. Naravno, mora da se saceka SP1 za Vistu koji donosi dx10.1...Ah da, mora da se instalira i Vista :D

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/11/16/why-dx10-matters

U stvari, kada se pogledaju testovi, ne-previse-zahtevnom-igracu ni ne treba nista vise od HD3850 karte. Karta radi odlicno posao u vecini igara, a tamo gde stuca, tamo stucaju i 8800GT i kompanija, manje, ali ipak stucaju.

Gecube 3850 512mb ima isti cooler kao i 3870...

cms_file.php

Ovi na inq-u spominju dx10.1 feat MSBRW kao nesto sto bi tek trebalo da poboljsa AA performanse HD3800 serije. Spominju da bi mogli da se pojave patch-evi za dosadasnje igre. Naravno, mora da se saceka SP1 za Vistu koji donosi dx10.1...Ah da, mora da se instalira i Vista :D

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/11/16/why-dx10-matters

U stvari, kada se pogledaju testovi, ne-previse-zahtevnom-igracu ni ne treba nista vise od HD3850 karte. Karta radi odlicno posao u vecini igara, a tamo gde stuca, tamo stucaju i 8800GT i kompanija, manje, ali ipak stucaju.

AKo bacis pogled na dosadasnje testove hd38xx serije,mozes da vidis da 3870 sije 2900XT u vecem broju igara sa AA i AF ukljucenim.ZNaci da su nesto "prckali" :)d) kod AA resolve-a.

Sapphire 3850 pasivno hladjena. Eto karte i za audio cistunce.

Prilozi

• sapph1.jpg
    sapph1.jpg
    24.4 KB · Pregleda: 69
  • sapph2.jpg
    sapph2.jpg
    22.1 KB · Pregleda: 64
  • sapph3.jpg
    sapph3.jpg
    31.1 KB · Pregleda: 76
  • sapph4.jpg
    sapph4.jpg
    43.7 KB · Pregleda: 89

Mislim da je razlog tome sto se u narednih 6 meseci planira popularizovanje DisplayPort-a kao suparnika HDMI-u. A iza DisplayPort-a stoje Intel, AMD, Nvidia, HP, Samsung itd...Prosto, besmisleno je zapocinjati nesto sto je, sudeci po gorilama koje stoje iza ovog projekta, komercijalni corsokak. U prelaznom periodu ce dobro posluziti i HDMI-DVI dongle.

hd3850 verzija sa 512MB će biti verovatno nekih 20e skuplja od verzije sa 256MB. Uz malo razumniji stav prodavaca biće je po zaista povoljnoj ceni.

The HD3850 256MB is being offered for as little as €143 and it's set to cause havoc in the sub-€150 segment. The 512MB version will probably retail for 15-20 euro more, although we saw some pricier 512MB cards too

Poslednja izmena:
pogledajte ovu factory-overclocked PowerColor HD3850 Xtreme: LINK
ne standardno hladjenje (podseca na Zalman), zameraju sto nema heatsink na memoriji, ali zato su temperature vrlo dobre (idle 32, full 46), a oc:

The card is already cool thanks to the ZEROtherm VGA Cooler so we experienced no temperature worries. It was not possible to adjust the GPU voltage with Riva Tuner so we were voltage-limited in our testing. However we were able to clock the card to 770MHz/2100MHz, which is another extra 50MHz added to the factory overclocked core and an additional 300MHz to the memory clocks.

znaci u odnosu na default dizajn izvukli su (steta sto ih ogranicava napon):
670 MHz -> 770 MHz (core)
1.66 GHz -> 2.1 GHz (mem)

cekamo Rabit, pa da vidimo sa visim naponom koliko mogu :)

Poslednja izmena:
AKo bacis pogled na dosadasnje testove hd38xx serije,mozes da vidis da 3870 sije 2900XT u vecem broju igara sa AA i AF ukljucenim.ZNaci da su nesto "prckali" :)d) kod AA resolve-a.

Znam, to je sjajno, i ja to svojim postom ni ne dovodim u pitanje. Samo sam zeleo da apostrofiram da se dodatni dobici mogu ocekivati pod Vistom sa SP1...i patch-evima...i novim drajverima :D
Ne, stvarno. Mislim da je to dobro, ako ima tezinu kao sto ovi na inq-u tvrde. Mada, inq... :S:

Nesto nije u redu sa testovima,negde je sije kako ti kazes,ali u dosta review-a koje sam procitao su gotovo identicni.

Meni se ovaj cooler bas dopada. Verujem da je tisi nego fabricki, a OC je i onako veci + ima 512MB memorije.

Prilozi

• HD3850-2.jpg
    HD3850-2.jpg
    454.9 KB · Pregleda: 79
Evo kako izgleda iznutra 3870 x2.

Poslednja izmena:
Znam, to je sjajno, i ja to svojim postom ni ne dovodim u pitanje. Samo sam zeleo da apostrofiram da se dodatni dobici mogu ocekivati pod Vistom sa SP1...i patch-evima...i novim drajverima :D
Ne, stvarno. Mislim da je to dobro, ako ima tezinu kao sto ovi na inq-u tvrde. Mada, inq... :S:

To sto inq tvrdi je vrlo moguce(u smislu izlaska patch-eva za dosadasnje igre).Mada moramo da sacekamo prvo SP1 za Vistu :S:
Nesto nije u redu sa testovima,negde je sije kako ti kazes,ali u dosta review-a koje sam procitao su gotovo identicni.

Catalyst drajveri.
Inace veci je broj igara u kojim sa AAi AF ukljucenim 3870 sije 2900XT,nego obrnuto.

Poslednja izmena:
Vrh Dno