Šta je novo?

low budget wireless???

joskaananas

Čuven
Učlanjen(a)
28.03.2004
Poena
619
Ne znam dal ste upoznati, ali u ns-postoji neka varijanta wireless neta, ali za dzh.E sad, ja se nalazim od te neke antene koju treba da vidim, nekih 120m, pa mi je lik koji je zaduzhen za taj net, rekao da mozhda ne moram da kupujem wireless karticu, antenu i ostalo, vec da mogu da prodjem sa nekom "obichnom karticom", a ja ne znam shta je on mislio pod tim.Ako neko mozhe da mi pojasni, jer kontam da nije u pitanju obichna mrezhna kartica.

Što ga ne nazoveš pa ne pitaš? Verovatno je mislio da te prikači direktno preko UTP kabla...sa njihovog APa do tvog kompa, ako je izvodljivo. A što se tiče wireless kartice, ako imaš relativno noviju ploču onda imaš integrisanu mrežnu.

Možda je mislio na običnu wireless karticu sa malom antenicom, t.j. da ne moraš da kupuješ veću (jaču) antenu koju bi morao da staviš napolje.

Uzmi laptop koji ima wireless i probaj dali funkcioniše. Ako radi biće ti dovoljna wireless karica za PC i indoor antena.

BTW. Male su šanse da će raditi, a i taj free wireless je ozbiljan koliko i predlog tog "stručnjaka"!

Poslednja izmena:
Imam bratov lap u kuci i taj wireless radi na njemu solidno.Znachi, likovi imaju jedan hub sa kog mozhe dosta stvari da se skine,net u 90% sluchajeva radi dobro(bolje od dial up-a na kom sam trenutno) i sve u svemu za nekog ko nema prevelike apetite, ovo predstavlja dobar izbor + free je.
E sad, na lapu pokazuje kao de se prima nekih 70% signala( ima kako neki acer e managment koji to pokazuje), a moja matichna na desku je asus p5b deluxe.Ona kao ima dve mrezhne, integrisane, ili tako neshto,pa mozhda bi mogao da se kupi onaj usb wifi stick pa da sa njim probam.Shta mislite?
Inache lap mi stoji pored prozora kad hvatam wireless,ali i desk rachunar se nalazi na tom istom mestu.
a da, lik mi je rekao da kad je merio signal koji lap prima, da je on negde oko 67db(shto je ispod 70db, ali ipak mi je dozvolio da se nakachim)

Velika je šansa da bi USB stick imao lošiji prijem, sad koliko lošiji to je pitanje. Ako još ako ti kućište računara stoji na podu ispod prozora a laptop na stolu to je dosta velika razlika, tako da može lako da ti se desi da prijem bude "na granici". U svakom slučaju, Wireless kartica sa malom antenicom bi radila bolje od USB stick-a...

Poslednja izmena:
Imam bratov lap u kuci i taj wireless radi na njemu solidno.Znachi, likovi imaju jedan hub sa kog mozhe dosta stvari da se skine,net u 90% sluchajeva radi dobro(bolje od dial up-a na kom sam trenutno) i sve u svemu za nekog ko nema prevelike apetite, ovo predstavlja dobar izbor + free je.
E sad, na lapu pokazuje kao de se prima nekih 70% signala( ima kako neki acer e managment koji to pokazuje), a moja matichna na desku je asus p5b deluxe.Ona kao ima dve mrezhne, integrisane, ili tako neshto,pa mozhda bi mogao da se kupi onaj usb wifi stick pa da sa njim probam.Shta mislite?
Inache lap mi stoji pored prozora kad hvatam wireless,ali i desk rachunar se nalazi na tom istom mestu.
a da, lik mi je rekao da kad je merio signal koji lap prima, da je on negde oko 67db(shto je ispod 70db, ali ipak mi je dozvolio da se nakachim)

67dB > 70db jer je reč o negativnim vrednostima. (u pitanju je slabljenje). Taj nivo signala je upotrebljiv.

a ako bih uzeo taj usb wifi stick, jel moram da posedujem wireless karticu ili su dovoljne one mrezhne kartice sa moje ploche?

a ako bih uzeo taj usb wifi stick, jel moram da posedujem wireless karticu ili su dovoljne one mrezhne kartice sa moje ploche?

USB WiFi stick je ustvari redovna WiFi kartica smo shto se ne povezuje na PCI vec na USB, a te integrisane lan kartice koje spominjesh nemaju nikakve veze sa onim shto ti hocesh :) Sve u svemu ako laptop hvata signala sa svojim integrisanim adapterom ti ne bi trebao da imash problema na desktopu, ako uzmezh USB varijantu uvek mozesh sa produzhnim usb kablom da shtelujesh poziciju, a ako uzmesh PCI karticu mocesh da shtelujesh antenicu :smash:
:wave:

a realno gledano shta mi je bolje uzeti,usb ili pci?Ako mozhe i model da navedete.
btw. nashao sam neki usb od bluetake-a za 1200 din)mislim da je kao 11mb/s i pishe kao do 300m

a realno gledano shta mi je bolje uzeti,usb ili pci?Ako mozhe i model da navedete.
btw. nashao sam neki usb od bluetake-a za 1200 din)mislim da je kao 11mb/s i pishe kao do 300m

Najbolje je da uzmeš externi uređaj ali to se ne uklapa u tvoje lite rešenje za koje si se izgleda opredelio.

Poslednja izmena:
Mislio je da ćeš možda moći da prođeš sa wifi karticom i nekom slabijom antenom, tj. da nećeš morati da kupuješ AP i kvalitetnu antenu, tipa HyperLink-ov grid...

Najbolje je da uzmeš externi uređaj ali to se ne uklapa u tvoje lite rešenje za koje si se izgleda opredelio.
Nema potrebe preterivati - sta ce mu uredjaj za razdaljinu od 100-150m.

@joskaananas

Zamoli "provajdera" da ti pozajme neku PCI ili USB karticu da probate kako to sve funkcionise.

npr. Canyon CN-WF511 PCI WLAN ima "pokretnu" antenu ( koju mozes staviti sa spoljne strane prozora ),a cena joj je oko 20€.
www1.canyon-tech.com/cn07/pr_photo/CN-WF511_1h.jpg

Nema potrebe preterivati - sta ce mu uredjaj za razdaljinu od 100-150m.

Ne verujem da će ga večito služiti "provajder" kojeg je pomenuo a onda sve ovo što je kupio od opreme postaje beskorisno. Za testiranje može da pozajmi bilo šta i da proba.

@Paradigma

Nemoj jos samo reci da mu treba uredjaj od 200mW :S: :S: :S:
Ako je covek iz NS mislim da je logicnije da se opredeli za ADSL ili kablovski net
kada mu ovo free wireless resenje postane nedovoljno ili prestane da radi.

U svojim postovima nigde nisam želeo da mu prejudiciram rešenje, samo skrećem pažnju na sve mogućnosti. Jasno mi je da neće skupo rešenje, već jeftino koje će ga poslužiti u konkretnom slučaju.

U svojim postovima nigde nisam želeo da mu prejudiciram rešenje, samo skrećem pažnju na sve mogućnosti.

E to je vec nesto drugo... ja sam se vec bio uplasio :D
( cuo sam pre odredjenog vremena da je u pojedinim delovima NS u etru bila takva guzva da je
za spajanje dve tacke na razdaljini od 200-300m trebala profi oprema )

E to je vec nesto drugo... ja sam se vec bio uplasio :D
( cuo sam pre odredjenog vremena da je u pojedinim delovima NS u etru bila takva guzva da je
za spajanje dve tacke na razdaljini od 200-300m trebala profi oprema )

Dobrim delom su tome kumovali sami korisnici jer su kupovali svašta od opreme ili još gore primenjivali strategiju DIY. Evo jedan eklatantan primer:

Prilozi

• kantena.jpg
    kantena.jpg
    102.2 KB · Pregleda: 111
ok.pogledao sam tu Canyon CN-WF511 PCI WLAN.Jel ima neka best buy kartica po tom pitanju ili je ova ok.Mislim ne treba mi bash najjeftinije reshenje,ali svidja mi se ta fora sa malom antenicom, koju mogu da pomeram po kuci.Dakle, jel preporuchujete josh neshto, ili da kupim ovo pa da vozim...

Imas i masu slicnih kartica ( TP-Link,Gigabyte,Ovislink ,....... ) i gotovo da neces pogresiti ni sa jednom.Najbolje je da se konsultujes sa provajderom koje kartice su najzastupljenije ( i obavezno proveri da li ce ti antenica koja dolazi sa karticom biti dovoljna )
Kod vecine kartica imas pigtail antenicu fiksiranu na samoj kartici,pa je Canyon u maloj prednosti zbog "pokretne" antenice.

www.itsvet.com/proizvodi/kriterijum/comp_comp_networkadapter/top50/asc

josh samo da pitam kolika je duzhina tog kabela shto spaja antemicu i karticu.

Na neke USB varijate moze, mislim da sam video Planetove koji imaju 'pendrek' na sebi i moze da se skine.

Problem je u tome sto su ti USB adapteri sa RP-SMA prikljuckom za eksternu antenu
duplo skuplji ( >30€ ) od modela koji imaju samo integrisanu antenu.

Vrh Dno