Šta je novo?

8800GT sreća [utisci, generalije]

ko da je bitno sto 8800 Ultra na 1200x1600 na "HAJ" daje 40 frejmova vise od 8800 GTS sa 320MB, mislim stvarno.......

Hahaha, kako nije bitno ? :S:Tamo gde bi GTS320 dao neigriv fps, na Ultri bi to islo just fine. Tih 40 frejmova cini razliku izmedju neigrivosti i igrivosti...

Poslednja izmena:
Jel zna neko kada ce izaci Gainward 8800GT GLH,ja mislim da treba GLH cekati.

Ama ko da ceka GLH... ja jedva cekam i ovu obicnu referentnu da se konacno pojavi u prodaji a kako je krenulo nece je biti jos najmanje desetak dana :wall:

ma ja ću pre da dam tih 250e (verovatno još manje kad padnu cene) za još jednu GTS320 i povežem u SLI nego da se bakćem sa GT-om...

U odredjenom broju igara 8800GTS sa 320MB je vec u 1280x1024 i bez AA i AF pokazivao ozbiljan zaostatak za 8800GTS sa 640MB. O 1650x1080 u tim naslovima da i ne govorimo. Bilo je odsta testova pa potrazite malo. Ja sam u jednom trenutku resio da dam 300eura za 8800GTS sa 320MB, ali me je bas takvo ponasanje katre odvratilo od kupovine. Tada je 8800GTS kostao 400eura, a to je bilo previse za moj ukus. Sada za 250eura eto nama 8800GT koji je prava stvar. Strpljen spasen, a ova 7900GS je lepo sluzila, al' vreme je da se penzionise. ;)

Eto ima u odredjenim naslovima razlike, a u novijim je to jos izrazenije. Naravno sad ces ti spomenuti UT 3 kako tamo nema razlike. Da nema, ali demo je sa kvalitetom textura tek polovina finalne verzije. Sta mislis sta ce tada biti. Da dodamo i Crysis, pa sta mislis sta ce biti za 6 meseci? Pola igara ce u 1280x1024 trpiti bar 30% usporenja u odnosu na verziju sa 640MB.

Pa odmah da te razuverim, ti pricas na osnovu tudjih iskustava, a ja na osnovu svog ,).
U svim igrama koje sam do sada igrao, a igrao sam sve hitove, you name it ive played it ;), GTS 320MB u 1280x0124 na maximalnim podesavanjima i uz ukljucen AA 4x, daje IZVANREDNE PERFORMANSE...

Rezolucije vece od 1600x1200 i 1680x1050 ne treba gledati, znaci za 1920x1200 nema dovoljno memorije...

I pogledaj malo bolje ove linkove sto si postavio, sad cu malo da ti prezvacem, pa ces ti to onda lakse svariti :D, pa jel ti vidis covece da GTS 320MB daje odlicne performanse, dakle ovo dole je iz oni tvojih linkova:

1.) Call Of Duty 2 max quality 1600x1200 AA - GTS 320MB 38,9 fpsova, GTS 640MB 45 fpsova.
2.) Company of Heroes highest settings 1600x1200 AA - GTS 320MB 43, GTS 640MB 52 fps-a.
3.) Oblivion ultra high 1600x1200 - GTS 320MB 38, GTS 640MB 48 fps-a.

Jel bilo dovoljno, na 1600x1200 razlika postoji, ali je veoma mala. Kome ovo vredi 100 evra (tj. kome je ranije vredelo kad su se GTS-ovi kupovali), taj ima problema u glavi :smoke:.

@GoranM:
hvala ti sto si mi ustedeo trud ;)
@whiplasher, zdravko:
razlike itekako ima, a pitanje je koliko ko ima para. nekome to vredi 100e razlike, nekome ne. kome 100e ne predstavlja bitnu stavku u zivotu - taj ce rado doplatiti, kome nije bas svejedno - taj nece ;) da ne idemo u dalji off...

Kome 100 evra doplate nije bitno, tome nije bitno ni 200-300 evra, pa ce kupiti GTX, razmisli malo...

Malo ontopic za promenu: evo vam jedne pametne.
Mi koji smo kupili GTS 320MB pre 5-6 meseci, smo znali sta smo platili, dali smo ~270 evra, i igramo se ko ljudi na svim igrama izaslim do sad na najvisim podesavanjima i do rezolucija 16x12 (ja na 1280x1024, jer imam 17" CRT :d).
A buduci vlasnici GT-a ce dati isto toliko para i nece proci dugo i novije igre im nece raditi ovoliko dobro koliko su nama radile sve do sada izasle, mislite o tome...
Pa jel vidite da Crysis ne radi sjajno na GT-u...

Ponovicu, tek ce novi GTS-ovi (ili kako ih god budu zvali) moci odlicno da se nosi sa Crysis-om i nekim drugim zverima...

Tako da vlasnici GTS-ova treba obavezno da sacekaju sledecu graficku od Nvidie, a mozda i od Ati-ja, pa tek onda da eventualno menjaju graficku, a ne da pucaju pare sad na GT:
dali 270 evra, pa sad prodaju za 220, pa dodaju jos 40, sto ce reci gubitak od 50 evra plus 40 evra = 90 evra doplate, da bi dobili sta... ?
Samo Crysis izgleda previse zahtevan za GTS, ostalo sve leti... A jos ce gomila igara koristiti UT3 endzin koji svakako odgovara GTS-ovima...

Poslednja izmena:
Pa odmah da te razuverim, ti pricas na osnovu tudjih iskustava, a ja na osnovu svog ,).
U svim igrama koje sam do sada igrao, a igrao sam sve hitove, you name it ive played it ;), GTS 320MB u 1280x0124 na maximalnim podesavanjima i uz ukljucen AA 4x, daje IZVANREDNE PERFORMANSE...

Rezolucije vece od 1600x1200 i 1680x1050 ne treba gledati, znaci za 1920x1200 nema dovoljno memorije...

I pogledaj malo bolje ove linkove sto si postavio, sad cu malo da ti prezvacem, pa ces ti to onda lakse svariti :D, pa jel ti vidis covece da GTS 320MB daje odlicne performanse, dakle ovo dole je iz oni tvojih linkova:

1.) Call Of Duty 2 max quality 1600x1200 AA - GTS 320MB 38,9 fpsova, GTS 640MB 45 fpsova.
2.) Company of Heroes highest settings 1600x1200 AA - GTS 320MB 43, GTS 640MB 52 fps-a.
3.) Oblivion ultra high 1600x1200 - GTS 320MB 38, GTS 640MB 48 fps-a.

Jel bilo dovoljno, na 1600x1200 razlika postoji, ali je veoma mala. Kome ovo vredi 100 evra (tj. kome je ranije vredelo kad su se GTS-ovi kupovali), taj ima problema u glavi :smoke:.

Kome 100 evra doplate nije bitno, tome nije bitno ni 200-300 evra, pa ce kupiti GTX, razmisli malo...

Malo ontopic za promenu: evo vam jedne pametne.
Mi koji smo kupili GTS 320MB pre 5-6 meseci, smo znali sta smo platili, dali smo ~270 evra, i igramo se ko ljudi na svim igrama izaslim do sad na najvisim podesavanjima i do rezolucija 16x12 (ja na 1280x1024, jer imam 17" CRT :d).
A buduci vlasnici GT-a ce dati isto toliko para i nece proci dugo i novije igre im nece raditi ovoliko dobro koliko su nama radile sve do sada izasle, mislite o tome...
Pa jel vidite da Crysis ne radi sjajno na GT-u...

Ponovicu, tek ce novi GTS-ovi (ili kako ih god budu zvali) moci odlicno da se nosi sa Crysis-om i nekim drugim zverima...

Tako da vlasnici GTS-ova treba obavezno da sacekaju sledecu graficku od Nvidie, a mozda i od Ati-ja, pa tek onda da eventualno menjaju graficku, a ne da pucaju pare sad na GT:
dali 270 evra, pa sad prodaju za 220, pa dodaju jos 40, sto ce reci gubitak od 50 evra plus 40 evra = 90 evra doplate, da bi dobili sta... ?
Samo Crysis izgleda previse zahtevan za GTS, ostalo sve leti... A jos ce gomila igara koristiti UT3 endzin koji svakako odgovara GTS-ovima...

Bas taj Crysis neces lepo igrati u 1280x1024 na 8800GTS sa 320MB, a neki su koliko se secam bas zbog te igre uzimali tu kartu, a slicno ce biti i sa UT3 finalnom verzijom zbog vecih textura. No zivi bili pa videli. :wave:
Eh da Gothic 3 ne radi lepo ako nemas grafiku sa 512+MB meorije ni u 1280x1024 no aa&af, a svi su se pitali sta toj igri fali, zasto se tegli kao prebijena macka.

Poslednja izmena:
Ma los je taj 8800GT za kupiti :)

Da se razumemo-8800GTS 320 kad je izasao bio je jako dobra kupovina,ali sada je 8800GT jos bolja.
Sve igre koje ce se pojaviti u par narednih meseca radice dobro u rez. recimo 1280x1024(pa cak i uz AA) jer ce te igre biti bazirane na postojecim engine-ima.
Koliko vidim jedino je problematican Crisis mada uz tweakovanje ce i on solidno da radi na 8800GT-u.A sigurno skoro nece izaci zahtevnija igra.
Evo kako stoje stvari sa Crisis-om,8800GTS320 vs. 8800GT:

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14275&oliver=4757

http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/bfg8800_GT_OC/13.html

http://www.tomshardware.com/2007/10/29/geforce_8800_gt/page13.html

http://www.vr-zone.com/articles/Nvidia_GeForce_8800_GT_Review/5369-7.html

Ponovo napominjem da nisam rekao da su se vlasnici 8800GTS(320 i 640MB) za*ebali kada su je kupili,naprotiv.

Bas taj Crysis neces lepo igrati u 1280x1024 na 8800GTS sa 320MB, a neki su koliko se secam bas zbog te igre uzimali tu kartu, a slicno ce biti i sa UT3 finalnom verzijom zbog vecih textura. No zivi bili pa videli. :wave:
Eh da Gothic 3 ne radi lepo ako nemas grafiku sa 512+MB meorije ni u 1280x1024 no aa&af, a svi su se pitali sta toj igri fali, zasto se tegli kao prebijena macka.

Ali cu ga igrati fino na 1024x768 na high i ja zadovoljan...
Sta god da kazes, to nisu dovoljni razlozi zasto je neko ranije trebao uzima 640MB GTS ili sada da prelazi na GT, jer to nema previse smisla. Ja to iz licnog iskustva znam...

Ma los je taj 8800GT za kupiti :)

Da se razumemo-8800GTS 320 kad je izasao bio je jako dobra kupovina,ali sada je 8800GT jos bolja.
Sve igre koje ce se pojaviti u par narednih meseca radice dobro u rez. recimo 1280x1024(pa cak i uz AA) jer ce te igre biti bazirane na postojecim engine-ima.
Koliko vidim jedino je problematican Crisis mada uz tweakovanje ce i on solidno da radi na 8800GT-u.A sigurno skoro nece izaci zahtevnija igra.
Evo kako stoje stvari sa Crisis-om,8800GTS320 vs. 8800GT:

Ponovo napominjem da nisam rekao da su se vlasnici 8800GTS(320 i 640MB) za*ebali kada su je kupili,naprotiv.

Pa po tvojoj logici sve ce te igre onda raditi odlicno i na GTS-ovim, jer postojeci endzini lete na njima ;), izuzev Crysisa koji je previse zahtevan i za GT.

Poslednja izmena:

E jedva cekam da konacno izadje UT3 da se vishe zavrshe naklapanja. U GeoW i 2900XT sa 512 i 8800GTS 320 umiru sa very high teksutrama (sto mi jako nije jasno jer Xdjubre360 nema 512 ili vise video rama). UT3 sa tim polovicnim teksturama ima FPS dovoljan za pro igranje, sta ce biti sa full teksturama, ostaje da se vidi. A Crysis na med/high moze da se igra na 1440x900 i 1280x1024. I mala napomnena, po licnom iskustvu. Crysis place za nenormalnim klokovima procesora. Razlika 1.8GHz/ 3.0GHz je od 27 avg fps do 34 avg fps. Sto je lose po nekoga sa ringlom od procesora poput mene. :(

Ali cu ga igrati fino na 1024x768 na high i ja zadovoljan...
Sta god da kazes, to nisu dovoljni razlozi zasto je neko ranije trebao uzima 640MB GTS ili sada da prelazi na GT, jer to nema previse smisla. Ja to iz licnog iskustva znam...

Pa po tvojoj logici sve ce te igre onda raditi odlicno i na GTS-ovim, jer postojeci endzini lete na njima ;), izuzev Crysisa koji je previse zahtevan i za GT.

Ko ima 8800GTS sa 640MB nema razloga za brigu, a oni sa 320MB, pa dobili su sta su platili. Zato ja i nisam kupio doticnu kao svi ostali jer sam shvatio da tih 320MB vise nije dovoljno i da ce skupo placena karta za 6 meseci postati neupotrebljiva. Sad ce neko da se ubaci i kaze "zar nije uvek tako"? Pa nije uvek tako. Ovo je valjda po prvi put da high end karta postaje shit za 6meseci, a sve zato sto je u trenutku kupovine pokazivala nedostatke u nekim igrama u visim rezolucijama. Svi su znali zasto i svi su kupovali, kao da ce se to vremenom samo od sebe srediti ili da nece biti tako zahtevnih igara. Nije nego. Evo svakog dana sve gladniji i gladnijih igara za VGA memorijom. Company of heroes je u 1280x1024 posustajao, a to je bilo pre godinu dana! Stvarno, ko nije video i pored upozorenja Nedje i Maxe (lepo je pisalo u testovima) sta da se radi. Lepo je trebalo "pregurati" tih 6 meseci sa nekom 7900/x1900 kombinaciom i sada kada ima resenja uzeti 8800GT.
:wave:

Nema ATI3800 skoro ceo dan. Puj-puj , da ne ureknem. Sta mu je ono značilo, ono drobljenje?
Loš šit?

WTF are you talking about dobri covece!? CoH bez ekspanzije u in game benchmarku sa svime na high i ultra daje odlican fps, u 1680x1050. Ok, mozda sa 16xAA i 16xAF nema snage ni u 1280x1024, ali nema govora o posustajanju.

Trenutno imamo dve tri igre u kojima GTS 320 ima katastrofalan skor. World in Conflict na maks settingsu. Na medium i low zacudo drzi korak sa GTS 640 i Ultrom. Gears of War i Crysis. Tesove Bioshocka u DX9 pod Vistom sa forsiranim AA koji igra ne podrzava u kojima GTS 320 gubi dah ne racunam ni prebijenu paru. Normalan DX9 pod XP GTS 320 vozi Bioshock bez stucanja u 1680.
Sve kartice koje postoje na trzistu nemaju snage za very high u Crysisu preko 1280, bez racunanja na AA i AF. Gears of War je port, a UT3 jos nije izasao.

U odredjenom broju igara 8800GTS sa 320MB je vec u 1280x1024 i bez AA i AF pokazivao ozbiljan zaostatak za 8800GTS sa 640MB. O 1650x1080 u tim naslovima da i ne govorimo. Bilo je odsta testova pa potrazite malo. Ja sam u jednom trenutku resio da dam 300eura za 8800GTS sa 320MB, ali me je bas takvo ponasanje katre odvratilo od kupovine. Tada je 8800GTS kostao 400eura, a to je bilo previse za moj ukus. Sada za 250eura eto nama 8800GT koji je prava stvar. Strpljen spasen, a ova 7900GS je lepo sluzila, al' vreme je da se penzionise. ;)

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=13080&oliver=4316
http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=13080&oliver=4319&quale=9
http://www.benchmark.co.yu/modules....s&file=article&sid=13080&oliver=4322&quale=12

Eto ima u odredjenim naslovima razlike, a u novijim je to jos izrazenije. Naravno sad ces ti spomenuti UT 3 kako tamo nema razlike. Da nema, ali demo je sa kvalitetom textura tek polovina finalne verzije. Sta mislis sta ce tada biti. Da dodamo i Crysis, pa sta mislis sta ce biti za 6 meseci? Pola igara ce u 1280x1024 trpiti bar 30% usporenja u odnosu na verziju sa 640MB.

Pogledaj ti testove pa onda pricaj. Ako je tebi 2-4% ozbiljan zaostatak onda nemamo sta pricati vise! I mani me ovih benchmark testova, idi na toms hardware ili neke malo "kvalitetnije".
Ali nebitno necu da se prepirem oko gluposti, zato sto ni najjaca 8800 karta nece moci vrtjeti crysis kako treba, jer je nenormalno zahtjevan (citaj nepotrebno). I taj GT je samo hvatanje za slamku. Po meni treba cekati 9*** seriju.

Poslednja izmena:
Toms Hardware kvalitetniji ? :d :d :d

po meni je svaki strani test mjerodavniji jer svi testovi na benchmarku su mi malo sumnjivi jer se razlikuju od 99% ostalih testova. Kao i ovaj danasnji test MSI 8800GT gdje GT cepa GTX u vecini stvari. E u to bas ne mogu da vjerujem! GT jeste dobra karta za malo novaca, i ja svoju GTS treba za koji dan da zamjenim za GT 1 za 1, ali ne mogu da vjerujem da je GT u rangu GTX-a.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se na teskom off topicu i smaranju ali. Khm, za neverne tome Company of Heroes, zadnji patch, tj. sve nove graficke stvari iz ekspanzije su tu. DX9 XPSP2 1680x1050. 0xAA, sva druga graficka podesavana na maksimumu, 8800GTS 320, 2GB DDRII667, [email protected]. In game benchmark average FPS 56.9 minumum fps 39.6. Neigrivo posustaje u 1280x1024. Kao sto rekoh, mozda sa 16xQAA i 16xAF.

Ljudi cekajte Gainward 8800GT ali GLH koja ce biti klokovana i naravno tisa!

Znate sta je najcudnije sa ovim 8800gt modelom? Gledam bas testove sa stranih sajtova i ispada da su svi tu karticu testirali sa QX6850 nasviranim na ne znam ni ja koliko mhz + neka super memorija, dajte neki test gde se poredi taj GT sa obicnom masinom tipa E6600 ili X2 4000 recimo. I moj 7300gt daje duplo bolje rezultate kada radi sa takvim cpu-om ali to meni a i svima ostalima ne znaci nista.

po meni je svaki strani test mjerodavniji jer svi testovi na benchmarku su mi malo sumnjivi jer se razlikuju od 99% ostalih testova. Kao i ovaj danasnji test MSI 8800GT gdje GT cepa GTX u vecini stvari. E u to bas ne mogu da vjerujem! GT jeste dobra karta za malo novaca, i ja svoju GTS treba za koji dan da zamjenim za GT 1 za 1, ali ne mogu da vjerujem da je GT u rangu GTX-a.

Ma dobar je test,nego si ti verovatno na stranim sajtovima gledao 8800gt na difolt kloku ova je oc.:-devil-:

Ko ima 8800GTS sa 640MB nema razloga za brigu, a oni sa 320MB, pa dobili su sta su platili. Zato ja i nisam kupio doticnu kao svi ostali jer sam shvatio da tih 320MB vise nije dovoljno i da ce skupo placena karta za 6 meseci postati neupotrebljiva. Sad ce neko da se ubaci i kaze "zar nije uvek tako"? Pa nije uvek tako. Ovo je valjda po prvi put da high end karta postaje shit za 6meseci, a sve zato sto je u trenutku kupovine pokazivala nedostatke u nekim igrama u visim rezolucijama. Svi su znali zasto i svi su kupovali, kao da ce se to vremenom samo od sebe srediti ili da nece biti tako zahtevnih igara. Nije nego. Evo svakog dana sve gladniji i gladnijih igara za VGA memorijom. Company of heroes je u 1280x1024 posustajao, a to je bilo pre godinu dana! Stvarno, ko nije video i pored upozorenja Nedje i Maxe (lepo je pisalo u testovima) sta da se radi. Lepo je trebalo "pregurati" tih 6 meseci sa nekom 7900/x1900 kombinaciom i sada kada ima resenja uzeti 8800GT.
:wave:

Bas besmisleno pricas. Citiras moju poslednju poruku i uopste se ne oslonis na ono sto sam rekao, vec ponovo izdrvis ono sto si drvio u svojoj prethodnoj poruci.
Das benchmarke i ja ti lepo izvadim podatke sa tih linkova koji pokazuju da GTS 320MB daje odlicne rezultate...

Pa nesumnjivo je da je GT odlicna kartica, best buy apsolutno, ali kakvo ti to resenje pominjes, kada igra koja izlazi za par dana ne moze lepo da radi na njoj (mislim na demo Crysis-a). A sve ostale igre koje su trenutno na trzistu rade odlicno na GTS 320MB...
Gears of War nisam probao...

Uostalom GTS 320MB mozda pocinje da posustaje kada se odvrne neki veliki AA, za mene je 4x sasvim dovoljno...

Ako je neko ko je imao 7900GS ili X1950Pro, kao ti na primer, preskocio GTS 320MB, onda cu ja SIGURNO preskociti GT i sacekati 9xxx, a do tada cu se naigrati igara, na srednjim rezolucijama (1280x1024) i vecim podesavanjima...

I jos jednom da ponovim, ja imam GTS 320MB i naigrah se bez problema gomilu igara, a ti mi sad pricas kako sam se zeznuo sto sam nju kupio,... Pa svi endzini na njoj rade dobro (osim Crytekovog), sto znaci da ce biti upotrebljiva jos dugo... taman do neke nove Nvidia-ine graficke, GT je premali pomak u odnosu na ovu moju...

Poslednja izmena:
GTX2!? :trust:
odakle ti sad to? jel' imas neku proverenu informaciju? ,)

Imam, i amd i nvidia spremaju x2 modele. Amd ce se sastojati iz dva rv670 a a nvidia iz dva g92 gpu-a. Zivi bili pa videli,a i to ne treba nista da te cudi, znas da je nvidia to vec izbacivala sa predhodnom generacijom. Amd-ov x2 se za sad zove r680.

Poslednja izmena:
Imam, i amd i nvidia spremaju x2 modele. Amd ce se sastojati iz dva rv670 a a nvidia iz dva g92 gpu-a. Zivi bili pa videli,a i to ne treba nista da te cudi znas da je nvidia to vec izbacivala sa predhodnom generacijom.

znam, to je bila GX2 serija (ex. 7950GX2), ali skoro nisam cuo nista o tome pa 'ajde da pitam...

Iako su Nvidia i AMD rešili da sačekaju do prvog kvartala sledeće godine da bi predstavili nove grafičke karte visoke klase, približavanje praznika donosi sa sobom pojačane diskusije, ali i prve ozbiljnije informacije u vezi sa njima. Novi dual-GPU dizajn na jednom PCB-u će biti poznat kao R680. Sajt Techconnect prenosi da su u kompaniji AMD izuzetno zadovoljni. Prvi funkcionalni prototipi su već kreirani i trenutno se radi na optimizaciji drajvera da bi se izvuklo više iz mogućnosti same grafičke karte. R680 će posedovati dva RV670 čipa i očekuje se da će biti predstavljen krajem prvog kvartala 2008. godine.

Evo vesti na sve strane za dual gpu,ovo je samo jedna,pun je internet.

Poslednja izmena:
Evo rezultata "novog" GTS-a sa 112 shader procesora: http://www.hardwarecanucks.com/foru...800gts-640mb-w-112sps-ssc-edition-review.html
Pored "otkljucavanja" shader procesora sam chip sa SP-ovima i memorija su ubrzani za 15-ak %. Nije lose mada mislim da se nece prosalviti na trzistu. Znatno je skuplji od 8800GT-a a GTX i Ultra su ipak nedodirljivi po perfomansama.

Heh nesto ovde ne stima. Na testu ovde na benchmarku MSI 8800GT je u vecini stvari brzi od GTX. Na ovom testu novi GTS sije 8800GT u svim novim igrama (lost planet, World in conflict, itd). A sto je jos zanimljivije, na ovom testu 8800GT je dosta sporiji od GTX za razliku od benchmarkovog testa?! Ove testove kao da pisu distributeri odredjenih karti? Pitanje za moderatore : jel ko od autora testova sa benchmarka dobija procenat od prodatih 8800GT karti?

Poslednja izmena:
Vrh Dno