Šta je novo?

Wide Vs. Standardni

ckibunenko

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
320
Koji uzeti?Planiram kupiti nov 19" monitor i u dilemi sam da li da uzmem klasican ili wide...Kapiram da ce zbog HD-a wide postati standard, ali su mi ipak cudni!Zanima me vase misljenje...

Poslednja izmena:
Takodje velika preporuka za Wide, ako ikako mozes skupi oko 250e i uzmi 22"... Neces verovati koliki je 🙂 Kad sad pogledam kockaste monitore dodje mi da se smejem 🙂 Prija to prosirenje u svemu, filmovima, igrama, Photoshopu, odnosno bilo kom programu, kao i na desktopu...

Mozda se ne bi tako smejao da ga uporedis sa dobrim CRT, 22" recimo.
Ja nikad bih menjao svoju trinitron 19icu za te jeftine plastikanere od 200 evra.

Poslednja izmena:
Pakom
Po cemu je ovaj Samsung bolji od Asusa a cak je i jeftiniji ovaj drugi, cene LG i Acer modela su slicne. 940N model je prosecan, nema DVi kao ni Asus.
Nemam iskustva sa doticnim modelima, ali znam da je Samsung najveci svetski proizvodjac monitora, televizora i uopste TFT panela, dok je asus samo sklapac istih i nemam pojma cije panele stavlja unutra. Jednostavno, kao brend (u sferi monitora) mi ne ulivaju ama bas nikakvo poverenje.

Nemam iskustva sa doticnim modelima, ali znam da je Samsung najveci svetski proizvodjac monitora, televizora i uopste TFT panela, dok je asus samo sklapac istih i nemam pojma cije panele stavlja unutra. Jednostavno, kao brend (u sferi monitora) mi ne ulivaju ama bas nikakvo poverenje.
I šta sad treba da ti kaže jedan od mnogih zadovoljnih korisnika Asus monitora poput mene 😀 im'o sam ja pre ovog 3 Samsunga i šta sad, to što je neko najveći proizvođač može da znači dosta, a ne mora da znači ništa, tj. po meni je u ovom slučaju u pitanju čista brandomanija i hype. Al' nije ovde poenta u proizvođačima već u monitorima različitih odnosa stranica.

Poslednja izmena:
!

Right!
Za doticni samsung 940N koji imam malo duze od godinu dana imam samo reci hvale (S-panel)... i sada kada sam video da za 200 ojra moze da se pazari 22' asus bio sam malo u nedoumici sta ciniti ...
Medjutim posto apsolutno nikakvih zameriki nemam na monitor koji posedujem sacekacu eventualni pad cena Samsungovih modela sa vecim panelom i tada razmisliti o zameni istih.
Ovako Asus, xyz... mi ne ulivaju bas previse poverenja sto se tice samih TFT monitora (da se rezumemo - Asus kao brand je OK, ali ne za TFT 😉

Right!
Za doticni samsung 940N koji imam malo duze od godinu dana imam samo reci hvale (S-panel)... i sada kada sam video da za 200 ojra moze da se pazari 22' asus bio sam malo u nedoumici sta ciniti ...
Medjutim posto apsolutno nikakvih zameriki nemam na monitor koji posedujem sacekacu eventualni pad cena Samsungovih modela sa vecim panelom i tada razmisliti o zameni istih.
Ovako Asus, xyz... mi ne ulivaju bas previse poverenja sto se tice samih TFT monitora (da se rezumemo - Asus kao brand je OK, ali ne za TFT 😉

Pa ima i LG za priblizne pare kao ASUS, a LG je vishe nego poznat na polju TFT Televizora/Monitora.

Wide, imao sam i 17" 4:3 lcd monitor, a sada imam 22" wide i mnogo je prirodnija slika, mada ti sam treba da odlucis sta ti vise odgovara, ali wide je buducnost tj. sadasnjost lcd ekrana.

OK, drzi se ti svoje trinitron 19-ice. Ja licno ne bih sa tft monitora (pogotovo ako je wide) presao na trinitron 19" da mi neko jos doplati 300 eur.

Upravo to i radim, iako mogu da pazarim nesto od tih low end plastikanera. Probao, video, i neka hvala. Podforum sa monitorima je pun problema sa tim jeftinim tft, od mrtvih piksela do ko zna cega, a i to kako prikazuju boje mi se uopste ne svidja.
Kad budem mogao da izdvojim 400+ evra za monitor tad cu ga zameniti.

Aj mi reci šta to ne izgleda dobro na wide monitoru??

Meni wide monitor ne bi odgovarao jer nije dovoljno visok, a radim sa digitalnim fotografijama koje nisu wide nego su 4:3. Get the picture? To je samo jedna stvar.

ustvari 22" imaju 1050 i tek poneki 20", ali je to na 20" možda ipak sitno

Meni wide monitor ne bi odgovarao jer nije dovoljno visok, a radim sa digitalnim fotografijama koje nisu wide nego su 4:3. Get the picture? To je samo jedna stvar.
A gde drzis alate u software-u u kom obradjujes slike? Gore, dole?
Dajte ljudi.
Slazem se sa Locom da je u pitanju cisto subjektivna stvar, ali navedeni komentar objektivno nije OK. Kao sto je Loco vec nabrojao, zna se kome odgovara wide, a tu spadaju i oni koji obradjuju slike jer je stvar ciste logike a ne (sub)objektivnosti u kom formatuje jednostavnije sloziti alate i organizovati radnu povrsinu.
Na kraju krajeva Johnny, da li si probao da obradjujes slike na 22" wide monitoru?

Nikada nisam koristio wide i imam pitanje. Ljudi ovde najčešće upoređuju 19" 5:4 (1280x1024) i 22" wide (1680x1050). Zar nije onda sve jedno na kom se monitoru gleda ta slika (ako je već 4:3)?

Ako moze samo jedno pojasnjenje:
Wide 19" ima native rezoluciju 1440X900,
Wide 20" ima native rezoluciju 1680X1050.

Ima li ovo smisla: 1296000:1764000=~73%:100%.... radi se o broju piksela

Da li iz ovoga slijedi da je graficka "opterecena" 27% vise u 1680X1050 rezoluciji, tj. moze li se ovo ovako pojednostavljeno racunati?

Naravno ako je ovo uopste tacno sto sam napisao...

Gledam po kaficima TV signal razvucen po wide televizorima - kome ono nije razvuceno i idijotski smesno onda taj stvarno ima zesci defekt sa vidom pa mu to ne zasmeta u prvih 5 sekundi (gledao ja tenis, teren je iz one perspektive ionako wide a jos na tom tv-u kad se rashchepio..).
Nista nije gluplje nego gledati wide film na 4:3 ekranu. Ja koristim word, photoshop, internet i video obradu (4:3 formata) a imam tv za filmove pa bi meni i 17" 4:3 bio odlican, cak mi je 19" 4:3 prevelik! Moras da se udaljis a onda ckiljis sto su slovca sitna.. Cuo sam da ko jednom malo radi na wide posle mu je tesko da se vrati na 4:3. Ja cu zato ipak sa svoje Daewoo petnaestice preci na 19" wide, visina za portrait dokumente bice dovoljna (listam A4 po ekranu, ne rolnu tapeta, do juce su vam i 15" bili okej), ako mi zatreba sirina zbog alatki u photoshopu imacu je, ako mi ne treba poredjacu sve kao da je 4:3 🙂

Poslednja izmena:
Danas sam bio do novootvorene prodavnice tehnike u Nisu pored Interexa. Neki prodavci tamo su takvi tutubani da je skoro nemoguce da su ih zaposlili! Trazio sam da mi na 37" R82 signal sa tv aspektom ekrana dovedu u normalu (2 crne linije sa strane) da slika ne bi bila razvucena a on mi prvo tvrdio da to ne moze jer je hd signal pa je poceo da menja kanale da bih na kraju ja to sam uradio. Znaci kada ovakvi rade po specijalizovanim prodavnicama sta reci za kafice koji ni ne znaju sta je to hd. Ne umeju da nameste i to ti je. Kao sto relativno normalno, nedeformisano moze da se prati 16:9 format na 4:3 tv (sa 2 crne linije gore i dole) moze i obrnuto.

Poslednja izmena:
Nikada nisam koristio wide i imam pitanje. Ljudi ovde najčešće upoređuju 19" 5:4 (1280x1024) i 22" wide (1680x1050). Zar nije onda sve jedno na kom se monitoru gleda ta slika (ako je već 4:3)?

Pogresna pretpostavka. Ako poredis 19" obican i 22" wide, logicno je da je bolji 22" wide, zar ne?! Pitanje je da li je bolji obican ili wide sa ISTOM dijagonalom!

Right!
19' "wide" izgleda kao da je pretrpeo ozbiljan pad naglavachke.
dakle, smeshno

Wide ispod 22" ne vredi razmatrati uopste.

Pa svejedno, na 19-ici ce ti popuniti ceo ekran, dok ces na 22 wide imati viska sa strane.. pogledaj onu moju slicicu iz par postova gore...

Gledam po kaficima TV signal razvucen po wide televizorima - kome ono nije razvuceno i idijotski smesno onda taj stvarno ima zesci defekt sa vidom pa mu to ne zasmeta u prvih 5 sekundi

Ja ti kazem da meni uopste nije cudno... Evo i kako to izgleda.. Windowed, i Full screen...

A kako izgleda full screen sa zadržanim aspektom, sa linijama sa strane?

Prilozi

• 4-3.webp
    4-3.webp
    96.6 KB · Pregleda: 53
  • 4-3 windoved.webp
    4-3 windoved.webp
    182.6 KB · Pregleda: 47
Znam da je isto pošto je sačuvan originalan aspekt samo sam htio da vidim kolike su te crne trake sa strane, hvala na screenshotu.

Na kraju krajeva Johnny, da li si probao da obradjujes slike na 22" wide monitoru?

Pa na nekoj od prethodnih stranica sam i rekao da kada bih uzimao wide, uzeo bih 22" wide jer tek od toga je razlika ipak primetna i nesto vredi barem po nekim mojim standardima 🙂. 19" wide sam video i radio na njemu i nije mi uopste prijatan osecaj. Ima ona tabela sa poredjenjima razlicitih dijagonala i velicina monitora, bese da 19" wide nije nista posebno visi od 17" 4:3, zar ne? Samo je siri. To je ono sto meni ne odgovara.

Wide, ali samo 22+ i da je PVA.
Koliko mi je smesan 4:3 na starom 19'' u odnosu na wide, toliko su mi boje, uglovi, probijanje pozadinskog osvetljenja smesni kod novog TN u odnosu na stari PVA.
Kada sam presao sa klasicne 19tice na 22, nisam osetio toliko promenu u velicini, valjda zbog slicne visine.
Ako ti je ovo prvi TFT, onda ti je sve dobro (Iz iskustva prijatelja).

Nazad
Vrh Dno