Šta je novo?

Wide Vs. Standardni

ckibunenko

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
320
Koji uzeti?Planiram kupiti nov 19" monitor i u dilemi sam da li da uzmem klasican ili wide...Kapiram da ce zbog HD-a wide postati standard, ali su mi ipak cudni!Zanima me vase misljenje...

Poslednja izmena:
Meni se vise cini da je to stvar licnog ukusa pre nego neke posebne prednosti wide monitora naspram obicnih. U sustini, wide ima vecu povrsinu na kojoj moze da se radi, bolji je kada su u pitanju gledanje filmova jer je vecina filmova danas "wide screen" a ne "full screen". A sad, ako posao radis na nekoj drugoj masini, filmove gledas na televizoru ili tako nesto, mozda bi mogao da uzmes i 19" standardni monitor za standardne radnje na kompjuteru. Neke stvari jednostavno ne izgledaju dobro na wide monitoru. Kao sto rekoh, zavisi od tebe. Ja licno ne bih uzimao wide ako je ispod 20" jer to jednostavno nije to.

TV program mozes sam da podesavas da li ce da se prikazuje u 4:3 formatu ili u wide formatu, to ti naravno zavisi od samog programa, ako gledas 4:3 program na wide ekranu imaces crne trake sa strane a slika ce ti biti kao da gledas na bilo kom 4:3 monitoru a ako tu istu sliku razvuces na wide format onda ce ti sve biti razvuceno u horizontali tj. sve ce se ciniti da je "deblje".
Znači kao gledanje wide filma na običnom monitoru, ide se sa crnim trakama. Ok, bolje to nego da razvlači sliku.

Inače oko ove odluke nije loše prvo pogledati po radnjama kako izgleda wide a kako obični na veličini monitora koju neko želi da kupi. Ja sam recimo tako vidio da mi se ne sviđa 19" wide jer je suviše nizak, niži od 17" običnog, i složio bih se da treba ići na wide tek na većim monitorima.

Wide je bolji za sve jer zbog svoje fizionomije oka ljudksi vid jeste wide......ili mozda neki nose ulare pa vide samo ispred sebe, bez desavanja sa strane, heh. Dokazano je da ljudi sa ostecenim ili poremecenim perifernim vidom ne uzivaju u blagodeti wide ekrana (ozb). U principu wide je bolji za sve, prirodniji je i ima vecu radnu povrsinu. Osim toga ionako sve sto nije wide polako prestaje da se proizvodi a i porska je sve manja pa ono....wide!

Nista od ovoga nije tacno. Koristim dva monitora za rad - jedan 21" (4:3) i 22" wide. Ta prica o wide vidu coveka ima poente na vecoj udaljenosti, ali na pola metra ispred nema veze sa zivotom. Kada gledam u 4:3 monitor, bocne ivice monitora mi lagano izlaze iz fokusa, ali mi je cela povrsina ekrana u fokusu maltene bez pomeranja ociju. Kod wide monitora, oci moraju da setaju levo desno na toj udaljenosti (ponavljam PRI RADU na racunaru) sto malo vise opterecuje ocne misice i oko se brze zamara. Vec smo imali ovu raspravu - zasto se novine i knjige ne stampaju u lendskejp modu nego u portret?! I nemoj da mi pricas kako kad otvoris novine da su tada wide, posto citas jednu po jednu stranu!

Poslednja izmena:
Ja sam u manjini kojoj vise odgovara 4:3. Prednost je za:
- development
- web
- word
- acrobat reader

tj. za sve situacije gde se radi sa portrait dokumentima i gde inace imas puno vertikalnog skrolovanja. Posto filmove gledam na TV-u, nista mi ne treba wide na monitoru. Na moju zalost, wide je sada mainstream i sve je manje 4:3 monitora, narocito vecih. Inace na poslu imam dve 17-tice, pri cemu je jedna u portrait modu. Na njoj mi uvek stoji browser i ogromna je razlika u odnosu na landscape 4:3, da ne pominjemo wide.

Ja sam za standardni 4:3

mozda bi mogao da uzmes i 19" standardni monitor za standardne radnje na kompjuteru. Neke stvari jednostavno ne izgledaju dobro na wide monitoru. Kao sto rekoh, zavisi od tebe. Ja licno ne bih uzimao wide ako je ispod 20" jer to jednostavno nije to.

Aj mi reci šta to ne izgleda dobro na wide monitoru??

1. Ko ima tv tuner i često gleda TV na PC-ju nema nikakve svrhe da kupuje wide
2. Za sve dijagonale ispod 22'' wide monitor je prenizak za bilo kakav ozbiljniji rad sa dokumentima u portrait formatu, da ne pominjemo internet stranice koje su optimizovane za portrait a ne landscape pa se na 4:3 monitorima vidi mnogo više i čita mnogo lakše, LOCO je super objasnio u post-u #33

@ložač i activated:
možda još niste otkrili, ali analogni TV signal se emituje u 4:3 formatu i kada ga pustite u full screen na 16:9 ne izgleda baš prirodno 🙂

Poslednja izmena:
Vec prezvakano!

Ovo je najmanje 10 puta vec ovde zvakano, kome odgovara obican neka kupi taj kome odgovara wide neka kupi wide, to je bar prosto!

Poslednja izmena:
Ovo je najmanje 10 puta vec ovde zvakano, kome odgovara obican neka kupi taj kome odgovara wide neka kupi wide, to je bar prosto!

Najbolje recheno!

Brate odesh pogledash jedan pogledash drugi, probash i pazarish onaj koji ti vishe odgovara.

BTW Sedeo sam za 19'' wide jeste malo nizhi al i dalje je daleko od malog monitora.....naravno po ovim cenama i 22'' je relativno pristupachan tako da je lako prebroditi problem niskosti :eyebrows:
:wave:

2. Za sve dijagonale ispod 22'' wide monitor je prenizak za bilo kakav ozbiljniji rad sa dokumentima u portrait formatu, da ne pominjemo internet stranice koje su optimizovane za portrait a ne landscape pa se na 4:3 monitorima vidi mnogo više i čita mnogo lakše, LOCO je super objasnio u post-u #33

@ložač i activated:
možda još niste otkrili, ali analogni TV signal se emituje u 4:3 formatu i kada ga pustite u full screen na 16:9 ne izgleda baš prirodno 🙂

Cale ima Philips 32'' Wide TV i nemam problema sa pracenjem TV programa na njegovom TV-u, koliko god se trudio meni slika ne deluje razvucheno, a ja imam redovan 4:3.

Shto se TV signala tiche u pravu si za nashu zemlju i okolinu. Al evo poshto mi je na RTS ochajan (nema cable u mojoj ulici) Zvezda-Bajern sam gledao na ZDF-u i imao sam suzenu sliku zato shto vecina stanica na digitalnoj emituju 16:9 format 🙂

Poslednja izmena:

@ložač i activated:

Amm, da, vrlo cesto gledam TV preko kompa i uopste nije cudan 16:9 format.. Pa evo ti plazma televizori, svi su wide.. a ko ti uopste brani da stavis 4:3 format u opcijama na programu za TV...?

Poslednja izmena:
@activated1,

Pa, upravo tako, ja recimo kada sam video wide znao sam sta mi treba to sam uzeo, 19'' wide puna kapa, i bas zbog 1440x900 rezolucije za koju ipak ne treba neka babaroga grafika, vec moze i jeftinija da gura igre. Otisao sam u jednu stampariju covek radi na 4:3, 19'', respect, njemu vise odgovara taj za pripremu stampe, sa cime se i ja slazem, on radi na tome, s tim sto moze priprema i na sirokome da se radi nije problem, ali je onaj obicni ipak za to malo prakticniji.
😉 Samo recimo za igre i filmove 4:3 bukvalno nema sta da trazi pored 16:10, ali dupe i oko razlika.

Ono sto sam ja izjavio su cinjenice dokumentovane od priznatih lekara i ljudi, strucnjaka u oblasti ljudske fiziologije i anatomije. Covekov vid je wide!!! To sto je centar ostar a periferija "mutnija" je stos i sa wide ekranom koji treba to da docara. I ne moze se reci da wide krati ili da je bolji rad na "kockastom". Prosta logika 5:4 1280x1024 ili 1600x1200 etc a wide je 1680x1050 ili 1920x1200 etc. I gde je bolji rad? Na vecoj radnoj povrsini. Mada neka radi ko sta hoce.

19" wide uglavnom imaju rezoluciju 1440x900=1296000
19" 4:3 uglavnom imaju rezoluciju 1280x1024=1310720
tako da je površina praktično ista
Wide screen ekrani su se pojavili ne zbog lekara i ostalih stručnjaka već zbog DVD i HD filmova. Da li nekom više odgovara 4:3 ili 16:9 zavisi samo od toga šta pretežno radi na računaru.

Ok, prost primer. Stani ispred belog zida i probaj da povuces zamisljenu liniju ivicom tvog vidokruga. Pazi da se ne iznenadis da je priblizno 16:9. Mislim da jedino kiklopi iz grcke mitoligije mogu iscrtati 4:3.

Ok, prost primer. Stani ispred belog zida i probaj da povuces zamisljenu liniju ivicom tvog vidokruga. Pazi da se ne iznenadis da je priblizno 16:9. Mislim da jedino kiklopi iz grcke mitoligije mogu iscrtati 4:3.

Alo bre, stvarno si naporan. Da, u pravu si, covek vidi vise u sirinu nego po visini, ali to nema nikakve veze sa ovim. Deo slike koju covek vidi a kojaa je u fokusu je priblizno pravilni krug, sto znaci da se bolje uklapa 4:3 nego wide!!!
Ako uporedimo 4:3 i wide monitore IDENTICNIH dijagonala, SVAKI 4:3 monitor ima VECU povrsinu od wide-a (hint: Pitagora - nivo osnovne skole)!!!
Jednostavno, stvar je SUBJEKTIVNA i prvenstveno zavisi od namene racunara.
Kao sto sam vec naveo, imam i 21" (4:3) i 22" (wide) i OSIM za gledanje filmova, chat i par sitnica, za sve ostalo mi je prakticniji ovaj prvi.

Poslednja izmena:
Pa ni 16:9 ni 4:3 ti neće zauzeti celo vidno polje ma kog oblika bilo (a nije ni blizu 16:9, već teži da bude krug), osim ako monitore dijagonala 19'' ili 22'' gledaš sa 10cm. Ali u tom slučaju ti 'ergonomski' odnos stranica neće pomoći, ubrzo ćeš završiti kod stručnjaka (za vid) 🙂 🙂

edit: preteče me LOCO, potpisujem od reči do reči!!!

Poslednja izmena:
Lepo sto si isao u osn skolu, to je pohvalno (kao i recimo svi ovde, mada su neki zavrsili i srednju, pa i fakultet). Coveku je bitan i periferni vid i tu stupa na snagu wide. Licno pre preporucujem wide jer ce biti bolji za sve na kompu. U svetu vise ni ne znaju za 4:3 a vi ovde to branite, hocu li cuti cuvenu tvrdnju da je neprevazidjeni Barton u kombinaciji sa ATI9600Pro neverovatno bolji izbor od PhenomX4 i HD3870??
PS: ne znam ijednog coveka koji je presao sa "kocke" na wide i pritom cak i u sali prokomentarisao da bi se vratio u "predjasnje stanje".
Na kraju krajeva dati ~200€ za 19" 5:4 ili 22" 16:10 TFT, oba analogna....wide.

Posto sam se opako smorio na poslu, nije me mrzelo da crtam 🙂

Dakle, evo kako izgleda TV na Wide monitoru.. dakle niko vam ne brani da stavite "normalni" 4:3 format za TV, onda dobijate sliku kao na 4:3 19-ici, dok meni barem, uopste ne smeta 16:9, cak sta vise, izgleda mi super... to sto malo razduzi sliku mi uopste ne smeta..

Dakle za sve stvari koje radim na kompu, filmovi, igre (u igrama koje podrzavaju Wide cete itekako znati to da cenite 😉 ), Photoshop, surfovanje (siri forumi, itekako prija), rad za desktopom, itd... za sve ovo mi mnogo vise odgovara Wide i nekako prirodnije sve izgleda, kad vidim sada 4:3 monitor zaista mi je cudno i smesno.. 😉

Ispod 22" (odnosno rezolucije 1680x1050) je mnogo prakticnije i bolje resenje standardni 4:3 (5:4) monitor, a wide na vecim dijagonalama (rezolucijama).
Naravno, to je najvise stvar subjektivnih potreba i svrhe racunara. Wide je definitivno bolji za multimediju.

E Cika Vili bre...
Nisam od tebe ocekivao da ces da stanes u odbranu 4:3. A tek pricu o novinama. Nemoj babe i zabe. Nije filmska traka preformatirana na verikalan format, a nisu ni novine na landscape. Ali monitori odose u wide. A ti sad vidi zasto...:cigar:
Znas i sam da bi odavno napravili wide monitor samo da ih je CRT tehnologija sprecavala. Inace zakleti sam CRTovac, ali eto predjoh i ja na TFT i to wide.
I samo nemoj da mi kazes da ti je lakse da radis na 4:3 i da ti se oci umaraju vise dok brljas po kodu u wide formatu. :smoke:
Ajde, ajde.... :type: na wideu i uzivaj.
Kekekkeke

Problem je ovde sto ljudi ne citaju sa razumevanjem i nece da priznaju svoju subjektivnost. Ponavljam - 4:3 ili wide je cisto subjektivna stvar!!!
Ja ne branim 4:3, ja sam presao na wide, ali iz iskustva svog i iskustva i komentara mnogih ljudi koji se bave dizajnom, DTP-om, video montazom, 3D-om i slicno, ZNAM da je wide bolji od 4:3 SAMO ako ima vecu dijagonalu, a nikako istu. Svima fali malo te visine! Stojim iza te tvrdnje i nece je nista promeniti.

I ja se slazem da sa istom dijaognalom wide ima manju visinu za gledanje, to vazi i za hdtv. Ali posto zivimo u svetu novca moj primer je bio da za iste pare ~200€ ima da se kupi 19" 5:4 ili 22" 16:10 i onda nisam uvideo razlog biranja prvog modela. Drugar je skoro kupio LG 22" za taj novac i ono je vise nego dobar odnos cena/kvalitet. Jedina "frka" bio bi hdcp ali dok mi dodjemo do toga.......

...moj primer je bio da za iste pare ~200€ ima da se kupi 19" 5:4 ili 22" 16:10 i onda nisam uvideo razlog biranja prvog modela.

Nemoj tako da poredis. Taj 22" od 200€ je najjeftiniji i najlosiji na trzistu, a 19" imas i za mnogo manje od 200€. Kada se gledaju ekvivalentni (po kvalitetu) paneli, na primer 19" obicni je jedva nesto malo skuplji od 19" wide (sto je i razumljivo s' obzirom na vecu povrsinu, odnosno veci broj piksela).
Slazem se da je dosla era wide monitora i da je za vecinu korisnika to bolji izbor, ali moja poenta je bila da je to subjektivna stvar svakog ponaosob u zavisnosti za sta mu racunar prvenstveno sluzi. A takodje me jako nervira iskljucivost koju cesto vidjam na forumima kada ljudi kazu "Wide je bolji od 4:3 za SVE"! E pa nije tacno, to je samo subjektivno misljenje pojedinca!:trust:

Nazad
Vrh Dno