Šta je novo?

Wide Vs. Standardni

ckibunenko

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2007
Poena
320
Koji uzeti?Planiram kupiti nov 19" monitor i u dilemi sam da li da uzmem klasican ili wide...Kapiram da ce zbog HD-a wide postati standard, ali su mi ipak cudni!Zanima me vase misljenje...

Poslednja izmena:
Znam da nije direktan odgovor na tvoje pitanje ali jedino sto mogu da ti preporucim je da uzmes bar 20" wide posto razlika u ceni stvarno nije velika.

Moj preporuka ti je da uzmes wide. Bio sam u slicnoj dilemi kao ti, delovalo mi je jako cudno, ali veruj mi da su mi posle nedelju dana koriscenja wide monitora ovi obicni 4:3 i 5:4 monitori izgledali nekako sakato. Takodje ti preporucujem bar 20", a ni 22" monitori nisu mnogo skuplji...

Koji uzeti?Planiram kupiti nov 19" monitor i u dilemi sam da li da uzmem klasican ili wide...Kapiram da ce zbog HD-a wide postati standard, ali su mi ipak cudni!Zanima me vase misljenje...

Definitvno glas Wide-u. I wide je definitivno prirodniji za gledanje, jedino shto su svi navikli na 4:3. I meni je trebalo par dana da se naviknem na wide TV, a sad su mi redovni televizori prosto, kako si ti to rekao chudni 😀

I slazem se sa astan-om 20''+ je pozeljno kod wide-a.

Poslednja izmena:
Wide bez razmišljanja. Mnogo su bolji za sam rad u Windows-u a bogami i za multimediu... Naravno slazem se da ako imas love uzmes barem 20'' ili veci...

Razlika u rezoluciji 20" wide i obicnog je 1600x1200(obican) vs. 1650x1050(wide) tako ako bolje pogleadas vidis da ces imat znatno veci radni prostor sa obicnim monitorom.

I jedan i drugi imaju (4:3 odn. 5:4 vs. wide) svojih prednosti i mana ali racunaj da ako uzmes 19" wide, njegova visina merena u cm je slicna (cak i nesto manja) visini klasicnog 17" 4:3 monitora, tako da prakticno kupujes kako bi ja rekao "prosirenu 17-icu".
A evo i slike koja govori vise od 1000 reci.

Prilozi

• Velicina_TFT_monitora.webp
    Velicina_TFT_monitora.webp
    6.4 KB · Pregleda: 199
samo wide uzmi i nema da te boli glava.

Ali stvarno, ako mozes nekako da se rastegnes do 22", stvarno imaju odlican odnos cena-velicina a i jako je mala razlika u ceni izmedju njih, svaki veci je za nekih 20-ak evra skuplji itd. Imas ove jeftine Acer-e i LG-a...

Razlika u rezoluciji 20" wide i obicnog je 1600x1200(obican) vs. 1650x1050(wide) tako ako bolje pogleadas vidis da ces imat znatno veci radni prostor sa obicnim monitorom.

A koja je cena 20" 4:3 i koja je cena 20.1 16:10??
Da li u Srbiji ima da se kupi 20" 4:3 monitor??
Ako porediš klasičnu 19" 5:4 monitor (1280x1024) i wide 19" 16:10 monitor (1440x900) doći ćeš do računice da na 5:4 monitoru imaš 14.720 pixela više nego na 16:10 monitoru, ali ćeš recimo na 20.1" wide monitoru sa rezolucijom 1680x1050 imati 453.280 pixela više nego na klasičnom 19" monitoru.
Ja recimo kući ima LG204WT a ovde na poslu imam Belineu 2025 S1, i kad odem kod nekog ko ima 19" 5:4 monitor prosto mi je jako čudan.
Po meni predosti wide-a su u: radu sa tabelama, word-u, gledanju filmova, AutoCAD-u (sve dodatne alate staviš sa strane i opet imaš dovoljnu površinu)...
Prednosti 5:4 monitora.......................ovaj deo ću ostaviti onima koji će da brane 5:4 monitore, pošto ja nemogu da se setim nijedne prednosti.

A koja je cena 20" 4:3 ...??
Neo, imam za tebe 21" 4:3 monitor Samsung 215T po specijalnoj ceni od 630 evra.
Javi se za isporuku 😀.
Naravno oni koji cene PVA panel znaju zasto bi dali toliko para. Ja cekam da 24-ama padne cena pa cu takav da uzmem a do tada gledam filmove na Grundigu 66cm 😉.

Poslednja izmena:
A koja je cena 20" 4:3 i koja je cena 20.1 16:10??
Ako porediš klasičnu 19" 5:4 monitor (1280x1024) i wide 19" 16:10 monitor (1440x900) doći ćeš do računice da na 5:4 monitoru imaš 14.720 pixela više nego na 16:10 monitoru, ali ćeš recimo na 20.1" wide monitoru sa rezolucijom 1680x1050 imati 453.280 pixela više nego na klasičnom 19" monitoru.
Ja recimo kući ima LG204WT a ovde na poslu imam Belineu 2025 S1, i kad odem kod nekog ko ima 19" 5:4 monitor prosto mi je jako čudan.
Po meni predosti wide-a su u: radu sa tabelama, word-u, gledanju filmova, AutoCAD-u (sve dodatne alate staviš sa strane i opet imaš dovoljnu površinu)...
Prednosti 5:4 monitora.......................ovaj deo ću ostaviti onima koji će da brane 5:4 monitore, pošto ja nemogu da se setim nijedne prednosti.

Jedina prednost 5:4 monitora je shto neke igre ne podrzhavaju Wide i chinjenica da 19'' ima nativnu rezoluciju 1280x1024 dok wide ima 1440x900 ili 1680x1050 i slabije grafichke ce imati vishe muke da izguraju nativnu rezoluciju kod wide-a nego kod 5:4 ili 4:3 :type:

do 22" obican
preko 22" moze Wide

Jchinjenica da 19'' ima nativnu rezoluciju 1280x1024 dok wide ima 1440x900 i slabije grafichke ce imati vishe muke da izguraju nativnu rezoluciju kod wide-a nego kod 5:4 ili 4:3 :type:

Aj mi sad ovo objasni molim te. Sad si baš lupio za Nobelovu.
Ako nešto ima manje pixela (konkretno 1440x900 ima 14.720 pixela manje nego 1280x1024 kako je grafici lakše da pusti 1280x1024 nego 1440x900??.

Jedina prednost 5:4 monitora je shto neke igre ne podrzhavaju Wide

Sve novije igre (ali baš sve) podržavaju wide. Jedina igra sa kojom sam ja "imao problema" je Warcraft3 koji nema wide rezoluciju već se slika širi, ai i to se lako može srediti (u drajverima namestiš da te rezolucije napravi tako da je ostatak crn).

Aj mi sad ovo objasni molim te. Sad si baš lupio za Nobelovu.
Ako nešto ima manje pixela (konkretno 1440x900 ima 14.720 pixela manje nego 1280x1024 kako je grafici lakše da pusti 1280x1024 nego 1440x900??.

Sve novije igre (ali baš sve) podržavaju wide. Jedina igra sa kojom sam ja "imao problema" je Warcraft3 koji nema wide rezoluciju već se slika širi, ai i to se lako može srediti (u drajverima namestiš da te rezolucije napravi tako da je ostatak crn).

Za 1440 si upravu, 1650 ima neshto vishe piksela. I neke starije igre imaju podrshku za wide. 😉

Nismo se razumeli i ja sam zagovornik wide monitroa i sve koje poznajem nagovaram na wide standard.
:wave:

Poslednja izmena:
Jedina prednost starih monitora nad wide modelima je ta, da kad gledate fotku snimljenu u portret položaju, ne izgleda tako šugavo kao na wide (ko' ima digitalac, zna o čemu pričam) - naravno, kad se i "uspravi" odnosno postavi kako je i slikana. Zato su panoramske bolje, ali, to je već ona prva strana medalje....
Da, i tv program i filmovi u 4:3 su bzvze na wide-u kao što su 16:10 bzvze na 4:3 monitorima...

ma nije moguce da niko nije stao u odbranu 4:3 ?? evo ga moj primer -

imam laptop, imam wide kod brata, i kod sebe standardni - i povraca mi se od wide formata.

ako je shirina ionako veca od visine, ne vidim poentu wide-a ? osim multimedije, a ja da primarno koristim komp za gledanje filmova i serija - no way!

web stranice izgledaju ruzno, i sitno, treba ti 22 incha da bi dobio visinu 19 standardne, i ono ... meni nema tog efekta navikavanja ...

mada, kad bi mi ovo dospelo u ruke, ne bih se bunio -

Hewlett Packard LP3065 (5 milisekundi, 30 incha, 1000:1, 178/178)

f_1688692m_5ba0b24.jpg

Ma dajte ljudi, nije vam bilo tesko da se naviknete na neprirodni 4:3, a bice vam tesko na 16:10 (koji je uzgred ako pogledate vase vidno polje opet neprirodan, bolje bi bilo da je npr 2:1, ali polako 🙂 )

Sto se visine tice, svi bi mi hteli da imamo monitor koji bi bio sirok kao wide-a, a opet i kad bi bio i visok i kostao 100e...
Cinjenica je da je za vecinu "poslova" wide udobniji i uz to je dosta jeftiniji, npr 22" LG 222W je ~230e. Za te pare mozete uzeti 19" 5:4. Uporedio sam ih 5:4 je visi priblizno 1cm, a uzi oko 8. Da li se onaj centimetar isplati?
Internet? Vecina sajtova izgleda ok na wide-u, neki cak i bolje. Naravno ima i losih primera, npr sajt mts-a je dizajniran za monitore od 5" i 640x480 (sa glupim frejmom), pitam se zasto im sajt pravi cistacica, zar ne mogu da zaposle nekog web dizajnera?

ps.
Primeti se da skoro svi koji brane 4:3 (tacnije uglavnom 5:4) to rade samo zbog navike iz doba katodnih cevi (koje zbog nacina rada teze krugu). Jedina velika prednost ovih monitora koju sam ja video je tv, koji je jos iz te ere, tj 4:3. Ako govorimo o 17" i 19" (5:4) ljudi su malo visi nego sto bi trebalo, ali je razlika relativno mala... Naravno radi se o klasicnom tv signalu, posto sve nove definicije naravno imaju wide.

pps.
Zasto su nam fotografije oduvek 3:2, ako je 4:3 tako prirodan?

halo Bing?
cena prava sitnica .
(Hewlett Packard LP3065)

pola nase populacije nema TV ove dijagonale pa je bezpredmetno pricati o monitoru dijagonale 30"

Naravoucenije: 22" je sasvim dovoljno za monitor u koji se gleda sa pola metra razdaljine

Jedina prednost starih monitora nad wide modelima je ta, da kad gledate fotku snimljenu u portret položaju, ne izgleda tako šugavo kao na wide (ko' ima digitalac, zna o čemu pričam) - naravno, kad se i "uspravi" odnosno postavi kako je i slikana. Zato su panoramske bolje, ali, to je već ona prva strana medalje....
Da, i tv program i filmovi u 4:3 su bzvze na wide-u kao što su 16:10 bzvze na 4:3 monitorima...

Ja imam digitalac i nemam pojma o cemu pricas ...

E ovo me zanima pa ako može neko da kaže o ovome. Na šta liči TV sa TV karte na 22" (wide), pošto planiram da si uzmem neki takav (to bi bio prelaz sa 17" CRT). Da li pravi veliki problem za TV to što aspekti nisu isti? Isto i kod divx-a.

Takodje velika preporuka za Wide, ako ikako mozes skupi oko 250e i uzmi 22"... Neces verovati koliki je 🙂 Kad sad pogledam kockaste monitore dodje mi da se smejem 🙂 Prija to prosirenje u svemu, filmovima, igrama, Photoshopu, odnosno bilo kom programu, kao i na desktopu...

kratko i jasno WIDE😉

E ovo me zanima pa ako može neko da kaže o ovome. Na šta liči TV sa TV karte na 22" (wide), pošto planiram da si uzmem neki takav (to bi bio prelaz sa 17" CRT). Da li pravi veliki problem za TV to što aspekti nisu isti? Isto i kod divx-a.

TV program mozes sam da podesavas da li ce da se prikazuje u 4:3 formatu ili u wide formatu, to ti naravno zavisi od samog programa, ako gledas 4:3 program na wide ekranu imaces crne trake sa strane a slika ce ti biti kao da gledas na bilo kom 4:3 monitoru a ako tu istu sliku razvuces na wide format onda ce ti sve biti razvuceno u horizontali tj. sve ce se ciniti da je "deblje".

Ispod 22" (odnosno rezolucije 1680x1050) je mnogo prakticnije i bolje resenje standardni 4:3 (5:4) monitor, a wide na vecim dijagonalama (rezolucijama).
Naravno, to je najvise stvar subjektivnih potreba i svrhe racunara. Wide je definitivno bolji za multimediju.

Wide je bolji za sve jer zbog svoje fizionomije oka ljudksi vid jeste wide......ili mozda neki nose ulare pa vide samo ispred sebe, bez desavanja sa strane, heh. Dokazano je da ljudi sa ostecenim ili poremecenim perifernim vidom ne uzivaju u blagodeti wide ekrana (ozb). U principu wide je bolji za sve, prirodniji je i ima vecu radnu povrsinu. Osim toga ionako sve sto nije wide polako prestaje da se proizvodi a i porska je sve manja pa ono....wide!

Nazad
Vrh Dno