Šta je novo?

Graficka za AGP !!! Par saveta molim...

gulanone

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2006
Poena
304
Planiram da zamenim graficku za agp... dugo sam razmisljao da dal da menjam sve (plocu+proc...) ali nemam zivaca za to, a i mnogo je to kesha zbog igranja samo da se razumemo...Tako da resih samo da ubodem koju bolju agp-ovku pa nek radi dok radi...:guitar:

Moja konfiguracija je...
AMD Athlon 64 754 (Athlon ne Sampron, to je prva serija Athlona 64) 3000+
2* 512mb PC400
ATI 9800 PRO
X-fi music...

E sad imam par pitanja!
Razmisljam se izmedju nVidia 7800gs gainward 512mb... 130e Ili Ati 1950gt sapphire 256mb... 142e (sve cene sa itsvet-a) ?!

Interesuje me koja je po vasem misljenju bolja, koja ce duze trajati?
Nemam nameru da menjam to svaki dan... ovo ce trajati sve dok :mad: :wall: :crash:
Uz to me takodje interesuje:
  • Prvo. dal obe imaju HDMI izlaz tj. dal mogu da se nakace na HDMI ulaz na TV-u (kapiram da je valjda to bolje resenje nego da ga kacim na vga... to mi je bitno jel sam nabavio Sony Bravia LCD pa bih da opikam koju igricu i odgledam koji film na TV-u) ?
  • Drugo, koja manje struje trosi, tj. dal cu morati (ja se stvarno iskreno nadam da necu jer mi je to zaista trosak koji mi nije potreban...) da menjam napajanje? Cuo sam da su obe kartice poprilicne "zderonje"... ja vec imam ubodenog ATI 9800 PRO 128mb koji isto trosi mnooogo struje ima i dodatni konektor za napajanje onaj kao za hard disk... koji je nakacen nekog Chieftec-a stvarno nisam siguran koji je cini mi se 360w ili 300w, nemam pojma, nisam siguran stvarno (imam stvarno trista cuda nakacenih... 2 harda, 2 dvd r, skoro svi slotovi za kartice popunjeni, mozda 2 slobodna usb-a od 8 ukupno, 4 ventilatora u kucistu... i sve radi bez problema)... nemam pojma ni gde se snaga napajanja gleda... kupio sam celo kuciste pre godinu, godinu i po dana u List Computers-u...

Poslednja izmena:
Realno gledano bitnije je da je tih godinu dana ta garancija bas prava garancija (tj. da zlu ne trebalo ako nesto podje naopaka imaju adekvatnu podrsku), a ne zasto je samo godinu dana! Jer posle tih godinu dan hteli mi ili ne ali za bilo koju igricu sa agp-om mozes samo da se igras "donesi" sa kerom... Pod uslovom da imas kera i da ti je donese kad mu je bacis! :) Morace opet da padne neka nova kartica i neki novi upgrade... Sto bi Balasevic rekao "Neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci...":guitar:

Poslednja izmena:
ma vec sad mozes to da radis sa AGP-om. Evo sam probao Dirt, nece ni da se pokrene (proc), STALKER mi sjedi u fijoci neinstaliran, Crysis vidimo se, Bioshock djene-djene, MOHA novi nista to i taaaako...

Novije igrice rade sasvim pristojno na 1950pro AGP.Bioshock bez ikakvog seckanja na max detaljima dok MOHA airborne ume da zasecka kada ima dosta protivnika na ekranu ali blagom korekcijom podesavanja dobija se sasvim tecno igranje bez ikakvog zastajkivanja.

Ljudi zna li neko gde ima da se pazari nova 2*1024 ddr400 memorija po sto povoljinoj ceni?!
Planiram da udomim svojih 2*512 + 1*256 pa da pazarim/zamenim za 2*1024... Mislim da ce to dobro doci uz novi 1950pro sad kad mi stigne...

Procackaj na www.pcberza.co.yu , najjeftiniji ti je oko 40e za 1GB. Uzmez 2 komada i to je to, inace nisam video da ima u kitu 2x1Gb. Naravno imas i dosta proizvodjaca pa ti odaberi.

Poslednja izmena:
Jel ima neko iskustva sa drugim memorijama osim KINGSTON i KINGMAX i COSAIR (mislim za njih znam da su dobre) kako su se ove druge pokazale, ima tu osetno jeftinijih jel ima razloga za to ili je ime ime pa se zato dodatno placa?!

Uzmi najjeftiniju od gore 3 pomenute i ne razmisljaj. Verovatno bi ti i neke "noname" radile posao, ali ne vredi za 5-10Eur rizikovati bez potrebe.

Novije igrice rade sasvim pristojno na 1950pro AGP.Bioshock bez ikakvog seckanja na max detaljima dok MOHA airborne ume da zasecka kada ima dosta protivnika na ekranu ali blagom korekcijom podesavanja dobija se sasvim tecno igranje bez ikakvog zastajkivanja.

paaaa, sa konfom koju ti imas (pretpostavljam da je NF3), koja je medju vrhom AGP-a, onda nije ni cudo. Javi kako Crysis demo radi, da ne pretjerujemo eto sve na medium da stavis :wave:

he he

Evo Sapphire ima 2600XT u AGP varijanti ...whollaaa

http://www.sapphiretech.com/uk/products/products_overview.php?gpid=179&grp=2

Sto se tice garancije, u pravu si.
Vise bih voleo da imaju legitimno predstavnistvo ovde u BG-u pa makar u Malom Mokrom Lugu, ali da mogu ko covek da odem i da dignem robu, a ako ne valja ( sto nije redak slucaj sa kompjuterskim hardwareom) mogu odmah sutra da vratim. Ovako treba to da saljem negde u Suboticu. Pitam se sta ce da ostane od grafe posle toilkog cimanja. Cak i da je bila ispravna, sje*ala bi se. A i taj lik sto je registrovao firmu u Subotici, cim zaradi pare ce da zapali u Englesku i zaboravi na nas, i onda mozes da se slikas sa garancijom i da je pune 3 god.

Poslednja izmena:
cronnin Ako te interesuje znam gde ima da se kupi ovde kod nas 2600PRO za agp! Imas u NOVA COMPUTERS-u razmisljao sam i ja o njoj ali mislim da je ovaj 1950PRO mnogo brzi... Ovaj Sapphire 2600PRO jeste DX10, ali ima ddr2 memoriju, sporije klokove i 128 bita je...

znas kako

Hteo sam da svratim u taj Nova Compjuters da vidim kakvo je stanje, i prolazeci tom ulicom par puta (nekim drugim poslom) nisam uspeo da ga nadjem.

S to se tice Sapphira 2600 ocigledno se pojavio i u XT varijanti, sto vec obecava korektno igranje i DX10 naslova. Problem je sto taj 2600XT u principu izvlaci znacajno vise poena od 1950pro u 3DMarku 2005 i 2006, ali je u igricama dosta sporiji.

E sad, kako 1950pro ocigledno kosta 120E, sto je realno i maximalna cena koju bi neko normalan trebalo da da na AGP karticu, onda 2600XT ne bi smeo da bude preko 100E, a ja znam da ce biti, i to ce biti skuplji od PCI-E varijante koja je ionako nekih 130E.

Zato, ako likovi ne spuste cene u realan domen, zadrzacu se na 1600pro i necu se zamajavati kupovinom nove AGP, a posebno jos sto bih za 1950pro morao da se otvorim i za novo napajanje.

Mislim, OK je to da oni godinu dana nakon premijere pozele da zarade jos malo para u fazonu: ajde da usrecimo neke nesrecnike u Kini, Indiji, Africi, Kolumbiji i Srbiji pa da sad, kad je prodaja PCI-E stala pocnemo da usadjujemo cipove na AGP kartice, ali je kolicina novca koju pokusavaju da izvuku za tu prevazidjenu tehnologiju stvarno previsoka.

Poslednja izmena:
Ma taj fazon... Tereaj tog 1600Pro jos malo dok moze da se klacka, onda lepo skupi kesh i uzmi ova nova cuda sa 4 jezgra i uzivaj bog da te vidi... Tako sam i ja planirao da preskocim ovaj dual core, pa da predjem na 4 komada! Ipak da se razumemo Srbija je ovo nema se sredsava za svakodnevni upgrade... A ovaj AGP uz minimalna ulaganja cu taman da teram jos nekih godinu dana...

mozes ti to da teras jos 10 godina, ali je pitanje sta ces na njemu da "teras" i to jos uz 1600Pro ?
E pa sad.... koliko para toliko muzike.
A pitanje za cega ti komp sluzi pa prema tome i da li ima razloga za neki jaci upragrade.

he he

Pa naravno da igrice traze resurse i da se za to treba otvoriti.

Hocu da kazem, ako neko projektuje u CAD-u i treba mu bolji komp da bi radio, onda se tu ne postavlja pitanje svrsishodnosti upgrade-a jer se to podrazumeva, i on ce isti pokriti poslom koji obavlja na racunaru.

Sa druge strane, 99% ljudi koji kupuju graficku jacu od 80E kod nas, kupuju za igranje, i sad je pitanje, ako ulozis tih 130E za novu grafu, koliko ces dugo moci da se igras.
Na toj grafi moze da se tera 98% DX9 igrica u 1280x1024 na medium bez seckanja, i meni je to OK.
Ako neko hoce da igra Call of Juarez, e ***-a moraca da se otvori za konfu, a ja cu ga igrati za dve godine na 1920x1080 sve na high za 5x manje love. Nije mi problem da se strpim.

Pa naravno da igrice traze resurse i da se za to treba otvoriti.

Hocu da kazem, ako neko projektuje u CAD-u i treba mu bolji komp da bi radio, onda se tu ne postavlja pitanje svrsishodnosti upgrade-a jer se to podrazumeva, i on ce isti pokriti poslom koji obavlja na racunaru.

Sa druge strane, 99% ljudi koji kupuju graficku jacu od 80E kod nas, kupuju za igranje, i sad je pitanje, ako ulozis tih 130E za novu grafu, koliko ces dugo moci da se igras.
Na toj grafi moze da se tera 98% DX9 igrica u 1280x1024 na medium bez seckanja, i meni je to OK.
Ako neko hoce da igra Call of Juarez, e ***-a moraca da se otvori za konfu, a ja cu ga igrati za dve godine na 1920x1080 sve na high za 5x manje love. Nije mi problem da se strpim.

Na toj kartici moze da tera 98% igrica i na high samo ce ga cimati procesor. Kod mene recimo, na Sempronu 2800+ OC 2.4 i Palit Sonic+ 8600gt, DiRT isto cima i na low i na ultra pa kontam da je do procesora.
Pa nisam siguran da ces ga igrati na 1920x1080 za 5x manje love. Dobar komp je oduvek bio 1600 DM (sad 800 E) pa ako hoces dobar komp i za dve godine ces da se isprsis tih 800 E, budi siguran u to. Cudi me da kod tebe ta igra ne radi kako treba, moj ortak je dobio tu igru uz Gigabyte 7600gs.

Poslednja izmena:
Upravo to sam i ja rekao... Mislim da je stvarno glupo samo zbog igrica davati godisnje po 600-700 E na upgrade... Kad na neka sitnija osvezenja, osetno jeftinija mozes da mu produzis igracki vek za koliko-toliko... Ja stvarno nisam neki okoreli gamer, a i nemam vremena za to tako da mi ova teorija totalno pase! Mislim mozda neko drugacije misli, ali ja stvarno imam pametnije kako da ulozim sav taj novac... Zasto mora 1024*768 i 800*600 je ok... Ili pak sto mislim da je i najpametnije resenje za tih 700e kupis brate konzolu Xbox 360 ili PS3 i miran si narednih 5 god, nema sta da razmiljas o seckanju, optimizaciji, shaderima, drajverima, kukama, vijugama... Reaolno gledano za 90% poslova koje se izvrsavaju na racunaru 3ghz i 1gb rama je sasvim dovoljno... Osim za one ljude koji se bave CAD-om, mozda Premier-om i jos koje kakvim ozbiljnim stvarima, njima treba jaca stvar jer zive od toga... Ali opet sa druge strane oni sigurno nemaju vremena da "vise" po forumima... tako da za vecinu ljudi ovde na forumu to ne vazi... :)

Poslednja izmena:
Ne postoji varijanta (PC, XBox ... konzole) u kojoj si miran 5 godina!!!

Frenky :
Ma ja sam mislio u fazonu, za dve godine ce 8800GTX biti stotinjak evra, pa cu je tada kupiti, i igrati igrice koje sad izlaze :)
Uh, ne znam, nisam ni probao igricu, video sam dosta niste frameratove na boljim karticama, pa mi nije ni palo na pamet da je instaliram.

U svakom slucaju, mi smo sje*ani sa ovim AGP-om i definitivno cemo morati da predjemo na PCI-E, ako nista drugo onda zbog procesora.

Mislim da bi bilo glupo da daju igru uz 7600gs ako ona ne radi ok sa njom. Dobro tvoja kartica je nesto slabija ali mozes da probas, smanji malo podesavanja i trebalo bi da sljaka. Imam je ja kod mene pa mogu da proverim framerate, ali tek mozda prekosutra.
gulanone mozes da uzmes konzolu ali onda nema ovakvog cimanja pa nije interesantno.:D Evo ja sam bas sad sekao bonsekom pasivni chipset kuler jer nije mogao da stane od grafike:type::smash:. A sta bi sekao sa konzolom. A i brate oderes se za igre, ovako samo cepas na rapidshare i vec sutradan od premijere igre ti je igras.

Ljudi,potrebna mi je pomoc

imam sledecu konfiguraciju

amd athlon 64 2800+
epox 8hda3+ series
sapphire 9600xt
512mb,ali sutra kupujem ili gb ili 1.5gb)znaci 1.5 ili 2 gb

I ocu da kupim neku graficku

Nasao sam 2400pro,256mb,ddr2 i razmisljam da kupim nju,jer nema nigde 2600,zanima me da li ce mi to doneti neki napredak.

Koju mi graficku preporucujete i za koliko bi se ova moja mogla prodati???

Napomena:Nemislim da igram dx10 igrice i ne treba mi graficka da se izivljavam,najveca rezolucija u kojoj igram je 1024 i mislim da cu u narednom periodu igrati nba 08,pes 2008 i novi nfs i neke straije igre,pa me zanima da li bi mi to bilo dovoljno?

Poslednja izmena:
7600GT
ili skuplja varijata (ali i bolja) 1950Pro

hm

frenky:

http://www.xbitlabs.com/articles/video/display/geforce8-roundup_10.html#sect0

Ja sam video ovaj test, na kom 8800gst ima 23 minimalna framea, pa sam skontao da nema smisla ni da pokusavam,.
OK, 8600GTS ima 19fps u proseku, pa kontam kad bi se isljucili efekti i smanjilo na 800x600 da bi je 8600gts pokrenuo sa minimalnim seckanjem, ali mi ne bi bilo zadovoljstvo da igram u takvom okruzenju. Zato nisam ni pokusavao na 1600.

Ajde, ne moras da zuris, ali ako je instaliras, javi kako radi na 7600gs.

max21:

I ti si na AGPu :)
Ne bih ti nikako preporucio 2400pro, to ti je dno-dna.
Moci ces da pokrenes nekoliko igrica na low, i to je sve.
Ono sto si nabrojao, nema sanse.
Ustvari je gora i od tvoje 9600XT.

Skoro duplo slabiji od x1650pro, koji oko 6 hiljada nov:
http://www.bjorn3d.com/read.php?cID=1145&pageID=3798

A onaj 7600GT (ako ga ima za 6500din) ga jede za dorucak.

za novi NFS svakako ne (pa ni za Carbon), mozda na low bi, ali cemu to...

CRONNIN
Danas sam imao neki ispit pa nisam mogao da probam, sutra hocu najverovatnije. Inace ja imam Palit Sonic+ 8600gt i Semprona pa cu da probam na toj konfiguraciji, inace kod ortaka na 7600gs je nisam probao.
max21
Lepo si rekao da ti DX10 ne treba pa ne vidim razlog da uzimas x2400, poslusaj lepo ljude pa uzmi neku jacu karticu prethodne generacije. Taj x2400 moze samo Word i Excel da tera kako valja.:D

Vidim da je x1650 duplo bolji od 2400

x1650 ne mogu naci nigde ispod 6500din,a neznam posto je 7600gt?

Aj ako neko negde nadje neku dobru za male pare nek mi javi.

Ima nova 9800xtz a 60e,ali mislim da to nije nikakav napredak,samo bacanje para

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno