Šta je novo?

Izasao novi Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon!

Mali offtopic:

Odakle toliki hype oko Ubuntu-a i zašto se gomili ljudi toliko više sviđa od ostalih distribucija?

Nije flame, ozbiljno pitam...

Poslednja izmena:
Gutsy sada stabilniji, kao i da ima nekoliko novih poboljšanja.
Evo nekoliko ažuriranja koja su napravljena do izdavanja Ubuntu 7.04 Feisty Fawn:

* Podrška za čitanje i pisanje NTFS particija
* Manja potrošnja struje
* Poboljšana thin-klijentska podrška
* Grafički interfejs za podešavanje monitora
* Automatska instalacija štampača
* Poboljšani pronalazač Firefox plug-in-ova
* Desktop pretraživanje

Izgleda da će Ubuntu distribucija Linuxa iz Canonicala izgurati Windows Vistu i iz Intela, nakon što je Dell, najveći proizvođač procesora na svetu spreman da prihvati Ubuntu Linux i okrene leđa tradicionalnom partneru Microsoftu i Windows operativnom sistemu. Intel Developer Forum (IDF) u San Francisku je mesto gde su programeri procesora prikazali najnovije linije Mobile Internet Devices (MID) i Ultra Mobile PC-ja (UMPC). Međutim Microsoft nije bio ni blizu pozornice pošto se Intel udružio sa Canonical distributerima Ubuntu Linuxa i Apple-om. Ovo je ljubavni trougao koji ni pod kojim uslovima ne može da uključi i Microsoft.

Iako su Intel i Microsoft imali dugotrajnu tradiciju saradnje, Microsoft kompanija jedva da je povezana sa bilo čime što ima na sebi Apple logo, a Ubuntu Linux, naročito nakon što je Dell prihvatio da ga nudi zajedno sa Vistom, je direktni rival, a takođe je otvorenog koda, što Microsoftu baš i ne odgovara. A Intel je za svoj razvojni pravac za Mobile Internet Devices pozajmio dizajn Apple-ovog iPhone-a.

Uticaj dizajna iPhone-a je očigledan, uključujući osnovne vizuelizacije koje obezbeđuje touchscreen. Anand Chandrasekher, predsednik i direktor Ultra Mobility grupe koja je predstavila MID, napominje da bi Intel i Apple u budućnosti mogli da se nađu negde na pola puta što se tiče inovacija. Pored toga, Intel je takođe flertovao sa Canonical-om za operativni sistem koji će se pokretati na MID. Mark Shuttleworth iz Canonical-a je istakao prednosti koje će Ubuntu doneti programerima na MID-ovima. Intel još nije zvanično potvrdio da su Microsoftov Windows Vista ili Windows CE ispali iz igre, ali svi uređaji koji su prikazani na IDF-u su pokretali Ubuntu Linux.

Poslednja izmena:
Kod 7.10 je po defaultu ukljucen Compiz... Medjutim, izgleda da i dalje ne radi na MacBook Pro masinama :(

Mali offtopic:

Odakle toliki hype oko Ubuntu-a i zašto se gomili ljudi toliko više sviđa neko ostale distribucije?

Pa, za razliku od ostalih distribucija, Ubuntu ima samo ono sto treba kucnom korisniku i ne dolazi na x CD-ova, vec na jednom.

Ubuntu GNU/Linux operativni sistem
.....
Ubuntu je slobodan, besplatan i legalan operativni sistem.

Pa sve ovo može da se primeni na sve linux distribucije (i na sve derivate OpenSolarisa). :) Ne računam RHEL i ostale komercijalne koje se plaćaju,...

Mislio sam da mi neko kaže (kao što je Delimir uradio) razloge zašto se Ubuntu toliko razlikuje od ostalih distribucija.

Znači, koliko sam shvatio, malo je više user-friendly od ostalih...

Moze jedno vunasto pitanje?

Kad se pojavi nova verzija jel ima neki patch/upgrade da se skida ili mora cela instalacija posebno kad se prelazi sa 7.06 na 7.10 ?

P.S.
Ne koristim Ubuntu uopste - samo me interesuje ovaj mali detalj ;)

Izgleda da će Ubuntu distribucija Linuxa iz Canonicala izgurati Windows Vistu i iz Intela, nakon što je Dell, najveći proizvođač procesora na svetu spreman da prihvati Ubuntu Linux i okrene leđa tradicionalnom partneru Microsoftu i Windows operativnom sistemu.
Izgleda da nisi ovo baš najbolje shvatila. Dell je ponudio opciju da se od njih kupi mašina sa preinstaliranim Ubuntu Linuxom i nikako nije okrenuo leđa MS-u. Jednostavno su obogatili svoju ponudu kako bi zaradili koju kintu više jer im se na forumu javilo mnoštvo potencijalnih kupaca koji žele komp sa Linuxom a ne sa Windowsom.

Izgleda da nisi ovo baš najbolje shvatila. Dell je ponudio opciju da se od njih kupi mašina sa preinstaliranim Ubuntu Linuxom i nikako nije okrenuo leđa MS-u. Jednostavno su obogatili svoju ponudu kako bi zaradili koju kintu više jer im se na forumu javilo mnoštvo potencijalnih kupaca koji žele komp sa Linuxom a ne sa Windowsom.

Ovo je svakako velika vest. Dell kreće sa isporukom linuxa kao alternative windowsu koji je do sada bio jedini izbor za Dell mašine (osim servera i Precision radnih stranica). Za sada su u igri 3 distribucije Ubuntu, Fedora, i openSUSE - manje više, očekivano.

Inace cela stvar je počela tako sto je postavljena anketa na ideastorm sajtu o upotrebi linux-a. Više od 100.000 ljudi je učestvovalo i preko 70% je odgovorilo da bi koristilo linux što u office, što u home varijantama.

Jos ako bi proradio najnoviji opengl uz neku pristojnu emulaciju dx-a MS bi bash imao problem sa popularizacijom viste.

Ubuntu je napravio hype najviše što su za dž slali diskove po svetu (valjda još uvek šalju). Meni se lično ne dopada. Ne osećam se kao pravi gazda u toj distribuciji (root zaključan, sve se vrši uz sudo).

Ma mož' i root da se otključa. :d

Ubuntu je napravio hype najviše što su za dž slali diskove po svetu (valjda još uvek šalju). Meni se lično ne dopada. Ne osećam se kao pravi gazda u toj distribuciji (root zaključan, sve se vrši uz sudo).

sudo passwd i root otkljucan :) wow bas mora da se hakerise :)

nego, Kubuntu 32bit ili 64bit? I zašto? ;)

a, da... (K)ubuntu nema "ugrađene" sve kodeke? (mp3, divx?) ako nema, da li je komplikovano skinuti ih? ili može nekako automaCki?

Poslednja izmena:
Sve može automaCki, zato je distribucija tako popularna.

Ja sam prijatno iznenadjen. Znaci, odmah je prepoznao USB modem (sagem 800) i uz vrlo malo terminalisanja i nepun minut, dobio sam internet :) . Odmah je i prepoznata kartica MSI TV @nywhere, sto je meni razjapilo vilicu do poda. Doduse, za tuner jos ne znam nista, nikada mi nije ni palo na pamet da pokusavam da ga osposobim u Linuxu, jer sam znao da me ceka mucenje. Sada mi samo treba neka dobra aplikacija (a ne znam ni jednu) pa da vidimo kako radi. Moj racunar je, izgleda, preslab za Compiz fusion i nije bio ukljucen po defaultu, a kada ga ukljucim, dobijem problem sa nedostajucim borderima na prozorima.

Svidja mi se sto se tu i tamo nalaze i tips and tricks, sto do sada nije bilo, tako da se pri prvom ulasku u Synaptic pokazuje detaljno objasnjenje neukom korisniku kako sve funkcionise u Ubuntu svetu :) . Jos da mi je znati koja je budala pogasila u reprository podesavanjima da ne pokazuje nikakve pakete pri searchu. I otvoreni, i "vlasnicki" i source su bili ugaseni, tako da je search uvek davao prazne rezultate. Kodeci su bili skinuti vec prvim dvoklikom na MP3 fajl :) .

Btw. jel moze neko da mi objasni odakle ove distribucije dobijaju imena, Fiesty, Gutsy itd.

Poslednja izmena:
Mali offtopic:

Odakle toliki hype oko Ubuntu-a i zašto se gomili ljudi toliko više sviđa od ostalih distribucija?

Iskreno, ni ja to ne shvatam. Ubuntu (i ostali *ubuntu-i) je toliko sra*e! Zamisli, Ubuntu se preporučuje ljudima koji hoće da pređu na Linux sa Windowsa: to je za ne povjerovati! Onako sra*e od desktopa kao što je Gnome da se preporučuje ljudima koji se prvi put susreću s Linuxom!? Ma daj...

Istina je da se Ubuntu zestoko popularizovao zato sto su i sakom i kapom slali CD-ove na kucnu adresu (default-na narudzbina je bila 10(!) CD-ova ), sto i nije bilo toliko tesko obzirom da su u startu imali dobru finansijsku podrsku (citaj : milionera-astronauta :) ).

Ubuntu nije los distro, daleko od toga, odluka da se bazira na debianu je odlican potez. Sa superiornim paketskim managerom koji je nasledjen od debiana dobija se izuzetno lak postupak instalacije/deinstalacije i (sto je najbitnije) update-ovanja sistema; ovo ceni svako ko se susreo sa cuvenim 'rpm hell' ponasanjem rpm-based distroa (RH, SuSe, Mandrake i njihovi derivati).

I ja mislim da prosecnom windows preletacu vise lezi sarenilo KDE-a nego spartanski izgled gnome-a, ali to je vec stvar ukusa i navike.

Po meni glavni nedostatak Ubuntu-a je - siromasni izbor softvera na osnovnom medijumu (tj CD-u). Ne slazem se da je dobro sto su stavljeni samo najosnovniji programi jer, eto, to 'brute force' metodom sprecava pocetnika da se zbuni u mnostvu programa koje neki drugi distroi nude. Mislim da bi milioner trebao jos malo da se otvori i da umesto CD-ova krene besplatna dostava DVD-ova na kome ce se naci jos nesto osim gnoma, openofisa, gimpa, evolutiona i firefoxa.

Poslednja izmena:
Moram da se pridruzim ekipi koja ne razume sta je to toliko sajno kod Ubuntu-a. Probam ja i njega sa vremena na vreme ali nisam impresioniran... Mada, evo sad cu da skinem i taj Gutsy Gibon da vidim sta ima novo.

Takodje probam svaku novu verziju (k)ubuntu-a, ali i dalje se drzim pclos-a kako na poslu tako i kuci ,)

treba da instaliram drugaru, okorelom prozorasu, ponovo ceo sys i sve programe koje redovno koristi. citajuci ovaj tred, odlucio sam se za (k)ubuntu. u vezi toga imam par pitanja :
1. da li ce biti prepoznat audigy2 zs (pcbsd i slax je ne vide)
2. koliko je imun na xxx sajtove (za to ce sluziti masina) ?
3. mocice da gleda RM Qt wmv itd ?
4. sta mi je najjednostavnije za dual-boot sa XP-om na ' masteru ?

Poslednja izmena:
@MICIKA SLATKICA,

Ovde nafali Ubuntu 7.10 a na http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=2606 si vec u problemima. Nije bas sve tako lepo...Live upgrade je ok za pohvalu, trpi svasta (dusu sam mu vadio ali je izdrzavao), korektno odradi ali celu noc je radio upgrade na 1Mb ADSL konekciji i pri maksimalnoj brzini, usput dosadjuje sa pitanjima (nije bas prijatno spavati i svakih pola sata nesto odgovarati). Prvo sto sam primetio je da su sad uvodni ekrani u niskoj rezolucji, na 7.04 bili su prebudjeni a sad na 7.10 obratno. Pogubili su se windows okviri oko programa, Compiz mi suludo radi ne dobijam kocku nego samo ravan koju okrecem kako mi volja. Najverovatnije treba pre prelaska na novu verziju pobrisati sve sto je dodatno instalisano pa i sam compiz (treba se setiti sta i kako se to radi i da se jos ne vidi vise u synapticu) . Meni deluje da je 7.10 sporiji od 7.04, nek se jos malo krcka a ja sam uradio jedan restore sa Acronisom i vratio boot i 7.04 Nema tu naoko nekih drasticnih izmena, kazem naoko jel nisam kompetentan za to. Plus toga vise sam win user koji sedne i uradi update iz IE, oznacim sta treba i legnem da spavam, ujutro uradim restart i gotovo. :d

Poslednja izmena od urednika:
Uzeo i ja da instaliram taj kubuntu i da vidim taj "user frendly linux". Dugogodisnji sam korisnik slackwera, pa sam kubuntu uporedio sa njim. Verovatno se dosta ljudi nece sloziti sa nekim delovima koje sam napisao, ali ovo je moje misljenje.

Sistem je sasvim dobar, pre nekog vremena sam bio prinudjen da koristim fedoru (core 5) i moram da kazem da je kubuntu na mene ostavio mnogo povoljniji utisak. Fedoru nema sanse da opet instaliram...

Smeta mi sto dolazi bez programa, nema cak ni firefox. Slag na torti je da ni gcc nije instaliran!!! Iako se slazem da vecina ljudi ne programira (meni je to primarno zanimanje) nije mi jasno kako bi neki ljudi instalirali nesto iz sorce-a, ako nema odgovarajuceg paketa. Mnogima smeta sto u slackware-u skrol na misu nije prepoznat, ovde je to proslo uredno, a rade mi i play/pause i volume tasteri na istom (za pohvalu, mada ja vise volim da koristim gizmod i da im dodelim razlicite funkcije u zavisnosti od aktivne aplikacije).
Mp3 ne radi po defaultu, to je neoprostivo. Ali nije problem da se instalira.
Preko apt-get sam instalirao i mplayer, proslo je bez problema.
Dolazi sa open office paketom sto mi se svidja (Pat iz nekog razloga i dalje fura KOffice koji je ocajan).
Particije mi nije ubacio u fstab (?) pa nisam mogao da ih citam... Nije problem odma sam ih rucno ubacio, ali sam ocekivao da ce to sam da uradi...
U poredjenju sa slackwareom cini mi se da je malko sporiji, ali nista strasno, verovatno bi bilo dobro pronaci i iskljuciti nepotrebne servise...

Sve u svemu nije losa distribucija, deluje mi dobra za nekoga ko prelazi sa windowsa, ali bi trebalo da rese taj problem sa predinstaliranim programima...
PS.
Compiz mi nije sam ukljucio (mozda zato sto imam ati karticu), nisam se time bakcao, posto sam probao vec na slackwareu, pa ga iskljucio, lep je za pokazivanje, ali u prakticnom radu bolje bez 3d desktopa...

Šta fali Gnomu? Bio je ružan nekad, ali nove teme koje dolaze uz zadnje verzije izgledaju fenomenalno, potpuno elegantno i lepo. KDE sve više liči na neku budževinu u koju gledaju da natrpaju što je više moguće gluposti u UI, umesto da zadrže slick izgled.

Hteo bih da probam Live distribuciju al ne vidim nigde na sajtu gde i kako?

Ili je instalacioni disk ujedno i live?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno