Šta je novo?

malo o/c e2180 na Biostaru TP35D2

na 1.325 e2160 mi stabilno radi stabilno na 333x9=2997mhz... fsb term.volt.=1.2v, mch volt=1.35v, temp sa orthosom je ~55C
na 1.392 radi stabilno na 350x9=3150mhz... fsb term.volt.=1.4v, mch volt=1.45v, temp sa orthosom je ~70C
na 1.492 350x9 temp sa orthosom je ~77C, jel to ok ako mi je tjunction 100C?
memoriju sam testirao na 2.2v, isla je na 500mhz stabilno...
na 351mhz za fsb mogu da mu radim sta hocu, dizem sve zive voltaze, spustam mnozilac, jednostavno nece da butuje... kontao sam da ima rupu na fsb koja krece na 350mhz...
probao sam 400, 410, 420, 450, 500 u svim mogucim kombinacijama mnozioca, podigao vcore na 1.492 i dzaba... sta da uradim da izvucem vise od 350mhz za fsb?
masina iz potpisa

i ti isto upali smal fft's rezim u orthosu a ne blend test pa ces da vidis kolko se greje CPU ;)

inace ne treba ti 1.45za MCH na tom FSB, to ti treba tek tamo na 450+

pa ok.. nije to frka ionako ga ne drzim na 1.492v, nego kako da stignem do fsb 450+ ?

pa ukucas 450 i save&exit :) Mislim, ako ce takt za memoriju biti ok i za CPU takodje, nema razloga (mnogo) da ne radi...

Nasao,hvala.nisam ocekivao takvu neku opciju da bude enabled po def...
Evo stabilno radi na 2.5ghz,videcemo sutra kako ce dalje da gura.muci ga orthos i ja sredjujem programe usput. nego ova 8500gt kao radijator,ugrejalo celu sobu a o kucistu da ne pricamo,jos i lezi na sred northbr.ocekujem probleme tu...

Nasao,hvala.nisam ocekivao takvu neku opciju da bude enabled po def...
Evo stabilno radi na 2.5ghz,videcemo sutra kako ce dalje da gura.muci ga orthos i ja sredjujem programe usput. nego ova 8500gt kao radijator,ugrejalo celu sobu a o kucistu da ne pricamo,jos i lezi na sred northbr.ocekujem probleme tu...

ta opcija stedi struju, umanjuje grejanje procesora itd. Ni intel nije ocekivao da ti dizes CPU preko defalt napona i 3ghz :) Ta opcija smanjuje mnozilac samo kad CPU nista ne radi, kad pokrenes igru mnozilac se vrati na onaj koji treba da bude ;)

pa ukucas 450 i save&exit :) Mislim, ako ce takt za memoriju biti ok i za CPU takodje, nema razloga (mnogo) da ne radi...

ukucam ja brate 450, oborim mnozilac na 6 i nece da butuje...
memorija provereno radi na 900mhz, procesor radi na 350x9=3150mhz, pa ne znam zasto nece da butuje na 450x6=2700mhz..
bios je poslednji sa sajta biostara...
koji moze biti razlog za to ponasanje?

stavi napon za NB i FSB termination na auto pa probaj. Ako nece ni to, vrati neki stariji bios. Poslednji nije uvek i najbolji. Drugaru sa e6420 sa poslednjim biosom nece da postuje preko 420, a sa fabrickim postuje na 480 bez problema...

probao sam a u ponedeljak cu probati drugi bios, najverovatnije modovani 514 jer rekao sam ti sta mi se desilo zadnji put sa flesovanjem modovanog biosa pa ako je o5 spucam da je o5 nosim da mi je srede... ma mislim da glupost od p965 ne radi kako treba sa procesorima na 800mhz. fora je sto kad sam uzimao plocu p35 je bio 2 hiljade skuplji od p965 a sad je 500din skuplji:wall:

ni p35 ne radi dobro sa 800 strap. 400 set za memoriju uopste ne radi (533 ni nemas, a u biosu u kom ga ima radi isto sto i 400 seting) dok ne predjes 400mhz FSB, a tada ploca menja strap na 1066 (iako imas 800 strap CPU) i 400 mod postaje zapravo 533 i memorija radi 1:1 umesto 1:2 itd itd.

jos jedna stvar koja mi nije jasna a verovatno je posledica biosa...
300x9, memorija postavljena u biosu na ddr533, znaci realno radi na 800mhz sto ne bi trebalo da smeta, jer *ponavljam se sad* memorija radi na 1000mhz

Evo i ja se ponovio, pa samo da se malo pohvalim :guitar:

slabo ti je to, klikni na report post (tvoj taj gore) pa reci modovima da obrisu, onda lepo zvekni 10x 320 pa se javi ponovo ko covek a ne ovako :D Ovako ovima sa X2 procesorima ostavljas prostora za razmisljanje kako bi mozda i mogli da te stignu :d

Evo i ja sam nabavio tu kombinaciju TP35D2 i E2180, ali beda, ne moze da se pomeri na vise od 2.2Ghz, blokira ko blesavo, ne moze ni win da mi radi normalno.
Znaci procesor je M0 Steping, iskljucio sam C1 i EIST, setovao na 333x9, jer mi je memorija DDR667, ali nema sanse da to radi, bar ne na def voltazi, isao sam do +0.2V i davao mi je temp od 1.47V ali ni to ne pomaze, izvrteo je SPi 1M, ali nikako nije stabilno, da li je moguce da ima ovako losih primeraka ili ja radim nesto pogresno (btw ovo mi je prvi Intel u zivotu i pomalo sam razocaran)...

verovatno memorija.. jel nemas mem.delioc ddr400, tj.da ti radi u odnosu 1:1? ni ja sa verzijom biosa gde ne postoji setovanje ddr400 ne mogu da podignem fsb na vise od 220mhz iako imam ddr800 koji stabilno moze da radi na 1000mhz na 2.2v ali samo ako imam bios koji omogucava ddr400 delioc... probaj drugu verziju biosa jer taj procesor moze vise sigurno

Evo i ja sam nabavio tu kombinaciju TP35D2 i E2180, ali beda, ne moze da se pomeri na vise od 2.2Ghz, blokira ko blesavo, ne moze ni win da mi radi normalno.
Znaci procesor je M0 Steping, iskljucio sam C1 i EIST, setovao na 333x9, jer mi je memorija DDR667, ali nema sanse da to radi, bar ne na def voltazi, isao sam do +0.2V i davao mi je temp od 1.47V ali ni to ne pomaze, izvrteo je SPi 1M, ali nikako nije stabilno, da li je moguce da ima ovako losih primeraka ili ja radim nesto pogresno (btw ovo mi je prvi Intel u zivotu i pomalo sam razocaran)...

ti radis sve pogresno samo mi nije jasno kako si uspevas kad TI PISE na koliko mhz ce biti memorija, dakle pise ti kad je memorija na 667, a CPU FSB na 333 da ce memorija biti na 1110mhz, kako ti zamisljas da to radi ?! :trust:
aj lepo trk vamo pa racunaj kad vec ne umes da citas.

http://www.peakin.com/xbx2/calculator.html

stavi FSB termination na 1.55V, ostavi gMCH na auto, za cpu stavi +0.0125, za memoriju 2.2V i delilac 667 i onda probaj 10x320, to ti je 3200mhz sa memorijom na 1066mhz. Ako memorija moze tako da radi onda je to ok, ako ne onda ces morati nizi FSB

Poslednja izmena:

Meni sa tim biosom na ploči isto nije hteo uopšte da se klokuje, tako da obavezno flešuj drugi bios (skini 927 sa kineskog sajta npr). Koliko sam ja shvatio, u biosu nemaš default napon za procesor, nago samo auto i nadalje +xx, a na auto ga sam digne u nebesa, tako da stavi prvu + vrednost. Ovo za memoriju ti piše lepo na koliko će da ide.

na 3000MHz ako bude isao stabilno sa default naponom onda je nabo odlican primerak :) na 3200mhz ako bude mogao sa 1.32V onda je nabo ekstra primerak :D (pricam o stabilnih 3.2, a ne "radi super pi 32M 3.2 ... :p )

Sve će to da leti, samo da se ispegla taj bios kako treba. Ovako dok na jednom radi 400+ fsb a ne radi fan speed, a na drugom obratno, pa još setovanja za memoriju kako u kom biosu zaborave da stave...

Do tada, nek stoji na 3G, a posle ćemo da vidimo. Srećom tu nam je gx-x da isproba nadolazeće biose i da javi kad nešto valja ;)

mmm, u 927 radi fan speed, postoje opcije za 3i 4 memory tajminge, ali je izbacena opcija za 3-pin fan prikljucak :S: Takodje, potrebna je za jedan stepen veci napon za CPU za isti klok naspram sa 625 biosom. Moguce je da je undervolt veci, tj da su pokusali da ispeglaju overvolt koji je prisutan u 521...625 (nisam siguran za 823). Ja sam se upravo zbog tog napona za CPU vratio na 625B bios, medjutim sad nemam 400 divajder za RAM :S: Sad ni sam ne znam sta da radim, sa ovim biosom ne mogu na 400+ fsb zbog toga. Treba da skidam plocu i da montiram kuler na NB i neko ojacanje za zadnju stranu ploce iza CPU soketa posto je jako meka i tanka i savija se kad zatezem WB, pa mozda odradim i BSEL mod na CPU, deluje kao najbolje resenje sobzirom da sa 1066 strap procesorima radi sve ok samo 800-tke zezaju (a izgleda i 1333 nisu bas "kod kuce" jos uvek sa ovom plocom iako bi trebalo da jesu, pricam o overklokingu na 480+ FSB)

ti radis sve pogresno samo mi nije jasno kako si uspevas kad TI PISE na koliko mhz ce biti memorija, dakle pise ti kad je memorija na 667, a CPU FSB na 333 da ce memorija biti na 1110mhz, kako ti zamisljas da to radi ?! :trust:
aj lepo trk vamo pa racunaj kad vec ne umes da citas.

http://www.peakin.com/xbx2/calculator.html

stavi FSB termination na 1.55V, ostavi gMCH na auto, za cpu stavi +0.0125, za memoriju 2.2V i delilac 667 i onda probaj 10x320, to ti je 3200mhz sa memorijom na 1066mhz. Ako memorija moze tako da radi onda je to ok, ako ne onda ces morati nizi FSB

Zaboravio sam da napisem, stavio sam memoriju na 400 u biosu, tj kada onda kloknem na 333FSB memorija taman dodje na lepo 666Mhz, tj na njenu default vrednost, pa sam mislio onda da picim to dalje do mozda 400 ili tako nesto i da izvucem neki max...Inace BIOS je poslednji koji sam nasao tj 927 kineski i ok mi radi sve, imam 400 opciju i radi....
Malo sam se igrao sa setovanjima i skapirao sam sledece, problem je u memoriji a ne u procesoru, (memorija je inace najslabija iz geil serije, tj ne verujem da ce moci da radi na 1066MHz ), problem je u tome sto kada namestim na 400 BIOS nekako setuje ono o cemu si ti gx-x pricao, tj u memsetu mi stavi memset-u mi stavi performance level na 7, a kada je sve ne def on je 4. Na koju foru moze ovo da se podesi iz bios-a, jer ovako sam se smorio, na svim vrednostima cak i na 400 memorija baca greske u onom ugradjenom MemTestu 1.65.
Inace sada sam ubacio 1x1Gb Kingston 533Mhz 4-4-4-12, setovao ga na 400 i digo magistralu na 266 bez problema, znaci 100% je problem do memorije, ako neko zna kako da je setujem nek napise...

A sada jedna nova stvar, gde bi mogli da se nadju driveri za Win za AHCI mod za hard, posto je sa ovim novim BIOS-om dosao i novi seting da moze HDD SATA da se prebaci u AHCI mod, ali posto nema win drajvere ne prepoznaje ga prilikom instalacije, a oni standardni Intel drajveri nece da se instaliraju jer nije ICH9R SB...

vidi ovako, meni mem. clk 400 UOPSTE ne radi dok FSB ne dignem na 400, onda proradi. Recimo 400x8 je 3200mhz takodje, a memorija bude na 800mhz ravno i to sa 1/1 odnosom sto je super. Na recimo ispod 350 i mem clk na 400 nece da postuje ploca uopste, nikako, nikada :).

Performance level 7 je "labaviji" od performance level 4. Meni je problem sto mi namesta 4 umesto 8, pa mi umesto 1.8V sto je default za moju memoriju na 1066 5-5-5-18 perf level 8, on stavi perf level 4 pa mi treba 2.3V, sto je smesno. Ne moze da se menja u biosu nikako, za sada. Vec sam pisao o tome...

;)

Edit: zaboravih, drajver za achi
http://www.biostar.cn/driver2005/driver/2007drv/ich9achi.rar

Poslednja izmena:
Zaboravio sam da napisem, stavio sam memoriju na 400 u biosu, tj kada onda kloknem na 333FSB memorija taman dodje na lepo 666Mhz, tj na njenu default vrednost, pa sam mislio onda da picim to dalje do mozda 400 ili tako nesto i da izvucem neki max...Inace BIOS je poslednji koji sam nasao tj 927 kineski i ok mi radi sve, imam 400 opciju i radi....
Malo sam se igrao sa setovanjima i skapirao sam sledece, problem je u memoriji a ne u procesoru, (memorija je inace najslabija iz geil serije, tj ne verujem da ce moci da radi na 1066MHz ), problem je u tome sto kada namestim na 400 BIOS nekako setuje ono o cemu si ti gx-x pricao, tj u memsetu mi stavi memset-u mi stavi performance level na 7, a kada je sve ne def on je 4. Na koju foru moze ovo da se podesi iz bios-a, jer ovako sam se smorio, na svim vrednostima cak i na 400 memorija baca greske u onom ugradjenom MemTestu 1.65.
Inace sada sam ubacio 1x1Gb Kingston 533Mhz 4-4-4-12, setovao ga na 400 i digo magistralu na 266 bez problema, znaci 100% je problem do memorije, ako neko zna kako da je setujem nek napise...

A sada jedna nova stvar, gde bi mogli da se nadju driveri za Win za AHCI mod za hard, posto je sa ovim novim BIOS-om dosao i novi seting da moze HDD SATA da se prebaci u AHCI mod, ali posto nema win drajvere ne prepoznaje ga prilikom instalacije, a oni standardni Intel drajveri nece da se instaliraju jer nije ICH9R SB...

Ništa ja tebe tu ne razumem kakve sad kingston veze ima, i to što si digao magistralu na 266. Na kojoj frekvenciji za fsb ti memorija nameštana na 400 izbacuje greške. To što si ti nju stavio na 400 ništa ne znači.

Meni Geil ultra stoji na 400 (667 mhz) što je ništa za tu memoriju, kao ni za tvoju. Evo ti shot iz memseta da vidiš kako meni stoji, pa ti lepo tako podesi u biosu, i mora da radi (za memory staviš ddr400 - ako staviš ddr 667 setuje memoriju na 1066mhz) i to ti je to, nema tu šta da ne radi ako je memorija ispravna.

@gx-x:

Jel u 625 biosu ima 667 set za memoriju? jel radi bilo kakva kontrola ventilatora? Jel može da stane zalman 7000 da stane na ploču po tvojoj proceni (zbog kabla od napajanja)?

Prilozi

• memset.jpg
    memset.jpg
    50.8 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena:
Ma izgleda da se nesto ne slaze ploca bas najbolje sa ovim mojim geilom, ili je ovo sto gx-x kaze, tj proradi 400 delioc tek kada se ploca natera preko 450...
Znaci Geil kada je sve na def prolazi memtest, ali kada ga stavim na 400, pa dignem magistralu na sve preko 220 katastrofa, izbacuje 1000 gresaka u memtestu...
A sada sam umesto Geila ubacio Kingston VR na 533Mhz, njega je ploca automatski setovala na 400, a ja onda podigao magistralu na 333 i sada radi Kingston na 667Mhz 4-4-4-12, a procesor na 2.99Ghz bez ikakvih problema i to sve na default naponima i za memoriju i za procestor extra....
Znaci jednostavno se izgleda ne slazu ova ploca i ova Geil memorija, ili ne moze to da radi u DC, posto je Kingston 1x1Gb plocica...
@Tomato Mada probacu sa tvojim setovanjima za memoriju da poguram ovaj Geil, a ako nece ode u oglase :)
@gx-x hvala za driver, a i jel si probao sa da li radi nesto brze kada je to uljuceno?

Poslednja izmena:
@tomato & n131

puno me pitate. Imate prste, klikcite malo po tastaturi. Sto se AHCI drajvera tice, nisam ih probao, mora sistem da se instalira ponovo da bi radilo to, sto mi ne pada na pmat (ponovo) da radim :wave:

Sto se ostatka tice, sve sam vec napisao opsirno,prelistajte moje postove u ovoj temi, ne zelim da pisem ono sto sam vec opsirno napisao.
;)

@gx-x:

- imam 1 molbu ako je moguce. probaj sa kojim setovnjima ce ti raditi ta KingMax memara na 1066MHz, pocev od voltaze pa do CAS-x-x-tRAS???

Hajd MOLIM te ako nije problem!!!

Meni ovaj GeIL nece preko 1000MHz. Znaci radi na [email protected], 5-4-4-18...

pozz

@gx-x:

- imam 1 molbu ako je moguce. probaj sa kojim setovnjima ce ti raditi ta KingMax memara na 1066MHz, pocev od voltaze pa do CAS-x-x-tRAS???

Hajd MOLIM te ako nije problem!!!

Meni ovaj GeIL nece preko 1000MHz. Znaci radi na [email protected], 5-4-4-18...

pozz

memorija je po default-u 1066 mhz 5-5-5-18 performance level 8 @1.8V, ali na biostaru ne moze da se stavi napon nizi od 2V , a ne moze ni performance level da se namesti. On je automatski namesti na perf. level 4 umesto na 8 pa mi treba 2.3V za stabilan rad.

Probaj stavi na Geil-u perf level 12, 5-5-5 i 2.3V pa probaj onda.

Poslednja izmena:
Probacu shta moze mada mrka kapa...!
pozz i HVALA!

Danas sam pazario Biostar TP35-D2 i E2160...pa da vidimo koliko može. Samo da mi se vrati kućište s farbanja(modovanja) koje je namenjeno za tu konfu :)

uspelo je...

Zamenio sam memoriju, uzeo sam sada Geil Black Dragon 800Mhz, 4-4-4-12 i sve radi kao podmazano...Verovatno da CPU moze i jos vise ali brinem se zbog pregrevanja, ovako ga sada drzim za svaki dan i max temp sa orthosom je 65C, a memorija skroz hladna iako radi na 2.1V...
Znaci sve u svemu samo je dobra memara potrebna :)
Setovanja su 420FSB, CPU [email protected], memorija 840 [email protected]
A evo i nekoliko slicica:
EDIT> Neobicno je sto onaj senzor na ploci, koji BIOS posmatra pokazuje vecu temp od CoreTemp-a

Prilozi

• 3360.JPG
    3360.JPG
    192.3 KB · Pregleda: 77
  • 3360_3dmark05.JPG
    3360_3dmark05.JPG
    187.3 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno