Zatrpan morem neistinitih informacija rešio sam da podelim svoje iskustvo kako neko drugi ne bi morao da čita 100 strana i da na kraju ne dobije nikakav odgovor.
U pitanju je naravno verzija za široke narodne mase VISTA ULTIMATE 64-bit build 6000.
OS - sam os se butuje neznatno duže od xp-a iako u leru zauzima 700-800MB rama. Programi se dižu i izvršavaju brže nego na xp-u i tu nema nikakve dileme. Start menu je najblaže rečeno očajan i krajnje nefunkcionalan. OS stlno nešto ore po disku mada to ne usporava rad. Ovde podrazumevam da je sve uključeno na maximum sa nod32 antivirusom pokrenutim. Neko reče da mu sve super radi sa 512mb rama, ali koja je poenta prelaska u vistu ako isključite aero i ostale services??? Pa sa 256 mb rama možete da pomoću tune up utilities sredite xp da izgleda kao vista. Inače sam aero je precenjen nije ništa naročito. Dalje neko reče meni super radi vista sa 512 ili čak mislim da je neko pomenuo i 256mb. Shvatite da poenta os nije samo da ga pokrenete već da i nešto radite na njemu. Za office, torrente, winamp i malo divX-a dovoljno je 1 gb rama. Bez toga NE POKUŠAVAJTE DA JE INSTALIRATE!
IGRE - Neko reče kako ige rade sporije neko kaže brže a istina je da stare DX9 igre rade potpuno isto kao na xp-u (Stalker, Test drive unlimited, Carbon, fear itd) ovde podrazumevam sa maximalnim podešavanjima u 1280x1024 bez AA, ako imate dovoljno rama - min 2gb a pošto je ddr2 džabe to i nije neki minus.
Kada su DX10 igre u pitanju situacija je znatno drugacija tu bez 4gb rama i DX10 grafičke od minimum 512MB ne pokušavajte da pokrenete igru. Naravno podrazumevam maximalna podešavanja bez AA Džabe ti da spustiš podešavanja izgleda isto kao DX9 a duplo je zahtevnije.
DRIVERI I PROGRAMI
Vista mi je prepoznala bez ikakvih problema celu konfiguraciju, morao sam jedino da instaliram grafičku i zvučnu. Driveri nisu nikakav problem osim za zastareli hardver koji nije podržan npr SAGEM FAST adsl modem.
Svi standardni programi tipa nero8, winrar, daemon tool, kodeci, mv2 player, winamp, azureus vuze i drugi torrenti, nod32 antivirus rade besprekorno.
Zaključak:
Vlasnicima starih mašina sa malo rama i onima koji ne igraju igre se ne isplati da prelaze na vistu.
Okoreli gameri i oni kojima ram nije problem topla preporuka za vistu pošto će e sve buduće igre praviti isključivo u DX10 varijanti a i xp je istorija još kad bi se samo pojavio neki service pack koji ispravlja start menu i neke druge sitnice xp više neće moći da presmrdi.