Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Ako ti ne gori pod nogama, sačekaj Service Pack. Izašla je zvanična beta pre neki dan, ljudi kažu da je osetno bolje, a da ne pričam o kritičnim glupostima ispod haube popravljanim gomilom hotfixeva od izlaska.
Ukratko:
Vista RTM/Gold = Vista public beta
Vista Service Pack 1 = Vista proper :)

Poslednja izmena:
E vidiš ja sam pre neki dan skinuo Vistu Ultimate x64 (za koju netreba aktivacia niti bilo kakve drangulije) pa sam mislio da je instaliram, ali me mrzi da se njakam sa svim živim drajverima, pa sam mislio ovde da vidim šta predlažete.
Isključivo me interesuje SkyStar2 karta i MyTheatre.

Ako ti ne gori pod nogama, sačekaj Service Pack. Izašla je zvanična beta pre neki dan, ljudi kažu da je osetno bolje, a da ne pričam o kritičnim glupostima ispod haube popravljanim gomilom hotfixeva od izlaska.
Ukratko:
Vista RTM/Gold = Vista public beta
Vista Service Pack 1 = Vista proper :)

Vista SP2 = What Vista should be 5 years ago? :D

Zatrpan morem neistinitih informacija rešio sam da podelim svoje iskustvo kako neko drugi ne bi morao da čita 100 strana i da na kraju ne dobije nikakav odgovor.
U pitanju je naravno verzija za široke narodne mase VISTA ULTIMATE 64-bit build 6000.
OS - sam os se butuje neznatno duže od xp-a iako u leru zauzima 700-800MB rama. Programi se dižu i izvršavaju brže nego na xp-u i tu nema nikakve dileme. Start menu je najblaže rečeno očajan i krajnje nefunkcionalan. OS stlno nešto ore po disku mada to ne usporava rad. Ovde podrazumevam da je sve uključeno na maximum sa nod32 antivirusom pokrenutim. Neko reče da mu sve super radi sa 512mb rama, ali koja je poenta prelaska u vistu ako isključite aero i ostale services??? Pa sa 256 mb rama možete da pomoću tune up utilities sredite xp da izgleda kao vista. Inače sam aero je precenjen nije ništa naročito. Dalje neko reče meni super radi vista sa 512 ili čak mislim da je neko pomenuo i 256mb. Shvatite da poenta os nije samo da ga pokrenete već da i nešto radite na njemu. Za office, torrente, winamp i malo divX-a dovoljno je 1 gb rama. Bez toga NE POKUŠAVAJTE DA JE INSTALIRATE!
IGRE - Neko reče kako ige rade sporije neko kaže brže a istina je da stare DX9 igre rade potpuno isto kao na xp-u (Stalker, Test drive unlimited, Carbon, fear itd) ovde podrazumevam sa maximalnim podešavanjima u 1280x1024 bez AA, ako imate dovoljno rama - min 2gb a pošto je ddr2 džabe to i nije neki minus.
Kada su DX10 igre u pitanju situacija je znatno drugacija tu bez 4gb rama i DX10 grafičke od minimum 512MB ne pokušavajte da pokrenete igru. Naravno podrazumevam maximalna podešavanja bez AA Džabe ti da spustiš podešavanja izgleda isto kao DX9 a duplo je zahtevnije.
DRIVERI I PROGRAMI
Vista mi je prepoznala bez ikakvih problema celu konfiguraciju, morao sam jedino da instaliram grafičku i zvučnu. Driveri nisu nikakav problem osim za zastareli hardver koji nije podržan npr SAGEM FAST adsl modem.
Svi standardni programi tipa nero8, winrar, daemon tool, kodeci, mv2 player, winamp, azureus vuze i drugi torrenti, nod32 antivirus rade besprekorno.
Zaključak:
Vlasnicima starih mašina sa malo rama i onima koji ne igraju igre se ne isplati da prelaze na vistu.
Okoreli gameri i oni kojima ram nije problem topla preporuka za vistu pošto će e sve buduće igre praviti isključivo u DX10 varijanti a i xp je istorija još kad bi se samo pojavio neki service pack koji ispravlja start menu i neke druge sitnice xp više neće moći da presmrdi.

Predlog za one koji se zale zauzecem memorije: vLite, izbacite SuperFetch, ako nemate puno RAM-a vishe smeta nego sto koristi.

problem u visti

ovo što priča andrej nije tačno lično sam vistu koristio sa 512 rama i komšija isto slušanje muzike internet divx i slično. aero sam po sebi i nije nešto posebno ali nam je radio bez problema sa 512
takodje vista kad računa score celog hardvera daje ocenu prema najslabijoj komponenti naprimer grafička 2.9 ili procesor 3.9.

imo sam za ovih 4 meseca korišćenja viste samo jedan veliki problem kada sam slučajno uključio opciju disk clean up a vista mi obrisala sve što imam na c part. tako da sam morao programom file recovery da vraćam sve to i uspeo sam
zato nikad neuključujte ovu opciju skojom sam se ja zeznuo.

posle 38 strana (mrzi me da citam preko 1000 postova) jedno pitanje:
Vista da ili ne?
Ja komp koristim za SkyStar2 prvenstveno (gledam preko MyTheatre-a), rezanje, filmovi, muzika, malo access-a.
Da li će sve (SkyStar2) da radi ok pod Vistom??

SkyStar2 ce da ti radi, samo nadji odgovarajuce drivere.

Pa nisi skontao šta ja pokušavam da kažem - ako neko ne može da izvuče maksimum iz viste zašto bo je onda uopšte koristio??? TuneUp Utilities 2007 može da nabudži XP da izgleda 90% kao vista a trošiće se svega 150mb rama u leru sa svim drajverima.
Blago tebi ako skidaš torente a ne koristiš nikakav antivirus.
I još jedno pitanje koju ti brate vistu imaš???

jer uspeo neko da nađe drajver za MSI wireless office set 708WC??? Radi u visti normalno samo ne rade svi funkcijski tasteri.

Primetio sam jednu zanimljivu stvar:ako se pogase efekti animate windows i show preview pod Aerom komp radi onako na oko brze i slicnije XP-u.

Kako da podesim, ako uopšte može, da se Aero ne isključuje kad pokrenem TV preko tjunera? Znači...ubija

Hvala
Iskljuci Overlay Mixer, tj. ukljuci renderovanje videa preko directx-a.

Ovaj, bas mi lepo radi Vista, ubi mi skoro 1000 poena prilikom OC-a u 3dmarku 06, u odnosu na XP. Ali mi nije jasno kako iako su bile vece frekvencije i podesavanja negu u XP-u.

Da li se zna tacan ili okviran datum izlaska SP1 zakrpe za Vistu?

asus AAM6000UG-A1

Evo iskopao sam na netu ovo, posto ja imam doticni modem.
Trenutno sam @work, ali cim stignem kuci, probacu.
Pri instalaciji modema sve prodje ok (u compatibility modu) ali kad treba da se promeni
encapsulation - BSOD :wall:
Iskreno se nadam da ce ovo proraditi:

1. before run setup from cd set compatiblity of setup.exe to xpsp2
2. Edn task dslmon from task manager
3. open %win%\system32\driver\adidsl.cfg with notepad
fisrt line for vpi
second for VCI
third for EncapsulationType

edit file and save then restart Win Vista

4. Enjoy!

Ako je neko probao pre mene, neka javi da se ne nadam bezveze :eyebrows:

Evo instalirao sam vistu ultimate 32 bit i aktivirao je .Imam jedno pitanje posto sam skinuo neke nove teme za vistu ne znam kako da ih ubacim pa da rade?
Kod xp-a je bio potreban program tune up utilitis pa se preko njega ubacivalo.Koja je procedura za vistu?
Ali ako neko moze da mi kaze korak po korak.
Pozdrav.

Microsoft nije nista zvanicno objavio oko datuma, mada se tu i tamo suska da ce biti oko 30. novembra - preostaje samo da cekamo.

Sta sad, sta sad?

poslednji forware drajveri 163.69
pazite sta se desava;
igleda da ni novi kao ni stari nVida CP ne radi,
stari sam ukljucio preko registry-a,
slike govore vise no hiljadu reci

Prilozi

• sta sad.jpg
    sta sad.jpg
    40.5 KB · Pregleda: 86
  • sta sad1.jpg
    sta sad1.jpg
    38.9 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
provrteo sam 3d mark 05
i dobio sam tacno 9259 bodova,
u odnosu na x- gde imam 10699 sa OC karticom
nije lose
samo malo drajveri brljave

Pf, meni cak ni tastatura nije kompatibilna sa vistom... :d
Nero, bs player, neke sitnice koje koristim za paralelni... Masa programa ne radi.
E, da. Radi AERO :D

I to mnogo, mnogo losije i zvalavije od Beryl-a :)
Vracam XP, ne znam ni sta mi bi da intstaliram ovo....
Sve, ali sve, ali taj paralelni... Da ustajem iz kreveta da gasim svetlo... E NECES GA MAJCI. Format C:

P.S. Izvinjavam se, ali morao sam negde da je pljunem. Sorry za off.

pozdrav svima!!
da li mora da se dreamscena pauzira prilikom puštanja filmova,odnosno kako da sprečim da se sama ukoči?
naime,preko powerdvd mi se dreamscena isključi a preko wmp radi najnormalnije.
hvala.

Poslednja izmena:
Evo iskopao sam na netu ovo, posto ja imam doticni modem.
Trenutno sam @work, ali cim stignem kuci, probacu.
Pri instalaciji modema sve prodje ok (u compatibility modu) ali kad treba da se promeni
encapsulation - BSOD :wall:
Iskreno se nadam da ce ovo proraditi:

1. before run setup from cd set compatiblity of setup.exe to xpsp2
2. Edn task dslmon from task manager
3. open %win%\system32\driver\adidsl.cfg with notepad
fisrt line for vpi
second for VCI
third for EncapsulationType

edit file and save then restart Win Vista

4. Enjoy!

Ako je neko probao pre mene, neka javi da se ne nadam bezveze :eyebrows:

Imao sam i ja muku da mi proradi dslmon. Ubijao sam se dok nije proradio - sam od sebe!!!

druže, nemam te opcije podržane. Kad odem na Settings -> Overlay Adjustments izbaci mi da kartica ne podržava Overlay color control???

Jel ima neka opcija vezana za Rendering? Trebalo bi da se umesto Overlaya, izabere VMR ili VMR 9. Btw, koja ti je kartica i koji softver koristis za tjuner? Onda cemo lako resiti problem

Dobio sam na probu Vista Home Pemium.
To je to.
Odlicna verzija Viste, kao zamena za Windows Xp.
Sve mi radi ( cak i Sims2 ), koji su odbijali saradnju sa Business i Ultimate varijantom ( naravno u trial modu od 30dana).
Sve sam lepo podesio, ( pogasio media centar service).
Imam samo par pitanja:
1. Zasto mi Azureus prijavljuje da ima problem sa natom, kada sam mu u routeru otvotio taj port), a pod Win Xp sve lepo radi ?
2. Kako da napravim veci prored ikona u oba pravca kada otvorim neki folder?
3. Zasto ne pamti velicinu prozora u kome otvorim neki folder.
4. Koji program za resize particija radi pod Vistom. I particija mi je 25Gb i posle instalacije svih bitnih programa, ostade samo 6Gb.

particiju sam spakovao u image preko Ghosta 11, a ponovo ce ugledati svetla dana izlaskom ocekivanog Vista Sp1.

Hvala na odgovorima.

Od samostalnih programa, npr. Acronis Director Suite 10 - probao, radi pod Vistom.

3. Zasto ne pamti velicinu prozora u kome otvorim neki folder.

mene je to uzasno nerviralo na business N verziji
ali posle uzastopnih otvaranja i zatvaranja prozora, podesavanje velicine,
skontao je da treba da zapamti velicinu prozora

Vrh Dno