Šta je novo?

EUnet PREVARA za pet !!!!

nikola145

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2007
Poena
304
EUnet je smislio prevaru za nase đake odlikaše

Eunet za pet akcija kojom su nagrađivali odlicne đake četvrtog razreda srednje škole sa hiljadu dinara interneta (dial up ili adsl) je obična prevara.
Kao i mnogi od vas i ja sam pomislio baš lepo sa njihove strane nagraditi odlične đake sa malo besplatnog interneta ali....
Hiljadu dinara za adsl naravno nije dovoljno osim ako niste već njihov korisnik već morate da dodate još nekoliko hiljada da bi iskoristili takvu priliku, "veliki provajder" deli nešto džabe. Znači morate da postanete njihov korisnik da bi iskoristili tako velikodušan poklon (prvi plus).
Ako se odlučite za njihov dialup flat paket što je logičnija varijanta kada niste kod kuće kao što sam ja uradio onda dobijate mesec i po "besplatnog" dialup interneta. Baš lepo mislim ja možeš da proveriš poštu i još ponešto dok je adsl na čekanju. Nigde se ne pominje plaćanje telefonskog računa koji je nekad bio na običnom broju a sada je na 042 110 000 i još ti kažu "naravno sve je uračunato pa to je FLAT paket". Ali njima nije dovoljno da obračunavaju lokalnu tarifu zašto bi samo telekom koristi hajde da tarifiramo kao međumesni saobraćaj pa da podelimo pare zar ne. (drugi plus)
Naravno sve se to događa za vreme leta kada većina korisnika interneta odjavljuje svoje adsl konekcije zato što nisu kod kuće tako da ili će pasti na dialup u kao ja, neće iskoristiti tako sjajnu priliku (treći plus)ili će potpasti pod njihove korisnike.

Kada sam celu ovu priču samo malo drugačije ispričao njihovoj službi za reklamacije (koju nemaju) niko pa ni šef marketinga nije našao za shodno makar da se izvini zbog "propusta" u obaveštavanju korisnika a kamoli da ponudi kompenzaciju za prekomerni račun (u mom slučaju oko 5000 din)
koji sigurno nije jedini.

Ako je neko čuo za sličnu priču neka se javi

ZA EUNET PREVARANTE

Dugo sam vec na ADSL-u ali koliko me secanje sluzi svi dial-up brojevi koji pocinju sa 042/1xx se tarifiraju po ceni lokalnog poziva (1 sat je 9 dinara u jeftinijoj tarifi i 18 dinara u skupljoj) tako da bi platio isto bez obzira da li si na obicnom broju ili na 042/110 xxx.

dialup bi trebao da kosta kao lokalni poziv ali ovde to nije slucaj a za smin broj se zna da moze da se naplacuje kako god to vlasnik ili iznajmljivac broja zeli znaci oni apsolutno imaju uvid u to koliko to kosta. meni je taj sef marketinga drvio da on nezna i shatro isao na sajt ptt a da vidi kako oni to naplacuju
naravno da sam digao frku tek kad sam dobio listing u kojem lepo pise da je broj 042 110 000 tarifiran kao medjumesni saobracaj.
takodje na njihovom pamfletu za tu akciju nigde ne pise da se bilo sta extra naplacuje

sto me narocito nervira je to sto sam ja bio desetak godina njihov korisnik preko dialup a i jos uvek imam njihov imejl koji posle uvodjenja adsl a nisam dugo mogao da koristim osim preko nihovog dialup a sve dok se nisu smilovali da dopuste pristup preko ssl a kao da na serveru imaju opasne drzavne tajne.

Pise na Telekomovom sajtu koliko se naplacuju pozivi ka 042 brojevima. Provajder nema veze sa time.

hmmm, koliko znam (a sto mi i listing koji drzim u ruci potvrdjuje, kao i visemesecno koriscenje), 042 broj koji pocinje sa 1 se tarifira duplo jeftinije od lokalnog poziva. dakle - oko 5 dinara sat vremena u jeftinijoj i 10 dinara u skupljoj tarifi.

Nema potrebe za nagadjanjima, evo tacnih podataka sa telekomovog sajta. Jedan impuls za fizicka lica kosta 0,3037 dinara i na to ide porez od 18%, dakle 0,3037 x 1,18 = 0,358366 dinara. Dakle to je ukupna cena jednog impulsa za fizicka lica, sada se samo postavlja pitanje koliko taj impuls traje. U slucaju 042 brojeva raspodela je sledeca:

042/1xxx-xxx
jak saobracaj -> 120 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 10,75098 dinara)
slab saobracaj -> 240 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 5,37549 dinara)

042/2xxx-xxx
jak saobracaj -> 36 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 35,8366 dinara)
slab saobracaj -> 36 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 35,8366 dinara)

042/3xxx-xxx
jak saobracaj -> 15 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 86,00784 dinara)
slab saobracaj -> 30 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 43,00392 dinara)

042/4xxx-xxx
jak saobracaj -> 8 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 161.2647 dinara)
slab saobracaj -> 16 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 80,63235 dinara)

jak saobracaj - pozivi u periodu od 07 do 15 h i od 17 do 21 h radnim danima i subotom
slab saobraćaj - pozivi u periodu od 15 do 17 h i od 21 do 07 h radnim danima, subotom od 21 h do ponedeljka do 07 h i u dane drzavnih praznika

Sve ovo pise na telekomovom sajtu, ja sam samo preracunao kolika je to "potrosnja na sat" sa sve porezom. Koga zanima detaljnije neka pogleda donje linkove sa sajta telekoma.
Definicija impulsa: http://www.telekom.nadlanu.com/PRIVATNI/Tarife.aspx?ac=solo&br=2
Tarifiranje 042 brojeva: http://www.telekom.nadlanu.com/OPSTE/VaznaObav.aspx?ac=snews&ui=3507
Tarifiranje unutrasnjeg i medjunarodnog saobracaja: http://www.telekom.nadlanu.com/PRIVATNI/Tarife.aspx?ac=solo&br=7

Inace ovo sto kaze chivitli je tacno, sat vremena provedenih na SMIN mrezi (042/1xxx-xxx) je duplo jeftinije nego sat vremena razgovora u lokalu gde impuls traje duplo krace tj. 60 sekundi u jakom odnosno 120 sekundi u slabom saobracaju (mereno na sat to izadje 21,50196 dinara u jakom tj. 10,75098 dinara u periodu slabog saobracaja)

Ne mogu vise da editujem gornji post pa cu dodati ovako posebno. Vidim da dobar broj provajdera nudi pristup internetu preko broja 042/5xxx-xxx. Ovaj broj ne postoji zvanicno na telekomovom sajtu, medjutim na osnovu onoga sto sam video na sajtovima provajdera koji imaju ovaj pristupni broj tarifiranje ide ovako:

042/5xxx-xxx
jak saobracaj -> 30 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 43,00392 dinara)
slab saobracaj -> 60 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 21,50196 dinara)

Posle odgledanog filma "Zeitgeist" koji preporučujem svima otvorenog uma
(naći ćete ga na adresi http://sector.ynet.sk/pub/911/ dir dll)
i ja sam uradio malo istraživanje ponukan vasim žestokim reakcijama.

Moram da vam priznam nešto nisam očekivao ovakvu reakciju
i to na više foruma na neki ljudi su se čak potrudili i uradili
reaserch što ja moram priznati nisam dobro uradio.

Čak moram priznati da sam uradio bedno...

Uspavan predhodnim i sadašnjim korišćenjem adsl nisam baš preterano
obraćao pažnju na vreme provedeno na mreži i možda sam sebe zavarao
da to stvarne ne košta kako su mojoj ćeri i ženi rekli kada su
otišli da prime tu nagradu.
Istina je takođe da sam tada reinstalirao windows na dva komjutera
i skidao gomilu zakrapa i drajvera što je za dialup prava muka koja
traje po celu noć.
U telekomu neznaju zašto u listingu piše "impulsi u međumesnom saobraćaju"
ali iz tri pozva dobio sam dve informacije, da je to cena lokalnog poyiva i
da je cena ispod cene lokalnog poziva.

Izvinjavam se svima vama što sam bio brzoplet, negativan, ipak pljuvački
raspoložen, besan, (zbog sopstvene gluposti),

hvala svima dr,peca,Tamtitam,Branislav s,holodoc,Shang Tsung,gagi ns, Bryan Fury,
Crowz,Nenads,mikx,makita, delimir, chivitli,Roy Jones Jr, Misko78
hvala svi ste vi divni ljudi spremni da brane i pomognu
nadam se da mi ne zamerate mnogo i da ovu moju grešku nećete uzeti za zlo

Istina je da je tarifa

Zahvaljujući Roy Jones Jr.

Nema potrebe za nagadjanjima, evo tacnih podataka sa telekomovog sajta. Jedan impuls za fizicka lica kosta 0,3037 dinara i na to ide porez od 18%, dakle 0,3037 x 1,18 = 0,358366 dinara. Dakle to je ukupna cena jednog impulsa za fizicka lica, sada se samo postavlja pitanje koliko taj impuls traje. U slucaju 042 brojeva raspodela je sledeca:

042/1xxx-xxx
jak saobracaj -> 120 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 10,75098 dinara)
slab saobracaj -> 240 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 5,37549 dinara)

042/2xxx-xxx
jak saobracaj -> 36 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 35,8366 dinara)
slab saobracaj -> 36 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 35,8366 dinara)

042/3xxx-xxx
jak saobracaj -> 15 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 86,00784 dinara)
slab saobracaj -> 30 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 43,00392 dinara)

042/4xxx-xxx
jak saobracaj -> 8 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 161.2647 dinara)
slab saobracaj -> 16 sekundi (jedan sat proveden na vezi fizicko lice kosta ukupno 80,63235 dinara)

jak saobracaj - pozivi u periodu od 07 do 15 h i od 17 do 21 h radnim danima i subotom
slab saobraćaj - pozivi u periodu od 15 do 17 h i od 21 do 07 h radnim danima, subotom od 21 h do ponedeljka do 07 h i u dane drzavnih praznika

Sve ovo pise na telekomovom sajtu, ja sam samo preracunao kolika je to "potrosnja na sat" sa sve porezom. Koga zanima detaljnije neka pogleda donje linkove sa sajta telekoma.
Definicija impulsa: http://www.telekom.nadlanu.com/PRIVA...x?ac=solo&br=2
Tarifiranje 042 brojeva: http://www.telekom.nadlanu.com/OPSTE...=snews&ui=3507
Tarifiranje unutrasnjeg i medjunarodnog saobracaja: http://www.telekom.nadlanu.com/PRIVA...x?ac=solo&br=7

hvala puno svima još jednom

Vrh Dno