Šta je novo?

[MON] Samsung 223BW

to zujanje pri malom brightness-u moze biti zbog nacina realizacije istog.
u testu na xbitlabs-u su pomenuli da LG regulise brightness na svojim monitorima modulacijom pozadinskog osvetljenja. kod njih to radi na 226Hz, sto bi teoretski moglo da se cuje kao zvuk.
kapiram da preko 80% trenuci iskljucivanja lampe postaju ili toliko retki da se nista ne cuje ili ona postaje stalno ukljucena a dalje dodavanje svetlosti se vrsi povecavanjem napona.

naravno, sve su ovo cista nagadjanja. trebalo bi da iskomentarise neko upuceniji.

Troumim se izmedju: 223bw, 2232bw, 226cw. Sta bi bila najbolja kupovina, ne racunajuvi razliku u ceni? Poz

Evo nabavio sam juce monitor 223bw, pa da iznesem koji utisak. Tacnije naravno odusevljen sam monitorom, ne verujem da je iko ravnodusan kad ga vidi zbog velicine, i uz sve mane koje ima ne bih menjao wide za bilo koji drugi crt. Uglovi vidljivosti su onako, ni dobri ni losi, meni ne smeta uopste posto uvek gledam pravo u njega, kad legnem na krevet da odgledam film isto nema problema jer ne idem puno ispod nivoa monitora pa ni nagib nije neki. Ono sto meni smeta najvise je probijanje svetla po gornjoj i malo manje donjoj ivici, dakle kad je mrak i kad je crna pozadina, sto je skoro uvek kad se gleda film, prilicno je primetno, u normalnom radu se naravno ne primecuje, kako kome smeta, meni kazem malko ide na zivce, da nema probijanja bio bi extra monitor, ali zato je valjda i medju najjeftinijima, trebaju se naterati kupci da kupe i skuplje modele valjda. Neko je pomenuo zujanje, i stvarno za brightness ispod 75 pocinje da zuji, pa ako imate tih racunar cuje se, nije toliko iritantno ali nije ni prijatno bas, ja ne drzim ispod 80 brightness tako da mi ne smeta ovaj problem, ko ima nameru da koristi nize vrednosti neka ima na umu i ovu cinjenicu.

Vidim da dosta ljudi ima tih problema sa zujanjem pa je čini se to uobičajeno.Normalno da netko ko ima tišinu u sobi to čuje dok onaj koji ima malo glasniji komp i ne baš.

S druge strane javio mi se "problem" :

Dali vam se zna pri 1. paljenju monitora pojaviti neki zvuk "pippp" (ko ona melodija "Teen Buzze") koja traje nekih 20 sekundi max. i onda odjednom prestane???

p.s. Imate još ponekih savjeta kako da se monitor učini još boljim i dali je ovo gore "pipppp" vrijedno reklamacije?

Smiješno je to što sam to pokušao snimiti na mob preko diktafona,ali kada pustim onda se ništa ne čuje. :D

@samsungovac

Kod mene se ne cuje nikakavo pistanje kad se pali monitor, nemam ideju u cemu je stvar.

Pozdrav ljudi uzeo sam 223BW sta reci nego ludilo,malo je ogroman ili se ja nisam navikao posto sam presao sa 17 CRT ,igraio sam na njega NFS-C,MOHA-A,FIFA 07,Company of Heroes,i to sve na grafici 7600gt Gainward ide sve ko ludo malo mi nekako izgleda veliko al polako jos se navikavam.Filmovi su extra pustis sebi neki dvd ili dvdrip zavalis se u krevet opet ludilo netreba da se natezes da procitas istina je da u gornjem djelu ekrana probija bjela boja ili kako se to zove ali se i neprimjeti bas toliko jedino ako si picajzla pa ti smeta sve zivo u igrama sve ide perfektno.Za aplikativni softwer ovaj monitor je perverzija tipa Corel, PS,CAD itd velika radna povrsina.

ocjena od 1 do 10 (9,5) prevelik za moju sobu ;)

Usput jos da kazem da mi se ne cuje nikakvo zuuujanje i pistanje ja kakvog sam ga iz kutije izvadio takvog sam ga stavio jedino rezoluciju sto sam podesio sve je na default-u

Poslednja izmena:
p.s. Imate još ponekih savjeta kako da se monitor učini još boljim i dali je ovo gore "pipppp" vrijedno reklamacije?

U mene se ne cuje nikakvo zujanje pri niskom bightnesu niti "pip". Mozda je i vredno reklamacije.

Sto se tice saveta, obavezno skinuti najnoviju verziju MagicTune-a sa Samsungovog sajta i kalibrirati boje na monitoru. Potom otici na ovu stranicu i proveriti rezultat:

http://www.lagom.nl/lcd-test/

Kupio sam bw223, ali, imam jedan problem. Slika mi svtluca (treperi) na tamnijim delovima wallpapera, filma, ili igrice. A makzimalna frekfrencija osvezavanja je 60mhz. Jel imo neko slican problem?

Uzeo sam ovaj monitor malopre i nisam siguran da je sve ok. Povezan na dvi. Da li je normalno da se pri ukljucivanju kompjutera i podizanju windowsa, izmedju ekrana (kad se kao gasi) pojavljuju kvadrati sa zelenim horizontalnim linijama. Na par mesta mi se pojavi izmedju bios screena i win screena? Jako je izrazena plava pa moram da je spustim ispod 30. Imam utisak da je slika malo zakrivljena tkao da je udubljena. Toliko je jaka bela da sa brightnesom na 40 ne mogu da gledam u ekran, gama na 90. Bending je strasno izrazen I prelazi nisu cisti vec se na nekih dva cm pojavljuje kao sivkasta tanja pruga pa onda sledeca nijansa ali sve krzavo i kockasto. Molim vas ako neko moze da mi odgovori posto do sutra treba da istestiram monitor.

Poslednja izmena:
Uzeo sam ovaj monitor malopre i nisam siguran da je sve ok. Povezan na dvi. Da li je normalno da se pri ukljucivanju kompjutera i podizanju windowsa, izmedju ekrana (kad se kao gasi) pojavljuju kvadrati sa zelenim horizontalnim linijama. Na par mesta mi se pojavi izmedju bios screena i win screena? Jako je izrazena plava pa moram da je spustim ispod 30. Imam utisak da je slika malo zakrivljena tkao da je udubljena. Toliko je jaka bela da sa brightnesom na 40 ne mogu da gledam u ekran, gama na 90. Bending je strasno izrazen I prelazi nisu cisti vec se na nekih dva cm pojavljuje kao sivkasta tanja pruga pa onda sledeca nijansa ali sve krzavo i kockasto. Molim vas ako neko moze da mi odgovori posto do sutra treba da istestiram monitor.

Tesko je dati konkretan odgovor ali mi zvuci jako ozbiljno i ne mora biti do monitora. Kakvu graficku imas? Gde namestas gamu? Jesi li pokusavao koristiti Samsungov MagicTune?

Graficka je 6600gt. Gamu preko monitora na najmanje. Presao sam sa crt pa mi treba vremena da se priviknem, narocito na vertikalni ugao gledanja. Ono sto me brine su ove flekice koje se pojave u trenutku kad se signal prekine na trenutak npr pri promeni rezolucije i slicne su artefaktima koji se pojave kad se pretera sa klokovanjem graficke. Recimo kad se menja rezolucija. Slike i film izgledaju super. U meniju ne mogu da podesavam fine i coarse i H i V positions. Kako da to omogucim ili je to mozda samo za d-sub? I jos nesto ne mogu da pokrenem ona Natural Colour program. Kada ga startujem pise measurement device not detected ili nesto slicno.

Poslednja izmena:
Graficka je 6600gt. Gamu preko monitora na najmanje. Presao sam sa crt pa mi treba vremena da se priviknem, narocito na vertikalni ugao gledanja. Ono sto me brine su ove flekice koje se pojave u trenutku kad se signal prekine na trenutak npr pri promeni rezolucije i slicne su artefaktima koji se pojave kad se pretera sa klokovanjem graficke. Recimo kad se menja rezolucija. Slike i film izgledaju super. U meniju ne mogu da podesavam fine i coarse i H i V positions. Kako da to omogucim ili je to mozda samo za d-sub? I jos nesto ne mogu da pokrenem ona Natural Colour program. Kada ga startujem pise measurement device not detected ili nesto slicno.

Kako izgleda kad prikljucis monitor na analogni izlaz iz graficke? Jesi li testirao sa nekom drugom grafickom? Fine, coarse i H/V se mogu koristiti samo sa analognim signalom.

Nisam probao analogni. Posle podesavanja mogu reci da sam veoma zadovoljan. Izgleda da je to bio onaj prvi shock po ukljucivanju, posto sam pre kupovine proveravao samo piksele. Ostaju jos ovi kvadrati(koji u stvari nisu nikakav problem ali nisam siguran da nisu neki defekt u najavi. Moguce da je do DVI izlaza na karti.) i to sto Natural Colour Expert nece da se pokrene nego prijavljuje "measurement device cannot be found". Magic tune ne znam da koristim. Skroz unistim sliku.

Nisam probao analogni. Posle podesavanja mogu reci da sam veoma zadovoljan. Izgleda da je to bio onaj prvi shock po ukljucivanju, posto sam pre kupovine proveravao samo piksele. Ostaju jos ovi kvadrati(koji u stvari nisu nikakav problem ali nisam siguran da nisu neki defekt u najavi. Moguce da je do DVI izlaza na karti.) i to sto Natural Colour Expert nece da se pokrene nego prijavljuje "measurement device cannot be found". Magic tune ne znam da koristim. Skroz unistim sliku.

Natural Color Pro koji se nalazi na cd-u sam upravo sad prvi put pokusao da instaliram i ne ide :) Izgleda da nesto nije u redu sa programom (mozda je i do Viste).

Kazes da sa MagicTune unistis sliku. Na koji nacin? Sta se desi sa slikom?

ako sam dobro shvatio treba da podesavam klizac tako da pozadina iza linija bude iste boje kao okvir oko malog kvadrata tj da sve izgleda kao jedna pozadina na kojoj su horizontalne linije. pa na next i tako pet puta. Nekad se desi da zbog plave nijanse ne mogu to da postignem ali rezultat bude postpuno poremecena gama contrast i nijanse boja. Siguran sam da je greska do mene, ali ne znam gde gresim.
Ali mogu da kazem da sam sad jos vise zadovoljan monitorom. Preko monitora sam smanjio plavu na 31 i sve je kako treba. Potrebno je bilo par sati da se priviknem na ostrinu i kontrast. Eto, mogu da posluzim kao primer svakome ko se uplasi slikom po ukljucivanju.

Kupio sam bw223, ali, imam jedan problem. Slika mi svtluca (treperi) na tamnijim delovima wallpapera, filma, ili igrice. A makzimalna frekfrencija osvezavanja je 60mhz. Jel imo neko slican problem?

Ovo sam i ja provalio na jednom ViewSonic-u i LG 1918s... Na crnim ili tamnijim delovima se javlja neko treperenje koje lichi na neke smetnje na TV-u, recimo... Smetnje ne stoje stalno na displeju, vec se javljaju povremeno... Nisma siguran kako i kad se javljaju poshto dotichni monitori nisu moji i ne gledam stalno u njih ali dosta puta sam video smetnje... Da li je to josh neko primetio pored Mikihog-a i mene??? I jel zna neko shto se to javlja???

Ovo sam i ja provalio na jednom ViewSonic-u i LG 1918s... Na crnim ili tamnijim delovima se javlja neko treperenje koje lichi na neke smetnje na TV-u, recimo... Smetnje ne stoje stalno na displeju, vec se javljaju povremeno... Nisma siguran kako i kad se javljaju poshto dotichni monitori nisu moji i ne gledam stalno u njih ali dosta puta sam video smetnje... Da li je to josh neko primetio pored Mikihog-a i mene??? I jel zna neko shto se to javlja???

Cini mi se da imam slicnu manifestaciju na mom matorom LG-u. U stvarno retkim slucajevima prilikom boot-ovanja racunara dok jos prolazi kroz bios i onaj deo pre dizanja sistema imam treperenje belih slova kao da mi "skrembluju" blago signal :). Mislim da mi se desilo dva ili tri puta u windowsu da isto bude takva slika. Nisam siguran sta bi mogao biti uzrok ovome. Ako se slucajno desi pokusacu da uslikam pa da okacim.

Isti problem sa treperenjem na VS912 resen podesavanjem rezolucije na 70 Hz(bilo na 60).

Cini mi se da imam slicnu manifestaciju na mom matorom LG-u. U stvarno retkim slucajevima prilikom boot-ovanja racunara dok jos prolazi kroz bios i onaj deo pre dizanja sistema imam treperenje belih slova kao da mi "skrembluju" blago signal :). Mislim da mi se desilo dva ili tri puta u windowsu da isto bude takva slika. Nisam siguran sta bi mogao biti uzrok ovome. Ako se slucajno desi pokusacu da uslikam pa da okacim.

Pa ne, ovo shto sam ja video nije skremblovanje i sl. nego na crnoj pozadini vide se neke smetnjice koje su jedva primetne ali sam ih video...

Probao sam i izmene freq ali nishta... Napominjem da ove smetnje nisu konstantne...

Poslednja izmena:
Pa ne, ovo shto sam ja video nije skremblovanje i sl. nego na crnoj pozadini vide se neke smetnjice koje su jedva primetne ali sam ih video...

Probao sam i izmene freq ali nishta... Napominjem da ove smetnje nisu konstantne...

To je verovatno ovo sto ja spominjem. Dosta lici na drecavo zelene artefakte koji se javljaju pri pregrevanju overklokovane graficke. Ali ne smeta posto se javlja samo kada do monitora ne dolazi signal znaci u delu sekunde i to ne uvek. Videcu da li je do graficke kad je zamenim.

To je verovatno ovo sto ja spominjem. Dosta lici na drecavo zelene artefakte koji se javljaju pri pregrevanju overklokovane graficke. Ali ne smeta posto se javlja samo kada do monitora ne dolazi signal znaci u delu sekunde i to ne uvek. Videcu da li je do graficke kad je zamenim.

Ne, ljudi, nisu to artefakti koji nastaju od grafichke sigurno... Ovo nije zelene niti bilo koje druge "vesele" boje... To su horizontalne linije (mozda chak nisu ni linije nego tachkice koje su manje-vishe pravilno rasporedjene u liniju i ima na kilo takvih "linija"...) belo-sive boje koje se primecuju samo na crnoj (tamnoj) pozadini... Ponavljam, kao kada je losha slika na ekranu TV-a... Samo je to jedva primetno... I te "linije" se prostiru od leve do desne margine monitora... Ako je neko igrao Silent Hill 2, to je kao kada recimo ukljuchish opciju NOISE u igrici... Samo nije bash toliko izrazeno...

Ja takodje primecujem neko cudno treperenje koje je sve izrazenije kako se smanjuje brightness, kad se podesi na 0 vec se lako primecuje. Medjutim, treperenja nema odmah cim upalim monitor, znaci dok je hladan nema treperenja, ali posle pola sata ili sat vremena rada pocinje da se primecuje na tamnijim bojama. I jos nesto, prilicno sam siguran da je treperenje bilo izrazenije na onim letnjim vrucinama nego sad, sto znaci da je u pitanju zagrevanje neke komponente unutar monitora (mozda i zujanje ima veze s tim posto i moj malko zuji).

Verovatno svaki Samsung 223BW ima ovaj problem ali ga nisu svi primetili jer drze brightness iznad 30 kada ga je tesko ili nemoguce primetiti. Treperenje nestaje promenom rezolucije na neku nizu od 1680x1050 i podesavanjem osvezavanja ne bilo koju vrednost preko 60Hz!

Zakacio sam sliku (tamno crvena boja) na kojoj sam najlakse primecivao treperenje (i sad ga primecujem ali slabije, hladno mi u sobi :)), ako neka ima jos neku sliku na kojoj se jasno primecuje bilo bi lepo da je okaci pa da vidimo da li svi imamo iste probleme. Napominjem da se najbolje primecuje ako stavite brightness na nulu i tek nakon sto je monitor radio duze vreme (bar je tako kod mene).

Prilozi

• Trep.JPG
    Trep.JPG
    27.7 KB · Pregleda: 203
Poslednja izmena:
Ja sam isto to primetio ali samo na beloj boji. Kao sto si rekao, javlja se ponekad, u slucaju da je vrednost za brightnes niska. Ali ne vidim treperenje na ovoj slici koju si postovao. Jedina stvar koja mi smeta posle crt-a je reprodukcija boja, losa osobina ovih panela koja je jos vise izrazena zbog dimenzija monitora. Moracu jos da se cimam oko podesavanja dok ne ubodem neko koje mi odgovara. Da neko ne shvati pogresno uporedjivao sam sa Asus mw221u i Samsungom 225bw, i 223bw mi se cini najboljim. Cak mi deluju lepse i od 226bw mada 226 nisam video preko DVI vec samo jedan pored drugog preko splitera.

Poslednja izmena:
Meni svakim danom 223BW deluje sve manji, mora se prelaziti na 24" :D I nedostaje mu pivot. :(

Nazad
Vrh Dno