Šta je novo?

E2140, TForce965PT, O/C problem-puca orthos

activated1

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2004
Poena
709
Znachi rech je od konfi iz potpisa, a problem je sledeci. Kad sam se odlucio da cu krenuti sa upgradeom, prvo shto sam uzeo je bila memorija poshto su cene tad bile stvarno niske. Odlchio sam se za Kingston Value 667 (Elpida chipvi) poshto sam chitao ovde da se dobro pokazao za Value memoriju. Kad sam uzeo plochu i proc josh sam imao kinez napajanje tako da od o/c nije bilo nishta. Kad sam uzeo novo kucishte, a sa njim i novo napajanje odma sam zveknuo FSB na 333 sachuvao podeshavanja, komp se ugasio, ali kad se ponovo upalio nije bilo slike. FSB i mem su bili u odnosu 1:1 shto ce reci da mem radi na 666mhz odnosno na defaultu. Kad sam resetovao BIOS o5 sam pokushao da kloknem komp, ali o5 ista pricha. I ko shto kazhu 3 sreca pri trecem pokushaju dignem FSB na 333, stavim ram da radi na 666mhz i dignem napon memoriji na 2v, sachuvam podeshavanja i gle chuda komp radi, digne se win izvrtim orthos sve super radi ja zadovoljan. Pre neki dan nabavim josh 1Gb RC memory na 800mhz ubacim u komp digne se Win, zadivilo me shto je i proradilo u dualu kontam super sad imam 2gb rama. Pokrenem Fotball Manager igra se zapuca, pokrenem Super Pi on takodje pukne pokrenem orthos ne prodje minut pukne. Gledam nije valjda ram neispravan, pokrenem goldmem posle odredjenog vremena prsne. Odem u bios vratim klok na fabrichki i spustim napon na 1.8 pustim goldmem prodje bez problema, izvrtim orthos radi, spi isto. Izvadim Kinga ostavim samo RC dignem FSB na 333 odnos 1:1 i mashina postuje digne se Win, al pukne orthos i gold mem, vratim fsb na 200 memara sad radi na 800 napon josh uvek 1.8 gold mem i orthos prolaze. I naknadno sam zamenio taj RC za Transcend DDR800, situacija je malo bolja orthos pukne nakon nekih sat vremena kad su i King i Trancend zajedno na 2v, ako je napon 1.8 onda mora da bude i stock clock da bi zajdno butovali jer Kingston misteriozno nece da butuje bez 2v kad je mashina OC, Trancend sam oce da butuje na 1.8 kad ja mashina oc al o5 puca orthos ko sa RC-om, na def. clocku je sve ok. Zanima me shto Kingu treba 2v da radi na stock frekvenciji da bi uopshte butovao, dok kad komp nije oc mogu da ga drzim na 1.8 i da ga zveknem da radi na 800mhz bez problema. Da li je moguce da Transcend puca na 2v (RC me i ne chudi previshe)? I da li ova moja plocha ne voli nishta sem Kingsona jer ni sa Transcendom ni sa RC-om nece da saradjuje?
Unapred hvala. :bottle:

Poslednja izmena:
povecaj malo napon za CPU pir 333 za FSB
1.325 bi trebalo da je def.
pa provrti testove

Pazi, dok sam imao samo Kingstona nije bilo potrebno podizati napon na procesrou kad je FSB 333, evo kako je sad setovano u biosu. Na default naponu CPU-Z prijavljuje 1.328 ildle i 1.312 load, a evo na shotovima kakvo je sad stanje.

Prilozi

• DSC00937.webp
    DSC00937.webp
    248.9 KB · Pregleda: 54
  • DSC00939.webp
    DSC00939.webp
    199.2 KB · Pregleda: 59
  • idle.webp
    idle.webp
    34.2 KB · Pregleda: 60
  • load.webp
    load.webp
    34.2 KB · Pregleda: 48
Probaj 533 delilac za memoriju(mem ce ti tad biti klokovana), stavi 2T command i unesi rucno osnovne parametre memorije.

Probaj 533 delilac za memoriju(mem ce ti tad biti klokovana), stavi 2T command i unesi rucno osnovne parametre memorije.

Nije hteo ni da butuje :|

Nije mi jasno u chemu je problem, sa Kingstonom sve radi super jedino moram da dignem napon na mem na 2v kad oc mashinu. Transcend radi jedino normalno kad je mashina na def i napon je 1.8 ako dignem napon na 2v brljavi, ako ostavim 1.8 i OCujem o5 brljavi, a isto se dogadjalo i sa RC-om.

mozda komp.
sada trosi vise struje nego pre
pa je Vdrop veci pa zato CPU ne moze
bez povecanja napona.

def. napon je 1.3250 e na 1.33750

Poslednja izmena:
Ima sad da prodam i jedno i drugo i da predjem na AMD, samo kad bi bilo tako lako naci kupca.

Nemoj tako lako da se predajes! Ako nista drugo menjaj taj Transc. za jos jedan King. sa Elpidama, to zajedno na 2v i valjda ce da radi. 😉
Ovde na benchu ljudi su spominjali da ta ploca i nije nesto za oc. procesora sa 200 FSB. Ne znam da li su nove verzije bios-a resile problem.

Menjao bih ja kad bih imao sa kim da zamenim. Poznajem 2 osobe koje imaju DDR2 i obojica imaju Transcend. A iskreno sad mi je zhao shto sam pustio da me nagovore da uzmem Intel-a, mislim ne radim ja nishta toliko zahtevno da bi mi X2 bio usko grlo.

Nije hteo ni da butuje :|

Nemoj tako lako da odustajes 🙂.
Stavi poslednji bios, jesi li siguran da imas 965pt ili mozda p965, jesi iskljucio cpu features i sta si probao od ovoga sto sam ti rekao, daj malo vise detalja.

Nemoj tako lako da odustajes 🙂.
Stavi poslednji bios, jesi li siguran da imas 965pt ili mozda p965, jesi iskljucio cpu features i sta si probao od ovoga sto sam ti rekao, daj malo vise detalja.

Ko shto kazhu slika govori vishe nego 1000 rechi. Malo me buni shto je CPUZ prepoznaje ko TForece 965PT Deluxe iako je u pitanju obichan PT.

Prilozi

• 1.webp
    1.webp
    21.9 KB · Pregleda: 39
  • 2.webp
    2.webp
    20.8 KB · Pregleda: 51
🙂
CPU Features ja u ovom modovanom biosu nikad nisam ni pronashao 😛 i pokushao sam da stavim delilac za mem na 533 tad mi je mem radila na 888 i podesio sam ruchno tajminge ali nishta samo crn ekran nakon chuvanja podeshavanja.

Ok, poenta price je da se moras malo sam igrati sa podesavanjima, ja sam pokusao da te uputim na koje parametre da obratis paznu vodeci racuna o potrebnim naponima.
Vozio sam 965PT nekoliko meseci i promenio nekoliko procesora 6300/6400/4300/6600 i ni sa jednim nisam imao vecih problema da postignem >3000Mhz.

:wave:

Ok, poenta price je da se moras malo sam igrati sa podesavanjima, ja sam pokusao da te uputim na koje parametre da obratis paznu vodeci racuna o potrebnim naponima.
Vozio sam 965PT nekoliko meseci i promenio nekoliko procesora 6300/6400/4300/6600 i ni sa jednim nisam imao vecih problema da postignem >3000Mhz.

Sa ovim procesrom FSB preko 333 mhz nece ni da mrdne. Ali shto me buni shto nece nikako da radi sa Transcendom sem na defaultu, chim ocujem Trenscend prsne, chak sam probao da stavim 2.1v na mem nije pomoglo, jedino shto je malo pomoglo je kad sam podigao napon na procesoru, na default naponu je orthos pucao u prvih 5min dok od kako sam podigao napon na procesoru pukne nakon 50ak minuta. Mislim ne trazhim ja neki ekstreman clock, shto je najchudnije dok sam imao samo kingstona u kompu nikakvih problema nije ni bilo, od kako su stigli RC i kasnije Transcend pojavili su se problemi, a ako ostavim samo kingsona unutra sve ce raditi super. :wall:

Sa ovim procesrom FSB preko 333 mhz nece ni da mrdne. Ali shto me buni shto nece nikako da radi sa Transcendom sem na defaultu, chim ocujem Trenscend prsne, chak sam probao da stavim 2.1v na mem nije pomoglo, jedino shto je malo pomoglo je kad sam podigao napon na procesoru, na default naponu je orthos pucao u prvih 5min dok od kako sam podigao napon na procesoru pukne nakon 50ak minuta. Mislim ne trazhim ja neki ekstreman clock, shto je najchudnije dok sam imao samo kingstona u kompu nikakvih problema nije ni bilo, od kako su stigli RC i kasnije Transcend pojavili su se problemi, a ako ostavim samo kingsona unutra sve ce raditi super. :wall:

Jedino ti onda ostaje da uzmes iste module pa da probas kod tebe ili tvoju kombinaciju(king i trans) probas na nekoj drugoj masini.

Jedino ti onda ostaje da uzmes iste module pa da probas kod tebe ili tvoju kombinaciju(king i trans) probas na nekoj drugoj masini.

Palo mi je to na pamet, ali gde naci uparene module? Ili bar slichne. Ko shto rekoh pored mene poznajem josh 2 osobe koje imaju DDR2 obojica imaju Transcend jedan 667 drugi 800, ovaj jedan mi verovatno ne bi dao ni da probam, poshto je on samoprozvani struchnjak i misli da sve bolje zna od mene, a shto je najgore i ja imam puno da uchim, a de ne prichamo o njemu. A kod ovog drugog mogu da probam, ali samo na defaultu jer nema nijedne bozhije opcije u biosu za OC, dechko ima ovu plochu i mora da drzhi Semprona 3400+ na defaultu jer ne mere da ga oc iz biosa, palo mi na pamet da probam sa Clock Genom al josh nisam stigao da svratim do njega..

BTW Hvala svima na ulozhenom trudu da mi pomognu, a posebno Dekari koji se stvarno zauzeo da mi pomogne. :bottle:

Poslednja izmena:
Now you tell me 🙂

E bem li ga :d

Ima sad da prodam i jedno i drugo i da predjem na AMD, samo kad bi bilo tako lako naci kupca.

Evo, moj drug sa istom plocom tera E6320 u nebesa (3400mhz stock) a ja sam promenom ploce sa Biostara na Gigabyte 965-DS3 dobio samo 120mhz vise 😀, izgleda da smo uboli prilicno slabe procesore.

Evo, moj drug sa istom plocom tera E6320 u nebesa (3400mhz stock) a ja sam promenom ploce sa Biostara na Gigabyte 965-DS3 dobio samo 120mhz vise 😀, izgleda da smo uboli prilicno slabe procesore.

Tako deluje, ajde meni je mnozhioc 8 pa 333x8 daje 2.6 da sam uzeo kojim sluchajem 2160 onda bi verovatno imao 9x333, al josh mi ne ide u glavu koji ce q 2v na memoriji kad radi na defaultu i shto se gubi sa transcednom plocha.

Poslednja izmena:
Tako deluje, ajde meni je mnozhioc 8 pa 333x8 daje 2.6 da sam uzeo kojim sluchajem 2160 onda bi verovatno imao 9x333, al josh mi ne ide u glavu koji ce q 2v na memoriji kad radi na defaultu i shto se gubi sa transcednom plocha.

Pazi moguce je da se ploca i trans ne slazu najbolje zato sam ti i rekao da probas drugu mem kod tebe, mada ne bi bilo lose da probas i tvoj proc na drugoj ploci za koju znas da ide 350+ fsb. Ni AMD platforme se ne vole bas sa svim memorijama.
Mada bi mogao da probas i recimo proc na 1.4v cisto da ga elimises iz price kao moguceg uzrocnika problema.

Pazi moguce je da se ploca i trans ne slazu najbolje zato sam ti i rekao da probas drugu mem kod tebe, mada ne bi bilo lose da probas i tvoj proc na drugoj ploci za koju znas da ide 350+ fsb. Ni AMD platforme se ne vole bas sa svim memorijama.
Mada bi mogao da probas i recimo proc na 1.4v cisto da ga elimises iz price kao moguceg uzrocnika problema.

Napon 1.408 idle, 1.392 load orthos pukao posle 9min i 48sec. Ali ranije kad bi oc komp i ostavio obe memare u kompu nije hteo da mi butuje Vistu, uvek bi zaglavio pri boot screenu. Chak mi se i Vista experince popravio na kloknutom kompu Memorija mi je dobila 5.9 a procesor 5.5 ali orthos i dalje puca 🙁

Pokushao sam sa samim Transcendom i 1.424v na procesoru al o5 mrka kapa 🙁

a vratis kingston i sve radi lepo ako nema transa :trust:

onda se on ne slaze sa plocom i ako mozes menjaj taj modul i gledaj opet da uzmes kingston samo sa elpida cipovima....bilo koji bi trebalo da ti se lepo poklopi sa vec tvojim starim

a vratis kingston i sve radi lepo ako nema transa :trust:

onda se on ne slaze sa plocom i ako mozes menjaj taj modul i gledaj opet da uzmes kingston samo sa elpida cipovima....bilo koji bi trebalo da ti se lepo poklopi sa vec tvojim starim

Da sa kingstonom sve radi super, jedino shto kingston trazhi je u sluchaju da dignem FSB na 333 moram da dignem napon na memoriji na 2v, ali shto se stabilnosti tiche nikakvih problema.

Pa slobodno podigni napon za CPU sta se plasis. Ja sam na mom isao i do 1.6V na BOX kuleru. Cisto da vidis da li ce da bootuje. Nemoj da radis testove ako nemas dobro hladjenje.

Pa slobodno podigni napon za CPU sta se plasis. Ja sam na mom isao i do 1.6V na BOX kuleru. Cisto da vidis da li ce da bootuje. Nemoj da radis testove ako nemas dobro hladjenje.

Imenjache gurao sam ga ja do 1.45 sa boxom, al nije pomoglo chim ubacim transcend unutra pukne orthos, a sa kingstonom fercera bez problema.

Nego mozda bi mogao da zamenim Transa za Kingstona sa kingston chipovima, kako bi se uklopilo sa Kongostonom sa elpidinim chipovima?

Poslednja izmena:
pa kad nece da radi sa trans menjaj ga, sa elpidom radi provereno kod mene, a imam tu plocu, a kod drugara je moj bivsi trans jet ram i opet radi ok
a bilo je govora de se biostar i trans ne vole bas nesto posebno

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno