DeanXP
Čuven
- Učlanjen(a)
- 07.03.2003
- Poena
- 619
Many of the techniques that larger systems use to ensure reliability and scalability are more complicated than necessary for smaller servers (let alone notebooks or desktops), producing somewhat contradictory objectives. Consequently, it should be no surprise that CSI is not a single implementation, but rather a closely related family of implementations that will serve as the backbone of Intel’s architectures for the coming years.
Unlike the front-side bus, CSI is a cleanly defined, layered network fabric used to communicate between various agents. These ‘agents’ may be microprocessors, coprocessors, FPGAs, chipsets, or generally any device with a CSI port.
One of the patents relating to CSI is for a remote device initiating a prefetch into processor caches. The general idea is that in some situations, remote agents (an I/O device or coprocessor) might have more knowledge about where data is coming from, than the simple pattern detectors in the cache or memory controller. To take advantage of that, a remote agent sends a prefetch directive message to a cache prefetcher. This message could be as simple as indicating where the prefetch would come from (and therefore where to respond), but in all likelihood would include information such as data size, priority and addressing information. The prefetcher can then respond by initiating a prefetch or simply ignoring the directive altogether. In the former case, the prefetcher would give direct cache access to the remote agent, which then writes the data into the cache. Additionally, the prefetcher could request that the remote agent pre-process the data. For example, if the data is compressed, encoded or encrypted, the remote agent could transform the data to an immediately readable format, or route it over the interprocessor fabric to a decoder or other mechanism.
A moja prva pomisao kad sam ovo procitao:
Bila je "GPU sa CSI portom".
Ovo je bas interesantno, zivo me zanima da li ce zaziveti i kako ce se pokazati:
Zaista neke jako velike inovacije nas ocekuju u drugoj polovini naredne godine
Ocigledno nisi upoznat sa HT 3.0.
hehe, ma to je njegov licni izbor. Njemu je tek sada palo napamet da bi se CPU i GPU mogli povezati koherentnim serijskim linkom i ako AMD o tome prica vec podugo.
Meni je interesantno, kako sad niko ne uzima pojam "kasnjenje" kada se prica o CSI-u, koji stize za HT-om posle, koliko... 5 godina?
Sta reci sem da si ti pravi covek, u pravo vreme, ali na pogresnom mestu.Da si ti meni ziv i zdrav, meni je to palo napamet pre nego Intelu i AMD-u i to dosta pre nego sto je izasao PCI-Express.
I ne samo to nego i eksterne graficke u sopstvenoj kutiji sa hladjenjem i napajanjem preko serijskog busa sam odavno prizeljkivao samo nazalost mene nisu pitali sta da prave sledece. I ja ne bih stavio 144-pinski PCIe kabl i konektor nego optiku ali ko sto rekoh, ko mene pita.
U opste ne pricam u kontekstu trzisnih prednosti. U ostalom ako cemo po toj logici, Intel je oduvek bio u trzisnoj prednosti, pa zasto bi ond au opste izbacivao CSI?Kasnjenje? Realno nije bilo potrebe za tim kad je FSB radio posao i ostao u trci sa AMD-om i pored IMC i HyperTransporta. Koliko ja vidim to je AMD-u donelo neku znacajniju prednost samo u serverskom segmentu, a i to se cini mi se istopilo kad su se pojavili Core Xeoni i novi cipseti sa dual FSB-om i snoop filterima.
Velika prednost, i to ona koja omogucava da se drzi u odnosu na C2D proizilazi upravo iz IMC+HT kombinacije - jeftinija platforma. Chipsetovi su jeftiniji ili barem omogucavaju snabdevacu istih da ima zadovoljavajucu marginu da ostane u biznisu AMD chipsetova. Ploce su jeftinije i takodje kreiraju margine potrebne da bi proizvodjaci ploca podrzavali AMD. Sa IMC+HT AMD je resio ogroman problem koji je K7 kocio dosta dugo nakon izlaska - platforma.U desktop segmentu AMD nema ama bas nikakvu prednost od HyperTransporta i IMC-a. Tek sa pojavom vise od 4 jezgra ce tu biti neke realne "guzve".
Implementirano je u RD790 ploce i u nadolazeci nForce serije 7.Sto se tice HT3.0, nisam upoznat zaista. Ne stizem bas sve da procitam ovih dana. Jel to negde vec implementirano ili tek treba da bude i kada?
Sta reci sem da si ti pravi covek, u pravo vreme, ali na pogresnom mestu.
U opste ne pricam u kontekstu trzisnih prednosti. U ostalom ako cemo po toj logici, Intel je oduvek bio u trzisnoj prednosti, pa zasto bi ond au opste izbacivao CSI?
Velika prednost, i to ona koja omogucava da se drzi u odnosu na C2D proizilazi upravo iz IMC+HT kombinacije - jeftinija platforma. Chipsetovi su jeftiniji ili barem omogucavaju snabdevacu istih da ima zadovoljavajucu marginu da ostane u biznisu AMD chipsetova. Ploce su jeftinije i takodje kreiraju margine potrebne da bi proizvodjaci ploca podrzavali AMD. Sa IMC+HT AMD je resio ogroman problem koji je K7 kocio dosta dugo nakon izlaska - platforma.
Implementirano je u RD790 ploce i u nadolazeci nForce serije 7.
AMD je u desktop segmentu samo otudjio NVIDIJU tim potezom, nista drugo. Intel im je sa druge strane ostavio mogucnost diferencijacije i kao sto vidimo to je rezultovalo veoma konkurentnim cipsetima sa odlicnim memorijskim kontrolerom i NVIDIJINOM nabavkom licence za CSI.
Zato sto AMD nije uspeo da nametne Hypertransport kao standard? Zato sto je sve sto je Intel do sada lansirao od interfejsa postalo standard?
I ukratko sta ima od pomenutih mogucnosti CSI-ja?
Jel ti zaista ne znas o cemu pricas ili namerno izvrces stvari, Ja imam visoko misljenje o tvom znanju, pa mi tesko pada da pomislim da je ovo drugo u pitanju!Zato sto AMD nije uspeo da nametne Hypertransport kao standard? Zato sto je sve sto je Intel do sada lansirao od interfejsa postalo standard?
Opet izvrces, ali ajd navikli smo. To sto neko 'oce da podrzi AMD procesore sa svojiom infrastrukturom, jer mu je AMD zahvaljujuci tehnologiji ugradjenoj u CPU omogucio da zaradjuje pare, je direkta korist za AMD jer ce se ti njegovi proesori imati gde ugraditi! Procesori bez platformske podrske su nista.Prvo, ja sam govorio da AMD i desktop procesori nemaju vajde od toga. To sve o cemu ti pricas je prednost za OEM-e, proizvodjace cipseta i ploca, ne za AMD.
LOL, pa realno 'vidijina chipset divizija zivi od nForce4 i nForce5 chipsetova koje prodaju k'o cheten alvu... pfff "otudjio:, svasta cu jos procitati.AMD je u desktop segmentu samo otudjio NVIDIJU tim potezom, nista drugo. Intel im je sa druge strane ostavio mogucnost diferencijacije i kao sto vidimo to je rezultovalo veoma konkurentnim cipsetima sa odlicnim memorijskim kontrolerom i NVIDIJINOM nabavkom licence za CSI.
Nije se nametnuo kao standard ali eto NVIDIA koristi Hypertransport aktivno od nForce 4 pa na ovamo, kao i IBM i Broadcom.
S tim na umu, negde sam nacuo da ce IMC biti implementiran samo u Xeone i da ce biti FB-DIMM 2, a da ce Core 3 i dalje da se oslanja na chipset i MC ugradjen u njega... sta mislite o tome? Meni to zvuci veoma logicno, obzirom koliki biznis za Intel predstavljaju chipsetovi.
Za CPU interfejs koristi od nForce3. 😉 Za chipset konekciju jos od nForce420/415 Socket A chipsetova, sto ti je napisao i DeanXP.Nije se nametnuo kao standard ali eto NVIDIA koristi Hypertransport aktivno od nForce 4 pa na ovamo, kao i IBM i Broadcom.
Reci mi gde se intelov GTL i njegove (re)inkarnacije i budzenja jos koriste sem na Intelovim chipsetovima?
Ako nameravas da pomenes PCI Express, onda molim te mojne, jer mesanje PCI Expressa i HyperTransporta je mesanje grandmothers and frogs (TM by Wolf Draskovic)
To sto neko 'oce da podrzi AMD procesore sa svojiom infrastrukturom, jer mu je AMD zahvaljujuci tehnologiji ugradjenoj u CPU omogucio da zaradjuje pare, je direkta korist za AMD jer ce se ti njegovi proesori imati gde ugraditi! Procesori bez platformske podrske su nista.
LOL, pa realno 'vidijina chipset divizija zivi od nForce4 i nForce5 chipsetova koje prodaju k'o cheten alvu... pfff "otudjio:, svasta cu jos procitati.
S tim na umu, negde sam nacuo da ce IMC biti implementiran samo u Xeone i da ce biti FB-DIMM 2, a da ce Core 3 i dalje da se oslanja na chipset i MC ugradjen u njega... sta mislite o tome? Meni to zvuci veoma logicno, obzirom koliki biznis za Intel predstavljaju chipsetovi.
Pa trenutno je u porizvodnji desetine ploca sa ova dva chipseta, tako da se koristi SAD!Prvo ja ne znam da li se svi pravite mutavi ili sta? Lepo sam pitao GDE SE KORISTI HT3.0.
Nedjo je odgovorio RD790 i nForce 7. Jedno od ta dva pravi sam AMD, a drugo jos nije izaslo, drugim recima nista od toga nije jos aktuelno niti zastupljeno u nekoj vecoj meri na trzistu, znaci moze se slobodno reci da se jos ne koristi nigde.
Ako, pominji ih slobodno, ali mojne da ih stavljas u isti kos sa HT i CSI, kad vrlo dobro znas da ne pripadaju tamo.Ja sam rekao interfejsi, GTL je samo tip signalizacije, a ne kompletan interfejs kao CSI ili HyperTransport.
ISA, PCI, USB, PCI-Express su interfejsi pa je normalno da njih pomenem.
Kako god! Ostaje cinjenica da korisnik ima jeftiniju platformu zbog stepena integracije koji je AMD odradio, a da pri tome ceo lanac proizvodjaca tog prozivoda koji korisnik kupje, ima zaradu. I vuk sit i jarici na mestu 😉Ja pricam svo vreme o desktopu i korisnicima, a ti o serverima, chipsetima i platformama.
Realno, ali najrealnije, nForce se izrodio iz strateske alijanse koju su AMD i NVIDIA osnovali dosta davno. nVidia je imala superioran chipset jer AMD nikom drugom nije obezbedio tako fokusiranu pomoc.Realno, NVIDIA je AMD-u donela proboj na trziste svojim memorijskim kontrolerom jer su SiS, Ali i Via bili i ostali djubre po tom pitanju. I onda je AMD rekao "nema vise memorijskog kontrolera". To je za mene isto sto i pruziti ruku SiS, Ali i Via, a osamariti NVIDIJU.
NVIDIJA je presla preko toga i prilagodila se, ali verujem da im Jen-Hsun Huang nece to lako oprostiti i da ce ih kad-tad sacekati iza okuke zbog toga.
Pa trenutno je u porizvodnji desetine ploca sa ova dva chipseta, tako da se koristi SAD!
Ako, pominji ih slobodno, ali mojne da ih stavljas u isti kos sa HT i CSI, kad vrlo dobro znas da ne pripadaju tamo.
Realno, ali najrealnije, nForce se izrodio iz strateske alijanse koju su AMD i NVIDIA osnovali dosta davno. nVidia je imala superioran chipset jer AMD nikom drugom nije obezbedio tako fokusiranu pomoc.
Da si ti u pravu sa tim pruzanjem ruke, onda bi danas, nakon 4 gdine postojanja K8-ce, VIA i SiS bili imena na trzistu chipsetova, a ne 'vidija! Tako da si ti to lepo iskarikirao, ali nisi u pravu 😉
Na slici je po svoj prilici QuadCore Nehalem,700miliona tranz.,HT,~8MB L3 kesa,QuickPath interconnect,IMC.Po nekim izvestajima,Q3 2008 time-to-market.
Zivo me interesuje kako su izveli SMT implementaciju na P6 mikroarhitekturi, kako ce se ponasati Intelov IMC itd....
Zahvaljujuci SMT-u i IMC-u Nehalem bi mogao kudikamo bolje da skalira u MP okruzenju od Barcelone. Jos ako i IPC bude visok, saterace "zelene" u misiju rupu.
Koliko vidim i pozamasna kolicina L3 kesha je tu, pa ovi iz AMD-a nisu budale ako su stavili to na quadcore procesor. 45nm Shanghai ce imati "samo" 6MB L3, a da li ce moci da parira ovom cudovistu, hm... bice chupavo za AMD, ako se uzmu u obzir relativno mlaki single thread rezultati koje daje K10.
Odjedanput "naive" quad core i nije tako losa fora... 😉
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari