Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

Naisao sam na jedan test, ali to je bila verzija LG-a sa PVA matricom.
Naisao sam na isti test, cini mi se da je bio u pitanju L2000C, sa MVA panelom. Razlika je i u rezoluciji, C ima 1600X1200, a CE 1450X1050 i TN panel. Inace, na LG sajtu postoje jos i CM (M je od multimedia, tj ima zvucnike, MVA panel) i CM (TN panel) verzije, veoma slicne C verziji, tj, iste native rezolucije. Nazalost, ni jedan od ovih nema da se nadje kod nas. Inace, za L2000CE, pise da je 'discontinued', sto znaci da je prestao da se proizvodi, ako vam to nesto znaci.

Poslednja izmena:
Imas Samsungove i Dell-ove modele u Informatici, u njihovom skolskom centru, Jeverejska 32.

Ne znam , iskreno ja sve nabavljam preko jednog poznanika koji ima malu firmu u Zr-u, tako da sve mogu isprobati i vratiti ako nije ok. I tebi preporucujem takvu varijantu, da nadjes nekog pouzdanog dilera a ne neke velike firme.

Potreban brz odgovor samsung 960bf da ili ne

Dakle nasao sam pomenuti monitor na akciji za 20000din, ostala su jos samo 2 komada, mislio sam da pozurim sutra da ga kupim, jer mi se ucinila cena povoljnom (nasuprot 25000-26000din u drugim radnjama) ali sam malopre na netu nasao dosta opisa koji ga pljuju, ali i koji ga hvale:wall::wall::wall:

Kako najvise verujem bench likovima:type: rekoh da zamolim za savet - dakle hocu li biti zadovoljan ovim monitorom (za net, filmove, igre-uglavnom rpg i rts) i da li po vasem misljenju da ga kupim? Koje su mu eventualne mane? Da li vredi ove pare?

p.s. Prethodno sam mislio da uzmem samsung 940n (16500din), ali kad su 960bf ovoliko napljuvali, nesmem ni da pogledam kakvi su komentari za 940n!

p.s.p.s. Zamolio bih modove da NE prebacuju ovaj topik u "Sta da kupim..." do ujutru da bih dobio sto vise odgovora. Unapred zahvalan

Poslednja izmena:
Uzmi ga, ali neka ti ga prvo demonstriraju. Imao sam 730bf i bio prezadovoljan. Kontam da su paneli sti samo sto je ovaj veci.

Jel moze jos negde, osim u Informatici, da se pogleda da li ima dead/zaglavljene pixele pre kupovine?
Ma moze bre, kako ne... u Samsung shop-ovima, recimo. Mozes da razgledas i testiras do mile volje.
Meni su, recimo, u Gigatronu raspakovali monitor, kako bih ga testirao... naravno, najpre mi je ponudjen model iz izloga, sto mi, jel'te, nije odgovaralo ;)... pa su raspakovali jedan. Video, pregledao za dead/stuck pixel-e... proverio backlight bleeding... kupio.

Ma, mislim da mozes na vecini mesta, samo budes ljubazan, lepo zamolis i to je to.

P.S. Ja na bih ni kupio monitor tamo gde ne bi hteli da me puste da ga testiram. Ipak je to monitor, nesto u sta ces da gledas. I sto se ne kupuje na svakih 6 meseci.

Poslednja izmena:
veci-manji ili sitnije-krupnije

Malo OfTopic ali pretpostavljam da mnogi koji se spremaju za kupovinu nisu bas definitivno opredeljeni za velicinu dijagonale ili da li wide ili ne itd (trebalo bi objediniti teme koji 17-19-20-....monitor kupiti, pa na 200 strana :p). Po meni u nekoj standard klasi, interesantno je sve od 17'' do 20'', pa vidim i puno za 22''wide, pogotovo sto ih sada ima u nizem cenovnom razredu - do 250e (bez DVI).

Za one koji nisu mnogo razmisljali o rezoluciji - i raspolozivoj radnoj povrsini, ajd recicu stoti put da TFT monitori rade dobro samo u nativ rezoluciji (u Win okruzenju), pa onda i to uzmite u razmatranje. Druga stvar, koja se ne spominje cesto, je dot pitch ili pixel pitch. Kada fizicku sirinu/visinu ekrana podelite sa brojem tacaka po sirini/visini dobijete fizicki razmak izmedju dve susedne tacke izrazen u mm - i on iznosi (za razmatrane monitore) oko 0.25 do 0.29 mm. Evo tabele sa odnosom strana (sirina/visina), rezolucijom i razmakom tacaka:

Dij...w/h....rezolucija...dot.p
-------------------------------
17....5/4....1280*1024....0.264
19....5/4....1280*1024....0.294
19W..16/10...1440* 900....0.285
20....4/3....1400*1050....0.292
20....4/3....1600*1200....0.255
20W..16/10...1680*1050 ...0.258
22W..16/10...1680*1050 ...0.282

Manji DotPitch daje kompaktniju - zgusnutu sliku, ali su svi detalji manji - ikonice, meniji, natpisi, fontovi itd, dok je kod vecih vrednosti sve vece na ekranu. Razlika ide do 15% u zavisnosti koje modele uporedjujete, ali generalno se mogu izdvojiti 2 grupe:
mali dp - oko 0.26 (sve sitnije) - 17'', 20'' u 1600*1200, 20''W
veci dp - oko 0.29 (sve krupnije) 19'', 19''W, 20'' u 1400*1050, 22''W

Ja cu se, sa malo oslabljenim vidom,), opredeliti za nesto iz 2. grupe. Nadam se da ce nekom biti od koristi i ovaj kriterijum, jer sam vidjao probleme na forumima tipa - mnogo su mi sitna slova u browseru na mom monitoru i sl. Naravno mnoge stvari se mogu podesiti u windowsu ili Web Browseru, ali ipak to nije to, krupnije je krupnije a sitnije je sitnije;)

Pozdrav svima i srecna kupovina:wave:

Pozdrav!
Jel moze neko da mi kaze da li vredi uzeti ovaj monitor: LG l1918s sa 5ms i kontrastom od 700
ili njegovog naslednika l1919s koji je sporiji ali ima kontrast 1400. Nesto mi je sve tu cudno.
Ovaj drugi je skuplji 25 evra.

Samsung 941MP - ima li neko licna iskustva?

Interesuje me, ima li neko od Benchmark-ovaca iskustva sa doticnim monitorom. Da spomenem, u pitanju je ovaj monitor, sa TV tjunerom. Sa kojim klasicnim Samsungom se moze uporediti slika monitora (VGA)? Kakav je kao TV? Neka druga iskustva?

Thnx cheers

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Savet pri kupovini TFT monitora

Treba mi savet koji monitor da uzmem:
1. Asus VW193D,19 inch WIDE,TFT LCD,5ms
2. Samsung 940NW,19 in TFT LCD,19 inch 5ms BLACK SILVER WIDE
ili mi preporucujete neki drugi?

I da pitam,da li sa wide opcijom,se siri slika (ikonice,slike itd) i da li je to primetno,ili da li ipak da trazim obicnu verziju (tj. ne wide)???

Naravno da se ne širi slika, postoje wide rezolucije u kojima je svaki objekat na desktopu iste razmere kao i pre, samo imaš širi radni prostor :)

U igrama je, naravno, druga stvar - ako ne podržava wide rezolucije, dođe do širenja, ali to se da srediti ako monitor ima DVI.

Što se tiče konkretne preporuke, ostaviću to nekom kompetentnijem od mene :)

Vase misljenje o 920NW

Pozdrav svima. Da li neko ima iskustva sa Samsung 920NW? Znaci, ne zanima me zavrsna obrada i da li je plastika krckava, vec samo da li ima kvalitetan prikaz i da li filmovi [prioritetno] i igre ostavljaju duhove. Na stranim sajtovima sam nasao samo jedan los review i on se tice loseg auto stelovanja. Znam da su mu driveri na visti problematicni i da nema DVI. Ne interesuje me sto za malo vise para mogu da kupim nesto bolje, vec samo iskustva vezana za ovaj monitor. Hvala.

sta mislite o L1953S mislim da je dobar za 190e,ako ima neko biolji predlog za te pare..

hm... ima losiji kontrast i odziv..mislim da je LG bolji iako je manji,u svakom slucaju hvala.

Zamolio bih vas da mi pomognete u mom, sada suzenom izboru , Samsung 932B, 960BF ili LG 1900J(R...)?

Zamolio bih vas da mi pomognete u mom, sada suzenom izboru , Samsung 932B, 960BF ili LG 1900J(R...)?

960bf hands down. Nemam ga al kad sam ga video odma sam se zacopao (love at first sight).
Taj LG je najlepsi LG tako da ni to nije los izbor.
Izbaci 932b iz izbora i pogledaj LG i 960bf uzivo pa odluci.

Poslednja izmena:
LG 19" manje para vishe muzike

Hteo bih da kupim TFT monitor pa se dvoumi izmedju ova tri modela Samsung 721N,740N i LG L192WS-SN. Priblizhno istih performansi i cene, pa mi treba savet da li bi bilo pametno dati 800 din vishe za LG 19". Ili da se vodim onom "samsung je smsung". Molio bih iskusnije za savet.

Unapred zahvalan,
Kastro.

Prilozi

• 2965.jpg
    2965.jpg
    9.8 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
Hteo bih da kupim TFT monitor pa se dvoumi izmedju ova tri modela Samsung 721N,740N i LG L192WS-SN. Priblizhno istih performansi i cene, pa mi treba savet da li bi bilo pametno dati 800 din vishe za LG 19". Ili da se vodim onom "samsung je smsung". Molio bih iskusnije za savet.

Unapred zahvalan,
Kastro.

Iskreno, verujem da bi trebao da se izjasnis za sta bi koristio monitor ali verujem da ti je LG zaista bolji izbor, jer 2" je dva incha, pa iako ce po visini biti isti, dozivljaj pri gledanju filma je kao nebo i zemlja, i cim budes pustio prvi dvd znaces da nisi pogresio.

P.S. re nekih 3-6 meseci sam pazario 205bw samsung i bio sam kod ortaka koji je pustio dvd na 17-ici katodnoj samsungovoj... gorko sam se nasmejao i nisam mogao da verujem da sam nekada gledao filmove na tome i stalno se pitao kako sam uopste mogao da vidim sta se desava... njednog trenutka mi nije bilo zao para koje sam dao... sad samo razmisljam o prelasku na 22" ...

Pa najvishe bi se koristio za igranje igara. E sad tu se postavlja pitanje u kojoj rezoluciji. S'obzirom da je 1024x768 naj podrzhanija u igrama, verovatno ta.

ne znam za parolu samsung je samsung, ali ja licno ne bih kupio samsunga...
pogotovo ne manjeg za iste pare...

@Kastro: momoentalno zaboravi na 17" sta god pisalo na njima. Uzmi taj LG, sigurno valja. Ja sam isto tako bilo u loshem tripu, hteo sam da bacim mnogo para na TFT monitor da bude sve ono nabudzeno (DVI, 2ms, velika rezolucija, pivot... itd...) i ono na kraju sam kupio najjeftiniji 19" koji sam nashao (onda je to bio LG 1952s) i XX (dvocifreni broj) sam rekao hvala bogu sto nisam bacio silne pare za monitor jer sam skontao da svaki monitor obavlja svoj posao i da nije uopste velika razlika izmedju monitora od 300 i od 600 evra. Tek kad se stave jedan pored drugog moze da se kaze nesto, al' ovako sve je isti djavo. Meni se nije desilo da sam bio kod druga ili negde i da kazem "WOOOOW" za neki monitor, iako sam video i neke placene 500+ evra.

Tako da, bilo koji monitor samo da ti odgovara cena i bicesh zadovoljan, inace ne znam zasto se "plashish", LG su isto veliki brand (nije neka "KUNG FU" firma pa ajde da kazesh...).

Znaci 19"ica obavezno i enjoy :)

Nazad
Vrh Dno