Šta je novo?

Igranje u nižim rezolucijama na TFT monitorima

Vlawyer, ako ti nije problem, okaci shot u 1440x900 :wave:

Vlawyer, ako ti nije problem, okaci shot u 1440x900 :wave:

Drage volje, ali igra mi ne daje tu rezoluciju ?
Ako imaš neki predlog - daj.

Nije isto gledati slike i uzivo u monitor, posebno posle duzeg vremena. Pa i na slikama se vidi, pogledaj sam sanduke ispred sebe i ostecenja od eksplozija na kuci.

Pa ko kaže da se ne vidi razlika - naravno da se vidi :mad: - bitno je manja rezolucija.
Da se ne vidi razlika u rezolucijama što bi ljudi davali 300+€ za grafičke.
Poenta je da može da se pogleda razlika u "zamućenju" kroz različite rezolucije. Detalji moraju da se izgube, ali pogledaj ti tekst, kompas i pušku, koji imaju više-manje isti nivo detalja, pa mi reci da se zbog te razlike "gubi vid".

PS: Inače nije svejedno ni u koji monitor gledaš, a ti imaš monitor sa TN panelom starije generacije koji štošta loše prikazuje.

@vlawyer
Nekome ko je navikao da mu je jedan pixel na slici = jedan pixel na ekranu normalno da ce mu smetati kad gleda sliku na ekranu kod koje je svaki cetvrti, peti ili sesti pixel na ekranu dupliran, a to je ono sto se desava kada se interpolira slika manje rezolucije na vecu.

Recimo, rezolucija 1024 se prikazuje na monitoru rezolucije 1280. Da bi monitor prikazao sliku koja ima 1/5 pixela manje (uzecemo broj pixela po horizontali kao primer), monitor mora da duplira svaki peti pixel kako bi razvukao sliku na fizickih 1280 pixela. Uprosceno, to bi izgledalo ovako nekako

1024@1024 - ABCDEFGHIJKLMNOP...
1024@1280 - ABCDDEFGHHIJKLLMNOPP...

Kod staticnih slika to i ne predstavlja problem ali kod pokretnih slika kakve su igre izazive razlicite reakcije kod ljudi, nekima ne smeta a nekima smeta.

Nisu svi ljudi isti, neki mogu da igraju u 640x480 u 15FPS na 60Hz CRT i da kazu da im nista ne smeta (znam nekoliko ovakvih!) dok drugi imaju mnogo vise standarde i prag osetljivosti.

Uh...mozda zavisi od monitora do monitora...

Jedan od razloga zasto sam odugovlacio sa kupovinom tft-a je to shto sam igrao counter strike 1.5 u kgb na tft, koji nije u native rezoluciji...Ono je bilo...odvratno..sakato...uzasno....

I kupih 22`, na kojem igram cs 1.5 na 640x480...i slika mi je skroz prijatna, chak sta vise, odusevio sam se kakva je...Mracni coskovi nisu crni, nego normalni...dok na primer, kod devojke na asus 19` wide sve to izgleda gadnije...posebno mrachni coskovi, koji su crni i nema sanse da se vidi ista...povecas brightness, opet su sivi, ne vidi se ima li tu nekog

@vlawyer
Nekome ko je navikao da mu je jedan pixel na slici = jedan pixel na ekranu normalno da ce mu smetati kad gleda sliku na ekranu kod koje je svaki cetvrti, peti ili sesti pixel na ekranu dupliran, a to je ono sto se desava kada se interpolira slika manje rezolucije na vecu.

De, reci mi koje fontove koristiš - ClearType ili obične - nazubljene, i molim te objasni mi kako ljudi ne oslepeše na ClearType fontove, pošto kod njih uopšte nije svaki pixel fonta tamo gde bi trebao da bude.

Slažem se ja da ljudima različite stvari smetaju, evo, ja sam užasna picajzla i meni je recimo užasno smetalo to što je TN film u stanju da prikaže 262K odnosno 0,2M boja a sve ostale boje do 16,2M, koliko piše u specifikaciji, simuliraju raznim tehnikama ditheringa. Neko to i ne vidi, a mene žulja, kao kamen u cipeli, al' ja ne idem okolo i pričam ljudima kako će da dobiju epileptični napad od TN monitora.

To što se vama sviđa i ne možete bez native rezolucije je O.K. i ja to podržavam, al' nemoj da idete okolo i pričate ljudima da će da imaju trajna oštećenja vida ako nemaju grafičku koja može da gura jake rezolucije u igrama i dajete savete tipa: ako nemaš da se "isprsiš" za grafičku, onda ništa od 20"+ wide.

Naravno da u Windowsu koristim ClearType (neka vrsta AA za fontove) i naravno da u igrama koristim minimum 4xAA i VSync :p

Ne govorim ja ljudima da se isprse za graficku po svaku cenu, samo im kazem sta da ocekuju od igranja u nizim rezolucijama sto je i tema ovog thread-a FFS!!!

Nemam snage da se prepirem vise, you win, misli sta hoces...

Juce sam gledao u prodavnici 225bw i 223bw preko DVI i skalirana slika sa istim aspect ratiom, sto bi kao trebalo lepo da se skalira, je, bez preterivanja, ocajna. Ili native ili sa okvirom. Da li, na ATI kartama, postoji mogucnost da se slika ne skalira nego da se prikazuje sa crnim okvirom ?

Nazalost ako nemaš da se "isprsiš" za grafičku, onda ništa od igranja na 20"+ wide.
Mislim da preterujete a i da mnogo više zavisi od slučaja. Eno neki lik igra u CS na wide 22'' u 640x480, sav srećan još kažem da mu lepo izgleda :D neki drugi opet ima R9550 i 22'' pa je zadovoljan :p Na kraju krajeva ako vam tol'ko smeta zamućenje, namestite u driverima (nVidia) u opcijijama za skaliranje centered output i neće biti nikakvih zamućenja. Dok je nekome (Maxi) :D i 8800GTS 320 malo. pogotovo što je monitor valjda :p kapitalnije i dugotrajnija investicija od grafičke.

Mislim da preterujete a i da mnogo više zavisi od slučaja. Eno neki lik igra u CS na wide 22'' u 640x480, sav srećan još kažem da mu lepo izgleda :D neki drugi opet ima R9550 i 22'' pa je zadovoljan :p Na kraju krajeva ako vam tol'ko smeta zamućenje, namestite u driverima (nVidia) u opcijijama za skaliranje centered output i neće biti nikakvih zamućenja. Dok je nekome (Maxi) :D i 8800GTS 320 malo. pogotovo što je monitor valjda :p kapitalnije i dugotrajnija investicija od grafičke.

Pazi, evo sada igram istu boljku, Lost Planet je neoptimizovno djubre koje nece u 1680, i jedva daje upotrebljiv framerate u 1440 (sve na maks naravno). I mnogo mi je prihvatljivije da sve klizi sa maksimumom grafike u nizoj rezolucij, iako se vidi da je malo razmazano, nego da maltene igram medium podesavanja u 1680.

Da li ima neke razlike u kvalitetu kada se postavi u NVidia control panelu "use my display in build scaling" i "use nvidia's scaling with fixed aspect". I kada zadajem kastom rezolucije (wide rez manje od native) moram da postavljam mod rucno, tu ima GTF, DMT, CVF i gomila sitnih podesavanja, zna li neko koja je nabolja (najkvalitetnija) kombinacija. Ja gugl'o, al ne nadjoj dobra objasnjenja.

@ vlawyer
Pa choveche shto si uradio monitorshot umesto screenshot ?? :)

Evo čuli smo oftalmologa ajde i ja da zalepim dve slike da se vidi ta dramatika uživo.
Evo, dakle ja imam jednu igru i to COD2 pa izvolte:
Slika 1: rezolucija 1280:720 - veze nema sa native rezolucijom - nije isti ni aspect ratio
Pogledajte prilog 27164

Slika 2: rezolucija 1680:1050 - native
Pogledajte prilog 27165

Sva ostala setovanja - naravno ista

Evo gledao sam ovu gornju sliku pola sata i poprilicno su me zabolele oci,a donju sam gledao ceo sat i nista, mogao bi jos sigurno 2 sata tako!?:d

Poslednja izmena:
Pa cemu onda AA u igrama ako se zamucuje slika ? Ostavimo je ostru onda...
Ako nekome smeta rez manja od native, nek stavi 2xAA i problem resen

Ja razmisljam da kupim neku 22', ali posto imam Gforce Mx 440 zanima me hoce li to liciti na nesto. Dvoumim se izmedju Belinea 2225 S1W i LG L225WS. Sta mi vi predlazete? PC uglavnom koristim za surf i gledanje filmova. Pomalo citam i neke knjige. Dosada sam imao Samsung 753s CRT, ali mu je vreme da ide u staro gvozdje. Sta mi vi preporucujete od ova 2 monitora? I da li moja graficka moze da istera njihovu native rezoluciju ?

Ja razmisljam da kupim neku 22', ali posto imam Gforce Mx 440 zanima me hoce li to liciti na nesto. Dvoumim se izmedju Belinea 2225 S1W i LG L225WS. Sta mi vi predlazete? PC uglavnom koristim za surf i gledanje filmova. Pomalo citam i neke knjige. Dosada sam imao Samsung 753s CRT, ali mu je vreme da ide u staro gvozdje. Sta mi vi preporucujete od ova 2 monitora? I da li moja graficka moze da istera njihovu native rezoluciju ?

Ma mani se corava posla. Ako vec imas love za 22" monitor, mozes da izdvojis 20-30 evra za polovni Ati 9550 ili mozda i jacu kartu koja bi napravila ogromnu razliku, a opet se ne bi bacao u trosak. Ko zna kakvo zlo moze da proistekne iz kombinacije koju ti predlazes. Neka vrata je najbolje nikada ne otvarati :D

Evo čuli smo oftalmologa ajde i ja da zalepim dve slike da se vidi ta dramatika uživo.
Evo, dakle ja imam jednu igru i to COD2 pa izvolte:
Slika 1: rezolucija 1280:720 - veze nema sa native rezolucijom - nije isti ni aspect ratio
Pogledajte prilog 27164

Slika 2: rezolucija 1680:1050 - native
Pogledajte prilog 27165

Sva ostala setovanja - naravno ista

Bogami postoji osetna razlika.
Ova prva je dosta mutnija. Obratite paznju na haubu kamiona i sanduke recimo.

Ajde ubaci sa istim aspect ratiom?

Poslednja izmena:
a moze li na 22' da se podesi da ako stavim manju rezoluciju, da je monitor prikazuje bez toga da "duplira pixele", nego da recimo ako je native 1680:1050 a ja ocu na 1024:720, da on koristi samo 1024 pixela a ovi ostali da budu crni tj da se ne koriste? nadam se da ste shvatili, nisam bas vican ovoj temi, a razmisljam o uzimanju jednog 22' tft-a sa 2600pro karticom. koji monitori to podrzavaju i kako se to zove?

@BooQy
Kao sto rece colt u drajveru za graficku stavis nesto tipa, do not scale, i to je to, jedino sto da bi to radilo mora monitor da ima dvi.

pa eto, reseno je, bar sto se mene tice. smanji se slika, ostane ostra i igram se. ovo verovatno nije lepo resenje za one koji se igraju po 5 sati dnevno ali meni ce raditi posao

E ljudi a mene bas zanima kada bi se uzela neka igra malo matorija i poterala na 1024x768 na recimo neko 22" Wide monitoru? Kako on skalira tu rezoluciju, tj da li je sve onako spljosteno u igrici (tj slika razvucena) ili je normalno?
Inace ja sam bas zbog toga sto ne menjam hardver tako cesto uzeo ovaj 931BF da bi mi igre makar malo normalnije izgledale u 1024x768 i nije tako lose uopste...

E ljudi a mene bas zanima kada bi se uzela neka igra malo matorija i poterala na 1024x768 na recimo neko 22" Wide monitoru? Kako on skalira tu rezoluciju, tj da li je sve onako spljosteno u igrici (tj slika razvucena) ili je normalno?

Mozes da biras. Ili ce slika biti razvucena i vrlo lose ce izgledati, barem meni , ili mozes da podesis u driverima "Centered Output" ili tako nesto i tada ce slika zauzeti tacno onoliko pixela koliko treba na sredini ekrana, a oko nje, sa svih strana ce biti crni okvir.

E sad, da ja zamolim nesto :)

Oni sa wide i klasicnim monitorima neka okace screenshotove iz igara u native i smanjenoj rezoluciji, sa istim aspektom, npr. ako je 1680x1050 native, okacite shot u 1400x900 i 1280x800. I shotove iz manjih rezolucija napravite sa i bez AA, da vidimo koliko se smanjuje mutnoca :) slike sa koriscenjem AA...

:wave:

Oni sa wide i klasicnim monitorima neka okace screenshotove iz igara u native i smanjenoj rezoluciji, sa istim aspektom, npr. ako je 1680x1050 native, okacite shot u 1400x900 i 1280x800. I shotove iz manjih rezolucija napravite sa i bez AA, da vidimo koliko se smanjuje mutnoca :) slike sa koriscenjem AA...

Mozhda greshim, al' rek'o bi' da tu ne pomazhe screenshot ;) jer grafichka shalje monitoru sliku koja nije ''deformisana'' druga je stvar shto na monitoru ta slika deluje razvucheno, mutno il' shta vec. Ono shto ti u stvari hocesh :D je da ljudi digitalcem slikaju svoj monitor dok su u igri i okache to na net.

Da, bas to :). Sorry, pogresno sam se izrazio, a na to sam mislio :)

Inace ja sam bas zbog toga sto ne menjam hardver tako cesto uzeo ovaj 931BF da bi mi igre makar malo normalnije izgledale u 1024x768 i nije tako lose uopste...

Vidi za sve normalne starije igre koje nepodrzavaju wide rezoluciju ima patch / fix / hack za wide screen pa onda namestish rezoluciju kakvu zelish..... Znam da nije bilo to pitanje ali dobro je znati.....

P.S. ako nekom treba neki patch / fix / hack ( sa upustvom kako namestiti zeljenu rezoluciju )za widescreen mozete ga naci widescreen gaming forumu ( izguglajte ga ) :)

@ colt
Ako niko neuradi to do nedelje uradicu ja poshto mi tad stize foto aparat sa mora.....

Poslednja izmena:
America's Army, bez AA

Prilozi

• 01-1280x1024.jpg
    01-1280x1024.jpg
    362.5 KB · Pregleda: 139
  • 02-1024x768.jpg
    02-1024x768.jpg
    330.4 KB · Pregleda: 96
  • 03-800x600.jpg
    03-800x600.jpg