Šta je novo?

Problem pri čitanju DVD diskova na NEC 3540a

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Imam ovaj uređaj, ali i problem. Od pre jedno mesec i po dana 90% narezanih diskova koje ubacim u njega neće da pročita.
Jedini diskovi koje čita su rw-ovi. Diskovi koje narežem na njemu su čitljivi dok se neizvade iz drajva, a posle kad se ubace pitanje je da li će ih očitati. Prvo sam probao sa verifikacijom diskova pri rezanju da bi bio 100% siguran da će ih drugi pročitati, a i da probam da ih ja očitam na taj način, i verifikacija prođe, ali opet kad se ponovo ubaci ništa.
Ovo je vezano samo za nerezane diskove, pošto sve "originale" čita, tj recimo svi diskovi Digital!-a su šitljivi, svaki iznajmljeni DVD film, ili oni kupovni su takođe čitljivi.
Šta bi mogao da bude problem??

1. Očisti ga.
2. Proveri PIO mod... i osiguraj Ultra DMA.
3. A onda ipak kupi novi.

kako da uradim ovo pod 2??

evo sad sam baš uzeo da provrtim većinu igara koje imam na diskovima, i došao do zaključka: sve "novije narezane diskove" od igara imam samo 1 :D neće da čita, a sve starije čita normalno. Ali recimo filmove neće ma kad su narezani.

Tvoj DVD-R mirise na nov :-(.Nemoj da se smaras sa tim ciscenjem i pio modom nije sigurno. Promenio sam ih na stotine sa istim simptomima.

uređaj sam kupio pre više od godinu dana :) tako da se nemože reći da je nov, ali nije ni puno korišćen (narezao je oko 150 diskova)

To pre izgleda kao da ne reze diskove kako treba :)
Jesi li probao da diskove narezane na NEC-u procitas u nekom drugom uredjaju?

Da svi diskovi se čitaju na preko 10 različitih uređaja.
Sada sam skontao da su "nečitljivi" samo diskovi sa filmovima. Igre, muzika, programi narezani danas su se litali lepo, osim 3 diska sa filmovima koje sam narezao...

problem solved
otvorio sam uređaj i očistio optiku (prešao par puta sa štapićem za uši i alkoholom u vati)
Sad opet čita sve živo :D Čak je pročitao i neki prastari CD sa Aladinom koji Pioneer DVD čitač za koji sam mislio da je najbolji dvd čitač na svetu :) nije uspeo, ali opet to je CD a na DVD :)

Samo mi i dalje nije jasno kako se diskovi koji su narezani od kraja aprila (22.04) nisu bili čitljivi a oni od pre jesu a rezano na istim diskovima (PrimeDisk-ovi sa ManifactureID-om RICOHJPN-R03) na brzini 8x.

Ja a i gomila drugih ljudi sa NEC 3540a ima isti problem - i uvek se isto rešava - čišćenjem drajva.
Inače svi diskovi narezani na njemu se besprekorno čitaju na bilo kom DVD drajvu - jedino što dotični NEC zeza sa čitanjem.
Imam i isti problem da se starije narezani diskovi čitaju bolje nego noviji - ali nisam prokljuvio zašto.
Drajv je jako osetljiv na prašinu - ja ga imam skoro dve godine i odlično me služi - čistio sam ga dosad dva puta i svaki put bi počeo da čita ko lud. Opet je počeo da me zeza pomalo - pa ću morati ponovo da ga rasklopim. Mislim da zahteva čišćenje na svakih 10-12 meseci - pa dokle potraje. Žao mi je da ga menjam jer mi se čini da kupovinom novog drajva ne bih dobio ništa bolje.

'Ajde onda objasnite kako kod mene u win98 cita sve a u xp-u nece(dualboot).Vec je bilo reci o ovome.Jedino sto je meni pomagalo je reinstal xp

Imam problem sa 3540a takodje.
Poceo je cudno da se ponasa u zadnje vreme. Dvd pucaju na rezanju uglavnom na pocetku jos prilikom lead in-a,ali ne uvek nego povremeno. Ukoliko lead in prodje, dalje se sve zavrsi kako treba. Primetio sam da je neki manji broj dvd diskova sa filmovima postao necitljiv. Uglavnim se radi o diskovima od nekoliko proizvodjaca.Isto tako na nekim diskovima nece da nastavi multisesion (jer u neru prijavi da nema diska) i ako se taj disk uredno cita. Problem nije u neru. Jednostavno,cini mi se da polako otkazuje. Ovih problema nije bilo pre nedelju dana. Za sada oko 2-3% diskova koje imam su necitljivi i kao sto rakoh od specificnih proizvodjaca i uglavnom oni koji nisu rezani na ovom uredjaju.Takodje jedno 30% dvdova puca jos tokom leadin-a.
Narezao je 500-600 diskova do sada i garancija mu je odavno istekla. Sta predlazete??
Da cekam da odlepi potpuno pre pokusaja ciscenja ili da pokusam i cime da cistim. Niko ne predlaze alkohol mada ovi sto su pokusali uglavnom su i uspeli?! Naravno da mogu da kupim novi ali ajde da prvo pokusam ovaj da vratim u zivot

MOzes mi samo reci cime ga cistis??Jel alkoholom?? Nesto mi ta metoda nije pametna a? Znam da alkohol ume i da "zamasti",pa zato ovi u foto radnjama to rade sa nekim drugim sredstvima.

Poslednja izmena:
Ja ih čistim alkoholom koji kapnem na štapić za ušui (našao sam neki za bebe koji je jako čvrst i neostaju dlačice za njim) i tako ga lepo očistim (pređem par puta fino preko lasera) i to je to.

Hvala na informacijama. Pokusacu da ocistim pre nego kupim novi.

Hvala na informacijama. Pokusacu da ocistim pre nego kupim novi.

Meni se moj 4550A preporodio od kako sam ga fleshnuo na 4551
Ako bas nista ne moze da se uradi probaj to kao krajnju soluciju

Meni se moj 4550A preporodio od kako sam ga fleshnuo na 4551
Ako bas nista ne moze da se uradi probaj to kao krajnju soluciju

Probacu i fles ako nista ne pomogne. Ma stanje i nije toliko kriticno pa se zato i ustrucavam da eksperimentisem. Nebi se puno razmisljao da je skroz odapeo. Ma verovatno cu da ga otvorim i ocistim laser necim.

Ja ih čistim alkoholom koji kapnem na štapić za ušui (našao sam neki za bebe koji je jako čvrst i neostaju dlačice za njim) i tako ga lepo očistim (pređem par puta fino preko lasera) i to je to.

Upravi tako s tim da treba koristiti sto cistiji alkohol da ne bi ostajale fleke od vode kada se osusi.

Ovaj moj je 70% i odradio je posao :)
Kod ortaka sam čistio rakijom pošto nije imao alkohol, a ja zaboravio da ponesem :). Posle smo tu rakiju natenane popili :)

Poslednja izmena:
Ja ne mogu da verujem da ljudi umesto alkohola koriste rakiju :D Kad ne budesh imao rakiju, stavi kocku shecera na sochivo i polij alkoholom :)

Rakijom cesh samo da napravish josh goru stvar, ali to u ovom sluchaju nema veze. Nec je jednostavno krsh, i tu nema pomoci. Sve koje sam video imaju problema chitanjem iz ovog ili onog razloga.

znam da je off topic, ali imao sam problem sa dvd-em LG... pri vecini rezanja bilo kojih diskova se zakucavao sa informacijom da `servo ne radi` i tu je bio kraj... dvd film se nije mogao gledati jer se na svakih sekundu, dve zakucavao, a kada hocu da presnimim npr par giga na hard to je trajalo sat, dva !!! kada sam vec hteo da kupim novi skinuo sam najnoviji firmware za taj model, postupio po uputstvu za instalaciju i radi !!! nekoliko meseci sam se maltretirao i koristio drajv sa drugog racunara u mrezi da bi pre neki dan za 5 minuta resio problem ! za sada radi ok, a ako crkne ponovo prijavicu ovde.... mozda ovo nekom pomogne :smash:

ajd :bottle:

Nec jednostavno ima problema sa citanjem u WinXP-u...
Probaj Program ISOBuster i procitace ti 90 posto necitljivih DVD-ova....
Moj 4550 ne cita 60 posto DVD-ova.. ali sa gore navedenim programom skoro sve ischita...
Ne razumem u cemu je problem sa WinXP-om i NEC-om ali tako je kako je...
Naravno... prashina je druga opcija...kao i nemogucjnost pomeranja glave u pochetni polozhaj,sto bi trebalo srediti chishcenjem i podmazivanjem...
P O Z

Isti problem sa NEC4550A, odjednom ne cita skoro nista... Ne bih da kupujem novi, jer ce ovi sadasnji od 2000din trajati 3 meseca. Koliko procentni alkohol se preporucuje za ciscenje glave?

Ja ne mogu da verujem da ljudi umesto alkohola koriste rakiju :D Kad ne budesh imao rakiju, stavi kocku shecera na sochivo i polij alkoholom :)

Rakijom cesh samo da napravish josh goru stvar, ali to u ovom sluchaju nema veze. Nec je jednostavno krsh, i tu nema pomoci. Sve koje sam video imaju problema chitanjem iz ovog ili onog razloga.

Evo i ja da kazem da sam isto uradio sa rakijom ali domacom lozom bez secera cim sam procitao ovo i veruj mi da je uspelo,moj CD-RW radi da ne verujes,ali radi pozdrav.

Evo ja imam problem sa NEC-om AD-5170A. Problem je sto ne mogu da instaliram igru sa CD-a jer je kao CD ostecen iako nema vidljivih fizickih ostecenja. Da bude jos smijesnije taj isti cd na DVDRW LG radi bez problema tako da sam na njemu narezao image tog CD-a medjutim opet isto. Ni taj novi CD nece da ocita i prijavljuje da je ostecen. Inace nemam problema sa drugim CD ili DVD ni sa rezanjem ni sa citanjem. Cak sam i stavio nov originalni firmware ali nista. Jel' imao neko slican problem? Da napomenem da je rezac star 6 mjeseci i da u njega nisam stavljao prljave ili ostecene medije.

Ha ha, ocistio ga, radio nedelju dana, sad je opet prekinuo sve usluge. Sta sad vredi uzeti od DVD rezaca, kad su svi po 20-30 evra???

Ha ha, ocistio ga, radio nedelju dana, sad je opet prekinuo sve usluge. Sta sad vredi uzeti od DVD rezaca, kad su svi po 20-30 evra???

Ja idem danas da uzmem LG GSA-H66N cisto iz razloga sto imam stari LG-ijev cd/rw koji evo, da kucnem u drvo:smash:, radi vec 4 godine bez ikakvih problema. Znam da ovo nije nikakva garancija kvaliteta ali rizikovacu. One who dares, wins:D

i ja sam imao slican problem sa NEC-om

ochishcen i sve je OK! :)

Ja vec vise od 2 godine imam NEC 3540 i do sada nijednom nije stucnuo :D Pukla su mi jednom prilikom neka 3 DVD-a, koja sam silom prilike kupio u nekoj knjizari i verovatno su bili cuvani u kiselom kupusu :D Od kupovine sam ga flashovao i nista znacajno se nije promenilo.

Nazad
Vrh Dno