Šta je novo?

Brutalno - Crysis

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mada opet,po meni je suludno placati najskuplje procesore i memorije da bi se igrale igre.Odavno je poceo trend prebacivanja celog grafickog posla na graficku kartu.Nazalost jos uvek to nije odradjeno do kraja iako je DX-10 bas to obecavao.Ali se recimo doslo do toga da je u igrama prakticno beznacajno da li imas C2D na 3Ghz ili Penryn na 3,3Ghz.
Tačno tako. Opet, nije tu stvar u procesoru, već u PCIe 2.0, za koji ti treba nova ploča i novo napajanje, ako želiš novu grafičku koja će dolaziti samo u PCIe 2.0. Naravno, možeš da ostaviš stari procesor, a ne vidim razlog zašto neko ko će tek kupovati a nema C2D ne bi uzeo nekog Penrina. Za one sa C2D to nema smisla. Opet, oni bi morali da menjaju ploče i napajanja, što je opet skupo, posebno ukoliko se ima u vidu da su se otvorili za C2D, ploču, verovatno i napajanje...

Moglo bi se reci da je, od serije 7 do serije 8, doslo do promene prosecne rezolucije u kojoj se ljudi igraju. Valjda ako neko ima para za tu graficku onda ima i za monitor koji radi u 1680x1050. A to ekstra pojacavanje kartica koje je potrebno da bi gurale vece rezolucije koje su danas koriste nije trebalo da placaju korisnici. Ono sto pokusavam da kazem je da 8800gts, u novim igrama, u 1680x1050, treba da bude bolji nego 7900gt u 1280x1024 u igrama od pre godinu dana.
Ne napadam nikoga samo iznosim svoje misljenje. Mislim da je razlog promena rezolucije, a poenta je da (moje misljenje) ta karta ne daje ono sto se realno ocekuje od high end karte.
Ja se trudim da se obuzdam i sacekam da izadje G90 i dam tada trista evra za nesto ili da kupim neku 8800gts kada bude ispod 200.

Ne znam, mozda ja nisam dobar primer, ja sam sa 9000pro presao na 8800GTS 320MB :D, pa kapiram da ljudi koji su presli sa 7xxx nisu toliko ocarani sa ovom karticom (mada je razlika izmedju nje i najbolje 7xxx ili 1xxx velika, u zavisnosti od rezolucije naravno).
Ja trenutno imam CRT 17", a uskoro planiram da predjem na 19" TFT. Mozda nemam prevelike prohteve, ali mislim da ce meni igranje na 19" monitoru na 1280x1024 sa max podesavanjima u igri biti SASVIM DOVOLJNO...
Sto se tice tvoje price oko povecanja rezolucije sa kupovinom novije grafcike, mislim da ima tu neke logike, ali opet meni je sasvim dovoljno 1280x1024...

A i nacekaces se ti propisno da 8800GTS 320MB padne ispod 200 evra...to je neko moje misljenje... Kostala je oko 320 evra kada je izasla (+-20 evra u zavisnosti od etikete :)), pa ne mislim da ce pasti za manje od godinu dana (izasle su pocetkom 2007. ako se ne varam) na toliko nisku cenu, sa 320 na ispod 200, tesko za tako kratak period, mozda pocetkom ili sredinom 2008...

Poslednja izmena:
Tačno tako. Opet, nije tu stvar u procesoru, već u PCIe 2.0, za koji ti treba nova ploča i novo napajanje, ako želiš novu grafičku koja će dolaziti samo u PCIe 2.0. Naravno, možeš da ostaviš stari procesor, a ne vidim razlog zašto neko ko će tek kupovati a nema C2D ne bi uzeo nekog Penrina. Za one sa C2D to nema smisla. Opet, oni bi morali da menjaju ploče i napajanja, što je opet skupo, posebno ukoliko se ima u vidu da su se otvorili za C2D, ploču, verovatno i napajanje...

Ma svake godine ce izmisliti nesto novo... Ja necu ama bas nista menjati dok ne iscedim ovu moju graficku (makar sve kasnije nadolazece DX10 igre u 2008.godini igrao u DX9 modu)...kao sto sam iscedio proslu 9000pro, dobro necu bas toliko cekati...

Ljudi, ako vam je 19" mala dijagonala, bolje je da uzmete 32" LCD TV nego neku 20-icu ilu 22-ojku. Em je mnogo veca dijagonala, em cete moci da napucate AA i AF...

Nemojte preterivati.Evo Bioshock,najnovija igra.Izgleda bruka dobro.Radi na kartici od 100 eura čak i u DirectX 10 modu u 1280 sa preko 30 frejmova tako da...

Nemojte preterivati.Evo Bioshock,najnovija igra.Izgleda bruka dobro.Radi na kartici od 100 eura čak i u DirectX 10 modu u 1280 sa preko 30 frejmova tako da...
Drugačije priželjkuju samo aprijatelji™ PC gejminga :) Anyway, probao si i odmakao, ne puca nakon prvih nivoa?

to ti iz iskustva ili..?? :d
edit: vidim da je iz iskustva ;)

Poslednja izmena:

Ne znam,malo je glupo da neko ko je nedavno uzeo skupi Conreoe ili Kentsfield i sad ceka novu high-end graficku sad mora zbog PCi-E 2 da kupuje novu plocu i napajanje,valjda o tome malo misle Ati i nVidia.Verujem da ce biti slicna situacija kao i sa R600 i famoznim 8-pinskim PCI-E 2.0 konektorom,tj, "moze tako a moze i ovako" :)

Ma o 9800GTX ni ne sanjam. Ali neki 9600GTS ili 9700GT tamo iduceg leta bi bili lep upgrade. I jos jedna Q6600 bombonica, bice oko 150 evra i manje iduceg leta...
I u čemu je problem, ko sad ima C2D ubošće novu grafu, dodati još kilo rama ako sad ima samo kilo i gotovo. Znači mislim da nema šanse da PCI-E 2.0 neće imati backward compability, evo mrži me sad da tražim po netu, al' sigurno da nas neće tol'ko zetnuti :D
K'o sad ima nešto slabije, uzeće tad u kompletu Penrin/K10, DDR3 i neku PCI-E 2.0 grafu. Na stranu sad priču o isplativosti PC gaminga :p

I u čemu je problem, ko sad ima C2D ubošće novu grafu, dodati još kilo rama ako sad ima samo kilo i gotovo. Znači mislim da nema šanse da PCI-E 2.0 neće imati backward compability, evo mrži me sad da tražim po netu, al' sigurno da nas neće tol'ko zetnuti :D

Po X-ti put - PCIe 2.0 SLOT je kompatibilan unatrag, odnosno može da primi stare grafičke. Kompatibilnost PCIe 2.0 GRAFIČKE KARTE unatrag zavisi od njene potrošnje, pošto PCIe 2.0 daje duplo više struje i preko slota i preko dodatnih konektora. Ako je potrošnja takva da stare ploče i napajanja mogu to da isprate (makar stavljali mesta za 2 dodatna PCIe 1.0 konektora) - radiće. Ako im treba puno struje (karte visoke klase) - kako zamišljate da to radi ako troši više nego što može da joj se dovuče? :)

E sad, problem je što mi ne znamo kakva će potrošnja novih karti biti. Razumno je pretpostaviti da srednja klasa GeForce 9 neće imati ovakvih problema, ali je isto tako sigurno da se na sadašne sisteme napajanja ljudi mogu osloniti još svega tek nešto više od godinu dana, tj. do GeForce 10...

Da li ce ova igra moci da se igra na XP-u?

Da li XP uopste podrzava dx10 ?

Search, search, search...

Da li ce ova igra moci da se igra na XP-u?

Da li XP uopste podrzava dx10 ?

A zasto ne bi mogla da se igra na XP-u? Igra ce podrzavati DX9 i DX10, tako da ce se bez probelma igrati i na XP-u

Kako ce crysis raditi na AMD Athlon X2 4200+,Gigabyte 7950GT 512MB 256bit DDR3 ps 3.0 PCI-E,ASUS M2N4 SLi,2GB RAM GeiL DDR2 800(dual channel 2x 1GB),a kako sa dve te graficke(SLi).Razvalicu komp ako ne moze da je pokrene :crash: !!!!!!!Gledao sa trailere za njega(ja mislim da sam sve odgledao).Covece,pa i lisce se pomera kad prolazis kroz njega!A za grafiku mogu samo da cutim jer NISTA nije lepse uradjeno od ovoga!Crytek je napravio i fenomenalni FarCry,tako da smo nekako mogli i da ocekujemo ovaj HIT!

Pricam ja to da ce da radi ... u DX9 modum ljudi su digli hype i prasinu ko oblak od termonuklearne atomske bombe... a svi znamo da je Nvidia stavila malo kinte (mislim mala cifra sa mnogo nula) da bi se rashirila glasina kako crysis nece da radi na 1600x1200 na 8800 GTS na ultra ali oce samo na high... ako niste do sada skapirali cisti marketing za hardware... nema smisla u ovoj temi vise necu da spomenem zahtevnost... realno komentar o samoj igir nema isto kao sto nisam imao kad sam igrao Far Cry.

Poslednja izmena:
Po X-ti put - PCIe 2.0 SLOT je kompatibilan unatrag, odnosno može da primi stare grafičke. Kompatibilnost PCIe 2.0 GRAFIČKE KARTE unatrag zavisi od njene potrošnje, pošto PCIe 2.0 daje duplo više struje i preko slota i preko dodatnih konektora. Ako je potrošnja takva da stare ploče i napajanja mogu to da isprate (makar stavljali mesta za 2 dodatna PCIe 1.0 konektora) - radiće. Ako im treba puno struje (karte visoke klase) - kako zamišljate da to radi ako troši više nego što može da joj se dovuče? :)

E sad, problem je što mi ne znamo kakva će potrošnja novih karti biti. Razumno je pretpostaviti da srednja klasa GeForce 9 neće imati ovakvih problema, ali je isto tako sigurno da se na sadašne sisteme napajanja ljudi mogu osloniti još svega tek nešto više od godinu dana, tj. do GeForce 10...

ovo za konektore je apsolutno tacno. Ono za napajanja nije (podrazumeva se da pricamo o novijim napajanjima koja podrzavaju sve trenutne standarde). Kao sto sam ja uz moju graficku dobio moleks na PCIe power konverter, verovatno ce uz nove graficke ici neki PCIe 1.0 na PCIe 2.0 konverter. Jednostavno - ne isplati im se da to ne daju jer ce oboriti sebi prodaju kartica. Kroz PCIe 1.0 kablic (6pin) moze da prodje 10A (moze i mnogo vise), ako treba vise od 10A idu dva prikljucka na grafickoj (zbog bezbednosti i standarda). Mozda sam pogresio cifru ali princip nisam :) 8800ultra vuce oko 16A... Ista ta u 65nm ce trositi manje struje, nece vise, neki 9800 ce verovatno ostati na granici <20A

ma ima da radi na 7900 bez problema doduse verovatno 1024*768 high ali i to je ok

Pricam ja to da ce da radi ... u DX9 modum ljudi su digli hype i prasinu ko oblak od termonuklearne atomske bombe... a svi znamo da je Nvidia stavila malo kinte (mislim mala cifra sa mnogo nula) da bi se rashirila glasina kako crysis nece da radi na 1600x1200 na 8800 GTS na ultra ali oce samo na high... ako niste do sada skapirali cisti marketing za hardware... nema smisla u ovoj temi vise necu da spomenem zahtevnost... realno komentar o samoj igir nema isto kao sto nisam imao kad sam igrao Far Cry.

a ja sam ubijedjen da na ULTRA podesavanjima SIGURNO nece raditi sa tom karticom (bar ne u DX10)! I sam Cevat je rekao da ce igra biti spremna za nadolazeci hardware i iz njega izvlaciti maximum. Na kraju krajeva, vec sada postoji XY igara koje ne rade OK na 1600x1200 na 8800 GTS na ultra/highest podesavanjima :trust: , nema logike da Crysis bude manje zahtjevan

Ima, a ta logika se zove optimizacija.

Bas tako druze, pravi odgovor je: OPTIMIZACIJA.
Tipicni primer je Lost Palnet koji je portovan sa Xbox-a 360 , i svi koji su ga igrali verovatno su primetili da igra nije nesto ultra sa grafikom , ali ako se malo bacili pgled kako se igra loadira prvo se puni ona crta to kao (kazem kao) da igra pokrece neki Xbox emulator a posle je onaj igricin loding (onaj zubcanik)... pa sad vidite sta zanci i port a sta, ali Lost je ipak sa Xbox-a, a postoji jos brdo igara bez optimizacije tako da smo skoro zaboravili kako optimizovana igra izgleda.

Inace Crysis je ekskluziva za Windows , tako da nadam se da ce da porade na optimizaciji. Uzgred nista se nezna do 25. kako ce da radi na koje hardveru ja na DX9 ocekujem 25-35 FPS medium-high i AAx2 najmanje.

Sad sam malo manji optimista :d

a zasto bi onda neko kupovao 8800 ultra???

ja mislim da ovde ima jako mnogo nerealnih optimista ;) Kad se poteraju one dinamicke senke i volumetric fog i lighting u nekoj malko vecoj akciji, skoro svi danasnji sistemi ima da padaju na kolena. Imam osecaj da moj sistem to nece moci terati ni bez akcije na ekranu...

"Cevat believes that GeForce 8800 GTS or Radeon 2900 will be good for running Crysis at 1280 resolutions on maximum settings but for 1600x1200 or higher you'll need faster hardware."

Ovo su solidne vesti,jer se do sada uglavnom pricalo kako ce za 1280 na max trebati 8800GTX.
Iz ovoga mozda moze i da se izvuce zakljucak da ce 2900XT i 8800GTS biti tu negde u Crisis-u.

Ja bogme mislim da vam je to dosta :D

Ja cekam jos UT3 ili GOW da sagledam specifikacije i kupujem karticu koja ce da pogura Crysis, Bioshock i jednu od te dve igre.

Sumnjam da ce biti ovako velikih skokova u narednih godinu dana. Verovatno dolazi talas igara koje ce biti pravljenje za XBOX360 i (nijansu lepse) za PC. A i ako bude, prodam karticu pa kupim novu.

"Cevat believes that GeForce 8800 GTS or Radeon 2900 will be good for running Crysis at 1280 resolutions on maximum settings but for 1600x1200 or higher you'll need faster hardware."

Ovo su solidne vesti,jer se do sada uglavnom pricalo kako ce za 1280 na max trebati 8800GTX.
Iz ovoga mozda moze i da se izvuce zakljucak da ce 2900XT i 8800GTS biti tu negde u Crisis-u.

Bitno je da istaci da Cevat "veruje" ... Najbitniji lik u Cryteku "veruje" ... Diplomata ...

Poslednja izmena:
Ja bogme mislim da vam je to dosta :D

Ja cekam jos UT3 ili GOW da sagledam specifikacije i kupujem karticu koja ce da pogura Crysis, Bioshock i jednu od te dve igre.

Sumnjam da ce biti ovako velikih skokova u narednih godinu dana. Verovatno dolazi talas igara koje ce biti pravljenje za XBOX360 i (nijansu lepse) za PC. A i ako bude, prodam karticu pa kupim novu.

Bioshock lepo gura i 2600XT kartica, mada nisam siguran da ce se isto pokazati i u Crysis-u :d

Doci ce 25-ti i sve cemo znati :)

Mada, mozemo se svadjati, da ubijemo vreme do tad :D

Poslednja izmena:
...bioshock i crysis - dva razlicita sveta, da se ne lazemo, bioshock ima "odmerenu" grafiku i zato tako dobro radi. Crysis ipak ima dosta bolju grafiku (ne pricam o gejpleju, nije bitan za poredjenje performansi)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno