Šta je novo?

id Tech 5

Odlican intervju, sa par zanimljivih quoteova:

"Microsoft extracts 32 megs for their system stuff and Sony takes 96. That’s a big deal because the PS3 is already partitioned memory where the 360 is 512 megs of unified and on the PS3 is 256 of video, 256 of memory minus 96 for their system…stuff"

"We’re not sure if we’re going to be a Vista title or not. There will be some support benefits by being Vista only. It depends when we get the game done what the adoption has been...f necessary we can move the PC version over to DX10, but there’s not much strong pull for us to do that."

"I mean, I honestly think that DX9 with how it’s implemented on the 360 is a clearer and more open API than OpenGL is. It doesn’t hide the state.
That’s sort of the Microsoft way. They start off with a piece of crap, and then over a number of versions taking a lot of people with them over the painful route they eventually get to something that’s better than what they are competing against. It’s a valid strategic direction
"

"Trademarking game names is a far bigger deal than most people give it credit. It’s amazingly frustrating. You can have a page of names and then have them come back and say none of those are okay.
The old story was that Quake II which has nothing to do with Quake I was going to be a completely different name, but we got fed up with getting the names rejected so we said, “Dammit, it’s Quake II. We own that trademark.

"There will be a Doom 4, we don’t have it scheduled or a team assigned to it, but there will be a Doom 4. There’s going to be a Quake Arena sequel. There’s a Wolfenstein thing in production. We’re following along with all those. This game doesn’t have to be Doom. It’s going to be something different."

Quake Ziro je Q3A namenjen igranju u web browserima, a Q3A on idTech5 je projekat o kome oni mastaju tesko da ce biti free jer neko mora da plati trokove razvoja.

kako ce taj Quake da radi u web browseru, koju tehniku ce koristitit ?!?!?!???? :shock:

UU,kako ovo dobro izgleda!

Nikakav Crisis ni UT3 nisu obeshrabrili Johna Carmacka.Covek gleda napred i tera.
Go Carmack! :)
covek je faca! Programira mobilne telefone, baca se na Nintendo DS, pravi rakete, razmislja da se posveti i nuklearnoj fizici i pri svemu tome stize da programira fantasticne 3D masine!

I jedini je koji svoje starije masine daje za "dz"!

Ima jedna prica o JC... kada je sa zenom i decom otisao na more, zesce se dosadjovao na plazi pa je uzeo zenin mobilni da igra igrice.... posle 30 min je rekao: "Ove igre su sr***e". Otisao je u hotel i poskidao SDK i alate za razvoj programa za mobilni i poceo da pise igricu. Kada je dosao sa letovanja, otisao je i firmu (id) i rekao: "Mogli bi da uradimo Doom3 za mobilni!".

Pitanje: Bez kojih IT stvarcica JC ne moze da zamisli letovanje?

Geek ili no Geek on do'vati onu Stevie Case (KillCreek) :)!

Imas na beyond3D-u odlican clanak o tome na koji nacin je DX10 vezan za arhitekturu Viste. Jednostavno Vista je imperativ za punu funkcionalnost DX10.

Šteta je što je onda Vista takav shit, i ima takav performance hog. Otklanjaju to polako, ali treba još da se radi sa drajverima...

Ovo za Q3A remake me baš raduje! Pre bih igrao nabudženi Quake III nego onaj SajFaj smor od UT3, koji se pretvorio u Battlefield. UT je trebalo da ostane handgun igra, što je bila do UT2003. Ovo sa vozilima i ogromnim outdoor terenima je smorčina živa.

Nisam dobro razumeo, da li je novi Q3A planiran i za Win32/64, ili samo ova verzija koja ce se izvrsavati iz browsera?

Quake Zero je Q3A za browser, a uradice i Q3A remake na novom id Tech 5

samo da rezimiramo: necromanthus pravi Quake 3 za browser i on nema nikakve veze sa iDsoftware-om?

koliko vidim lik je napravio vec gomilu portova za ShockWave (to je i odgovor na moje pitanje kako misle da "teraju" Quake u browseru :D)...

iskreno ja sam ostao totalno zaprepascen! nisam ni znao da ono sve mze da se npravi u ShockWave-u!!!

Malo kasnim, ali Q3 (tj. neki novi Quake Arena) na id tech 5 engine-u je najbolja stvar koju mogu da zamislim....

Poslednja izmena:
Sjajan info yooyo. Zaista zvuci impresivno i cini mi se da pokazuje sta moze OpenGL. Sto se tice Microsofta, DX10 i mog zakljucka. Ja sam pre svega mislio na (nepotplacene) developere i na besne musterije koje ne zele da menjaju OS (i upgrade-uju sav hardware) samo zbog novih DX10 igara kojih jos nema.

Jao kako me mrzi da kucam ovo, ali moram. Je l' vi razumete da DX10 NE MOŽE da se integriše kako valja u XP? Da ne pričam sada o tome zašto i kako, ali XP je generalno postao zastareo sistem. Vista će taj isti neupgradeovani hardver (ako se radi o iole novijoj mašini) da iskoristi 2x efikasnije, kako moja iskustva pokazuju. Takođe, niko vas ne tera da kupujete DX10 grafičku, igrajte se na DX9 koliko hoćete, mislim da se u skorije vreme neće pojaviti igra koja radi isključivo na DX10 kartama. Toliko me podseća ovo sve na ono tvrdoglavo držanje Windowsa 98 kad se XP pojavio... A pritom je situacija zaista bila gora za prelazak nego sada.

Jao kako me mrzi da kucam ovo, ali moram. Je l' vi razumete da DX10 NE MOŽE da se integriše kako valja u XP? Da ne pričam sada o tome zašto i kako.

zasto neces da pricas zasto i kako? molim te, ako znas, podeli sa ostalima...

Da.. u pravu si.. DX10 NE MOZE da se integrise u XP kernel, ali zato SVE hardwerske osobine koje DX10 kartice donose mogu da se iskoriste i na XP-u kroz OpenGL. Tako je bar situacija sa nvidiom. Za ATI neznam... mozda jednog lepog dana.
Vec sam negde napisao, DX10 je samo skup zajednickih karakteristika (features) koje imaju R600 i G80. Ono sto sustinski razlikuje DX10 od DX9 je driver model koji je sada podeljen na user deo i kernel deo pa sada nema toliko problema ako aplikacija koristi veliki broj "draw" poziva. OpenGL driver odavno radi na ovaj nacin i nema problema sa velikim brojem "draw" poziva, jer ih driver keshira, pa kada se nakupi dovoljna kolicina, prebaci se u kernel mode i prosledi spisak zahteva hardware-u. Odluka da DX10 radi samo na Visti je zato sto MS tako zeli. I R600 i G80 mogu da ponude vise stvari koje nisu dostupne kroz DX10 API.

B..ls..t! XP je donemo STABILAN i PREEMPTIVE kernel u odnosu na 98. Vista donosi znatno manje u odnosu na XP. XP + FF + normalan e-mail klijent = no spyware, no viruses etc... Ja ne koristim ni kuci ni na poslu nikakav antispyware niti antivirus software od kako koristim FF i Thunderbird-a (tacnije od Mozilla-e pre njih) i nisam dobio nijedan virus niti spyware godinama.
I nije tacno da za DX10 mora Vista iz tehnickih razloga. Microsoft ih je vestacki stvorio kako bi izlgedalo tako. Ko kad bi rekao da za neki most preko neke reke mora da most bude sa gvozdenom konstrukcijom. E nije, moze i sa drvetom i kanapom, samo malo bi se vise pomicio, ali moze. Pa Egipcani su napravili tolke piramide sa drvetom i kanapom, a M$ ne moze da ponudi funkcionalnost nekog tamo hardware-a pod nekim tamo OS-om!

Poslednja izmena:
Isti slucaj sa Internet Explorera kada je MS tvrdio da je on toliko ugradjen u OS da se ne moze ukloniti. Mislim da je sada DX10 i nemoguce instalirati na XP, ali samo zato sto je to namerno radjeno od pocetka.

Da.. u pravu si.. DX10 NE MOZE da se integrise u XP kernel, ali zato SVE hardwerske osobine koje DX10 kartice donose mogu da se iskoriste i na XP-u kroz OpenGL.
Slozices se da je paradoksalno da jedan open api radi samo na JEDNOJ platformi - onoj sa NV grafikom (konkretno pricamo o DX10 "featuresima" implementiranim kroz NV extenzije za OGL?!

U krajnjoj liniji kada te extenzije postanu "ARB" ili "EXT" onda ima smisla isticati kako OGL donosi DX10 funkcionalnost, jer ce tada ta funkcionalnost biti primenjiva na svim akceleratorima.

B..ls..t! XP je donemo STABILAN i PREEMPTIVE kernel u odnosu na 98. Vista donosi znatno manje u odnosu na XP. XP + FF + normalan e-mail klijent = no spyware, no viruses etc... Ja ne koristim ni kuci ni na poslu nikakav antispyware niti antivirus software od kako koristim FF i Thunderbird-a (tacnije od Mozilla-e pre njih) i nisam dobio nijedan virus niti spyware godinama.
Ja bih voleo da se clan alphaunit ukljuci u ovu raspravu pa da ti pokusa objasniti koliko nisi u pravu i koliko je kernel Viste unapredjen u odnosuna kernel XP-a!
I nije tacno da za DX10 mora Vista iz tehnickih razloga. Microsoft ih je vestacki stvorio kako bi izlgedalo tako. Ko kad bi rekao da za neki most preko neke reke mora da most bude sa gvozdenom konstrukcijom. E nije, moze i sa drvetom i kanapom, samo malo bi se vise pomicio, ali moze. Pa Egipcani su napravili tolke piramide sa drvetom i kanapom, a M$ ne moze da ponudi funkcionalnost nekog tamo hardware-a pod nekim tamo OS-om!

ccc, egipcani, stap, kanap, teorije zavere... svasta ti ovde napisa i apsolutno za nista nisi u pravu! Arhitektura DX10 je takva da je tehnicki neizvodljivo ovaj API implementirati pod XP-om, i pri tome zadrzati onu funkcionalnost i osobine koje ga cine naprednijim u odnosu na DX9!

Slozices se da je paradoksalno da jedan open api radi samo na JEDNOJ platformi - onoj sa NV grafikom (konkretno pricamo o DX10 "featuresima" implementiranim kroz NV extenzije za OGL?!

U krajnjoj liniji kada te extenzije postanu "ARB" ili "EXT" onda ima smisla isticati kako OGL donosi DX10 funkcionalnost, jer ce tada ta funkcionalnost biti primenjiva na svim akceleratorima.

OpenGL API jeste Open, samo ATI dev tim nije odradio svoj deo posla. NVidia ima OpenGL driver i za XP i za Vistu i za Linux. Apple ima OGL driver i za Mac OSX koji radi na 8600GT! Dakle jeste multiplaformski.

Arhitektura DX10 je takva da je tehnicki neizvodljivo ovaj API implementirati pod XP-om, i pri tome zadrzati onu funkcionalnost i osobine koje ga cine naprednijim u odnosu na DX9!

DX10 bi mogao da radi i pod XP-om da su ga tako dizajnirali... da se razumemo.. odvojite hw osobine od API-a. API (Appliacation Programming Interface) je nacin komunikacije izmedju aplikacije i sistema. U ovom slucaju, aplikacija je igra a sistem je graficki hardware. Konkretno sada postoje 2 programerska API-a: OpenGL i Direct3D. Prvi moze da iskoristi osobine novih grafickih kartica i na starom operativnom sistemu, a drugi nemoze.

To sto DX10 zahteva novi kernel da bi uopste mogao da "razgovara" sa hardwareom je zato je to MS tako zamislio. MS je kroz DX10 hteo da resi problem cele DX generacija API-a a to je prevelika promena user/kernel/user moda sto dovodi do pada performansi zbog tih cesti promena.

OpenGL driver koristi od pocetka user + kernel delove, svi DX-ovi do DX9 su koristili iskljucivo kernel mode driver, a DX10 je pokupio foru od OpenGL-a i sada radi u user + kernel modu i za to mu je potreban novi kernel!!! Pa da li mu je potreban novi kernel ili je to samo zato sto MS zeli da ljudi sto pre predju na Vistu i potrose silne dolare kupujuci sarenu lazu koja obara trasfer kroz mrezu ako slusas MP3 muziku.

Poenta cele price je da bi DX10 mogao da radi i pod XP-om i da nema nista toliko tehnicki zahtevno sto bi zahtevalo novi kernel. Poenta je i da MS zeli da potrosite jos para na njihove proizvode.

A sad back on topic... id Tech 5.. sprava radi na PC-u, X360, PS3, OSX i verovatno Linux. Jel ima jos neki slican engine?

Poslednja izmena:
...Pa da li mu je potreban novi kernel ili je to samo zato sto MS zeli da ljudi sto pre predju na Vistu i potrose silne dolare kupujuci sarenu lazu koja obara trasfer kroz mrezu ako slusas MP3 muziku.

lol! daj jos malo informcija o ovome... ja mnogo volim da slusam kakve nebuloze pravi M$... :d

@kovacm:
Pa ceo net bruji o tome... http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=702

@nedjo:
Secas se NVidia HumanHead demoa.. Ona fantasticno renderovana glava... e taj demo koristi OpenGL i radi pod XP-om!

Ja bih voleo da se clan alphaunit ukljuci u ovu raspravu pa da ti pokusa objasniti koliko nisi u pravu i koliko je kernel Viste unapredjen u odnosuna kernel XP-a!
Cak i da je tako, sta ja kao krajnji korisnik imam od toga? Povecano zauzece resursa?
Prelazak za 98/ME na 2000/XP je meni kao korisniku doneo stabilan i preemptive kernel, vise se nije moglo desiti (tj. znatno znatno redje) da lose napisan kod obori ceo OS. Vise nego znacajno za svakodnevni rad na desktopu. Ne znam sta Vista-in kernel donosi da mogu svaki dan da osetim (pardon, mogu da osetim da mi se trese sto or rada hard disk-a koji swap-uje :D)?

Arhitektura DX10 je takva da je tehnicki neizvodljivo ovaj API implementirati pod XP-om, i pri tome zadrzati onu funkcionalnost i osobine koje ga cine naprednijim u odnosu na DX9!
Ako je to tacno (sorry nemam vremena da dublje ulazim u problematiku), onda arhitektura DX10 API-ja ne valja! Kako to da se DX10 efekti 'DX10 hardware-a' mogu iskoristiti kroz OGL?
Evo Valve se zali da samo 2% korisnika Source-a ima Vistu i DX10 hardware. Znaci jos nema 'leba za game developere od pisanja DX10 rendering path-a, a tesko da ce ga uskoro biti ako se trendovi nastave.
A i testovi trenutnih DX10 igara na Internet-u svi jednoglasno zakljucuju da nema vajde od DX10 ni za igrace: nema obecanog ubrzanja (naprotiv) a ni znacajnog pomaka u kvalitetu slike.
Na kraju kao slag na torti dodju blago receno jadne performanse mainstream DX10 hardware-a.
Znaci po svemu do sada vidjenom DX10 = corak.
Ne kazem da DX API nije dobar (osim zamerke za Vista zavisnost), vec da praksa pokazuje da do sada nije uspesan sa tendencijom da tako i ostane u skoroj budicnosti.

Poslednja izmena:
apropo priče o user i kernel modu:

Ne može se dobiti na efikasnosti ako se nešto izmesti iz kernel moda, naprotiv gubi se na performansama ali se dobija na stabilnosti jer driver nije u stanju da slupa sistem ako ima bagova.

Da ne prepričavam pročitati sledeći traktat:

"Vista and its updated driver model brings some new improvements and changes compared to the Windows XP model, and is expected to evolve even more as the hardware and the OS evolve (via future service packs or in the next version of Windows).

Windows Vista forces multithreading, via a theoretically unlimited number of execution contexts on the GPU. Multithreading was already supported in windows XP as two applications or more could execute in different windows and be hardware accelerated. Windows Vista makes it a requirement to support an arbitrarily large number of execution contexts (or threads) in hardware or in software. Vista, in its basic scheduling incarnation (the current driver model), manages threads all by itself, allowing the hardware to switch from one thread to the other when appropriate. This is a departure from Windows XP, where the hardware could decide to switch threads on its own, as the OS had limited control about what the GPU could do. Also Windows Vista manages memory management and paging (to system memory and to disk), which is a necessity in order to support a large number of execution contexts with their own resources. Each execution context is presented with a resource view of the GPU that matches the maximum available (or exceeds it for aware applications). Most of the management is implemented on the OS side in order to be properly integrated into the OS-kernel memory management. This extra scheduling/management layer can cause performance decrease in the single-execution-thread case (especially on the CPU front), unless offloaded by adequate hardware support (or masked by other efficiency gains).

Execution contexts are protected from each other. Because of the user-mode implementation of the Vista driver, a rogue or badly written app can take control of the execution of the driver and could potentially access data from another process within GPU memory by sending modified commands. Though protected from access by another app, a well-written app still needs to protect itself against failures and device loss caused by other applications. The user-mode implementation can reduce the occurrence of BSODs caused by graphics drivers (which is a much more catastrophic event to a running app than a device-lost event).

Regularly Microsoft spokespeople talked about the necessity to have a finer grain context switching (referred to as "advanced scheduling") so as to be able to switch two execution threads at the shader-instruction level instead of the single-command level or even batch of commands. This is not a requirement of Vista, nor of Direct3D 10 compatibility. Direct3D10 apps can run, and are now running, on top of the basic scheduling implementation. This isn't typically a problem except for a potential app that would have very long execution of a single command/batch of commands (which is currently prevented under Windows Vista). Vista cannot enforce right now a finer-grained context switching, as it will require additional support from hardware vendors, but it may appear in the future."

apropo priče o user i kernel modu:

Ne može se dobiti na efikasnosti ako se nešto izmesti iz kernel moda, naprotiv gubi se na performansama ali se dobija na stabilnosti jer driver nije u stanju da slupa sistem ako ima bagova.

pa niko nije ni rekao da se dobija na performansama ?! :trust:

O MS je kroz DX10 hteo da resi problem cele DX generacija API-a a to je prevelika promena user/kernel/user moda sto dovodi do pada performansi zbog tih cesti promena.

pa niko nije ni rekao da se dobija na performansama ?! :trust:

Napomenu sam dao zato što se iz posta koji si citirao može zaključiti da Vista profitira time što će se izvršavanje preseliti u user mode, a situacija je upravo obrnuta. Ono što je yooyo hteo da istakne je da će se promena konteksta minimizovati i samim tim smanjiti overhead. Dakle mislim da je pomalo nesrećno pominjao user i kernel mod u ovom kontekstu koji si ti istakao. Ako se to samo meni čini onda se ispričavam. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno