Šta je novo?

Nove vesti o Penryn-u...

AnandTech:The Penryn Preview - Part I: Wolfdale Performance

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3069

2000384221648834907_rs.jpg

On average, Wolfdale ends up being just under 5% faster clock-for-clock than Conroe. Definitely not an earth shattering improvement, but an improvement nonetheless. Focusing in on specific benchmarks, Wolfdale can look even more impressive. Without taking SSE4 performance into account as we don't know how widespread SSE4 applications will be upon its arrival, Wolfdale will simply make competing more difficult for AMD's Phenom, but not impossible.

Ako vama ove razlike za rendering nisu dovoljne, a da pritom radi tishe, tj. hladnije, aj nazad na Netburst ;) Sta ste ocekivali, da GPU intensive igre dobiju boost koji nisu dobile prosto brzim procesorom?:)
Kad se to tresla gora? Uvek je ~10% bilo u igri, sem za DivX SSE4. Jadno brdasce ;)

Ako vama ove razlike za rendering nisu dovoljne, a da pritom radi tishe, tj. hladnije, aj nazad na Netburst ;) Sta ste ocekivali, da GPU intensive igre dobiju boost koji nisu dobile prosto brzim procesorom?:)
Kad se to tresla gora? Uvek je ~10% bilo u igri, sem za DivX SSE4. Jadno brdasce ;)

Pre ce biti 4.8% average :) iz 16 testova.Ali ni to nije lose,posebno imajuci u vidu smanjenu potrosnju(sto je po meni najbitnije kod Penryn-a).

Svaka cast Intel-u. Jako je indikativno da evo ima testova Penryn-a a Barcelone nema, iako navodno treba da izadje 2 meseca ranije...
To moze samo da znaci ili da Barcelona nije sprema ili nije dovoljno dobra.

Bice da nije dovoljno dobra ! :d

Svaka cast Intel-u. Jako je indikativno da evo ima testova Penryn-a a Barcelone nema, iako navodno treba da izadje 2 meseca ranije...
To moze samo da znaci ili da Barcelona nije sprema ili nije dovoljno dobra.

Hmm ne bih bas tako lako sudio o K10...Testova K8ice nije bilo(ako zanemarimo onaj ES 800Mhz Clawhammer),a AMD je tada bio u skroz drugacijoj poziciji nego danas.A ko bi trebalo da testira Barcelonu u ovom trenutku?Pa ovaj Wolfdale je "prokrijumcaren" iz intel-a ,a ne dobijen na test od strane intel-a.AMD ima mnogo stroziju NDA politiku i ovo je vec poznata cinjenica.

Bice da nije dovoljno dobra ! :d

Ma nemaju sanse :p

Poslednja izmena:
Hmm ne bih bas tako lako sudio o K10.
To kako bi ti sudio ne znaci da ce ostali tako da sude ;) A vecina joj je presudila.
Mozda AMD-a ne brine to, sa logikom da ide samo na server market, gde je bitno tada (kad izadje) koliko tacno mozhe. Sto je jeste verovatno, jer sa cenama kakve vec jesu u desktop segmentu, AMD ne mozhe preterano da zaradi, sem ako nema ogromnu kolicinu procesora, a to nema.

Ovo je DC vs. DC; QC vs. QC ce biti veca razlika. Barem za multithreaded aplikacije. A ta gora se i tresla do sada ;)
Aj sad da vidimo optimizovanu kompresiju i virtualizaciju ;)

Da,skaliranje ce biti bolje nego u slucaju Kenstfield-a,to je sigurno.Ali koliko bolje cemo videti :)
Ovo drugo stoji,kompresiju smo vec videli(odlicni rezultati sa podrskom za SSE4) a od virtuelizacije ni V za sada :) (kao da ce coolaler da testira tamo neki Vmware :d)

To kako bi ti sudio ne znaci da ce ostali tako da sude ;) A vecina joj je presudila.
Na osnovu cega je vecina sudila?Na osnovu nepostojanja testova na anadtech-u? :d
Sudili su ranije i o K8,K8 DualCore pa su lose presudili :)

PS tema topica nije Barcelona(ma koliko to neki voleli ) vec Penryn :).

Poslednja izmena:
Meni se sve cini da je ovaj Penryn dobio tih nekoliko procenata uglavnom zahvaljujuci vecem keshu, a za fast radix16 i super-duper :d shuffle engine, se ispoljavaju kao dodatnih nekoliko procenata u renderingu i video enkodingu. Dobitak u enkodingu sa SSE4 je impresivan.

Sto se tice 3.6 Ghz i 0.8v, pa svi znamo da to u praxi bas i nije tako. Videcemo uostalom kad se situacija iskristalishe.

Poslednja izmena:
Da,skaliranje ce biti bolje nego u slucaju Kenstfield-a,to je sigurno.Ali koliko bolje cemo videti :)
Ja sam tresem goru ;) A i neki od testova sa Wolddale/Core uporedjenja su bili i na York/Kent uporedjenju - i video se veci dobitak. Ne pricam samo o DivX SSE4 i Half Life-u, vec o WME i ostalom.

Ovo drugo stoji,kompresiju smo vec videli(odlicni rezultati sa podrskom za SSE4)
Oops, LOL. Totalno sam omasio da je i DivX kompresija. Mislio sam na file compression, RAR/ZIP (mislio sam na neku kompresiju koja bi mogla da iskoristi SSE4). Lossless FLAC, etc.

a od virtuelizacije ni V za sada :) (kao da ce coolaler da testira tamo neki Vmware :d)
Pa, tesko je testirati, jer ima mnogo testova. coolaler nece garant, ali bi mogao ja :D

Na osnovu cega je vecina sudila?Na osnovu nepostojanja testova na anadtech-u? :d
Sudili su ranije i o K8,K8 DualCore pa su lose presudili :)
Ali se IT trziste promenilo. Ne znam koji put vec cu reci ovo na Benchu, ali: niko ne veruje kompaniji vishe dok ne dokazhe. Niko (normalan) nece verovati AMD-u zato sto je prosli put bilo tako, "pa ce i ovaj put Kx biti brzhi". Verovace kad vide.. posto K10 izlazi pre Penija, nece izgubiti nista ako sacekaju, a pitaju se Penny/K10. Izgubio je AMD desktop trziste, koje je Intel popunio jeftinim QC i DC procesorima, posto nisu prikazali nikakve rezultate, a ovi nece da cekaju nekoliko meseci. (ovo drugo vezano za korisnike koji ne zele ni Penny da cekaju)

Izgubio je AMD desktop trziste, koje je Intel popunio jeftinim QC i DC procesorima,

AMD je povratio desktop trziste i trenutno stoji na 23%.Naravno ASP je otisla nesto dole,ali procenat je undisputable :) (mercury research)

Ja bih radije sacekao na nezavisan test K10ke pre donosenja ishitrenih zakljcaka(a licno i intimno :d nesto mislim da ce Phenom na AM2+ ploci da pojede Penryn-a za dorucak (clock za clock) :))

Poslednja izmena:
AMD je povratio desktop trziste i trenutno stoji na 23%.Naravno ASP je otisla nesto dole,ali procenat je undisputable :) (mercury research)
Kazhem da je ROI mali, i da bi bio isplativ in the long run, mora da ima veliki broj procesora (da li ce imati dovoljno Phenoma - ili je bolje da ih klasira kao 8xxx seriju i zaradi vishe istim - nije neki izbor).

Ja bih radije sacekao na nezavisan test K10ke pre donosenja ishitrenih zakljcaka(a licno i intimno :d nesto mislim da ce Phenom na AM2+ ploci da pojede Penryn-a za dorucak (clock za clock) :))
Ja cekam, jer se meni ne isplati Q6600 naspram trenutne mashine, Penryn nece stici pre K10, a meni je svejedno da li je Server/desktop verzija. Znaci do 10. sept. mogu da sacekam.
Mislis da su drugi u istoj situaciji? Vidi koliko se vec u Srbiji prodalo Q6600 (u SRBIJI), sta reci u drugim zemljama...
nego odosmo previshe OT, aj da se slozimo da se ne slazhemo ili drugu temu da otvorimo ;)

12. novembra izlazi Core 2 Extreme QX9650.

QX9650 ima cetiri 45nm Penryn jezgra na 3.0GHz sa 1333MHz FSB, i ukupno 12MB L2 cache-a (6MB na po dva jezgra). Kao i svi ostali Extreme Edition procesori, QX9650 ce se prodavati otkljucan. Ocekuje se uobicajena cena od $999.

uh, super je to. ali ja sam se sve nesto radovao ovom 200 - 250$ rangu... :D

Bice, Core 2 Duo serija sa model brojem vecim od E6000, manjim od E9000 :) Cak i ispod 200 USD.

Poslednja izmena:
Bitno je da u praksi igre pokazuju primetan napredak, a 3d mark skor se nije ni mrdnuo..

Nazad
Vrh Dno