Šta je novo?

Canon S5 IS je stigao

Kompakt Canonima će još dugo godina biti dovoljno samo ime da se dobro prodaju.

Ne bih da dodajem ulje na vatru (ili vodu na koaxijalac), ali S3 za mene ima prednost u odnosu na 6500 u tome sto je: manji, ima pokretan ekran i IS.
Slazem se da je 6500 bolji (koristio sam oba) ali mi je glomazan. Jednostavno, kad krenem bajkom po gradu i van grada, lakse je nositi manji S3 u torbici na bajku, nego ranac sa 6500.

Dakle, stvar je vrlo prosta :) Sve zavisi od razlicitih potreba (ne samo od mogucnosti) i u tom smislu su potpuno izlisne rasprave "koji je bolji". Jer, i zagrizeni ljubitelji 6500 ce priznati da je u gornjoj situaciji bolji S3. "Samo" zato sto je manji (mada, i okretni ekran je par puta odigrao tako dobru ulogu da moze sebe da isplati).
Najbolje je imati i jedan i drugi, no to je vec stvar mogucnosti (citaj - para).

Stvar je u tome da pochetnik kome je bitno da aparat stane u torbicu i nosi ga svuda sa sobom, ne bi trebao da da 500e za fotoaparat, vec da kupi neki canon A od 200e.

Podrazumeva da si advanced korisnik ako kupujesh te aparate, i u tom sluchaju S5 ili S3 nemaju nikakve shanse, niti su ikada imali, ali trzishte je izvitopereno pa tako svako daje 1500e za DSLR a ne zna shta je blenda :)

Stvar je u tome da pochetnik kome je bitno da aparat stane u torbicu i nosi ga svuda sa sobom, ne bi trebao da da 500e za fotoaparat, vec da kupi neki canon A od 200e
Ko kaze da samo pocetnici zele da nose aparat svuda sa sobom? To bi i profiji hteli, al ne moze :) Velike im "igracke". Btw, taj od 200e nema 12x zoom kao S3.

Profesionalci nose kompakt aparate za dzep ili veliki aparat, sigurno nece nositi S5 koji je dovoljno veliki da trazi svoju torbicu.

A ako ti treba zum, u svakom sluchaju ima gomila jeftinijih aparata sa velikim zumom, pa svi ultrazumovi su jeftiniji :) Poenta cele priche je da je S5 preskup za ono shto nudi, i da je najgora moguca kupovina. Kada bude 300e, moci cesh da kazesh "svidja mi se boja aparata i zato ga kupujem", do tada, nema nikakvog osnova kupovati aparat pored Sonija i Fujija, a da ne pricham o aparatima koji koshtaju 500e.

Poslednja izmena:
Užasno smoriste vi fotografi i oni koji se tako osećate sa tom pričom o neverovatnom, neviđenom i neprevaziđenom S6500 i njegovom nenormalno dobrom i ponovo neprevazidjenom senzoru i pustite nas papane da na miru pogledamo i neki drugi fotoaparat.

fenomenalni aparat koji ni slike ne moze da prelista :banana::banana:

fenomenalni aparat koji ni slike ne moze da prelista :banana::banana:

Za 6 meseci koliko imam s6500, ni jednom mi nije palo na pamet
da listam slike na aparatu. Ne znam na šta konkretno misliš,
ali uglavnom ih gledam samo na kompjuteru.

Za 6 meseci koliko imam s6500, ni jednom mi nije palo na pamet
da listam slike na aparatu. Ne znam na šta konkretno misliš,
ali uglavnom ih gledam samo na kompjuteru.

sta je cudno u tome da se slike na terenu pregledaju direktno u aparat?
i ja sam ih "listao" kad sam imao manju memorijsku karticu, pa da eventualno neke manje bitne slike obrisem zbog prostora na kartici.

Evo i ja da se prikljucim raspravi oko novih modela UZ aparata. Imam Sony H5 (vise od godinu dana) i prezadovoljan sam. Slike radi odlicno u svim uslovima, a ako bas neko zeli i video stvarno je extra (IS, Zoom, AF i naravno sam kvalitet video snimka je na vrhunskom nivou koji moze da pruzi digitalac). S5 mislim da je skup za ono sto nudi, a ako cemo posteno, mislim da pored Sony-jevih UZ azdaja modela H7 (390e) i H9 (410e) , koji su jeftiniji, ne moze da stane rame uz rame. Fuji 6500 je takodje odlican aparat i za respekt je. Sony i Fuji su po meni ispred Canon-a u UZ klasi - pruzaju vise ili barem isto u nekim stvarima za manje novca.
Pozz! :wave:

dali je pocela da pada cena S5-ici zna li neko?

sta je cudno u tome da se slike na terenu pregledaju direktno u aparat?
i ja sam ih "listao" kad sam imao manju memorijsku karticu, pa da eventualno neke manje bitne slike obrisem zbog prostora na kartici.

Uzeo sam 2GB karticu, pa nisam imao problema sa prostorom. Ponekada mi se desi da pogledam
poslednjih 10 fotki, pa da obrišem neku, ali 99% brisanja radim kada lepo sednem pred monitor i pregledam sve, onako kako je bog zapovedio ;)

Pala je cena S5, sad je 490e, vrhunski value for money...NOT :D

Znachi sad treba da kupish krsh od fotoaparata da bi mogao na 2GB kartica da snimish dosta videa ? :d Na kraju cemo da dodjemo do toga da je na fotoaparatu bitnija mp3 reprodukcija nego koliko je upotrebljiv kao fotoaparat :)

Ti ne razumeš ili ne želiš da razumeš ono što sam napisao. :)

Da li ti shvataš da je mnogima film snimljen digitalnim aparatom jedini digitalni film koji sebi mogu da priušte?

Da li možeš da poveruješ da je mogućnost reprodukcije mp3 i avi fajlova na PMP Samsung digitalnim aparatima mnogima veoma primamljiva?

Ako si pažljivo čitao što sam napisao mogao si da primetiš da sam ove mogućnosti spominjao kao korisne odlike nekih digitalnih aparata.

Nisam među kompaktnim digitalnim apatatima spominjao Leica-u.

Niti sam spomenuo DSLR aparate, Mamiya-u npr.

Misliš li da ne znam šta je dobro? :)

Pa danas svi aparati snimaju dobar video :) Ti cesh da kupish samsunga zato shto je po nechemu mrvu bolji, a imacesh fotoaparat koji je krsh za fotografije, to je ono shto pricham sve vreme.

Ne koristim ja samo jedan digitalni aparat. :)

Za razliku od mnogih u prilici sam da imam različite.

Ali i znam mnoge koji nisu, čak im je i kupovina najjeftinijeg digitalnog aparata sada nedostižna.

Na njih sam mislio kada sam pisao o mnogobrojnim mogućnostima nekih digitalnih aparata.

Oni žele za malo novca da kupe sve.

Iznenadio bi se, kao i mnogi, kada bi video neke fotografije koje sam Samsung Digimax i6 napravio.

Bolje od dva puta skupljih aparata, od aparata kojima objektiv ne ostaje sve vreme u telu aparata, od aparata sa kojima ne bi trebalo ni da se poredi.

Ne koristim ja samo jedan digitalni aparat. :)

Za razliku od mnogih u prilici sam da imam različite.

Znachi prodavac si koji ne zna mnogo o aparatima a nudi lager ?

Iznenadio bi se, kao i mnogi, kada bi video neke fotografije koje sam Samsung Digimax i6 napravio.

A otkad to treba biti chlan NASE da bi mogao da vidish fotografije sa tog samsunga ? Pa imash ih svuda po netu, i krsh su...

Znachi prodavac si koji ne zna mnogo o aparatima a nudi lager ?

A otkad to treba biti chlan NASE da bi mogao da vidish fotografije sa tog samsunga ? Pa imash ih svuda po netu, i krsh su...

Nikakvom trgovinom nikada se nisam bavio.

A ti? :)

Da li si ti nekada napravio fotografiju Samsung Digimax i6-om?

Ne moraš mi odgovoriti ako nisi član NASA-e.

Samo njima je ta mogućnost omogućena :)

Ajde dosta je bilo rasprave, koristi svoj Digimax i uzivaj..

Ja mislim da ga ima vec i za 400 evra, a kada bude 350 evra, ja ga uzimam...Video sam slike uradjenje sa njim i fenomenalne su...
Normalno, mislim na Canona...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
O mama !!! "driver" kako se nesmoris odgovarajuci nevernim tomama...izgleda da kod nekih ime vec unapred odredjuje pobednika. Posto pripadam "Starijoj" generaciji a u svom taboru imam nekoliko (8) DSLR I SLR aparata iz svih tabora (Canon, Minolta, Nikon, Contax, Sigma) i par ovih ovih jeftinijih digitalaca (Minolta, Kodak, Fuji) mogu s pravom reci da FUJI S6500 kao relativno "star" aparat pravi jako dobre slike... Na manjim iso vrednostima do 200 (napolju lep dan) razlika izmedju S5 i S6XXX je minimalna i pitanje je afiniteta po meni canon ima mekse boje na fotkama...predjemo li da slikamo objekte u senci ili slabim svetlosnim uslovima i stavimo iso vrednost na 200 i vise S6XXX jede S5 za dorucak...ne znam kao su uspeli -verovatno zahvaljujuci SuperCCD senzoru da toliko smanje sum i da ga priblize nekim modelima iz daleko skuplje DSLR klase...uz to ide niza cena, lepsi izgled...a koje su mu mane (s6xxx) to sto nema stabilizaciju, lcd koji se okrece, dodatak za eksterni blic i da ludo ali ajde...stereo zvuk kod snimanja videa, mogucnost slikanja fotki dok snima video, upotreba zoom funkcije kod videa... ...pa ja tad stavim prst na celo i pitam se pa zasto sluze onda video kamere...Kao stara garda meni aparat treba da slika i da to radi jako dobro nekada kod SLR-a fazon je bio "samo" u kvalitetu filma odnosno proizvodjaca AGFA, FUJI, Konica, Kodak a da i ORWO...aparati su bili dosta ujednaceni po kvalitetu , ne i objektivi i sa njima smo se zezali oko svetlosne moci, zooma...micro i wide distorzije...stariji ce se setiti...danas kod digitalnih foto aparata bilo da je to low, ultra-zoom ili DSLR klasa jako puno parametara uticu na kvalitet mnogo vise nego kod starog lajka formata dakako da sva prica oko toga koji je aparat bolji gubi smisao...moja zena (Graficki dizajner - pro. fotograf) ima jedno pravilo napravi tabelu i stavi par stvari u nju tipa S5 vs. S65xx pa koji ima vise pluseva taj je dobar i vredi...nevernim tomama probajte videcete da funkcionise i da kako je S5 novi aparat terba sacekati i novi FUJI 6XXX koji se najavljuje...
Konkretno sam imao prilike da direknto u ruci drzim i jedan i drugi aparat...hm ako bih mogao da biram uzeo bi FUJI kvlitet fotki i mogucnosti rada sa vecim iso vrednostima su te koje bi prevagnule...bez obzira sto sam srcem vezan za Minoltu :( i Canon

Poslednja izmena:
Eh, šta će ti ISO vrednost, kad ovaj drugi ima detektor požara, MP3 plejer, supersecko,
tetris i alu-felne.

Poshto uglavnom (svi) znamo sve prednosti i mane ovog ili onog aparata,jedino shto je za mene nepremostiva enigma odakle Driveru zivci da po milioniti put objashnjava nekim ljudima neobjashnjivo.,)

Canon S5 IS je superiorniji fotoaparat od S6500 (ne govorim samo o kvalitetu fotografije, vec sveukupno). Pokretni ekran, opticki stabilisan objektiv, stopica za eksterni blic, metalni navoj za stativ, odlicna izrada i jos mnogo toga....

http://www.axelfoto.com/index.php?option=com_content&task=view&id=544&Itemid=30

Ne znam shta da ti kazem Vlado, ali dosta tih "prednosti" ima recimo i S9500 pa je loshiji od S6500. S5 IS se u glavnoj stvari nije pomerio od S2 IS, svaki Sx do sada je bio losha kupovina, i ovaj se ne razlikuje. Aparat jednostavno nije pravljen za fotografe, a kewa nece dati 450e za fotoaparat :)

Poshto uglavnom (svi) znamo sve prednosti i mane ovog ili onog aparata,jedino shto je za mene nepremostiva enigma odakle Driveru zivci da po milioniti put objashnjava nekim ljudima neobjashnjivo.,)

Ha, pa zahvalice mi svi ti ljudi za koju godinu :)

Secam se pre 7-8 i 10 godina kada sam verovatno bio jedini u drzavi koji je govorio kako su nemachki, italijanski, francuski automobili loshi, a Japanci najbolji od svih, ljudi su mi se smejali, a na ulici je 70% automobila bio Golf. Pogledaj danas :D

Poslednja izmena:
Nadam se da se slazes da je kod velikih ziznih daljina vise nego znacajna opticka stabilizacija (ako si pogledao test uocio si primere koje sam postavio, iz ruke sa 1s i 432mm) i samo da je to u pitanju, izdvaja S5 IS od svih ostalih ultrazum aparata koji nemaju opticku stabilizaciju.
U testu Canona S5 IS sam pomenuo kao nedostatak stari objektiv i stari senzor iz prethodnih modela sto su svakako morali da unaprede, ali Canon je poznata cicija koji bez znacajnog napretka dolazi do cilja, a to je zgrtanje para.
Da ne davim, osnovna prednost po meni, a izneo sam to i u testu, jeste opticka stabilizacija, pokretni ekran i stopica za eksterni blic (ti odlicno znas koliko je svetlo bitno za dobru fotku, imas Metz-a 54 koliko znam). Da li to vredi razliku u parama izmedju njega i 6500? Meni vredi, mnogima ne. Da li bih kupio za tu lovu S5 IS a imam mogucnost za jos malo dodatih para da kupim Canon 350D? Naravno da ne, zato sto sam navikao na dSLR i volim da vucem opremu sa sobom. Ja pricam sasvim iskreno, ne zavisim ni od koga a koliko vidim na netu jedini sam u pravom svetlu prikazao dSLR Sigmu SD14 sa Foveon cipom, dok su je mnogi prepisivaci dizali u nebesa.
Da zakljucim, ukoliko se gleda sam kvalitet fotografije na iso 100, nema razlike izmedju 6500 i S5 IS, kod vecih ISO vrednosti bolji je 6500 dok je u svemu ostalom (ukljucujuci i video mod), S5 IS u znacajnoj prednosti.
Pozdrav.

Da zakljucim, ukoliko se gleda sam kvalitet fotografije na iso 100, nema razlike izmedju 6500 i S5 IS, kod vecih ISO vrednosti bolji je 6500 dok je u svemu ostalom (ukljucujuci i video mod), S5 IS u znacajnoj prednosti.
Pozdrav.

U ovom zaključku definitivno nešto ne dostaje. Ako već pominješ stvari koje nisu vezane za sam kvalitet fotografije onda nedostatak zoom prstena i nemogućnost snimanja u RAW formatu takođe treba pomenuti u kontekstu poređenja sa 6500.

Nazad
Vrh Dno