Šta je novo?

pocetnik

• Začetnik teme Začetnik teme coolio
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

coolio

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2007
Poena
301
Prije sam experimentalno pravio neke stranice , pomocu raznih nekih programa , ali vec sam toga dosta zaboravio,to je bilo davno ima 3 mozda cak i 4 godine, vjerujem da se dosta promijenilo (a nisam ni bio neki exspert) , pa bi zelio da me neko uputi , da nelutam i negrijesm , znaci neka preporuka neki program , pa da krenem ispocetka , hvala

Uvek je u ovim stvarima pitanje: da li ti hoćeš da na najlakši mogući način napraviš neke stvari za sebe ili hoćeš da učiš da bi se time profesionalno bavio i/ili stekao profesionalna znanja od tome? Od odgovora na ovo pitanje zavise i ostali odgovori.

Uvek je u ovim stvarima pitanje: da li ti hoćeš da na najlakši mogući način napraviš neke stvari za sebe ili hoćeš da učiš da bi se time profesionalno bavio i/ili stekao profesionalna znanja od tome? Od odgovora na ovo pitanje zavise i ostali odgovori.

hm.... menije to interesantno trenutno , i za pocetak bi zelio na najednostavniji nacin da napravim nesto za sebe. A u buducnosti mozda i profesionalno ko zna ....., ali sad bi samo pocetak.

Ne treba ti program, realno gledano, pre ti zavisi od toga na kom si nivou. Ako si pocetnik, onda moras da naucis HTML, u pocetku ( neizbezno ) sa tabelama da radis, a posle toga da predjes na tabeles nacin rada.

Alat koji bi ti mozda najefektivnije pomogao jeste Dreamweaver ( verzija 8 je ok, mada ni 7 nije losa, i ako ima novijih ) iz razloga sto ce ti pomoci da zavrsavas delove koda bez kucanja ( izaberes sa pop-out drop-down liste ).

Gledaj da se pridrzavas pravila ( w3c.org ) i da ti kod bude cist i lepo formatiran.

Sada, ucenje koda je napredni deo, takodje Dreamweaver ima odlican Dizajner mod u kome samo lepis slike, lupas entere, i kucas text. 🙂

Poslednja izmena:
Suvise je opste pitanje, ali je jasno. Potrebno je pre svega znati HTML, a zatim i CSS, a zatim i JavaScript, a zatim i PHP...

Definitivno je preporuka sajt http://www.w3schools.com/, a ko nece da se zeza puno moze i u Dreamweaveru da radi.

hm.... menije to interesantno trenutno , i za pocetak bi zelio na najednostavniji nacin da napravim nesto za sebe. A u buducnosti mozda i profesionalno ko zna ....., ali sad bi samo pocetak.
Najjednostavniji način je neki TXT2HTML konvertor. :d Ne mora uopšte biti tako naivno kao što izgleda, mnogi dopuštaju da se prave sopstveni templejti (a tokom tog procesa se puno toga može naučiti), po prirodi stvari ovakve konverzije su zgodne da se nadograđuju CSS-om. Dakle, za početak, ovo je baš najprostije rešenje a tako konvertovan tekst možeš da nadograđuješ mesecima, paralelno sa nadogradnjom znanja. 😀

@sirNemanjapro

Mislim da je trošenje puno vremena na učenje tabela danas čisto gubljenje vremena. Sve ono što je od tabela potrebno u savremenom Web dizajnu može se naučiti za dva sata. Mnogo je pametnije to vreme utrošiti na CSS, a neku tabelu i ako ne zna da napravi neće se nebo srušiti bude li je napravio u nekom WYSIWYG editoru.

Poslednja izmena:
^Pa dobro sad... Ja kazem kako bi trebalo da uci, step by step.
Ali se ne slazem HTML > CSS > JS > PHP to nije tako prosto kao sto izgleda ( pogotovu PHP ) deo.

Ali se ne slazem HTML > CSS > JS > PHP to nije tako prosto kao sto izgleda ( pogotovu PHP ) deo.
Ma slažem se, previše olako se daju takvi saveti. U svetu je čak najčešće HTML/CSS deo sasvim odvojen od ASP/PHP dela, rade sasvim drugi ljudi, to je neka uslovna podela na web dizajnere i web programere. Tako da nikako ne stoji da to baš mora tako. Ima ljudi koji su odlični PHP programeri a da nemaju pojma o CSS-u, i obratno. Neka čovek krene od HTML-a i osnova CSS-a, dokle će stići zavisiće od njega.

I dalje ostaje nedoumica šta čoveku treba... Stvarno je ogromna razlika između "hoću što lakše sebi da napravim mali sajt" i "hoću da naučim HTML, CSS, PHP, ovo i ono". Te dve stvari skoro da nemaju dodirnih tačaka.

ok, ukapirao sam sta mi treba (na osnovu vasih prijedloga i mog skromnog znanja)

Adobe Photoshop
Adobe Dreamweaver
HTML-om i CSS-om

isao sam na ADOBE stranicu i svi programi mogu se skinuti besplatno (naravno trial verzija)
ali ima dosta verzija (5.6.7 neki cs exstended itd....) , molim vas recite mi konkretno koju verziju da skinem , u kojoj vi radite

Ma tebi za početak treba samo Notepad i neki HTML tutorial. 🙂

Ako hoćeš da imaš lep sajt koji ćeš da postaviš u veoma kratkom roku, onda skini sa neta neki CMS (moj predlog je Joomla). Ima dosta tutorijala vezanih za njih tako da ćeš to veoma lako da odradiš.
Ako hoćeš da učiš onda ti ne gine onaj već pomenuti redosled.
Skini ti negde celu verziju Dreamweaver-a jer sa tom trial nećeš bog zna šta da uradiš.

Nazad
Vrh Dno