Šta je novo?

umesto iPhoto...

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Da li koristite iPhoto? koliko mi je iTunes odlican toliko mi je iPhoto nekako odbojan! cini mi se kao nedovrsen...

da li koristite njega ili neku alternativu?

Zavisi za šta. Oba su mi prekomplikovana za obično slušanje muzike i pregledanje fotki, a dobri za import i organizaciju. Ali pošto već pitaš za fotke (ako ti treba nešto za brzi pregled, poput ACDSee na Winu), preporučujem ti Xee.

iView Media Pro je moja preporuka.
BlueMarine je jedan OS program za manipulaciju slikama. Trenutno je u fazi razvoja ali je jako dobar (radjen u JAVI).

Trazi se: NORMALAN PLEJER! (ne iTunes, hocu Winamp!!!)

Poslednja izmena:
najblizi Winampu je ToolPlayer (pusta muziku :D iako se zove Tool :D)

Da li ima neki slican ACDsee-ju sa kojim mozes da pregledas slike i na brzaka da skines crvene oci i ostale male korekcije?
iPhoto ima sve te opcije ali pravi 100 baza sa slikama, prvo kopira slike koje imas u njegovu bazu, pa onda ako nesto editujes slike napravi jos jedan primerak u drugom folderu i na kraju imas jednu sliku milion puta, ako hoces da narezes slike na nekom disku meni je ovo komplikovanije nego da su sve u jednom folderu gde sam ja odredio da budu.

Jedan mali off:
Da li u finderu moze da se doda opcija "cut" za fajlove i foldere, jer izgleda da ta opcija radi sam sa textom?

@durlancity nema za sad klasicnu playlistu - tj. nema prikaz play liste ali ako bacis 20 fajlova u njega on ce ih redom pustati a i ti sam mozes da se prebacujes sa pesme na pesmu ali ko sto rekoh ne prikazuje playlistu :(

@matrix77 ista situacija i samnom... ja na hard disku imam: 8 viewera za slike ali da ih ne bi probao jedan po jedan reko da cujem vasa iskustva :)

i ja sam se isto pitao za Cut fajlova u finderu :)

Izgleda da nepostoji Cut fajlova, verovatno zato sto se u OSX po difoltu fajlovi prevlacenjem ne kopiraju, vec premestaju, osim ako se ne pritisne alt pri prevlacenju (tada se kopira :))

Ma ta Apple prica o "visku opcija koje su nepotrebne za korisnike" je uzasno iritantna!

umesto iphoto-a koristite iphoto :)
ok je sasvim program i toliko je dobro integrisan u os da ga je glupo ne koristiti..
jednostavno se naviknesh da ne znash i da te ne zanima gde se stvarno nalaze slike na hardu.. ako ocesh da ih prekopirash samo ih dragujesh iz iphoto-a gde ocesh i to je to..

@NLO i meni se cini da ce tako da bude... ;)
ako sam se toliko navikao na iTunes dacu sansu i iPhoto-u ;)

Cut fajalova sam resio tako sto sam instalirao Path Finder koji ima sve sto je potrebno od opcija.

Ne radi to na Mac OS X. ***** ti sistem koji ima 4 audio plejera od kojih samo 1 ima playlist prozor...

Nema veze :) ionako ces sad dobiti IBM za sve windows poslove (u koje spada i pustanje muzike :D)...
Btw kako radi WMP?

Ne radi iz nekog nepoznatog razloga.

Ma nije Mac OS X za mene :D Ja sam suvise navikao na Linux i Solaris :D

Izgleda da nepostoji Cut fajlova, verovatno zato sto se u OSX po difoltu fajlovi prevlacenjem ne kopiraju, vec premestaju, osim ako se ne pritisne alt pri prevlacenju (tada se kopira :))

Ako prevlačiš fajl na drugu lokaciju na istom disku, onda je default akcija koja se dobija prevlačenjem MOVE.

Ako ga prevlačiš na nešto externo ili drugi disk, onda je COPY.

Option (ALT) daje Copy, kad je default Move, a Command Move, kad je default Copy :)

Postoji mali hack za opciju Cut u kontextualnom meniju, ali, na žalost, nije dovršena. Ako neki fajl katujete, on završi u Trashu, pa ga odatle prebacujete gde hoćete. Možda Apple sprema nešto po tom pitanju u 10.5 :)

Da li ima neki slican ACDsee-ju sa kojim mozes da pregledas slike i na brzaka da skines crvene oci i ostale male korekcije?
iPhoto ima sve te opcije ali pravi 100 baza sa slikama, prvo kopira slike koje imas u njegovu bazu, pa onda ako nesto editujes slike napravi jos jedan primerak u drugom folderu i na kraju imas jednu sliku milion puta, ako hoces da narezes slike na nekom disku meni je ovo komplikovanije nego da su sve u jednom folderu gde sam ja odredio da budu.

Nisi čitao nikakva uputstva :)

iPhoto, kao i Appleov Aperture (program za katalogizaciju velikih baza fotografija za pro fotografe) radi sa fotografijama na tzv. "nondestructive" način. Kad ubaciš jednu fotku u bazu, on je zaključa, a tebi prikaže preview fotke. Ako fotku npr. potamniš ili na njoj odradiš bilo koji drugi efekat/promenu, ne manja se ni ništa, već se pravi txt fajl (svaki je u proseku oko 20 kB) u koji se zapisuje šta si uradio sa tom fotkom, pa se na osnovu toga pravi nova verzija kad poželiš da je pogledaš :) Jedino ako fotku edituješ u externom editoru (Photoshop npr.) u iPhoto/Aperture bazu se uvlači PSD ili TIFF fajl, kao novi master.

Fotke režeš jednostavnim prevlačenjem iz programa (iPhoto/Apertue), na blanko CD/DVD. To i je ste filozofija rada ovih programa..oni te namerno sprečavaju da prčkaš po originalima :) I meni je to u početku smetalo, ali sve više se zaljubljujem u Aperture :)

Za muziku ko hoce da ucitava fajlove iz foldera, moze da proba Cog. Nije losh. Lici na iTunes, ali ne importuje u library,

Mada, meni kao iPod korisniku najvise odogovara iTunes. Sve sto ubacim u iTunes nalazi se i u iPod-u. Kada pustim pesmu, sa neta se skine omot i lyrics, muzika je uvek sredjena po ID3 tagovima - navikao sam se skroz da se ne cimam vise oko toga gde je koji fajl i slicno. Kliknem na ikonicu i sva muzika mi je dostupna. Ne zanima me gde se nalazi. Mirna glava :)

Nisi čitao nikakva uputstva :)

iPhoto, kao i Appleov Aperture (program za katalogizaciju velikih baza fotografija za pro fotografe) radi sa fotografijama na tzv. "nondestructive" način. Kad ubaciš jednu fotku u bazu, on je zaključa, a tebi prikaže preview fotke. Ako fotku npr. potamniš ili na njoj odradiš bilo koji drugi efekat/promenu, ne manja se ni ništa, već se pravi txt fajl (svaki je u proseku oko 20 kB) ...

mnogo je lakse procitati tvojih 10 refova teksta nego uputstvo :) hvala :wave:

btw i meni je iTunes banja... bolje od bilo cega :) - nemam vise cimanje oko toga gde je sta, sortiranja... kao sto si vec i sam rekao delimire.

Poslednja izmena:
A kad mi se pokvari rukopis...videćeš ti :)

Idem da okačim i ja svoje shotove Leoparda :)

Nazad
Vrh Dno