Šta je novo?

Nadogradnja laptopa

gillette

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2004
Poena
319
Imam nov HP pavilion dv9000.
Lepa mašina, zadovoljan sam kako radi, u skladu sa mojim potrebama. Nisam gamer, ali me ipak zanima da li sada ovi novi lapovi imaju mogućnost neke nadogradnje hardware-a i koje su stvari zamenjive?

recimo hoću jaču grafičku ili procesor isl..
Zahvaljujem
Pozdrav

Poneki modeli imaju mogucnost zamene graficke kartice ali je to i dalje retkost. Procesor moze da se menja kod vecine modela. Najlakse se dodaje memorija i menja HDD. Moze da se menja i wireless kartica. Za tvoj lap pogledaj na sajtu proizvodjaca koje su opcije za upgrade.

Ovako...

Procesor mozes, ali pitanje je koliko ti je to pametno da uradis.Koliko sam video tvoj laptop je baziran na Turionu, pa i ako si na slabijem modelu od ponudjenih za taj laptop, prelaskom na jaci neces nista posebno dobiti.Kod mene je recimo drugi slucaj, ja imam Athlon XP-M 2800+, lepo radi, ali ima malo kesa, pa mogu preci na Athlon XP 64 3400+, a to je vec veliki pomak.U svemu tome postoji jedan veliki problem, a to je gde naci procesor.Kod nas tesko ili nikako, tako ta moras juriti po netu.

Ono sto mozes uraditi i sto moze biti preporucljivo jeste upgrade memorije koji je lak, i upgrade diska koji je takodje lak, i oba mozes sam uraditi.

Poslednja izmena:
Kon novijih laptopova je moguce zameniti/nadograditi CPU, HDD, RAM i WiFi. Ono sto ne mozes da zamenis je GPU, jer je zalemljen za plocu.

Ako je u pitanju DV9000T onda je baziran na Intelu (C2D) ako je DV9000Z onda je baziran na AMDu (Turion). Ako je oznaka DV9000 a ne DV9230 ili tako neka kombinacija, graficka bi trebalo da bude 7600Go (sto je kod mene slucaj). Da se upgrade-uje ne moze. Mozes eventualno da dodas memorije, i mislim da imas mesta za jos jedan HDD unutra. Ako nisi uzeo 7200 rpm disk, mozda eventualno kupovinom jednog takvog mozes za nijansu da poboljsas overall performanse.

Ovaj model (kao i vecina novih modela svih proizvodjaca) prilikom kupovine moze da se "prilagodi" potrebama korisnika (ekran, grafika, cpu, memorija, hdd, opticki uredjaj itd.), tako da ako to nisi uradio na vreme, samo ces se cimati i preskupo placati "nadogradnju".

Pozdrav

Ono sto ne mozes da zamenis je GPU, jer je zalemljen za plocu.

Ne bas kod vecine laptopova, ali mora da pogleda konkretno za svoj model na sajtu proizvodjaca. U principu cak i da moze, obicno je skupo, tj. znatno skuplje nego kod desktop PCIEx kartica.

Recimo kod Dell-a 9400, moguc je upgrade graficke. Kolega je kupio sa Ati X1400 GPU-om, i par meseci kasnije je upgrade-ovao graficku pa sada i on ima 7900gs (kostalo ga ko Sv.Petra kajgana, tj. oko 300e pre nekih 7-8 meseci), ali je moglo.

Poslednja izmena:
moj savet ti je da kupis najvise memorije sto moze da stane u njega (2gb pretpostavljam) i da uzivas... to je najbolji upgrade za laptop :)
sve ostalo je preskupo.

podpitanje:
da li vazi i dalje fabricka garancija, u ovom slucaju hp-ova, ako neko sam/ili u servisu otvara i menja/dodaje delove?

moj savet ti je da kupis najvise memorije sto moze da stane u njega (2gb pretpostavljam) i da uzivas... to je najbolji upgrade za laptop :)
sve ostalo je preskupo.

podpitanje:
da li vazi i dalje fabricka garancija, u ovom slucaju hp-ova, ako neko sam/ili u servisu otvara i menja/dodaje delove?

Disk mozes da menjas, to je lako omoguceno.Postoji i uglavnom jedan free slot za dodavanje memorije koji isto tako mozes otvoriti i dodati modul.Sve preko toga sto podrazumeva "otvaranje" laptopa u kucnoj reziji je razlog za prestanak garancije.

Druga pesma je ako ti se upgrade radi u ovlascenom servisu koji ima sklopljen ugovor sa HP-om, onda ti je garancija OK.Jedino je vazna napomena da taj upgrade mora biti podrzan od samog HP-a, tj. da postoji kao opcija.Na support site-u za HP postoji i upgrade link za svaki model pa pogledaj sta ti je time predvidjeno za konkretni model, naravno ukoliko je ista predvidjeno.

I recimo kada racunaljka jednog dana izadje iz garancije i dalje postoji support opcija, ali recimo evo za moj slucaj, ne postoji varijanta support oko upgrade-a na vistu, i o tome nece da razgovaraju, iako se laptop hardverskim upgradeom lako moze dovesti na nivo dovoljan da pogura vistu.

Tako ako hocete garanciju ili support van nje radite samo u okvirima pravila koja vam je propisao proizvodjac, maloje smorno ali je tako.

Ovaj model (kao i vecina novih modela svih proizvodjaca) prilikom kupovine moze da se "prilagodi" potrebama korisnika (ekran, grafika, cpu, memorija, hdd, opticki uredjaj itd.), tako da ako to nisi uradio na vreme, samo ces se cimati i preskupo placati "nadogradnju".

možeš li nešto više da mi kažeš o tim prilagođavanjima ?

možeš li nešto više da mi kažeš o tim prilagođavanjima ?

Aj reci cu ti ja na mom primeru.

To nije prilagodjenje kao ono kod desktop racunara na koje smo svi navikli.Tj uglavnom nije, mada u nekim slucajevima malo podseca.

Evo sta je u pitanju.Ja sam kupio HP nx9105, i pod tim imenom postoje razlicite konfiguracije kojecega.Razlikuju se po procesoru, krecu od semprona, preko athlon-a xp-m, pa sve do athlona xp 64 3700+.Memorija se kretala koliko se secam od 256Mb, do 512Mb.Graficka je bila ista za sve.Neki modeli su imali wireless, neki ne, isi slucaj je bio i sa BT-om.I da rezolucija ekrana se kretala od 1024x768 do 1600x1200.

Konkretno kod ovih modela, tj. u ovoj cenovnoj klasi, prilagodjavanje se svodi na prost odabir vec pripremljenog modela a da odgovara tvojim potrebama.

Cisto informacije radi, u bas skupljoj klasi imas prilagodjavanje u pravom smislu te reci, gde ti je ponudjeno kao u nekom konfiguratoru da biras procesor, kolicinu memorije, graficku karticu (cak sa i dve u SLI), velicinu i brzinu diska, rezoluciju ekrana i itd ... neko je postavio ako se dobro secam na ovom forumu link ka jednom takvom alienware racunarcicu, koji kada izadjes iz konfiguratora, u nekoj dream varijanti izadje malo preko 6000$...Pa ko voli nek izvoli...

I rezime, u sustini ova dva pristupa su slicna, samo ovaj drugi ti daje malo vise slobode, tj. pruza veci broj kombinacija tj. vece prilagodjenje.

kada odem na customize dobijem samo pocije šta da kupim kao nadogradnju..
mislio sam da ima neka podešavanja na samom kompu..?

Idi na HP.com izaberi model laptopa koji te interesuje i klikni na customize.

Marvin je u pravu.Kada sam ja ovo moje sokocalo kupovao ovoga nije bilo, postojao je samo spisak predefinisanih modela sa razlicitim komponentama.E sta se sve desi za samo 2 godine :exploder:

Opet ako to ovako kupujes nadji prodavca koji ce ti to tako moci da uveze, i da kod njega imas garanciju.U svakom slucaju se dobro raspitaj oko servisa i slicno.Mozes ga kupiti i preko neta, ali onda garantna prava ostvarujes tamo gde postoje HP servisi, ako ih ovde ima cool, ja to ne znam.

kada odem na customize dobijem samo pocije šta da kupim kao nadogradnju..
mislio sam da ima neka podešavanja na samom kompu..?

Na kakva podesavanja mislis?

Poslednja izmena od urednika:
pa na ta "prilagođavanja" koja Marvin pominje.. (cpu, hard i ostalo.)

Pa kao sto vidis na neki nacin ima toga.Evo recimo meni je zapao za pogled Pavilion dv6500t.Mozes birati izmedju tri modela CPU-a skaliranih po brzini, nekoliko diskova, cak ti nude neki dzaba upgrade na dal 200Gb sa 160Gb, graficku mozes imati "pravu" umesto integisane intelove i slicno.Vidis kod laptopova je fora sto za odredjeni model postoji basic varijanta ispod koje ne ides a prilagodjenja su u stvari nadogradnje, kao i za onaj alienware koji sam pominjao.Koliko je meni poznato ne mozes da sastavljas masinu od nule nigde kao desktop.Mada sam mozda neobavesten.U principu i ovo ti je dovoljeno za OK masinu, meni recimo znaci da imam veliki disk, bar 2Gb memorije, neintegrisanu grafiku i to nv, i bateriju visokog kapaciteta, ostalo manje vise.Opet ukusi su razliciti kao i potrebe...

Kao sto sam napisao u jednom od prethodnih postova, proizvodjac/prodavac nudi mogucnost "prilagodjavanja" racunara potrebama korisnika, prilikom kupovine racunara. To mozes i sam da vidis na hp-ovom sajtu.

Medjutim, razumeo sam da ti vec posedujes DV9000, pa iz toga sledi da racunar koji posedujes eventualno mozes "nadograditi" tako sto ces dodati nesto memorije ili zameniti hard disk ili eventualno dodati drugi (trebalo bi da imas mesta za dva diska u svom racunaru). Eventualno se moze uraditi zamena procesora, ali ovu operaciju ne bih preporucio pre svega zbog cene nadogradnje a onda i same fizicke zamene (mogucnost gubljenja garancije).

Da budem kristalno jasan, zaglavljen si sa onim sto imas. Mozes da dodas RAM ili HDD. Svi ostali zahvati ce ti biti preskupi i neisplativi.

Pozdrav

Nadogradja procesora koliko god da je skupa isplati ti se samo ako sa novim dobijas nesto mnogo vise sto kod tebe nije slucaj.Meni recimo "nov" procesor na ebay kosta oko 50e (kada ga ima) i nije preskup, jedino je vratolomija izboriti se sa narudzbinom, placanjem, nalazenjem odgovarajuceg coolera, i molenjem visih sila da ti nisu uvalili junk koji nece da radi.

Pa tako ono sto ti jeste isplativo je ovo sto ti je vec receno, tj RAM i HDD, a to je i lako naci a jos lakse nadograditi, sve mozes sam.

Ovo pricam sve za slucaj da ga vec posedujes.

Poslednja izmena:
ok, zahvaljujem..
koliko u Bg košta memorija za dv9000, zna li neko?
Inače moj je dv9310ca

a kako li stoje stvari ako se menja 2x512 za 2 modula po 1gb? Tu vec firma kod koje se radi upgrade mora da otkupljuje postojece module, verovatno po nizoj ceni... no to vec treba zvati pa pitati pretpostavljam...

bitnija stvar, da li neko ima ideju kad i po kojoj ceni ce se pojaviti (ili vec jesu?) oni uredjaji sto je ASUS najavljivao u koje se ubada externi GPU koji se kace na lap? XgStation, tako nesto...

Pozdrav,
pokushavam da na svom laptopu HP Compaq presario C762 2x512mb zamenim sa 2x1gb, modul su identicnog proizvodjaca (hynix), i karakteristika ddr2 sdio 667mhz,
al mi se racunar zaglupi nakon promene i ne moze da podigne sistem.
Da li je mogucao da je fabricki laptop zakljucan na 1gb rama i da to treba promeniti?
(U biosu nisam nasao nista, sto bi moglo da potvrdi tu moju teoriju).

čekaj, možda pogrešno kapiram, prvo sam preko pretrage probao da nađem odgovor,
nisam uspeo, naslov teme odgovara i mom problemu, a i prethodno pitanje je slično mome.
Ukoliko sam zabrljao, molim moderatora da mi prebaci post, a dotle, ja bih zamolio i dalje ukoliko neko zna odgovor ili je iskusio slican problem, da mi se javi.

čekaj, možda pogrešno kapiram, prvo sam preko pretrage probao da nađem odgovor,
nisam uspeo, naslov teme odgovara i mom problemu, a i prethodno pitanje je slično mome.
Ukoliko sam zabrljao, molim moderatora da mi prebaci post, a dotle, ja bih zamolio i dalje ukoliko neko zna odgovor ili je iskusio slican problem, da mi se javi.

Pogledaj na zvanicnom sajtu da li ti laptop podrzava tu kolicinu rama (mada ne vidim zasto ne bi), mozda ti je najbolje da se posavetujes sa zvanicnom podrskom za HP.

Po mojim saznanjima -podržava. To tvrdi i podrška HP-a, i svojevremeno prodavac u radnji best buy. I ponudiše mi u radnji da mi njihov serviser ugradi za 50$ i da tamo uzmem dva modula po 35$ al mi se to učini skupo. Onda kupih online module po 20$, istog proizvođača i karakteristika, samo po 1gb umesto 512mb, al' ne radi : (

Zvanična podrška mi savetuje da odnesem laptop kod zvaničnog servisera, čak su mi se i ponudili (dok sam bio u USA) da mi ga preuzmu i vrate, al za paprenu cifricu, pa odustah od toga dok se ne vratim. Pritom, pitam se da li bi servis u Srbiji primetio da sam ja pokušavao da instaliram module, tj. da li sam ostao bez garancije..

Nazad
Vrh Dno