Šta je novo?

Problem sa oc DDR2 667-1Gb

vdr1981

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2007
Poena
350
Za pocetak pozdrav svima na forumu a najvishe onima koji mi budu pomogli da razresimo ovu dilemu.
Pa da pocnem...
Na konfiguraciji koju vidite ,u pocetku,koristio sam 2xPQI 512Mb667 CL5.Sa ove dve "stanglice"sam procesor stabilno klokovao do 2.7GHz(def.1.8GHz) uz dodavanje 0.5v(FSB 300MHz,HTx3,mem.div./7=533):eyebrows:.To mu je bio plafon,mada mislim ,da sam jos spustio memoriju izvukao bih josh neki MHz.Napominjem da latencije nisam dirao(def.5-5-5-15-2T)i da zbog int.mem.kontrolera ova memorija,bez OC,radi na realnih 600MHz.
U rezimu 24/7 gurao sam na 2.25MHz za proc. pri FSB-u od 250MHz,HTx4,mem.divider/6.
E sada,kada sam dodao josh jedan modul ram-a ali ovog puta 1Gb,ovako setovan sistem nije hteo da se probudi.Naravno,prva pomisao je bila da novi modul nemoze da izdrzi toliki klok jer je do tada mem. radila na oko 400Mhz(ddr2 800).Stavio sam mem.div. /7(533) ,ali opet nista...
Tek kada sam FSB smanjio na nekih 244MHz,uspevam da udjem u win ali sa ogromnim nestabilnostima i ubrzo posle toga OS puca i sistem nece da se podigne ni na def.setovanjima.
Instaliram ti ja,opet,windovs i vratim se cackanju.Nasao sam max.stabilni klok pri FSB-u 242MHz,mem.div /6.Tada je proc radio na 2.17MHz a mamorija na oko 350MHz(700Mhz).
serviranjem napona memoriji od 2.1v(def.1.9v) mogu da dignem FSB za josh 3-4MHz i to je sve...
Znaci,menjanje dividera ne pomaze.Bilo koji dividerer da stavim(/6,/7,/9),FSB maximalno dizem do 244-248MHz.Kada radim samo sa novim modulom od 1Gb sve se deshava skoro isto kao i sa sva tri.Mem.jednostavno NE PRIHVATA FSB veci od navedenog😡. Video sam na testovima da ova memorija sa fabrickim latencijama(5-5-5-15-2T) ide do 420Mhz tj.realno na 840MHz(???) sto kod mene uopste nije slucaj.
Treba mi vase misljenje,zasto je dodavanje jos jednog modula(PQI DDR2 667 CL5)u tolikoj meri umanjilo OC potencijal sistema???

...nista novo...ostavi samo taj modul od giga i videces da ce sve da radi. Jednostavno receno - mesas babe i zabe (jednostrane i dvostrane module), verovatno im je SPD razlicit i to se kolje. CPU koji imas bi trebalo da peva na 2.5ghz za svaki dan uz nesto povisenu voltazu. Ne znam sta drugo da ti kazem sem da batalis tu kombinaciju sa 3 modula i uzmes jos jedan modul od giga, prodas/menjas ova 2x512... Sobzirom na trenutne cene memorije ne znam zasto bi se patio sa 2x512 + 1x1gb :S:

PS. Mozes da probas da dignes malo voltazu tom MSI-u posto oni to vole (mislim na voltazu chipseta), takodje, HTT preko 1000 nije pametna stvar, pogotovo na MSI-u, dakle drzi ga DO 1000, najbolje stavi HT multi na 3X ako vec nisi (mada vidim da jesi)

Poslednja izmena:
Rekao sam da kada radim i sa ovim od 1Gb sve je isto,tj bez obzira na mem divider fsb nece preko 246MHz.
Sto se tice SPD-a,prema cpu-z,oni su identicni za sva tri modula.
Nemam opciju u biosu za dizanje napona chipsetu,a i da imam ne bih smeo jer su mu rebra pravi rostilj i na def setovanjima.
Procitao sam na jednom od foruma da su gigabajtni moduli,generalno,manje klokabilni od ovih od 512Mb.Neznam da li je ovo tacno?

pa onda ti ili taj CPU u kombinaciji sa tom plocom ne voli PQI memoriju, sto nije neobicno za AM2 i MSI ploce (zapravo su mi u pakomu cak to jednom i napomenuli), ili imas falican modul od 1gb.

pa onda ti ili taj CPU u kombinaciji sa tom plocom ne voli PQI memoriju, sto nije neobicno za AM2 i MSI ploce (zapravo su mi u pakomu cak to jednom i napomenuli), ili imas falican modul od 1gb.

Mislis falican u stilu da bi mogao da ga reklamiram,ili je on takav kakav je,naravno ako je mem. u pitanju.Ipak radi OK na def cak prihvata malo oc.
PS.Mozda sam malo i dosadan???😉

ako znas nekog ko ima intela zabodi memoriju kod njega i videces o cemu pricam. 1gb modul ddr2 PQI oce da zeza sa MSI AM2 plocama. Ne znam zasto ali tako je. Na intelu ide tolko kolko si i citao, preko 800 u svakom slucaju. Mozes jos da probas da olabavis tajminge rucno (sem CAS-a i Trwt, cas ostavi na 5, a TRWT obavezno na auto posto do sada na svim MSI koje sam probao menjanje ove opcije u biosu rezultuje nestabilnostima ili kompletnom nemogucnoscu boot-a).

Nazad
Vrh Dno