Šta je novo?

Nove vesti o Penryn-u...

Pa cekaj,do sada je SuperPi bio i vise nego dovoljan "test"(iako to naravno u realnosti nije),a sada odjednom nije relevantan?
Tip koji je postovao rezultate je to uradio sa aplikacijama koje pokazuju neku promenu(everest i SPi),a ne sa onima koje daju rezultate sa istom marginom greske kao i sa Conroe-om.

NDA istice za 2 dana pa ces imati celu paletu testova verovatno.

Poslednja izmena:
i skupljace prasinu narednih 5 meseci :D

Kao sto Yoti rece "nece, nece" :) a isto tako mi i rekla ticica da se sad vec neki CPUevi klokuju itd...
U svakom slucaju dobro je da smo i mi (mislim na Srbiju) na mapi i da je pocelo sve da dolazi (cak i pre vremena) i kod nas (koliko ja cujem) ;)

Poslednja izmena:
Pa cekaj,do sada je SuperPi bio i vise nego dovoljan "test"(iako to naravno u realnosti nije),a sada odjednom nije relevantan?
Tip koji je postovao rezultate je to uradio sa aplikacijama koje pokazuju neku promenu(everest i SPi),a ne sa onima koje daju rezultate sa istom marginom greske kao i sa Conroe-om.

NDA istice za 2 dana pa ces imati celu paletu testova verovatno.

Super pi je 10 posto, a 'ostali testovi sa 5 posto razlike' je ono što mi se učinilo nerealnim na osnovu ostalih brojeva koje smo dosad videli po netu. A ako je tebi Super PI dovoljan test, meni nije čak ni 10. na listi.

@audiofreak

Evo naleteo sam na topic na XS-u:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=151920 (56K warning)
Kazu za SPi:

12MB L2(6 po jezgru),radix-16,veci FSB,itd. daje nekih ~10% bolji skor za SPi.
U ostalim testovima je oko 5% brzi od Conroe-a sa 4MB L2 kesa.

Znaci onaj "super rezultat" je bio debelo OCovan Yorkfield.Ne def. clock.

Njihov rezultat je 19.750s. Znaci 1.5 sec preko toga za Core 2 Duo bi bilo 21.250s. Ja ne bih rekao da to npr. E6600 izvlaci osim uparen sa nekom zescom memorijom.

A mozda neko uskoro napravi SSE4 patch za Super PI da im ga jos malo ogadi...:-devil-:

Poslednja izmena:
Pih, taman sam misio da se odmorim ovog meseca, kad ono sad moram i Pericu da turim pod led :d

Poslednja izmena:
Bolje Penny, zvuci lepse ^^

Ajd da na kratko upadnem kao shoshon:D
Nisam se informisao poslednja 2 meseca....
KOje su zadnje vesti o trenutku izlaska na trziste Penryn serije procesora?Meni je info jesen...tako sam barem negde chitao...Da li je odlozen izlazak?
Koliko ce biti bolji u video obradi od c2d(conroe)?.Znam,sad je tesko nagadjati ali teorijski....

Ako enkodiras DivX sa verzijom 6.6 oko 111% :D
enkodiranje divx-a i nije bas neka obrada videa (mada moze da se podvuce pod to).
S druge strane ako afterefects dobije te optimizacije to ce biti onda lepo ubrzanje u konkretnoj upotrebi za video obradu

Zahvaljujem na odgovoru.Ja najvishe radim snimanje sa skystar kartice.Potom obradjujem u video redo programu (i drugim programima) i pustam na kompresiju divx.Sad razmisljam da sachekam izlazak Penryn procesora i kupim neki dvojezgarni.Ili da kupim neki quad(conroe).Zato sam pitao kada izlazi i koliko je bolji u video obradi.

Poslednja izmena:
Penryn @2.33 Quad Core mark06 CPU rezultat : 3848
Wolfdale @2.33 Dual Core mark06 CPU rezultat : 2118

Imali ko sa [email protected] da odradi Mark06 CPU test i postuje rezultate da uporedimo.Meni izgleda skoro pa u procenat isti rezultat.EDIT:Nasam sam neke Q6600 rezlutate i sipada da je oko 15% brzi Yorkfield od Kentsfeilda,odgovara vecem FSB-u od 1333Mhz.Wolfdale rezultat sa druge strane je vrlo slican onom koji postize E6600(2.4Ghz -mark06 cpu score-2111)
Penryn derivati zbog veceg FSB-a skaliraju mnogo bolje od Conroe-a u ovom testu,81% naspram ~60% sa Core2->Core2Quad

http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=158813&page=2

EDIT:
Posto su slike ogromne evo linka ka pojedinacnim postovima:

York @2.33(Quad) :http://forum.coolaler.com/showpost.php?p=1825186&postcount=19
Wolfdale @233(Dual) :http://forum.coolaler.com/showpost.php?p=1825239&postcount=31

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
York ima 102 CPU markova vise od Kenta ! Cak je 2 % brzi u sintetici! :d I naravno Super PI je bolji za 1-2 sec zbog veceg kesha.
Evo Kenta na delu:

http://img.coolaler.com.tw/images/wdem4yy2g4jylnvnqtzn.png

a evo i Yorka na delu:

http://img.coolaler.com.tw/images/ih3dmmzwmzj3inlymtug.png

Tako je.Wolfdale na 2.33Ghz postize 2118 u mark06 cpu testu dok E6600(2.4Ghz) postize oko 2111(techreport review kao metod uporedjivanja za Conroe rezultat).

SPi je vise tu kao pokazni test :),demonstracija kesa.Jos uvek ne vidim prednosti supershufle engine-a i fast radix 16 unapredjenje.Mozda treba da sacekamo SSE testove i vidimo ono sto je najveca promena kod Penryn-a.

Poslednja izmena:
Pa ima nekog ubrzanja, ali je ono relativno malo, u granicama od 5-6% u realnim situacijama. Zanimljivo je to da Tmpengc koji koristi 128-bit SSE ne daje prakticno nikakvo ubrzanje.

Pored toga izvrsavanje legacy x87 koda je nesto malo ubrzano, pa tako recimo MolDyn u Science marku koji poprilicno koristi FDIV radi nesto brze, nekih 10%, a Primordia je takodje nesto ubrzana zbog veceg L2 kesa, nekih dodatnih 7-8%. Na ovaj test inace utice velicina L2 kesha.

Sve u svemu, tresla se gora - rodio se mish. Dobili smo nesto updateovani Core 2, sto naravno nije tako lose za krajnje kupce, dobice nesto malo brzi i hladniji CPU.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Razlike su u proseku 10% u odnosu na Conroe. Ozbiljna razlika je u Serious Sam-u 2 i narocito Half Life-u 2.

Darkic ja ne znam, ali Audio, DeanXP, Fedja i njima slicni znaju, zato i pitam :)

Poslednja izmena:
Vrlo dobro ako uzmemo u obzir da nije nova arhitektura ,vec poboljsanje postojece.Po meni je zanimljivija potrosnja koja je primetno smanjena ,kao i temperature wolfdale-a :)

Poslednja izmena:
Sweet :)

Cilj je bio da se predje na 45nm uz po koji tweak i mislim da je vise nego dobro izvedeno. Prosecno ubrzanje od 10% je odlicno.
Meni je posebno impresivno sto su uspeli da povecaju i velicinu i asocijativnost kesa bez negativnog uticaja na latency (4->6 MB, 16->24 way). A verovatno bas povecan kes ima najsiri doprinos na ove rezultate. Pored toga, SSE4 dosta obecava, za razliku od (S)SSE3...

Mozda najvaznija stvar: die je svega 107 mm^2 i potrosnja smanjena. Cak i da K10 bude znacajno brzi, yield na Penryn-u ce biti bas sladak :)

Poslednja izmena:
Mene bas zanima da li ce fedja i za Phenom reci "Pa ima nekog ubrzanja, ali je ono relativno malo" ili ce se tad pricati da je AMD-ovih 10% zapravo mnogo vise nego Intelovih 10% ubrzanja. :d

Smatram da treba sacekati neke novije testove.

Dark, ti imas love, mozes i da cekas Penryn :D

Ja bih najverovatnije uzeo onu DFI plocu sa X38 chipsetom i DDR2 sto je pravio Oscar Wu da ne moram da menjam RAM jer se sa DDR3 za sada nista ne dobija i turio bih 2.33GHz Yorkfield u nju.

Vrlo dobro ako uzmemo u obzir da nije nova arhitektura ,vec poboljsanje postojece.Po meni je zanimljivija potrosnja koja je primetno smanjena ,kao i temperature wolfdale-a :)

bas to... intel penryn tretira kao die shrink, a ne kao novu arhitekturu. tek je nehalem nova arhitektura.

obzirom da shrinkovani cpu postize 5-10% bolje performanse, to je sasvim sigurno, odlican rezultat

Evo uporednih rezultata klok-za-klok:

http://www.hkepc.com/bbs/hwdb.php?tid=837360&tp=Intel-Penryn-Preview&rid=837360

Jasno je da se Intel na prvom mestu uzda u SSE4

Nije bas tako... S obrizom da je, ako su rezultati tacni, ubrzanje primetno u svim testovima, jasno je da su poboljsani prefetch algoritam i promene u L2 keshu donele opipljive dobitke.

Naravno, napredak tamo gde se koristi SSE4 je impresivan - 115%, ali napredak ipak postoji i u sintetici koja ne koristi SSE4, pa cak i u igrama sto je prvenstveno poledica poboljsanja rada sa kesh memorijom i vece kolicine istog.

Nazad
Vrh Dno