Šta je novo?

Jedno razjasnjenje!

• Začetnik teme Začetnik teme Bishop
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bishop

Slavan
Učlanjen(a)
11.07.2007
Poena
350
@vukasin-corla:
pa i Core 2 Duo je dual core...pretpostavljam da si hteo reci Pentium E

@Bishop:
To je takt jezgra, i prvog i drugog, ne zbirni (Core1=1.8GHz; Core2=1.8GHz), i uvek se tako pise.

Nadam se da je pomoglo
Pozdrav

Ljudi prestanite da mi dajete materijal za potpis! 🙂

Mislio je da je to pentium dual core... Samo se malo zbunio! (J**i ga pogresi covek🙂)

Poslednja izmena:
Au bre vukasine sta napisa :d

PentE jeste dual core i jeste derivat Core 2 Duo procesora,samo sa manjim L2 kesom i 800Mhz FSB-om.

Evo da budem precizniji, koristiću oznake proizvođača, jer vidim da je neki trgovac čoveka ubedio da je to C2D (jer E nije oznaka za to):

Dakle procesor iz ove teme: CPU Desktop Pentium Dual-Core E2160 1.8GHz (800MHz,1MB,Conroe,S775) box - mislim da je jasno stavljeno do znanja da je dual core, a ne core 2 duo, a da smo malo pratili vesti proizvođača znali bi da je Intel ipak odlučio da svoje procesore obeleži stvarnim taktom, a ne kao do sada (čitaj pentium D seriju). Naravno, ovi procesori su nešto napredniji kao i skoro svaka nova generacija procsora.

I naravno C2D: CPU Desktop Core 2 Duo E4400 2GHz (800MHz,2MB,Allendale,S775)

I jača serija C2D: CPU Desktop Core 2 Duo E6420 2.13GHz (1066MHz,4MB,Conroe,S775).

Dual core ima dva jezgra, a core 2 duo dva procesora sa dva jezgra.

Ne pogledah koju ploču ima čovek ali za te pare koliko košta E2160 uzeo bi: CPU Desktop Athlon 64 X2 4400+ 2.3GHz (2000MT/sec,1MB,Windsor,65W,Socket AM2. Realno mnogo je bolji ili bi dodao nešto para za bar E4300.

U sustini

Pentium Dual Core - Dva jezgra koja su odvojena i medjusobno komuniciraju preko FSB-a
Core 2 Duo - Dva jezgra koja su sastavljena i komuniciraju medjusobno
Core 2 Quad - Dual Core2duo, tj. 2xdva sastavljena jezgra. Komuniciraju preko fsb-a!

Napraviste nauku od toga... Goddamit

oces da kazes da je core2duo procesor sa 4 jezgra ili...? :wall:
pre sledeceg odgovora procitaj
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Pentium_Dual-Core
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core_2

Svakako sam pročitao, nema bukvalno 4 jezgra i Coala nam je dao najpribližniji odgovor za sada, da bi shvatili celu stvar treba nam mnogo vremena. Izdvojiću jedan mali delić sa wikipedie:

"The SiSoft2007 processor results also place the E2160 and E4300 neck and neck, as both operate at 1.80GHz. Once again the L2 cache size is not a factor in this particular test. Naturally the E2140 was slightly slower than the E2160 as it is clocked 200MHz slower. The E2140 was 21% slower than the E6420 in the multimedia aMMX/aSSE performance test. This is not a huge performance loss, though keep in mind this test does not factor in the performance hit created by reducing the L2 cache. "

koji će svakoga ko ovo razume podsetiti na prve Celerone koji su u doba Pll računara bili pravi hit i doneli nam eksploziju u računarskoj industriji jer su mogli da nam za male pare u ono vreme omoguće gledanje DiVX filmova (za koje nam je bilo bitno samo da imamo oko 300MHz) i da igramo prve prave 3D igre. To je upravo zadatak E2140 i 2160 procesora, da se uhvate u koštac sa najgrđim neprijateljem i naravno da ima samo 1m cash. Razmislite malo o arhitekturi, memorijskim blokovima unutar procesora. Interesantno je da ga u pojedinim delovima nazivaju i core2 procesor, ali ne core 2 duo procesor. Marketing je zanimljivo štivo i pun je dvosmislenih reči i izraza kada neko prodaje nešto i to treba što bolje da zvuči, a da ne bude kažnjivo (ciga i konj).
E2160 je procesor koji nikome ko sastavlja računar sa nekom 965 ili p35 pločom neće dozvoliti da pogleda u pravcu celerona.
Lepo je da ovako diskutujemo jer tome nam ovaj forum i služi.

So what exactly IS the Pentium E2100 series? What we basically have here is a stripped down, low-clocked “Conroe” processor, which is the architecture used in the initial Core 2 Duo product lineup. “Conroe” cores typically have 4 MB of shared L2 cache and start at clock speeds of 1.86 GHz and higher. Low-end Conroe processors like the Core 2 Duo E6320 start at about $170 today. Pentium-E2100 processors are starting at around $90, however, almost half the cost of the cheapest Core 2 Duo.

a ono sto Coala zove Pentium Dual Core je ustvari Intel Pentium D i nema neke veze sa Pentum E ili Core Duo ili Core2Duo/Quad

... koji će svakoga ko ovo razume podsetiti na prve Celerone koji su u doba Pll računara bili pravi hit i doneli nam eksploziju u računarskoj industriji jer su mogli da nam za male pare u ono vreme omoguće gledanje DiVX filmova (za koje nam je bilo bitno samo da imamo oko 300MHz) i da igramo prve prave 3D igre...

Izvinite za off i ti Vukasine sto moram da te ispravim ali - DivX se pojavio nesto kasnije, kada su na sceni bili popularni Celeroni na 600MHz (znaci druga generacija), ti verovatno mislis na dekodiranje DVD filma bez pomoci hardverskog dekodera. I sta podrazumevas pod prve prave 3D igre? Quake1 se pojavio u doba PentiumPro-a koji je prethodnik Pentium 2 procesora...

Pentium e2160 je za Core2Duo arhitekturu isto sto je bio Celeron (Mendocino A) za Pentium 2 (jedina razlika je bila u velicini L2 kesa i brzini magistrale). Sem toga, razlike nema - koriste iste instrukcije, proizvodni proces, cak i proizvodnu liniju, 100% su medjusobno kompatibilni...

Poslednja izmena:
Svakako sam pročitao, nema bukvalno 4 jezgra i Coala nam je dao najpribližniji odgovor za sada, da bi shvatili celu stvar treba nam mnogo vremena.

Kako mislis mnogo vremena?Ja shvatio iz prve.

p.s. vidim da je coola postao coala... 🙂

Nemojte vi da samo da misquotujete CoaLu, a zov'te me kako 'ocete (tj. kako treba: CooLa)

A QX6700 ima cetrij jezgra samo sto je DualChip Dual Core

Core 2 Quad

core2quad2.JPG

Core 2 Duo

core2.02.jpg

Pentium D

intro-pentium-d-900.jpg

_PENTD.JPG

Nadam se da je sad skroz jasno!

fali ti pentium e, oko koga se i povela prica.....(ili ti ne fali posto je on core2duo)

Da, on je C2D sa magistralom od 800MHz i 1Mb kesa!

Ovaj procesor je C2D Ja dadoh link sa njegovim punim imenom:
Intel Core 2 Duo E2160 1.8GHz 1MB 800MHz S775

Izvinjavam se :S: sad sam i ja malo detaljnije procitao tekst i evo jednog isecka:
"Iako se radi o čipovima koji ne nose Core 2 brend arhitektura na kojoj su bazirani identična je u svemu Core 2 Duo čipovima. Dakle, reč je o dual-core procesorima koji imaju deljeni L2 keš, 128-bitnu SSE FPU jedinicu i ostale karakteristike Core 2 čipova. Ono po čemu se razlikuju od npr. E4000 serije jeste samo količina L2 keš memorije"

Ceo text

Sto sam i ja rekao dva posta iznad!

Nazad
Vrh Dno