Šta je novo?

Ga-p35-ds3r

• Začetnik teme Začetnik teme trx
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

trx

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2004
Poena
619
uglavnom se na forumu komentarisu DQ6 i eventualno DS4 verzije gigabyte-ovih ploca.

u cemu se (sem ociglednih stvari kao sto su sistema hladjenja, slotovi, konektori) DS3R razlikuje od DS4 i DQ6?
da li su ploce nizeg kvaliteta komponenti (koliko vidim, i one su sve pune solid state kondenzatora)?

:trust:

DS3R ima jedan PCIexpress slot (ove imaju po dva), ima Virtual DualBIOS (ove QuadBIOS i DualBIOS), nema firewire (ove imaju TI chip)...

DS3R ima jedan PCIexpress slot (ove imaju po dva), ima Virtual DualBIOS (ove QuadBIOS i DualBIOS), nema firewire (ove imaju TI chip)...

ako je to sva razlika, odlicno! nista mi od toga ne igra neku bitnu ulogu u slucaju file servera.

hvala.

Uzeo sam je bio za svoju sekundarnu mašinu; za svoju cenu (mene ovde koštala 114€) nudi poprilično ukoliko korisnik ne planira da ubada dve grafičke. Jedan PCIe slot manje i jedan PCI slot više od navedene dve. Na oko i iz ruke prijatno iznenađen kvalitetom izrade (poslednji GA u rukama držau o vreme 865-tica). Ploča je kompaktna i nešto manjih dimenzija. Nema onaj socket hladnjak sa donje strane i backplate masivnijih kulera leže kako treba. Posledica kompaktnosti je to što je 12V konektor malčice nezgodno pozicioniran u slučaju da se koristi neki tower kuler (mora kabl da se ubode pre nego što se ploča montira u kućište, jer kuler totalno natkriva konektor). Ploča (BIOS F4) primetno undervoltuje CPU, ali to nije neki problem, pošto je ponuđeni raspon sasvim dovoljan. Jedina stvar koja me stvarno nervira su neke stvari u BIOSu - mrzim kada ne mogu da ponude konkretne vrednosti (npr. za Vdimm 2.1V, 2.3V itd.), nego nude neke relativne ofsete tipa +10% ili +0.1V.

interesantno... kakva je ploca za koriscenje u desktop-u sa blagim overclock-om.

recimo neki CPU sa FSB 333MHz da se digne na 400MHz.
jel' dovoljan onaj sistem hladjenja chipset-a i naponske jedinice bez heatpipe-ova?
nece da se usijava na 400MHz?

Iz prve sam digao 500x7 bez ikakvih problema i pri toj temperaturi je NB kuler jedva mlak na dodir (nisam na njega monitrao nikakav dodatni ventilator). Verujem da sve to moglo i više, ali nisam preterano čačkao. Dupli orthos na toj frekvenciji (dakle definitinvo full load) za cpu daje 44 celzijusa, a za "sistem" 43, s tim da je na procesoru Thermalright Ultra 120 i Scythe Sflex 120-tica na oko 1000rpm <20dB(A). Navodim ovo zato što naponskim jedinicama ne mogu od kulera da priđem radi "pipanja".

Edit: moram da napomenem da me temperatura NB kulera u prvi mah uplašila, jer sam ploču prvo probao "na kutiji" - ubo samo CPU, RAM i VGA, ušao u BIOS u health monitoring i ostavio tako mašinu nekih pola sata, prosto da proverim montažu kulera. Znači, mašina bez harda, koja nije ništa radila. E, tu je NB kuler bio baš topao, toliko da sam ga skinuo i namazao AS pastu. Međutim, kada je ploča legla u kućište, NB kuler se našao na laganoj promaji u kućištu (ništa posebno, dve tihe dvanaestice, jedna intake, druga outtake) i od tada je mlak.

Poslednja izmena:
Update: zapanjile su me slabe performanse Realtekovog 8111 GbE u gigabitnoj mreži; transfer krene sasvim relativno normalnom brzinom (~26 MB/s), ali nakon nekoliko sekundi padne na 8 ili čak 6 MB/s, što mi se nije dešavalo ni sa jednom drugom GbE kartom. CPU opterećenje tokom transfera je minimalno. Ne znam trenutno da li je do izvedbe ili ove verzije Realtekovih drajvera, ali da je loše, loše je. Napominjem prosto što testovi ploča obično ovakve stvari ne prikazuju, a ti si naveo da bi mašina trebalo da služi kao file server. Ako je u Gb mreži, onda će biti kilavo. Ako je 100Mb mreži, onda ne bi trebalo da bude frke.

uzeh plocu. flashovao sam F4.

mreza je 1Gbps. performanse kartice pod linuxom cu postovati kad instaliram sistem. nadam se da r8169 driver odradjuje bolji posao od windows-ovog.

ploca je jos uvek van kucista. kod mene je NB mlak (mada je to mozda zato sto je trentuno na ploci Celeron 420 @default), ali je zato SB bas bas topao, iako ne ide nikakav transfer kroz SATA/PCI/LAN.

trenutno mi se vrti memtest sa 4 x 1GB Apacer AM1 800MHz.

btw, hvala na svim dosadasnjim informacijama.

posle neki mali review ploce ako moze, jer izgleda kao zanimljiva solucija za kupovinu

@tnt: vi iz 44-og imate bas gotivnu mrezu...(a posebno torrent 😉) pozdrav
monkey's friend

Poslednja izmena:
tesko da cu ovu plocu nesto posebno maltretirati, tako da nista od review-a 🙂

prosala memtest @default sa Apacer AM1 800MHz 4x1GB kao i sa Kingston Value 667MHz 4x2GB. celerona digao na 2.8 iz prve cisto da probam. ploca je sad pokrivena nekom najlonskom kesom (da ne skuplja prasinu 😀 ) i ceka hardove koji su se oduzili jer moraju da se uvezu...

btw, South Bridge je stvarno usijan - jel' jos neko pipao ovaj non-heat-piped ICH9R ? :trust:

Poslednja izmena:
Meni je SB kuler sasvim mlak, ne znam kakav ti je protok vazduha tu u kućištu.

Našao svež Realtek 8111 drajver na rtl sajtu (v670 od 4.7.2007, GA nudi max v658) i sa njime su stvari već bolje - transfer mi sad ne pada ispod nekih 14MB/s. Dakle, ipak jeste do drajvera.

Druga stvar, ukoliko je klokovanje cilj, F3 BIOS daje bolje rezultate sa memorijom od F4 (mislim da se i na pojedinim reviewima gde su testirali sa F4 da primetiti da GA vozi RAM nešto sporije od konkurencije). Može da se iskopa već ponegde beta F5, ali nema potrebe - F3 je stabilan, a F4 ispravlja samo neki bug sa Vistom i 8GB RAM-a (navodno).

Sve je izuzetno stabilno. Čak i ako se pretera sa o/c-om, ploča proba da sa tim parametrima digne jednom, dvaput i treći put butuje sa default vrednostima da bi ti dozvolila da uđeš u BIOS i promeniš parametre (parametre je BIOS sačuvao, samo što je prebacio generalnu kontrolu sa tih ručnih podešavanja na auto, pa ne mora čovek da se priseća šta je prošli put uneo - prebaci se na manual i stara podešavanja su tu). Samim tim ne vidim potrebu da čovek poseže sa reset BIOS džamperom koji možda i jeste postavljen na nezgodno mesto (ukoliko se na grafičkoj ima kuler koji zauzima dva slot mesta, morala bi vga da se vadi da bi se džamper prespojio).

Po meni, jedina prava mana je BIOS, jer je pravljen u *****-proof maniru. Ctrl+F1 je nepotrebno i smarajuće. Kod monitoringa struje ne pokazuje koliko tačno dobija na 3.3V, 5V, 12V granama, nego napiše "OK"(?!), verovatno zbog "smirujućeg" efekta :d. Kod pozidanja dimm, mch, pcie i fsb napona ne prikazuje apsolutne vrednosti, nego relativne (+0.1V), osim za Vcore; ako su mogli za procesor to da urade, mogli su i za ostale elemente.

Od stvari koje su "fizički" zakinuli, pitanje je šta je kome mana (tj. da li korisniku treba); lično ne koristim firewire, pa mi nedostatak ne predstavlja manu. Ploča nema eSata konektor pozadi, ali ima klasičan Sata+SataNapajanje na bracketu.

Poslednja izmena:
Meni je SB kuler sasvim mlak, ne znam kakav ti je protok vazduha tu u kućištu.

uh, sad me uplasi...

ploca jeste bila van kucista (na stolu) i nije bilo nikakvog protoka vazduha, ali na SB bukvalno nisam mogao da drzim prst. ne znam da li je to mozda do mog primerka, da li da ga menjam ili sta vec... :wall:

u kuciste ide tek za nedelju dana - mozda ce joj tada biti bolje.

Pa rekoh da je kod mene takva situacija bila sa NB kulerom - dok je ploča bila probana "na kutiji", heatsink je bio baš vruć. Kako je ploča legla u kućište (na ni po čemu posebnu promaju), stvari su postale mlake (iako je u biosu dignut i Vmch i Vfsb i...).

Kakva je situacija sa p35-ds3 i p35-ds3p sto se tice o/c? Sta je sa najjeftinijim modelom p35-s3, ima li ko takvu plocu i neke rezultate da se vidi da li zaostaje za ovim ds3 modelima i koliko zaostaje... Interesuje me o/c, ostale karakteristike znam...

Pa ako je suditi po analgogiji sa predhodnim P965 modelom onda su porpuno iste. Ta fora sa all solid capacitors je cisto marketinska, koga briga oce ploca trajati 7 ili 15 godina, iovako su i na S3 oni bitni oko procesora solid.

Za informaciju, kažu iz Gigabyte razvoja da ih 'all solid capacitors' koštaju $5-$8 po ploči više od običnih. Očekivao sam dolar-dva...

Pa ako je suditi po analgogiji sa predhodnim P965 modelom onda su porpuno iste. Ta fora sa all solid capacitors je cisto marketinska, koga briga oce ploca trajati 7 ili 15 godina, iovako su i na S3 oni bitni oko procesora solid.
Hoces da kazes da je o/c potencijal isti za sve gigabyte p35 ploce? Sta je sa grejanjem, odnosno sa razlicitim hladjenjem od ploce do ploce? Koliko to moze da ima uticaja izmedje npr. dq6 i obicne s3???
Svi na netu testiraju ove najskuplje a nigde nisam nasao testove ovih jeftinijih...

I mene interesuje test jeftinijih P35 ploca,a P35-DS3R je korektan izbor,kao i recimo onaj biostar sto se pojavio.
Preporuke tipa uzmi p35-dq6 dobra je ploca,bas me ne interesuje preterano jer je suludo bacati 200e na plocu,a verujem da vecina tako razmislja jer je to necija mesecna plata nazalost.
Silver je u nekom threadu lepo opisao ovu plocu ako se ne varam,ali ima nekih bubica koje bi me nervirale,mada u sustini vidim da je ok ploca.
Sto se tice oc trebalo bi da ide oko 450 fsb sto ce biti sasvim dovoljno,najveca je tuga kad kupis E4300 i nadjes fsb wall na 340-350,a sve ih je vise.

Ja imam jedno pitanje.Uzeo sam p35-ds4,i imam CM Elite 331 case.Dali bi Ultra 120 stalo Ok, bez secenje vrata ili sl?

ja se izvinjuem radi moj srpski,to je tako jer sam iz Makedonije.

poz

Srdjan
Pre svega sam mislio na S vs DS, i one su skroz iste osim tih kondenzatora. Posto ima brdo modela iz GA sa P35 cipom, na njima postoje i druge razlike tipa podrska za DDR3 i sl, sto se DQ6 tice, mislim da ona ima i malo drugaciju naponsku jedinicu, a sto se hladjenja tice, ukoliko se nesto standardno ne greje previse, bezveze je dalje budziti neko ulta mega hladjenje jer nije ni potrebno. Kad je rec o OC, sve su one tu negde, nema nekih drasticnih razlika, ni priblizno kao razlika u ceni.

Poslednja izmena:
Preporuke tipa uzmi p35-dq6 dobra je ploca,bas me ne interesuje preterano jer je suludo bacati 200e na plocu,a verujem da vecina tako razmislja jer je to necija mesecna plata nazalost..
Bas zbog ove "sitnice" sam i ja postavio pitanje... Ne pada mi napamet da dajem 200eur ma koliko dobra bila... Verujem da je vecini interesantnije kako se ponasaju jeftiniji modeli i koliko su oni "losiji" od dq6...
Pozdrav...

Kakva je situacija sa p35-ds3 i p35-ds3p sto se tice o/c? Sta je sa najjeftinijim modelom p35-s3, ima li ko takvu plocu i neke rezultate da se vidi da li zaostaje za ovim ds3 modelima i koliko zaostaje... Interesuje me o/c, ostale karakteristike znam...

Moj DS3R je išao do 516MHz, ali dalje moj primerak procesora neće da se opruži.

Meni lično je interesantno to da je ovo prva ploča koja nije brljala instalirani OS kod testiranja o/c-a. Ukoliko je o/c "izvedljiv", OS se digne bez problema, bez brljanja i tek orthos/prime nakon par minuta počne da javlja da mu je mnogo. A ako je o/c preteran, prosto nije ni došao do dizanja sistema - maksimalno dođe do uvodnog BIOS skrina gde prikaže na kojem interaptu je koji uređaj i tu stane. Ni jedan jedini put nisam video ni ono "windows nije podignut kako treba - da li da ga dignem u safe modu ili normal?".

Našao svež Realtek 8111 drajver na rtl sajtu (v670 od 4.7.2007, GA nudi max v658) i sa njime su stvari već bolje - transfer mi sad ne pada ispod nekih 14MB/s. Dakle, ipak jeste do drajvera.

chaintec vnf4 ultra (RAM) 2.6.21 --> tplink 1gbps 8port --> gigabyte ga-p35-ds3r (RAM) 2.6.20

Kod:
--01:20:10--  ftp://oldman.b44.bg.wi/tmp/blah.avi
           => `blah.avi'
Resolving oldman.b44.bg.wi... 10.5.19.5
Connecting to oldman.b44.bg.wi|10.5.19.5|:21... connected.
Logging in as anonymous ... Logged in!
==> SYST ... done.    ==> PWD ... done.
==> TYPE I ... done.  ==> CWD /tmp ... done.
==> PASV ... done.    ==> RETR blah.avi ... done.
Length: 723,937,280 (690M) (unauthoritative)

100%[================================================================================================================>] 723,937,280   81.25M/s    ETA 00:00

01:20:18 (80.95 MB/s) - `blah.avi' saved [723937280]

ne verujem da cu moci da postignem nesto bolje od toga :eyebrows:

a evo malo i RAID-a 5:

Kod:
hdparm -tT /dev/md1

/dev/md1:
 Timing cached reads:   2166 MB in  2.00 seconds = 1083.35 MB/sec
 Timing buffered disk reads:  676 MB in  3.00 seconds = 225.05 MB/sec

Poslednja izmena:
Uzeo sam ds3r i e2160... Iz prve je otislo na 333*9, da bi bilo stabilno u orthosu morao sam da stavim 1.4v za cpu posto ploca malo downvoltuje... Na 1.475v je isao bez problema 350*9 ali mi se ne svidjaju temperature sa box coolerom pa sam vratio na 333*9 i fercera kao zmaj... Inace nije hteo da mi upali plocu sa 400*8, ali sto je cudno nece ni sa 400*7, e sad ne znam da li je do ploce ili cpu-a...

Pa dobro... Za prvu reviziju i nije lose (uopste). Ja pozdravljam odluku Gigabyte-a da i na jeftinije ploce postavlja ICH9R te omoguci NCQ & stuff.

Uzeo sam ds3r i e2160... Iz prve je otislo na 333*9, da bi bilo stabilno u orthosu morao sam da stavim 1.4v za cpu posto ploca malo downvoltuje... Na 1.475v je isao bez problema 350*9 ali mi se ne svidjaju temperature sa box coolerom pa sam vratio na 333*9 i fercera kao zmaj... Inace nije hteo da mi upali plocu sa 400*8, ali sto je cudno nece ni sa 400*7, e sad ne znam da li je do ploce ili cpu-a...

koliko ti je vruc hladnjak na south bridge-u?
mozes li da drzis prst na njemu (onako, sa strane, na vecoj povrshini)?

Kako oni bezveze testiraju OC mogucnosti ploce. Udare u CPU Wall i onda kazu, dobra je ploca moze do 515 FSB, zapravo ploca bi trebala da moze i dosta vise uz odgovarajuci primerak procesora.

515 * 7 = 3605. Za vece mnozioce naravno i veci takt procesora. Ali sta ce ti vise od 3500Mhz? Ploca kosta oko 120 e kod nas. Taj rezultata je vise nego dobar za te pare.

Pa nisam rekao da nije, samo kazem da su tih 515 verovatno wall procesora a ne ploce, ploca moze i vise.

Nazad
Vrh Dno