Šta je novo?

problem sa slotovima za memoriju

twister76

Slavan
Učlanjen(a)
25.06.2007
Poena
304
imam pq 512mb 400mhz i maticnu plocu gigabyte k8vt800.problem je sto mi ram radi samo u trcem slotu(u ostala dva nece)u knjizi pise da bi trebalo da radi.nisam probao druge memorije jer mi je ova od skoro i dali ce biti problem kad budem stavljao jos jednu od 512mb.pozdrav

Imam isti problem sa jednom ASUS A7V266-C plocom. Postoji mogucnost da ti je neispravna ploca, kao sto je verovatno i kod mene slucaj. Jedino sto jos nisam dokucio je zasto i kako ne rade prva dva slota, a treci radi. Mozda neko ima univerzalno resenje ili neki specijalni nacin bacanja ploce u smece. :eyebrows:

Moj drug ima neku asusovu (neznam koja, al je za s754) i kada ubaci na jedan nachin tri memorije onda mu ne rade, i nakon nekoliko izmena redosleda onda rade. Npr. ako stavi prvo PQI 512, pa PQI 256, pa RC Memory 256, onda rade, a ako zameni mesta bilo kojoj onda ne rade. Malo zbunjujuce

imam pq 512mb 400mhz i maticnu plocu gigabyte k8vt800.problem je sto mi ram radi samo u trcem slotu(u ostala dva nece)u knjizi pise da bi trebalo da radi.nisam probao druge memorije jer mi je ova od skoro i dali ce biti problem kad budem stavljao jos jednu od 512mb.pozdrav

Da bi dobio odgovor moras da prvo ti odgovoris na sledeca pitanja:

1. Koja je verzija ploce. 1.x, 2.x, PRO, RH ili M?
2. Koju verziju BIOS_a koristis?
3. Koji CPU koristis?

???

mislim da je 1x.bios neznam tacno(sad sam na poslu)a cpu sempron 2600+(64

Evo ovako, probaj da postavis command rate parametar na 2T umesto na 1T i sa tako setovanom plocom probaj da promenis mesto memoriji. Na Gigabyte plocma se do naprednih podesavanja dolazi sa pritiskom ctrl-F1 kombinacije na glavnom skrinu biosa. Takodje podesi ostale parametre rucno i obavezno pre svegao ovoga flesuj bios na najnoviju verziju posto vidim da se resavali problem sa E6 jezgrima, memorijom i 1T/2T parametrom.

0. Flesujes najnoviju verziju biosa pa probas da li memorije rade u drugim slotovima, ovo je vazno posto se memorijski kontroler nalazi u samom procesoru pa ako je isti lose prepoznat zbog starog biosa koji je izdat pre pojave tvog procesora dolazi do ovakvih i slicnih problema. Ukoliko posle ovoga memorija radi lepo i u drugim slotovima zanemari dalji rad.
1. Udjes u bios
2. Pritisnes CTRL-F1 da bi dobio opciju za napredna podesavanja
3. Nadji opciju Command Rate i namesti je na 2T
4. Namesti sledece parametere rucno na vrednosti na koje je memorija deklarisana. Npr. ako na memoriji pise 3-4-4-8 namesti CAS na 3; TRCD na 4; TRP na 4 i TRAS na 8
5. Restartuj komp sa memorijom u trecem slotu pa kad prodje boot skrin ugasi ga i probaj da li radi u ostalim slotovima.
6. Napisi kako je prosla operacija.

imam asus k8n soc754,za sad mi radi sa 768mb memorije,jedna je dvostrana,druga jednostrana.Pitanje je mogu li dvije dvostrane da stavim u ovu plocu?cito sam da ima raznih problema,ima li ko iskustva sa ovim

Da mozes, radice, ali je pitanje da li ces moci da setujes memoriju na DDR400 sa dva dvostrana modula. Procesor revizije E6 sigurno radi sa dva dvostrana modula na punoj brzini medjutim bas ta ploca ima neki problem koji se javlja od primerka do primerka. Najbolje bi bilo da pozajmis od nekoga jedan dvostrani modul i da probas.

Da ne otvaram novi topic, u CPUZ mi pise da je channels # single, a imam 2x PQI 256 MB DDR400 modula u prvom i drugom slotu. Da li to znaci da su moduli jednostrani? U pitanju je S642800+, Asus K8N, s754 platforma.

Sta mislite, koja bi bila najbolja varijanta za dodavanje josh memorije, odnosno da li da uzmem 2x 512 i ostavim jedan modul od 256 MB, ili 1x1GB sa ova dva modula u drugom i trecem slotu? Da li bih onda imao aktivan memory interleaving?

Nesto sam ispao iz HW toka, pa bi mi bash znacila pomoc 🙂

Memorijski kontroler koji ti imas, odnosno tvoj procesor, je sigle channel, zato cpu-z prijavljuje to sto si napisao. Kako je sama S754 platforma SC ne mozes ni da imas DC.

Kao sto sam vec napisao ta ploca je problematicna zato sto bios sam namesta brzinu na 333 cim prepozna dva DS modula misleci da IMC nece moci da podnese takvu kombinaciju memorije a IMC u S64 procesoru to moze. Najbolja kombinacija za tu plocu je 1x1GB memorije i nista vise, za ostale S754 ploce je 2x1GB i to je to.

Hvala ti na odgovoru! uzecu 1GB rama 🙂

Nazad
Vrh Dno