Šta je novo?

Operativni Sistemi

Verujte svakog puta kada sednem da radim na Win-u samo kazem: "Bud*lo ne nerviraj se!!!" ali svaki put. :

Blago tebi! Ja sam do sada pola hardvera polomio koristeci Win! Tastature, miseve, kuciste, ono je bilo Boze sacuvaj! Ne secam se da mi se to desavalo sa Linuxom ili na Mac-u...

@miha:
Istina. Zato ide Windowsu jedan veliki MINUS. User friendly interface - cak sam se i ja zbunio kad sam prvi put seo za Vistom, dok kad sam prvi put seo za Macom moje odusevljenje je bilo toliko da nisam mogao da verujem sta ima pred sobom tako da sam na sav glas uzvikivao da je Mac pravljen za debile...

@miha, stoji to sto si rekao. Ako mu ne zatreba bas neka specificna stvar verovatno neces nikada imati problema sa novim korisnikom, mada danas je u Linuxu sve manje vise jednostavno. Old school distroi su jedino problem (Slack, Gentoo) kod ovim novijih nema razmisljanja, treba ti paket odes u manager kucnes sta ti treba i u zavisnosti od internet konekcije tu je za nekoliko sekundi, minuta itd.

Neko je ovde pomenuo kako mu Win radi extra da se ne skucava nema BSOD itd i da je samo reinstalirao kad je zamenio plocu! SAMO???? Alo kakav je to os koji ne moze da prezivi menjanje hardvera???? Jedino sta je ostalo od te masine kada sam menjao racunar je sam HDD gde je Linux instaliran!!! A masina je promenjena jedna cela komplet a posle toga i grafika. Taj os se podigao kao i svaki put do tada, nasao drajvere koji su mu ukljuceni u kernel koje nije imao dodati su sta je trebalo i to radi najnormalnije. Ovo nije usamljen slucaj jer linux ne bira mnogo hardver i moze raditi sa generickim drajverima odlicno. Samo je bitno da hard disk bude tamo gde je i bio na starom racunaru (primarni, sekundarni, master ili slave, ili SATA) vratite ga tako i nema problema. Da li to moze Win??? Mozda ako menjate plocu a ona ima isti cip set ili ako se polozaj zvezda poklopi a magnetno polje oslabi u tom trenutku pa proradi al' kako dalje radi necu pricati. Svaki dan se srecem sa tim problemom

Poslednja izmena:
Posto vidim da se non stop provlaci prica kako mi koji koristimo Win, koristimo isti samo zato sto ne mzoemo da se snadjemo u Linuxu, onda bi mi koji koristimo Win mogli da kazemo da Linux koriste samo likovi kojima komp skoro da i ne treba, vec svoju dokolicu, umesto da rade nesto korisno u za to predvidjenim aplikacijama i imaju neku korist od toga, ubijaju doktoriranjem Linuxa i dokazuju sami pred sobom kako su pametni :)

Svaka druga je spustim konzolu :)

Pa spustao sam ja konzole i na Counter Strike, pa nisam nikada nasao za shodno da pricam da su svi koji igraju igre bez konzole glupi, iliti da ne mogu da se snadju u konzoli inace bi i oni igrali Counter :)

Ajmo pametnjakovici, radi vas sam ovu temu i pokrenuo :)

Poslednja izmena:
Znas sta ovakve prozivke od ljudi kojima se Linux ne svidja su standardne. Niko ovde nije rekao da sve radi iz konzole i da je Linux naj samo zato sto izgleda da sve znas kad radis iz konzole. Te prozivke ostavi za obdaniste.
Ja sam samo naveo ociglednu prednost Linuxa i nista vise. A to da ljudi ne znaju da koriste ne odnosi se na samo koriscenje Linuxa vec nepoznavanja komponenti racunara i u prvom redu NE CITANJA dokumentacije o helpa. Uostalom na google sve pise a u modernim distroima tebi konzola skoro da ne treba. Sve se radi klikom. Tako da ti i taj argument propade. Ostaje samo da mi sto koristimo linux znamo zast ga koristimo jer nam obavlja posao i to radi brze, pouzdanije i uostalom slobodan je. Ajd' u zdravlje:bottle:

Posto vidim da se non stop provlaci prica kako mi koji koristimo Win, koristimo isti samo zato sto ne mzoemo da se snadjemo u Linuxu, onda bi mi koji koristimo Win mogli da kazemo da Linux koriste samo likovi kojima komp skoro da i ne treba, vec svoju dokolicu, umesto da rade nesto korisno u za to predvidjenim aplikacijama i imaju neku korist od toga, ubijaju doktoriranjem Linuxa i dokazuju sami pred sobom kako su pametni :)

:D :D :D ovo mogu opusteno da kazu i korisnici Mac-a Windows userima :D

Čitam ovaj thread i ne verujem rođenim očima. Čemu ova rasprava? Evo ja sam sticajem okolnosti swinjdows korisnik (e, nećete verovati, na notebook-u imam legalan winXP home), kao i većina korisnika računara. Pre par godina sam hteo da probam linux, pa sam stavio Knopix, onaj što se diže direkt sa CD. Sve je super, samo koji će mi?? Nisam uspeo da provalim kako se menja rezolucija ekrana :p

Za moje potrebe winXP mi je savršen:
1. Posao: ACad, M$ office, stručni programi
2. IGRE, net.....
3. Kućni mlatimudijalni kombajn: (muzika, filmovi...)

Ja stvarno ne vidim svrhu prelaska na MacOS ili ne daj bože neki Linux. Nemojte samo da počinjete priče o tome kako je win nestabilan. Da, beše u doba win9x, ali od kako sam prešao na win2000 preporodio sam se (SP4 rulz). Meni i win2000 završava sve (pa zar XP nije našminkana 2000-rka), ne ložim se na neke kosmičke 3D interfejse, ne daj bože neki Vista Aero. Po meni to je za one koji ne znaju šta će im komp, pa budže izgled operativnog sistema. Pre nekih pola godine sam se raspravljao sa drfedjom, ubeđuje me da je do jaja 3D desk top, olakšava rad. Kako, pitam se. Meni su često otvorena 2xAcad2006, svaki sa po nekoliko crteža, par excela, poneki word, mozila naravano, miranda, winamp. Eto, da malo lepše izgleda koristim TaskSwitchXP. Pa mene nerviraju i one šarene XP teme, sada držim Royale Noir, zato što je neutralna. Dotle sam držao običnu temu kao win2000.

@kovacm: da li igre lete podjenako dobro na Meku kao i pod WinXP :D
Baš me zanima da li za 1100€ može da se uzme neki Mac notebook sa performansama kao ovaj moj Acer 9302WSMi (AMD Turion 64 x 2 -1600MHz, 1Gb RAM, 120Gb HDD, 7300go, 17“ ekran 1440x900, winXP home;) ...). Kupio sam ga u januaru ove godine, sada je verovatno jeftiniji. Radi savršeno, ne kuca, ne gasim ga uopšte, nego ga bacam u hibernaciju, sada ga uglavnom koristim za net (preko dial up i preko GPRS modema – preko Bluetooth i nokie E61), muziku, filmove i naravno igre (oc se podrazumeva), ponekada nešto odradim u ACad 2006. Kapiram da je ovaj moj Acer neki minimum za igranje (čisto radi orjentacije baca oko 4470 3D Mark 2003 i oko 2170 3D Mark 2005). Prešao sam pre neki da HL2 Epizode one u 1280x800 svim detaljima na max, vuče bez problema (po meni ima stabilnih 50fps, doduše ume ponekad da secne, ipak je 7300go 64-bitni čip :( ).

Meni samo sad nije jasno kako igranje igrica moze da predstavlja neki posao? Ako cu samo zato da koristim windows, pa daj molim te!!! Windows samo koristim zbog Corela, koji me isto tako podjednako nervira kao i Windows jer se zajedno zapucaju dok radim sa preko 2000 objekta u Corelu! A da li mi se to desilo mozda u radu sa Inkscape-om (Corel pandan za Linux)? Ne. Nikada. Eto vam ga. Nije mi jasno zasto iole ozbiljniji ljudi i organizacije, kompanije sve vise prelaze na OpenSource resenja?

@ Sumanut:
Ne razumem na sta ciljas. Jesam ja sad pametnjakovic ako bih rekao, ej pa ja znam preko konzole da nacrtam 3d objekat u nekom grafickom programu? Drugo, nisi u toku, Linux je toliko napredovao da koriscenje konzole je potpuno bespotrebno. Sve se odvija u 1-2 klika. Da ne pricam o umrezavanju linux-a, samo utaknes kablove i gotovo.
A ako cemo o konzoli, iskreno, administrator sam kod mene na fakultetu u racunarskoj, vise sam ja tu konzolu pokrenuo na Win-u nego li Linuxu. A da osim igranja igrica i pokretanja konzole na istoj, stvarno radis nesto korisno...

Ja ne kazem da je neko glup ako koristi Windows, ali isto tako ne nazivam pametnjakovicima one koji koriste Linux ili Mac OS X.

Sto se Mac-a tice, za neke radnje sam u Windows-u (konverzija videa, encoding/decoding ili obrada fotografija) morao da koristim 2-3-4 programa! Pitam one koji imaju mnogo vise iskustva od mene sa Mac-om, da li nisam u pravu?

Znas sta ovakve prozivke od ljudi kojima se Linux ne svidja su standardne. Niko ovde nije rekao da sve radi iz konzole i da je Linux naj samo zato sto izgleda da sve znas kad radis iz konzole. Te prozivke ostavi za obdaniste.
Ja sam samo naveo ociglednu prednost Linuxa i nista vise. A to da ljudi ne znaju da koriste ne odnosi se na samo koriscenje Linuxa vec nepoznavanja komponenti racunara i u prvom redu NE CITANJA dokumentacije o helpa. Uostalom na google sve pise a u modernim distroima tebi konzola skoro da ne treba. Sve se radi klikom. Tako da ti i taj argument propade.

Ne propade meni argument nego vama :)

Ja znam da je konzola, danas, skoro nepotrebna, ali pogledaj sada koliko su puta ljudi rekli da im je Win bolji, ili da je sasvim ok i da nemaju potrebe za Linuxom, da bi odmah u sledecem postu neko ostavio komentar kako Linux nije za svakokga.

Cemu onda ta prica ako je Linux danas jednostavan koliko i Win? Sta je to sto razdvaja ova dva pa jedan jeste za svakoga a drugi nije?

Nema potrebe da nam trpate reci u usta, ako se nama ne svidja Linux iz nekih subjektivnih razloga, mi cemo ih navesti. Medjitim, ako iz objektivnih razloga, necemo da koristimo Linux, zato sto ne moze da podmiri nase potrebe, onda vase fraze, "nije Linux za svakoga", "nepoznavanje hardvera" itd. ostavite po strani.

Vi ste cak toliko narcisoidni da ste ubedjeni da svako ko ne koristi Linux to ne cini samo zato sto ne zna. :)

@kovacm, mogli bi da im kazu, slazem se ali, nisam primetio da korisnici Windowsa pricaju kako OS X nista ne valja ...

Poslednja izmena:
Ne propade meni argument nego vama :)

Ja znam da je konzola, danas, skoro nepotrebna, ali pogledaj sada koliko su puta ljudi rekli da im je Win bolji, ili da je sasvim ok i da nemaju potrebe za Linuxom, da bi odmah u sledecem postu neko ostavio komentar kako Linux nije za svakokga.

Cemu onda ta prica ako je Linux danas jednostavan koliko i Win? Sta je to sto razdvaja ova dva pa jedan jeste za svakoga a drugi nije?

Nema potrebe da nam trpate reci u usta, ako se nama ne svidja Linux iz nekih subjektivnih razloga, mi cemo ih navesti. Medjitim, ako iz objektivnih razloga, necemo da koristimo Linux, zato sto ne moze da podmiri nase potrebe, onda vase fraze, "nije Linux za svakoga", "nepoznavanje hardvera" itd. ostavite po strani.

Vi ste cak toliko narcisoidni da ste ubedjeni da svako ko ne koristi Linux to ne cini samo zato sto ne zna. :)

@kovacm, mogli bi da im kazu, slazem se ali, nisam primetio da korisnici Windowsa pricaju kako OS X nista ne valja ...
Ne znam sto se svadjate. Shta je bolje??? Moj cale ne bi preziveo kada bi sa wina preshao na linux, jer mu je teshko palo i kad sam mu naredio da koristi totalcmd umesto explorera, kao i za firefox. Jednostavno svim ljudima je potrebna jednostavnost, a to je ono sto win nudi, a prednost linuxa je to sto ima neogranicene mogucnosti, i sto je on open-source i sto je besplatan (mada kod nas niko ne mari za cenu OS-a, piraterija brateeee). Ja sad u potpunosti na linux, a caletu, sestri i bratu ostavljam win. Pozdrav. Jednostavno mi se smuchili virusi na winu

"Linux nije za svakoga" je fraza koja se odomacila i slazem se da je na prvi pogled malo prepotentna. Ali u 90% slucajeva sasvim tacna!! Jednostavno ljudi NECE da probaju. To je ono sto razdvaja zasto je za jedne dobar za druge nije. Nije samo u pitanju Linux. Problem je npr i sa Open Office koji radi i na win-u. Jednostavno nije ta ikonica tamo gde su zapamtili, ili je komanda drugacija itd. Kako pobogu OS a nema C: D: E: disk??? Kako to ne mogu da koristim drajvere od Windowsa?? Izvini ova pitanja su jako cesta. Kada ljudima odgovoris oni kazu e j*biga mnogo je to komplikovano. Nije, nego nije ISTO na sta su navikli. Opet ponavljam nije narcisoidnost u pitanju. Mnogi i mogu veoma lako da nauce, ali NECE iz jednog drugog razloga, pitanje casti. Kako ja koji sve znam u Windowsu itd moram sad da pitam kako se to i to radi? Lakse mi da kazem da ne valja nego da pokusam da savladam nesto, da se sramotim (valjda u svojoj glavi), sto ce mi olaksati posao i zbog cega necu gubiti vreme. Pazi ne kazem da si to ti. Imas pravo da ti se nesto ne svidja, ili da ne volis da koristis cak i bez razloga ali to i reci znaci necu da ga koristim i tacka. Nema razloga da se prica kako to ne valja. Ja nisam Linux user od juce, nisam cak ni windows-hater i imam win jer mi za neke stvari treba. Kada mi ne bi trebao ne bih ga koristio. Sve razloge ja mogu strpati u jednu recenicu-lepse mi je i "porduktivnije" za tim os-om i ne moram nikom da objasnjavam koristicu ono sto mi se svidja isto kao i ti sto ces koristiti win.

Poslednja izmena:
Da ne pricam o umrezavanju linux-a, samo utaknes kablove i gotovo.
a prilikom umrezavanja windows masina moras da resis sistem diferencijalnih jednacina, jel da? :type:
a i ovo corel->inscape.....kao i ovo za "ozbiljne" ljude...... :wall:

Poslednja izmena:
Šta je starije kokoška ili jaje? Na to mi dođe prica sa OS-ovima. Sva tri imaju mane i prednosti, ali ovi iz suprotna dva tima to (ne)vide. Svako koristi onaj os koji mu obavlja poslove koje treba obaviti. Dalke starij(a)e je jaje/kokoška. Utakmice se igraju i u letnjoj ligi "najbolji" operativni sistem.
Ala ću navući (ne)prijatelje po ovom pitanju.

Poslednja izmena:
Pa to sam ja i mislio kada sam otvarao temu.
Pre nego sto cu probati OS X i Linux, toliko sam se prica naslusao kako je Win najgori, a ova dva su extra. Kada sam probao sva tri, shvatio sam da sva tri imaju i mane i prednosti.

Nemam ni ja nista protiv Linuxa ili OS X-a, cak naprotiv, oba sistema mi se svidjaju, ali kada covekk pokusa da zastiti Win, onda je logicno da se ostalima cini da mrzi ostala dva, sto naravno nije slucaj.

Kada ljudima odgovoris oni kazu e j*biga mnogo je to komplikovano. Nije, nego nije ISTO na sta su navikli. Opet ponavljam nije narcisoidnost u pitanju. Mnogi i mogu veoma lako da nauce, ali NECE iz jednog drugog razloga, pitanje casti. Kako ja koji sve znam u Windowsu itd moram sad da pitam kako se to i to radi? Lakse mi da kazem da ne valja nego da pokusam da savladam nesto, da se sramotim (valjda u svojoj glavi), sto ce mi olaksati posao i zbog cega necu gubiti vreme.

Slazem se, ima i toga.
Ja sam ostao na Winu samo radi jednog razloga, a to je da sam hteo jedan OS koji ce mi podmiriti sve potrebe.
Pored toga, pobao sam UbuntuStudio, isprobao Ardour, program za snimanje i mixanje muzike, probao sam OS X i Logic, iz istog razloga, ali sam se vratio na Win i Nuendo, jer se u njemu osecam kao kod kuce i nije poenta ucenja prpograma sama sebi cilj, vec ima za cilj da se taj program kasnije valjda i iskoristi ...

Čitam ovaj thread i ne verujem rođenim očima. Čemu ova rasprava? Evo ja sam sticajem okolnosti swinjdows korisnik ...

eto, to je poenta ovakvih threadova - da ljudi makar probaju alternativu (konekretno Mac OS X) - da vide, i znaju da moze bolje!...

sto se tvog pitanja u vezi Acera tice... moj stav je da: Mac u poredjenju sa PCjem nema cenu! ***, mogu da platim i dobijem vrhunski kompjuter; Mac je upravo to!

Windows samo koristim zbog Corela, koji me isto tako podjednako nervira kao i Windows...

Sto se Mac-a tice, za neke radnje sam u Windows-u (konverzija videa, encoding/decoding ili obrada fotografija) morao da koristim 2-3-4 programa! Pitam one koji imaju mnogo vise iskustva od mene sa Mac-om, da li nisam u pravu?

moram da kazem da se 110% slazem sa durlancity! svaka ti je na mestu!

Poslednja izmena od urednika:
a prilikom umrezavanja windows masina moras da resis sistem diferencijalnih jednacina, jel da? :type:
a i ovo corel->inscape.....kao i ovo za "ozbiljne" ljude...... :wall:

Sta mislis, da li svi znaju da umreze 2 racunara? Corel - mnogo bolji i napredniji od Inscapea. Da, naravno. Nije poenta u tome imati nesto mnogo mocnije. Odgovor lezi u profesionalnosti. Imas ljudi koji mnogo bolje odrade posao u Paintu, nego neki u Corelu...

naravno da ne znaju ali eto na svu srecu ima "ozbiljnih" ljudi kao ti da im to urade ;)

sjajno
3 bambija za ozbiljnog sistem administratora :wall:

uuu
ma mozes da me za****s kad oces
ali posto je ovo tema vezana za "ozbiljne" administratore linuxa a ne one jadne koji koriste windows ja necu vise nista da pricam

Linuxova najveca mana je sto nema Adobe-ovi proizvodi za njega. Mada sistem uopste nije pravljen za to tako da to ne treba da se shvata kao mana.
Ako zelis nesto poput windows-a, gde ces samo da klikces onda windwos sigurno ne moze da se poredi sa Mac OS-om, zbog same logike, stabilnosti, jednostavnosti, softvera, brzine pri radi i jos mnogo toga.
Naravno nije windows uopste toliko los kao sto ljudi pricaju, pa nemoj pogresno da me shvatis sto sam ovo sve napisao. :wave:

Naravno.

Zaista ne mogu da sudim o udobnosti rada u MacOS-u, ali znam da je izbor softvera porazan u odnosu na Windows. Dovoljno je samo pogledati ponudu igara. Zaista, ako moram da biram između savršenog interfejsa ili softvera, uvek ću odabrati ovo drugo.

:D :D :D "dovoljno je pogledati ponudu igara" :D :D :D

uuu
ma mozes da me za****s kad oces
ali posto je ovo tema vezana za "ozbiljne" administratore linuxa a ne one jadne koji koriste windows ja necu vise nista da pricam

I nemoj. Nisi ni "trebala"... Sto volim takve ljude poput tebe...:D. A sto vole da su "uvek" u pravu. Au. "Nisam" znao da te je toliko povredilo moje ozbiljno - "neozbiljno" ponasanje.
A sto mrzim kad zbog ovakvih odem u Offtopic...

Izvini, ja nijednog Windows administratora nisam nazvao jadnim, ako ti volis da prozivas i sebe nazivas takvim, pazi, imas ljudi koji ne bi voleli da vide da ih neko naziva jadnicima

za igrice uzmite konzole i igrajte

Oćemo ako ti daš pare :D

Evo ja sam sasvim rpesao na Linux na ovom kompu koji koristim samo za net :)

Ono sto sam primetio na prvu je da je Microsoft malo dete za Ubuntu po pitanju updateova :)
Kada sam instalirao OS imao sam 60 updateova da instaliram, posle dva dana tj. danas se pojavilo jos jedanaest :)

to znaci da su vredni :D

Evo ja sam sasvim rpesao na Linux na ovom kompu koji koristim samo za net :)

Ono sto sam primetio na prvu je da je Microsoft malo dete za Ubuntu po pitanju updateova :)
Kada sam instalirao OS imao sam 60 updateova da instaliram, posle dva dana tj. danas se pojavilo jos jedanaest :)

Za razliku od win-a linux u svoim updejtovima sadrzi i novi sw. Dakle to ti je kako kada bi u updejtu za win dobio novi winamp, novi utorrent itd. Zbog toga su oni dosta cesci. Ali to je meni mnogo cool jer kliknes i imas sav najnoviji sw :))

Naravno.

Zaista ne mogu da sudim o udobnosti rada u MacOS-u, ali znam da je izbor softvera porazan u odnosu na Windows. Dovoljno je samo pogledati ponudu igara. Zaista, ako moram da biram između savršenog interfejsa ili softvera, uvek ću odabrati ovo drugo.

Mislim da gresis i to veoma. :whip:

Nazad
Vrh Dno