@LazaNS
Auto režim je namenjen za prostore gde postoji potreba za konstantnom temperaturom u toku cele godine (recimo laboratorije, računski centri i sl.).Kada se klima prebaci u Auto mod senzor registruje da li je temperatura viša ili niža od zadate i da li je potrebno rashladiti i dogrejati prostoriju.Dakle, nije potreban neki Pera Ložač da vodi računa o tome. U praksi se taj režim nije pokazao kao smislen za stambene prostore.Inače, slučajno prebacivanje u Auto mod je jedna od najčešćih "grešaka" koje prave novi korisnici klima uređaja.Nemoj brinuti o tome, neće ti trebati.
Kad smo već tu, Dry režim ( ili sličica kapljice na nekim modelima daljinskih) označava da klima radi u režimu isušivanja vlage. Režim je vrlo sličan režimu hlađenja osim što ventilator radi najmanjom mogućom brzinom ili uopšte ne radi. Prvenstveno je namenjen području dalekog istoka gde leta nisu jako topla ali je vlažnost vazduha nesnosna.
Osim ova dva režima, i naravno hlađenja i grejanja, peti režim je Fan mod( ili sličica ventilatora na nekim modelima daljinskih upravljača). Kod tog režima kompresor uopšte ne radi nego samo ventilator na unutrašnjoj jedinici i na taj način skuplja čestice prašine na filterima (mrežicama). Ukoliko su vam majstori kod montaže ostavili premali pad creva za iskapavanje pa se voda zadržava u kadici unutrašnje jedinice poželjno je ovaj mod koristiti po završetku režima hlađenja ( ili jednostavno ostaviti klimu da radi još desetak minuta u režimu hlađenja ali podići zadatu temperaturu za nekoliko stepeni da kompresor prestane sa radom). Ovo zadržavanje vode u kadici unutrašnje jedinice je jedan od najčešćih uzroka neprijatnih mirisa koji se osete pri uključenju klime, pogotovo ako se klima nalazi blizu kuhinje ili se u prostoriji puši. Ukoliko neko ima takvih problema (iz NS ili bliže okoline) neka me kontaktira na PM; postoje efikasne hemikalije kojima se vrši dezinfekcija klima uređaja, za neke sitne novce vam mogu to odraditi.
@papabear
Molim te, javi mi na PM gde si našao taj Neo sa svim dodatcima po toj ceni?
@isnogood
Galanz uopšte nije mala fabrika, naprotiv.I oni, kao i Midea, mnogo više klima naprave i prodaju pod tuđim brendovima nego pod svojim. Na dalekom istoku je sasvim uobičajena praksa da kupac veće količine robe zahteva da se na proizvod stavi ime po njegovom izboru. Za ovih 7 godina sam taj model galanz-a video pod bar 20 različitih imena(Neo, Elite, Vivax...).Koliko se ja razumem WEG, Vox, Vivax su sve kompanije sa ovih prostora za koje velike kineske fabrike elekronske robe široke potrošnje prave gotove proizvode. I to ne treba da vas plaši. Odavno se već sve to radi u Kini, sve velike svetske firme imaju svoje pogone u Kini ili okolini. Barem postoji neka tehnička podrška i eventualni servis. Kod nas je Genel sa brendom Housel prvi napravio takav korak. Inače se Housel pravi u Midea fabrici i izuzetno dobar je uređaj za novce koje košta.
Što se tiče Tadiran-a treba razlikovati Apollo seriju koja je zaista ekstremno dobra ( i dosta skupa) i jeftinije serije (recimo TadiAir) koje su prosečne.
Ipak, postoji više od 3 klase uređaja. Recimo druga od dole bi bili Midea, Galanz, Housel, Vivax...,i ova klasa je sasvim dobra i pouzdana za većinu korisnika. Najnižu klasu ne bih spominjao i ne bih preporučio nikome jer za 1000-2000 dinara manje od ovih iz druge su zaista prava lutrija. Treća (viša srednja klasa) su Tadiran, Lg, Samsung...Iznad njih su Panasonic, Fujitsu, Mitsubishi (naravno ako su originali). I na vrhu je RolsRojs među klimama Daikin.
Kod ove predzadnje grupe sam namerno istakao "ako su originali" jer u tom segmentu tržišta postoji najviše falsifikata. I velika je verovatnoća da se kupac jako razočara kad uređaj, koji je 2-3 puta skuplji od pristojnog uređaja iz druge grupe, dobije bučniji kompresor jeftinu plastiku, daljinski koji se raspada...Prvih godina posle rata bilo je dve serije "kao Panasonic-a" i "kao Mitsubishi-ja" koje su baš bile teški falš. Naravno, da ti uređaji nisu imali veze sa tim proizvođačima.Nadam se da se situacija na tržištu bar malo normalizovala i da se takvi uređaji nikad više neće pojaviti u prodaji.
@miligor
Nemoj razmišljati o kompresoru. Većina klima, osim onih iz najniže klase i falsifikata, imaju pouzdane i tihe kompresore. Najbolje je da se o izboru klime dogovoriš sa montažerima iz tvog mesta, a ne sa trgovcima.Veruj mi, nijedan montažer ne voli da ugrađuje smeće.
Pozdrav svima. Ako nekome treba neki savet o klima uređajima ili čišćenje i sl. slobodno neka me kontaktira na PM.Odgovaram kasno uveče.