Šta je novo?

[jedini] thread o klima-uredjajima [2007]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Love Hunter

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
390
Ajmo nova godina dosla :)

Sta je aktuelno i za koje novce? Cujem da je pre neki dan u Tempu bilo snizenje 50% nekih dobrih klima :(

"proslogodisnji" thread

Poslednja izmena od urednika:
Ma da, bile klime po 10k dinara, ali si trebao da dođeš u 4 ujutru da zauzmeš red i da budeš srećan da te ne pregazi stampedo u pokušaju da dođeš prvi do iste :D

Inače, ja merkam neku LG 12-icu, nikako da odem do Megastores Electronice, kažu da imaju jako dobar izbor...

ajd stvarno ima li gde shta jeftino...

nadjoh 9-ku za 17000 i 12 za 22000 + ugradnja 5200-to je najjeftinije,ima li gde nize od toga,moze i na pm,ali josh obolje ovde da i ostali vide...

mene interesuju pokretne klime (pingvini) gde ima u Novom Sadu il Zrenjaninu?

Čisto mala informacija. NEO 12 klima dolazi sa svom opremom za ugradnju, placena 16500.

meni treba neka bas mala klima za sobu od 18 kvadrata(kos plafon-potkrovlje)

bilo koja???

ja sam za 12 m2 uzeo 12 BTU, ali ja sam budala, 7 BTU split nije nigde bio, a 9 je bila samo 1000din skuplja i morala da se cheka 10 dana :)

Shto se tiche pingvina u NS, sada ih ima svuda : tempo, lexxon....
proshle godine ih nigde nije bilo..vishe nisu ni tako skupi.

Čisto mala informacija. NEO 12 klima dolazi sa svom opremom za ugradnju, placena 16500.

ne razumem nash najbolje?
koshta klima 16500 be montaze ali ima sve delove?

svejedno se i na to placa 50 evra ...

i gde koshta toliko i kolika je garancija,stvarno mi je nepodnoshljivo u sobi tako da definitvno moram da uzimam...

ne razumem nash najbolje?
koshta klima 16500 be montaze ali ima sve delove?

svejedno se i na to placa 50 evra ...

i gde koshta toliko i kolika je garancija,stvarno mi je nepodnoshljivo u sobi tako da definitvno moram da uzimam...

Nije bas tako. Razgovarao sam sa nekom majstorima i posebno naglasio da stiže sva oprema za ugradnju. Neki su to uvazili, pa me ugradnja izasla 1000 dinara.

Cudna mi je ta prica...

Mada sta ti obuhvata ta oprema za ugradnju?
Ako ti je to samo 3 metra cevi i izolacije, onda mogu da razumem nekih 20e popust, ali da ti neko dzabe montira nosace i busi zid hiltijem, to bas ne kontam...

btw ja sam platio 26000 klimu i 110eu ugradnju na krov, sa 8m cevi... da sam ustedeo na klimi sad 100-nak eu, pa da sam posle morao da je skidam i popravljam, tacno bih se ubio...
Inace sam gledao whirlpool i bas mi se svidjala klima, ali sam sam par strana cuo da je ne treba uzimati, jer se ne pravi na istom mestu gde i sve ostale, tj delovi su nestandardni...

Meni svi hvalili Galanz, znam dosta ljudi koji ga imaju, niko se ne zali, kazu ima Panasonic kompresor... Kazu jedino treba razmatrati LG i Galanz sve ostalo je znatno losije ili skuplje, takodje kazu da ni midea nije losa za te pare. I bi Galanz. 18600din, sta ja znam, za sada radi i hladi, voleo bih da ventilator moze jos da se uspori i da bude jos tisa, AUTO rezim rada nikako ne mogu da provalim sta predstavlja, procitao sam u uputstvu ali taj ko je to pisao nije bas sav svoj.

Cudna mi je ta prica...

Mada sta ti obuhvata ta oprema za ugradnju?
Ako ti je to samo 3 metra cevi i izolacije, onda mogu da razumem nekih 20e popust, ali da ti neko dzabe montira nosace i busi zid hiltijem, to bas ne kontam...

btw ja sam platio 26000 klimu i 110eu ugradnju na krov, sa 8m cevi... da sam ustedeo na klimi sad 100-nak eu, pa da sam posle morao da je skidam i popravljam, tacno bih se ubio...
Inace sam gledao whirlpool i bas mi se svidjala klima, ali sam sam par strana cuo da je ne treba uzimati, jer se ne pravi na istom mestu gde i sve ostale, tj delovi su nestandardni...

Dobio sam bakarne cevi, nosace, potrebne zavrtnjeve i navrtke, izolacioni materijal, plasticne dodatke... Mogu ti reci da majstorima nije bilo potrebno nista da dodaju (jedino druge zavrtnjeve i tiple jer ove koje dolaze su za beton).

Meni svi hvalili Galanz, znam dosta ljudi koji ga imaju, niko se ne zali, kazu ima Panasonic kompresor... Kazu jedino treba razmatrati LG i Galanz sve ostalo je znatno losije ili skuplje, takodje kazu da ni midea nije losa za te pare. I bi Galanz. 18600din, sta ja znam, za sada radi i hladi, voleo bih da ventilator moze jos da se uspori i da bude jos tisa, AUTO rezim rada nikako ne mogu da provalim sta predstavlja, procitao sam u uputstvu ali taj ko je to pisao nije bas sav svoj.

9-ka ili 12-ica za te pare?

auuu svi ste iz NS-a,Vrshca,Kikinde gde imaju jeftine klime,nas dernjaju ko blesave,strashno...

Zar je moguce da je neso jeftinije u NS nego u BGu??? :)

Evo moj cale uzeo danas u Tempu za 15500 Midea 9-ka bez ugradnje.

Poslednja izmena:
ima mida za 17.500 / 12BTU - tempo.

No nebitno..galanz je malo kocka....oni su manja fabrika pa imaju malo problema sa nabavkom kompresora ..znachi nisu svi panasonic <mitsushita>. Inache 18600din je u Lexxon.

Realno u toj klasi do 20 000 samo Midea i Galanz...ovo ostalo.....<Ne verujem u klime koje nemaju ni sajt niti je ikad iko u svetu chuo za njih<vivax, housel........>.....

Radi poredjenja Midea je najvecja frabrika bele tehnike u kini...znachi kupujete pravog kineza i znate shta ste kupili, SVI samsunzi su kinezi...ali eto..kupili ste samsung i dali ste 5 000 vishe...nadam se da znate za shta ste dali......

za mene postoje 3 klase midea/galanz ......LG / panasonic <ali ne onaj bljaki> .......tadiran,fujitsu,carrier.

Ostalo..meni ne bi trebalo...ala sam napisao svashta...:)

Obratite dobro paznju na Tadiran. Vidjao sam neke koje izgledaju kao kopije ili i oni imaju neki model za trzista sa "posebnim potrebama". Razlikuju se po dosta tankoj i savitljivoj oplati unutrasnje jedinice. Na pravom Tadiranu je ta oplata izradjena od druge vrste plastike i deblja je tako da se jako tesko savija. Ta plastika dosta manje sija tj. naizgled ne deluje tako glatka iako se pod prstima ne oseca neka hrapavost. Nadam se da ste shvatili.
I jos nesto: bezte sto dalje od General Electric! Nije to ni videlo GE. Ubedljivo su najgore od svih koje sam imao prilike da otvorim. A cene su im kao da ih je licno Bush pakovao.

Dakle, mislim da je bitno koji je kompresor unutra i da je garancija bar 5 god. Ispravite me, ako gresim. Koji kompresor treba da jurim?

@LazaNS

Auto režim je namenjen za prostore gde postoji potreba za konstantnom temperaturom u toku cele godine (recimo laboratorije, računski centri i sl.).Kada se klima prebaci u Auto mod senzor registruje da li je temperatura viša ili niža od zadate i da li je potrebno rashladiti i dogrejati prostoriju.Dakle, nije potreban neki Pera Ložač da vodi računa o tome. U praksi se taj režim nije pokazao kao smislen za stambene prostore.Inače, slučajno prebacivanje u Auto mod je jedna od najčešćih "grešaka" koje prave novi korisnici klima uređaja.Nemoj brinuti o tome, neće ti trebati.

Kad smo već tu, Dry režim ( ili sličica kapljice na nekim modelima daljinskih) označava da klima radi u režimu isušivanja vlage. Režim je vrlo sličan režimu hlađenja osim što ventilator radi najmanjom mogućom brzinom ili uopšte ne radi. Prvenstveno je namenjen području dalekog istoka gde leta nisu jako topla ali je vlažnost vazduha nesnosna.
Osim ova dva režima, i naravno hlađenja i grejanja, peti režim je Fan mod( ili sličica ventilatora na nekim modelima daljinskih upravljača). Kod tog režima kompresor uopšte ne radi nego samo ventilator na unutrašnjoj jedinici i na taj način skuplja čestice prašine na filterima (mrežicama). Ukoliko su vam majstori kod montaže ostavili premali pad creva za iskapavanje pa se voda zadržava u kadici unutrašnje jedinice poželjno je ovaj mod koristiti po završetku režima hlađenja ( ili jednostavno ostaviti klimu da radi još desetak minuta u režimu hlađenja ali podići zadatu temperaturu za nekoliko stepeni da kompresor prestane sa radom). Ovo zadržavanje vode u kadici unutrašnje jedinice je jedan od najčešćih uzroka neprijatnih mirisa koji se osete pri uključenju klime, pogotovo ako se klima nalazi blizu kuhinje ili se u prostoriji puši. Ukoliko neko ima takvih problema (iz NS ili bliže okoline) neka me kontaktira na PM; postoje efikasne hemikalije kojima se vrši dezinfekcija klima uređaja, za neke sitne novce vam mogu to odraditi.

@papabear
Molim te, javi mi na PM gde si našao taj Neo sa svim dodatcima po toj ceni?

@isnogood
Galanz uopšte nije mala fabrika, naprotiv.I oni, kao i Midea, mnogo više klima naprave i prodaju pod tuđim brendovima nego pod svojim. Na dalekom istoku je sasvim uobičajena praksa da kupac veće količine robe zahteva da se na proizvod stavi ime po njegovom izboru. Za ovih 7 godina sam taj model galanz-a video pod bar 20 različitih imena(Neo, Elite, Vivax...).Koliko se ja razumem WEG, Vox, Vivax su sve kompanije sa ovih prostora za koje velike kineske fabrike elekronske robe široke potrošnje prave gotove proizvode. I to ne treba da vas plaši. Odavno se već sve to radi u Kini, sve velike svetske firme imaju svoje pogone u Kini ili okolini. Barem postoji neka tehnička podrška i eventualni servis. Kod nas je Genel sa brendom Housel prvi napravio takav korak. Inače se Housel pravi u Midea fabrici i izuzetno dobar je uređaj za novce koje košta.
Što se tiče Tadiran-a treba razlikovati Apollo seriju koja je zaista ekstremno dobra ( i dosta skupa) i jeftinije serije (recimo TadiAir) koje su prosečne.

Ipak, postoji više od 3 klase uređaja. Recimo druga od dole bi bili Midea, Galanz, Housel, Vivax...,i ova klasa je sasvim dobra i pouzdana za većinu korisnika. Najnižu klasu ne bih spominjao i ne bih preporučio nikome jer za 1000-2000 dinara manje od ovih iz druge su zaista prava lutrija. Treća (viša srednja klasa) su Tadiran, Lg, Samsung...Iznad njih su Panasonic, Fujitsu, Mitsubishi (naravno ako su originali). I na vrhu je RolsRojs među klimama Daikin.
Kod ove predzadnje grupe sam namerno istakao "ako su originali" jer u tom segmentu tržišta postoji najviše falsifikata. I velika je verovatnoća da se kupac jako razočara kad uređaj, koji je 2-3 puta skuplji od pristojnog uređaja iz druge grupe, dobije bučniji kompresor jeftinu plastiku, daljinski koji se raspada...Prvih godina posle rata bilo je dve serije "kao Panasonic-a" i "kao Mitsubishi-ja" koje su baš bile teški falš. Naravno, da ti uređaji nisu imali veze sa tim proizvođačima.Nadam se da se situacija na tržištu bar malo normalizovala i da se takvi uređaji nikad više neće pojaviti u prodaji.

@miligor
Nemoj razmišljati o kompresoru. Većina klima, osim onih iz najniže klase i falsifikata, imaju pouzdane i tihe kompresore. Najbolje je da se o izboru klime dogovoriš sa montažerima iz tvog mesta, a ne sa trgovcima.Veruj mi, nijedan montažer ne voli da ugrađuje smeće.

Pozdrav svima. Ako nekome treba neki savet o klima uređajima ili čišćenje i sl. slobodno neka me kontaktira na PM.Odgovaram kasno uveče.

Apsolutno se slazem sa kolegom. Jos bi u TOP kategoriju dodao McQuay, York, Carrier.

Kod Tadirana sam mislio na Astro seriju. Siguran sam da postoje 2 vrste te serije.

Ja bih voleo info o tome koliko cesto realno ima potrebe da se klima cisti, sta tacno obuhvata "godisnje servisiranje" itd..

Korisnik bi trebao jednom mesečno oprati filtere (mrežice) koje se nalaze ispod poklopca unutrašnje jedinice. U praksi se najbolje pokazao tečni deterdžent za sudove zato što nije agresivno sredstvo,a efikasno odmašćuje prljavštinu. Mrežice treba našamponirati i isprati posle čistom vodom. Ukoliko se klima nalazi u prostoriji gde se puši, ili blizu kuhinje u kojoj se kuva ili u poslovnoj prostoriji ( posebno u restoranima, kafićima, mini-marketima poželjno je prati filtere i češće od jednom mesečno.
To je ono što korisnik može sam uraditi.
Ukoliko je uređaj zapušten potrebno je uraditi dezinfekciju. Postoje efikasna hemijska sredstva za to. Ima mnogo različitih proizvođača tih sredstava, i cene su im šarene. Uglavnom se ne isplati krajnjem korisniku da sam kupuje takva sredstva jer su relativno skupa i uglavnom u većim pakovanjima.
Dobro urađen godišnji servis podrazumeva dezinfekciju unutrašnje jedinice, eventualnu zamenu creva za kondens i izolacije (ukuliko su oštećeni), proveru količine gasa u sistemu, čišćenje spoljne jedinice...
Teško je dati neki uopšten odgovor koliko često treba raditi "godišnje servisiranje". Posle prvih godinu dana bi bilo veoma poželjno, a posle recimo na 2-3 godine. Sve zavisi u kakvom prostoru se klima nalazi. Ponavljam, u stambenim prostorima najčešće treba čistiti uređaje koji se nalaze u blizini kuhinje (zbog isparenja od kuvanja), u prostorijama gde se puši i tamo gde nije dobro urađena montaža pa se kondenzat zadržava u kadici unutrašnje jedinice. Posebno bi trebali korisnici koji imaju malu decu malo više obratiti pažnju na dezinfekciju i uraditi dezinfekciju bar svake 2 godine. Do nedavno se taj godišnji servis prilično skupo naplaćivao ( čak i 30€ ) ali sve više majstora radi to za mnogo prihvatljiviji iznos.
Kod spoljne jedinice najveći problem pravi velika prašina na prometnim bulevarima, golubovi i one "mace" od topola. Suština je da prostor između onih tankih limova, pozadi spoljne jedinice i sa strane, bude čist da se ne bi onemogućilo odavanje toplote, samim tim i smanjenje efikasnosti klime.

Ono što sam korisnik može da uradi pre nego što pozove servis je da proveri vizuelno kako izgledaju limovi u unutrašnjoj jedinici ispod mrežica. Ukoliko primeti naslage prljavštine na limovima ( gotovo kao blato) ili ukoliko oseti izrazito neprijatan miris buđi i ustajale vode vreme je za servis.
Na spoljnoj jedinici treba pogledati sa bočne strane (suprotne od holendera, tj, konekcija) da li ima puno prašine, golubijeg izmeta i sl. između limova. Takođe i sa zadnje strane ukoliko je pristupačno. Nekada je bukvalno potrebno rasklopiti ceo oklop spoljne jedinice da bi se isčistila sva prašina. Ako je nepristupačno ili baš jako zaprljano ipak pozovite servis.
Na spoljnoj jedinici treba proveriti kod spojeva cevi sa spoljnom jedinicom da li ima tragova freona ispod holendera. Ukoliko nisu cevi perfektno spojene ispod holendera se cedi jako ružna smeđkasta sluz.

Jedan od prilično efikasnih načina da proverite da li u klimi ima freona bez nekih specijalnih mernih instrumenata je da nekog toplog dana podesite klimu da radi u režimu hlađenja ( Cool ili sličica pahuljice na nekim daljinskim) i da spustite temperaturu na najnižu moguću (16 ili 18 stepeni, kako kod kojeg modela). Namerno ostavite otvorene prozore ili vrata od terase i posle pola sata do sat vremena morala bi početi kondenzacija da curi kroz crevo. Retko se desi da klima ispusti sav freon, ali i kad ispusti malo freona klima ne može dovoljno spustiti temperaturu pa ni ne dolazi do kondenzacije. Naravno ovo ne vredi raditi kad nije jako toplo. Često su ljudi zabrinuti da li im klima radi dobro jer ne vide više da "curka voda iz nje". Količina kondenzata zavisi od temperature u prostoriji i vlažnosti vazduha.

Ne zaboravite da je optimalna temperatura u klimatizovanom prostoru od 24-26 stepeni uz relativnu vlažnost 30-60%. Sve ispod toga je nezdravo. Spuštanjem temperature na 20 ili čak na 16-17 stepeni ne dobijate samo pehladan vazduh nego i presuv vazduh što može dovesti do problema sa sluzokožom nosa i sa očima.

Često govorim korisnicima da zaborave na naklapanja tipa da li temperatura u klimatizovanom prostoru treba da je 6 ili 8 ili 10 stepeni niža od spoljne. U klimatizovanom prostoru ne sme da bude ni pretoplo ali ni prehladno. Najbolji orijentir (bez nekih mernih uređaja) je da ležeći samo u šorcu i atlet majici možete da odgledate film ili tekmu, a da nijednom momenta ne poželite da se obučete ili pokrijete. Nadam se da ste razumeli šta sam hteo da kažem.

Čućemo se još. Žurim sad. Pozdrav.

Godisnji servis je cista pljacka i treba ga preskociti. Samo sam procisti unutrasnji filter ako treba.

A gde da nabavis freon kad terba da se doda?

Koliko su dobri rector seal preparati?

Drugar i ja smo uzeli dva "bidona", jedan Clean-N-Safe™ i drugi je onaj coal desinfencant....ne mogu da se setim tachnog imena. znachi to je negde oko 6500 din izashlo za ~ 7.5 L

Znachi coil za "hladnjake" i filtere i clean samo za "hladnjake".

Iskreno bilo je MNOGO jeftinije nego da kupujemo one razne sprejicje po gradu da ni ne pominjem mirishljave jelkice, obojica imamo ceo stan klimatizovan...meni jedna klima <midea stara 2-3 godine pochela chudnjikavo da mirishi>.

Da li cje to da reshi probleme..poshto josh nisam rastvorio i pretochio i probao..nisam stigao ovih dana:( Koliko vidim pad creva za kondenzat je dobar..jedino ako nije dignut iz unutrashnja jedinice ka zidu...ide u "Tray" od spoljne jedinice.

Po meni godishnji servis nije lopovluk..ako klima slabije hladi..primeti se to..kada klima ne mozhe da nagura neku normalnuy temperaturu, kada ledi unutrashnja jedinica....Shto se tiche dodavanja freona ne pokushavajte sami..josh debilnije da prepunite klimu.....zovite majstora.

Poslednja izmena:
Censi, slazem se da bi auto mode trebao biti ono sto si opisao, i ja sam ocekivao da je to, medjutim na Galanzu to definitivno nije tako. Npr kad se prebaci u auto mode onda se temperatura ne moze ni podesavati! Odnosno mogu da biram izmedju obicno tri razlicite "random" temperature, znaci nekad mogu da odaberem 21,22,24, drugi put 25,24,26... nikakvu logiku nisam uspeo da nadjem, nasao sam uputstvo na netu sa nekom tabelom, ali nisam je uspeo desifrovati. Evo uostalom pogledajte tabelu i objasnjenje za auto rezim.

A sto se dodavanja freona na godisnjem nivou tice, ukoliko je klima ispravna odnosno freon nigde na spojevima ne curi, to nije potrebno.

Prilozi

• galanz auto.jpg
    galanz auto.jpg
    27.5 KB · Pregleda: 182
@LazaNS

Pri prebacivanju u Auto mod ni ne možeš podešavati temperaturu (eventualno na nekim modelima možeš + - 1-2 stepena). Kada se prebaci u Auto mod klima "shvati" da je ta trenutna temperatura ona koju treba da održava. Znači, u nekoj realnoj situaciji, prvo bi trebalo rashladiti ili dogrejati vazduh u prostoriji na neku željenu temperaturu pa tek onda prebaciti u Auto mod.
Uglavom u stambenim prostorima taj mod se pokazao nepraktičan, ne moraš se opterećivati sa time.

Što se lopovluka oko " godišnjeg servisa" tiče meni bi bilo neprijatno uzeti 25-30€. Čini mi se da je za korisnika važno da posle godinu dana majstor proveri količinu freona jer i ako je klima ispustila freon to se uglavnom dešava prve zime po montaži. Uostalom, napisao sam vam u prethodnom postu šta svako od korisnika može sam proveriti na klimi bez nekih instrumenata i time navukao na sebe gnev onih kvazi majstorčića koji bi najradije i dalje prodavali maglu korisnicima da je održavanje i korišćenje klime u rangu sa održavanjem nuklearne podmornice.
Ne mogu vam ja sad reći da je godišnji servis ni nepotreban ni neophodan. Zavisi od slučaja do slučaja. Viđao sam i uređaje koji su i posle 3-4 godine izgledali kao novi, a i uređaje kojima je bukvalno neophodno svake godine potpuno ih rasklopiti da se uklone naslage buđi i prljavštine. Nekada je dovoljno samo saće (limove) u unutrašnjoj jedinici isprskati dezinfekcionim sredstvom, ako imate računicu dati 6-7000 dinara za količinu hemikalija koja će biti dovoljna i vašim praunucima. Nekada se mora potpuno rasklopiti uređaj da bi se očistila sva prljavština, a to je bolje da uradi majstor.

@isnogood
Ne koristim lično tu vrstu preparata ali nemam razloga da sumnjam da je efikasna. Svakako je bolja od raznih jelkica i mirišljavih sprejeva koji samo zamaskiraju smrad, a ne dezinfikuju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno