Šta je novo?

Intel Shows Off 8-Core 45nm Penryn Benchmarks

• Začetnik teme Začetnik teme Space
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovo mirise na kraj. Barsa em kasni, em zaostaje u perfomansama. Pa Barsa je navodno trebala da ubija u profesionalnom renderingu (FPU). Izlgeda da se gledamo reprizu price o R600 i sjajnim DX10 perfomansama.
Penryn vec pici na 3GHz a Barsa se demonstrira na 1,6GHz. AMD ce definitivno promasiti Bozicnu sezonu kupovanja.

Evo jos malo "dobrih vesti": http://news.com.com/Cray+says+it+may+not+show+a+profit+in+2007/2100-1010_3-6188634.html?tag=nefd.top
A ima i ona o Apple-u i ATi grafici al o tome vec postoji tema.

Bitno je da je Hector uzeo svojih 12 miliona plate i 9 miliona opcija jer dogodine nece imati odakle da uzme. Da se jadan za zelen bor 'vati...

Poslednja izmena:
Ako zaista sve krene nizbrdo za koju godinu ćemo Celerone kupovati kao mainstream procesorsku klasu danas. Toplo se nadam da će se konsolidirati do kraja godine i da se neće puno kasniti. Sa grafikom su zeznuli i tu je najviše krivac ATI, Fudo priča da su čak odustali od R650 i navodnog R670. Možda će se odmah posvetiti R700 i popraviti greške koje su napravili sa R600. Čipseti izgledaju OK i bit će kako je planirano, možda i prije ukoliko će Barca kasniti. Žao mi je što kod procesora nisu imali isti pristup kao i Intel, dva X2 procesora u jednom pakiranju. Čak je netko iz AMDa rekao da raja očito puši takav quad core.

😀 kakva decidiranost, bez i jednog argumenta!

Argumenata ima koliko hoces, svuda na netu, prodiskutovani i na ovom forumu. Jednino ih ti izgleda ne vidis. Ova poslednja vest samo pogorsava stvari. Cak i onih par hiljada procesora koje Dell, hp i Sun mozda dobiju 31 septembra, nece znaciti apsolutno nista jer ce se Penryn vec pojaviti i bice brzi od Barse.

AMD ce izgleda moci jesenas ponuditi samo nesto ovako: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3003. Ako nesto tako racunas kao AMD-ov adut za Bozicnu kupovinu onda si ih spustio na nivo jedne VIA-e.

Ako AMD misli da opet ide istom stavkom kao ranije (ko sto si rekao (Nedjo) na nekoliko foruma), sami sebe zakpavate.
Treci put je vuk pojeo ovce, seti se.

No comment:
"U ovom trenutku najbrži procesor koji je u stanju da butuje operativni sistem i da funkcioniše u njemu bez problema (tzv. "POST and OS capable") iz Barcelona familije radi na 2.0 GHz".

Ovo sa AMD-om vec postaje smesno...

Informacije koje FUDO daje su u najmanju ruku kontradiktorne. Prvo kaže da K10 ima problema sa postizanjem visokih frekvencija te da se dosta zagrijava i bit će kao potrebna nova revizija koja će doći u Q4, a odmah zatim da 1.6Ghz primjerak koji su vidjeli na Computexu radi super na toj frekvenciji i postiže 32°C na full loadu. Tako da još nema potrebe "pokopati" AMD.

BTW, AMD je počeo sa reklamnom kampanjom za K10 ... bar na svojim stranicama:
http://multicore.amd.com/us-en/AMD-Multi-Core/Products/Desktop-PC.aspx

Poslednja izmena:
Pa 1,6GHz nije neka visoka frekfenca. K10 ce morati da radi na cca 3GHz da bi se nosio sa Penryn-om. Penryn vec gura na 3GHz a ici ce vise.

Jedna digresija. AMD po vecini reklama potencira "Other quadcore solutions on the market are not true quadcores".
Guess what? Other quadcore solutions at least exist on the market ;-)

Argumenata ima koliko hoces, svuda na netu, prodiskutovani i na ovom forumu. Jednino ih ti izgleda ne vidis. Ova poslednja vest samo pogorsava stvari.

Razlika izmedju "argumenata" na Netu i diskusija na forumu i onoga sto ja vidim je u tome da ja mogu da vidim pravo stanje stvari iza onoga sto se plasira po netu 😉 Nazalost ne smem to da shirim javno!

U svakom slucaju ne vidim zasto bi demonstracija procesora koji Intel planira da izbaci u prvom kvartalu 2008 bilo sta pogorsavala...

Razlika je prosta - svet vise ne zanima marketing mambo dzambo. Normalne kompanije i obicni korisnici (znaci ne mi, otprilike) ne gledaju da li ce nesto doci - vec sta znam trenutno i sta mi je dostupno trenutno.
Ako AMD da odlican CPU - super (bilo da je super po performansama naspram Penryna ili po tome sto ce Penryn-u oboriti cenu). Ali nema nikakve indikacije da je tako.
Moze AMD deset puta da uradi isto kao i za K7/K8 (kako su nazvali sandbagging) - niko normalan nece verovati dok se ne pokaze da je opet tako. Prosto svet ne funkcionise tako.

Verujem da ce AMD imati vrlo dobar procesor, bez obzira na sve glasine koje kruze, koji ce biti vrlo konkurentan Intelovim procesorima.

Ja sam verovao 7 godina da cemo doci na belu schengen listu "za max. pola godine", i nisam zeleo da uzmem tudje pasose.
Nada, vera, java i san su razlicite stvari, ali videcemo.
Ja verujem da ce Barsa izaci onda kada mi dodjemo na Belu Listu.

2008??? Mi na belu listu do 2008??? Koji optimizam 😀
Pozdrav. :wave:

2008??? Mi na belu listu do 2008??? Koji optimizam 😀
Pozdrav. :wave:

Znas li da pesimisti ne postoje.
To su u stvari optimisti sa pokricem.
Kako se u poslednjih godinu dana odvijaju neke stvari, ne bi me ni malo iznenadilo da AMD prikaze Fenomenalan procesor, isto kao sto me ne bi iznenadilo ni da dospemo na belu shengen listu pre roka.:d

Pozdrav.

P.S. Ono u sta verujem je moja privatna stvar. 😉

Razlika izmedju "argumenata" na Netu i diskusija na forumu i onoga sto ja vidim je u tome da ja mogu da vidim pravo stanje stvari iza onoga sto se plasira po netu 😉 Nazalost ne smem to da shirim javno!

U svakom slucaju ne vidim zasto bi demonstracija procesora koji Intel planira da izbaci u prvom kvartalu 2008 bilo sta pogorsavala...

Koliko ja pratim vesti, Penryn je najavljen za H2 2007. Uz to demonstrirani Penryn deluje mnogo blize finalnom obliku od idalje sakatih K10.
Intel moze da taktizira. Ako AMD uspe da izbaci K10 u septembru na sakatih 2-2,3GHz, Intel ce izbaciti Penryn na 3-3,3GHz i pocistiti pod sa AMD-om. Ako AMD ne bude imao nista do pred Bozic, Intel ce cekati i dalje mlatiti pare sa postojecom generacijom procesora.

Ti mozda vidis pravo stanje na jednoj strani ali ne i na drugoj koja trenutno trci mnogo brze.

Intel ima mnogo jace oruzje od procesora; da li ce ga izbaciti zavisi od prodaje trenutnih modela (da ne bi ostali na policama).
Barsa i da radi na 3G, nije bitno - bitno je koliko je to u poredjenju sa trenutnim stvarima na trzistu (clock-for-clock). Po onome sto se do sada videlo - je pih (ili ti peh).

Iako Anandtech.com izgleda Intel biased, u ovom clanku je lepo sumarizovao situaciju:
http://www.anandtech.com/tradeshows/showdoc.aspx?i=3006
Izmedju ostalog:
"We're hearing that AMD may hit 2.0GHz by September for the launch, but according to AMD the partners will see 2.3GHz by the end of summer."
Sto otprilike znaci do kraja godine mozda dodje 2.3 u prodaju.

Nazad
Vrh Dno