Šta je novo?

X2 vs Pentiun E series

papabear

Slavan
Učlanjen(a)
23.11.2005
Poena
319
Klok za klok, koji je bolji? Konkretno Pentium E 2160 protiv 3600+ Brisbane ili 3800+.
Hvala unapred

"inferiornim" je pojam za debatu, bas kao i tvoja tvrdnja da AMD nijekonkurentan u mid-range segmentu. Neke testove dobija, a neke gubi (mislim na procesore slicnih cena). U svakom slucaju daleko od toga da je X2 "inferioran" CPU. sve zavisi sta kupac trazi i kakve zadatkke masina treba damu obavlja. S tog aspekta X2 moze da se pokaze kao bolja kupovina ili ne.

Argument "zaglavljivanja" nikako ne stoji. Ti prvi znas da ce na AM2 ploce moci da se instaliraju Phenom procesori, dok tek ostaje da se cuje da li ce na 965 moci Penryn da se instalira. S tim na umu, kupovina sAM2 platforme se nikako ne moze nazvati "zaglavljivanje"!

Rezon je vrlo jednostavan - cena. sAM2 je jeftinija platforma, ako poredimo ploce iz istog (recimo srednjeg-nizeg) segmenta i imlicitno rezultuje nizom cenom u krajnjem zbiru (ako podrazumevamo da je cena uporedivih procesora - X2 3800 i Pe 2140 ista(a cenovnik zajednickog distributera - ne onog sa nasipa) kaze da su to uporedivi procesori, onda je X2 3800+ za sve koji neklokuju isplativija kupovina.

Da znam da ce Fenom moci u AM2 ploce, ali govorim o trenutnom stanju stvari - dakle onome sto je dostupno u ovom momentu. Cak i taj Fenom, nece moci da iskoristi svoj pun potencijal na AM2 plocama. Sa druge strane, sasvim izvesno Penryn nece raditi na P965 plocama osim, ako opet, ASUS i slicne kompanije ne izbunare samostalno podrsku... Medjutim, nevermind - kazem samo da sada kupci LGA775 plocai maju DALEKO bolji izbor procesora koje mogu da bocnu u svoje ploce. Mada, sto se korisnika Intel platforme tice, ne treba mnog obracati paznju na Penryn jer je u pitanju die-shrink Core 2 arhitekture koji ce doneti samo vishe taktove, a ne i neko povecanje IPC broja koje moze da se koristi kao relevantan argument u prilog Penryn "arhitekture".

Sto se inferornosti tice, svakako da je AMD arhitektura inferiorna, ako npr. sa Core 2 Duo mozes da izvuces vrlo lako 3.4 GHz (ok, LowRadiation - za ovo vec treba da se dokupi bolji kuler :) ) plus je pri tome je ta arhitektura dosta efikasnija "takt na takt"...

Znaci, imas CPU koji nije skuplji, bolje se overklokuje, efikasniji je takt-na-takt...

Sa druge strane, koji su limiti AMD arhitekture koje mogu da dosegnu obicni smrtnici - 3 GHz? Takve performanse postize sa lakocom bilo koji Intel procesore baziran na Core 2 arhitekturi kada se oveklokuje i sto je bitnije svaki moze da prestigne te performanse - cak i najjeftiniji. Meni je to dovoljan argument u prilog misljenja da je Core 2 nesumnjivo bolja arhitektura od K8...

Moje misljenje je da je AMD platforma trenutno pogodna samo za low-end racunare i manje-zahtevne korisnike, jer im Intel-ova platforma daje vise za ulozeni novac i omogucava da izukuku daleko bolje performanse kupovinom Intel-ovog procesora istog cenovnog ranga.

Opet napominjem, tu nema nicega cudnog (barem ne meni), jer jednostavno poredimo arhitekturu koja je debitovala pre par godina, sa arhitekturom koja nije na trzistu ni godinu dana.

Uostalom i sam znas, dok si bio novinar, sa koliko tezine smo tretirali overklok potencijal nekog procesora - to je bio navazniji faktor priliko odluke da li dati nagradu nekom procesoru ili ne. Mozda sada sa aspekta nekoga ko radi za veliku kompaniju koja proizvodi procesore imas drugacije misljenje, ali ja ne mislim da se mnogo sta promenilo u percepciji kranjih korisnika koji posecuju ovaj forum i siguran sam da ce se svi sloziti da je AMD-ova arhitektura iz gore-spomenutih razloga inferiorna u poredjenju sa Intel Core 2 arhitekturom.

Uostalom, cak ni AMD ne krije da jednostavno ima stariju i losiju arhitekturu (to je sasvim prirodno i normalno) zato i prodaje procesore bud-zasto. Da moze performansama da parira Intel-u, naravno da ne bi AMD dual core CPU kostao 5-6 hiljada dinara...

Jednostavno, to je moje misljenje koje je formirano besomucnim testiranjem svih tih procesora i citanjem gomile testova svakog meseca. Meni je ionako svejedno koji procesor imam, dok god je on u Apple MacBook Pro masini :)

Poslednja izmena:
^^ Totalno si u pravu... Ali kompatibilnost AM2 socket-a sa novim procesorima cini stvar malo komplikovanijom tj. ljudi vise ne znaju za sta da se odluce. Evo ja sam uzeo 2 identicne masine u nadi da ce phenom biti predstavljen kao sto je prvi put obecano valjda krajem 2Q ove godine, sto nije slucaj i sad mi je toliko *******cija da menjam 2 cela kompa zarad 20% ubrzanja, ispalio me je AMD :) i trebalo bi da zadrze kompatibilnost sa ovim socket-om do kraja a ne kao sto su rekli da ce smanjiti HTT link(jes da nema neke razlike) ali jedino tako ce moci full da pariraju intel-u, ako vec bude slucaj da su osetno smanjenje performanse, sta bi me to sprecilo da odma zamenim oba kompa za neke intel based sisteme(i resim odma "probleme").

Poslednja izmena:
Prica oko HT linka je slicna prici oko FSB-a na P965 plocama. Jednostavno trenutne AM2 ploce ne podrzavaju i nisu projektovane da podrze HT link pune brzine koji ce koristiti Fenom, bas kao sto P965 nije zvanicno projektovan da radi sa FSB na 1333 MHz.

Znaci, niko nista ne smanjuje, vec jednostavno, ploce koje su predstavljene pre skoro dve godine, ne mogu da podrze HT link koji ce koristiti novi procesori. Dobro je sto ce Fenom raditi na postojecim plocama, a lose je sto nece raditi punom brzinom. U svakom slucaju, dobro je da je korisnicima ostavljen izbor: kupiti novi CPU i ne koristiti njegov pun potencijal ili dati vise para i kupiti i novu plocu i novi CPU.

Bilo bi malo previse da su jos pre dve godine, kada je predstavljan AM2, ukljucili podrsku za nesto sto ce biti predstavljeno kroz x godina :)

Poslednja izmena:
To sto si ti izvukao svega 2.2 GHZ, je ocigledno neki problem vezan za tvoj sistem.
ovo nije tacno, ja moj e6300 sistem vozim na 3GHz sa default naponom i na ovim temperaturama, ali samo zahvaljujuci tome sto imam skupo placen kuler (koji vise ne moze da se nabavi u srbiji, pa se izbor svodi na jos skuplje zalmane). on se jednako dobro klokovao i sa box-om, ali je na idle temperatura bila blizu 50C (u januaru), a svako iole jace opterecenje ga je teralo preko 60C u jezgru, a orthos ga je dobacivao do 70 nakon samo minut vremena testiranja. zato sam se i odlucio da zamenim kuler. da ga nisam zamenio, ne bih se usudjivao da ga drzim preko 2.2GHz.

Jednostavno, za 3 GHz OC-a NE TREBA bolji kuler od tzv. Intel BOX-a: niti moras da podizes napon, niti opterecujes plocu i memoriju, jer Pentium E2160, kao i E4300, imaja mnozilac 9.
voleo bih da ovo potvrdi jos neko ko ima e4x00 u svojoj masini.

Sto se tice E6300 on je los izbor, jer ima nizak mnozilac, pa i nije previse pogodan za kako ti kazes "besplatni overklok". Naime, za 3 GHz sa E6300 ti treba FSB od 428 sto vec izlazi iz domena uobicajenog, pa je ocigleno tu tvoj problem... Jednostavno, trebalo je da das manje novca i kupis E4300 koji ima mnozilac 9 i imao bi bolji i brzi sistem.
ovo je vec zaista u domenu ukusa; koliko je e6300 los izbor, govori i to da je iako za zrno pirinca skuplji ipak - jaci (za dva zrna pirinca), a i cesce je overklokabilniji od svoje e4300 brace (moj e6300 se klokuje do fsb495, a fsb490 stabilno. ne znam da li mi je ogranicenje cpu ili memorija).

Jednostavno, ko sada kupuje masinu, apsolutno, po mom misljenju, treba da ide na Intel varijantu, jer je bolja. Ko bas voli AMD, najbolje da saceka Phenom procesore. To je sasvim normalna situacija u slucaju kada jedan proizvodjac vrsi smenu arhitektura i kada trenutno nudi procesore koji su stari vise godina.

i ja mislim da je intel varijanta bolja, ali ne po svaku cenu; u low segmentu trzista, bas kao sto i sam kazes, on je manje isplativ, a kucna upotreba se jedino i moze podvesti pod low segment. ekspanzija takodje jeste bitan argument u korist intela, ali opet ostaje pitanje da li ce iko bitno nadogradjivati neku staru plocu novim procesorima itd. takodje, am2 ce moci da vuce i nove amd procesore, iako uz neka nevelika ogranicenja.

ono sto hocu da kazem je da za razliku u ceni, covek moze da kupi bitno bolju graficku, ili mnogo vise memorije (ili oba) ako se odluci za amd, plus da dobije opipljivo vise I/O za ekstenziju, a to je mnogo opipljivija korist od sintetickih testova snage procesora.

Poslednja izmena:
ovo nije tacno, ja moj sistem vozim na 3GHz sa default naponom i na ovim temperaturama, ali samo zahvaljujuci tome sto imam skupo placen kuler (koji vise ne moze da se nabavi u srbiji, pa se izbor svodi na jos skuplje zalmane). on se jednako dobro klokovao i sa box-om, ali je na idle temperatura bila blizu 50C (u januaru), a svako iole jace opterecenje ga je teralo preko 60C u jezgru, a orthos ga je dobacivao do 70 nakon samo minut vremena testiranja. zato sam se i odlucio da zamenim kuler. da ga nisam zamenio, ne bih se usudjivao da ga drzim preko 2.2GHz.

voleo bih da ovo potvrdi jos neko ko ima e4x00 u svojoj masini.

ovo je vec zaista u domenu ukusa; koliko je e6300 los izbor, govori i to da je iako za zrno pirinca skuplji ipak - jaci (za dva zrna pirinca).

i ja mislim da je intel varijanta bolja, ali ne po svaku cenu; u low segmentu trzista, bas kao sto i sam kazes, on je manje isplativ. kucna upotreba se jedino i moze podvesti bod low segment. ekspanzija takodje jeste bitan argument u korist intela, ali opet ostaje pitanje da li ce iko bitno nadogradjivati neku staru plocu novim procesorima itd. ono sto hocu da kazem je da za razliku u ceni, covek moze da kupi bitno bolju graficku, ili mnogo vise memorije ako se odluci za amd, a to je mnogo opipljivija korist od sintetickih testova snage procesora.

Pa, nema sta kod da ti potvrdi - sam si potvrdio. Lepo si naveo da ti je CPU radio stabilno na 3 GHz i 50C (sto je smesna temperatura), a da si kuler kupio da bi mu oborio temperaturu, a ne zato sto je to bilo neophodno.

Naravno, uvek mozes da procesljas forum i nadjes x korisnika kojima je Core 2 Duo radi na 3 GHz bez dizanja napona sa box kulerom.

ovo je vec zaista u domenu ukusa; koliko je e6300 los izbor, govori i to da je iako za zrno pirinca skuplji ipak - jaci (za dva zrna pirinca).

Naravno da se ne radi o ukusu, vec o prostim brojkama. Ako imas CPU koji ima mnozilac 7 da bi dosegao npr. tih 3 GHz treba ti ploca koja ce raditi na preko 400 Mhz. Sa druge strane, ako imas CPU koji radi sa mnoziocem 9, za 3 GHz ti treba ploca koja ce raditi na magistrali od svega 333 MHz.

Ne kapiram u cemu je jaci E6300 od E4300? Niti se bolje overklokuje, niti radi na nesto vishem radnom taktu, niti ima vishe L2 kesha... Jednostavno, E6300 je predstavljen pre E4300 i tada jeste bio dobra ponuda. Kasnije, kada se stanje stvari promenilo, Intel je povukao E6300, jer nema rezona za njime, dodao mu jos 2 MB L2 kesha i nazvao ga E6320. Ako se i intel slaze da za E6300 nema mesta pored E4300, onda bi to trebalo prohvatiti ipak malo ozbiljnije :)

Pa, nema sta kod da ti potvrdi - sam si potvrdio. Lepo si naveo da ti je CPU radio stabilno na 3 GHz i 50C (sto je smesna temperatura), a da si kuler kupio da bi mu oborio temperaturu, a ne zato sto je to bilo neophodno.
pa, znas sta - da sam hteo da mi masina sluzi za ukras, na primer da na ekranu seta screensaver, onda mi novi kuler zaista ne bi bio potreban. sa druge strane, da bih gledao screensaver, za to mi je dovoljan i pentium II :)

salu na stranu, rekao sam da je to bila idle temperatura, pri cemu je tjunction 70. kada pri temperaturi ambijenta od 20C jedna ne mnogo zahtevna igra poput HoM&M gura procesor blizu 70, mogu samo da zamislim sta bi se dogadjalo sa procesorski zahtevnijim stvarima, poput renderinga i montaze. ako to u januaru i moze da prodje, vec u maju, kada su bile temperature preko 30, i sa infinitijem je bilo 'tesno' (mada neuporedivo komotnije).

Naravno, uvek mozes da procesljas forum i nadjes x korisnika kojima je Core 2 Duo radi na 3 GHz bez dizanja napona sa box kulerom.
pokazi mi jednog, pa da ga pitam da li je ostavljao taj klok na 30 i vise stepeni.

Naravno da se ne radi o ukusu, vec o prostim brojkama. Ako imas CPU koji ima mnozilac 7 da bi dosegao npr. tih 3 GHz treba ti ploca koja ce raditi na preko 400 Mhz. Sa druge strane, ako imas CPU koji radi sa mnoziocem 9, za 3 GHz ti treba ploca koja ce raditi na magistrali od svega 333 MHz.
ploca koja ne moze da ide preko 333, ja bih za nju rekao da nije po mom ukusu anyway. ovo sto kazes jeste tacno, ali je jednako tacno da to u slucaju e6 serije nije manjkavost, jer se i pored viseg potrebnog fsb-kloka ti procesori bolje klokuju (po pravilu do fsb500 tj 3.5GHz za razliku od e4 koji u retko kom slucaju premase 3.2GHz) i imaju veoma neznatno jaci klok-za-klok + virtuelizacija. ne kazem da je sve to neka spektakularna razlika, ali je ima.

Ne kapiram u cemu je jaci E6300 od E4300?
sitno je jaci, ali nema veze, ta je razlika zaista nebitna, niti ja insistiram na njoj.

Niti se bolje overklokuje, niti radi na nesto vishem radnom taktu, niti ima vishe L2 kesha... Jednostavno, E6300 je predstavljen pre E4300 i tada jeste bio dobra ponuda. Kasnije, kada se stanje stvari promenilo, Intel je povukao E6300, jer nema rezona za njime, dodao mu jos 2 MB L2 kesha i nazvao ga E6320. Ako se i intel slaze da za E6300 nema mesta pored E4300, onda bi to trebalo prohvatiti ipak malo ozbiljnije :)
ne znam sa cime polemises, ja ne kazem da je e4 losa kupovina.

pokazi mi jednog, pa da ga pitam da li je ostavljao taj klok na 30 i vise stepeni.

Evo covek kaze i u ovom threadu...

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1128675&postcount=26

Mislim, banalno je sada da polemisem oko toga da li treba kupiti dodatni kuler ili ne... Jednostavno, u toj situaciji tj- pri overkloku od 3 GHz bez dizanja napona u pitanju je stvar licne preference.

Ne kapiram, opet, zasto bi ti masina koja radi na 3 GHz sluzila za ukras ili screensaver i kakve veze sa njenom snagom ima to sto se procesor greje 10 stepeni vise ili manje, ako u oba slucaja sve radi stabilno?

Potpuno se slažem.
965PT..........................85e
DDR2667 2x1 GB.............75e
E2160......................... 90e
Ukupno.......................250e

Klokuje se ko od šale na 3 GHz (sve sa box kulerom i svim ostalim default podešavanjima, samo se fsb digne na 333 i to je to)

plus kuler ako ce da oc minimum....30e
ukupno: barem 280

A shto mora da kupi cooler za minimum 30 € ? Moze lepo da kupi Hyper TX za 20 € koji ce sasvim odraditi posao i to je ukupno 270€ :)

A ako si mislio da me pitash zashto ja drzim moj E 4300 samo na 2.4 GHz odgovor je:
PC mi je upaljen 24/7 a od tih 24 h 18 h skida torrente a ostalo je surf,office,filmovi,Sky Star2 i jedno 2-3 sata COD2 online...... Znachi najteze shto CPU radi to je kad igram COD2 online...
Kad sam kupovao PC pre oko 2.5 meseca najpre sam mislio da uzmem AMD x2 ali posle sam razmishljao shta ako mi zafale MHz ? :) Pa sam se jednostavno odluchio za INTEL C2D :)

ploca koja ne moze da ide preko 333, ja bih za nju rekao da nije po mom ukusu anyway. ovo sto kazes jeste tacno, ali je jednako tacno da to u slucaju e6 serije nije manjkavost, jer se i pored viseg potrebnog fsb-kloka ti procesori bolje klokuju (po pravilu do fsb500 tj 3.5GHz za razliku od e4 koji u retko kom slucaju premase 3.2GHz) i imaju veoma neznatno jaci klok-za-klok + virtuelizacija. ne kazem da je sve to neka spektakularna razlika, ali je ima.

uf, pa ti bas pricas napamet :)

E4400

http://xtreview.com/addcomment-id-1828-view-Core-2-Duo-e4400-overclock-result.html
http://xtreview.com/addcomment-id-2303-view-Core-2-Duo-e4400-overclocking.html

E4300

3.jpg

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=12308&oliver=4065

http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/core2duo_e4300/14.html

Za E4300 100% overkloka tj. 3.6 uopste nije nedostizno... O tome se bas dosta pisalo i na nasem forumu.

Poslednja izmena:
delimire, ja ne kazem da ga je nemoguce klokovati na 3GHz, ja samo kazem da je nepametno i rizicno (zlu)rabiti ga na 3GHz sa box kulerom, narocito leti. p965 chipseti su sami po sebi mali sporeti, jos na sve to letnja zega... to je ipak samo moje misljenje pa ko zeli da rizikuje - njegova stvar. ako pare i ne odu na cooler za proc, otici ce na nekoliko ventisa za provetravanje i mostove.

delimire, ja ne kazem da ga je nemoguce klokovati na 3GHz, ja samo kazem da je nepametno i rizicno (zlu)rabiti ga na 3GHz sa box kulerom, narocito leti. p965 chipseti su sami po sebi mali sporeti, jos na sve to letnja zega... to je ipak samo moje misljenje pa ko zeli da rizikuje - njegova stvar. ako pare i ne odu na cooler za proc, otici ce na nekoliko ventisa za provetravanje i mostove.

Isto tako mozes da budes paranoican i kada je u pitanju X2 - ni njega nije pametno "rabiti" leti na povisenoj temperaturi... Jednostavno, ”argument” ti je tipa ”imam filing da to nece raditi kako treba iako radi"... Naravno da se nista ne rizikuje, jer je u pitanju smesan radni takt koji i ne prelazi ono sto intel prodaje - trzistu su dostupni Core 2 procesori radnog takta 3 GHz sa naponom od 1.35 i uz njih dobijes isti takav kuler.

Znaci, da rezimiramo - nema racionalnih razloga da se za 3 GHz radnog takta na default naponu kupuje dodatni kuler, posebno ne taj od 30e, vec je u pitanju stvar "filinga" :)

Hvala na paznji :)

uf, pa ti bas pricas napamet :)

ne pricam napamet; jedno su rukom birani primerci ili 'takmicarki modeli' koji se salju na testove, drugo su nasumice odabrani primerci. vec dugo pratim teme sa c2d procesorima i ne znam nikoga ko nije uspeo da se popne preko 3GHz sa e6300, ali imas dosta postova onih sa e4 koji su se namucili da bi dobili 3-3.2GHz, kao i onih koji nisu presli crtu. kako to izgleda u realnosti najbolje se vidi po forumima gde ljudi opisuju nasumicne primerke, a ne po testovima pojedinih, cesto biranih, prieraka.

Hvala delimire za opsirne informacije. Samo nam reci jos jednu stvar za OC-ovan intel na recimo 3ghz:

- potrosnja (pitam zbog napajanja jer je u planu najgori krsh-kinez)

Cini mi se da je u tome amd bolji(a i ne verujem da se greje ludacki kao intel), ali ako moze i intel lepo da radi na kinezu 400w onda definitivno uzimam svog prvog intela.

Sto se tice komentara o razlici u ceni od 20-30 eur - to jeste otprilike ta razlika, medjutim ja uvek to pretvorim u procente i onda nije bas mala razlika. A moze da se pretvori ta razlika i u 1gb rama ili u cevape - po zelji :wave: pa svako nek proceni sta mu odgovara.

p0z

Isto tako mozes da budes paranoican i kada je u pitanju X2 - ni njega nije pametno "rabiti" leti na povisenoj temperaturi...
brkas ono sto pricam. ja ne ocekujem da procesor bude hladan kao spricer, ali oc-ovan x2@2500 u mom slucaju nije prelazio 45C u jezgru sa box coolerom pod opterecenjem na 30C ambijenta. to je daleko hladnije i mnogo dalje od 'tacke pucanja' kada se poredi sa intelom, a tek nedajboze sa intelom i box coolerom.

Jednostavno, ”argument” ti je tipa ”imam filing da to nece raditi kako treba iako radi"... Naravno da se nista ne rizikuje, jer je u pitanju smesan radni takt koji i ne prelazi ono sto intel prodaje - trzistu su dostupni Core 2 procesori radnog takta 3 GHz sa naponom od 1.35 i uz njih dobijes isti takav kuler.
temperatura e6300 klokovanog na takt e6800 je visa od default e6800 temperature, znaci, negde razlika u konstrukciji ipak postoji, ne radi se o prostom prepakivanju/remarkiranju jezgara.

Znaci, da rezimiramo - nema racionalnih razloga da se za 3 GHz radnog takta na default naponu kupuje dodatni kuler, posebno ne taj od 30e, vec je u pitanju stvar "filinga" :)

Hvala na paznji :)

nema na cemu ;)

ne pricam napamet; jedno su rukom birani primerci ili 'takmicarki modeli' koji se salju na testove, drugo su nasumice odabrani primerci. vec dugo pratim teme sa c2d procesorima i ne znam nikoga ko nije uspeo da se popne preko 3GHz sa e6300, ali imas dosta postova onih sa e4 koji su se namucili da bi dobili 3-3.2GHz, kao i onih koji nisu presli crtu. kako to izgleda u realnosti najbolje se vidi po forumima gde ljudi opisuju nasumicne primerke, a ne po testovima pojedinih, cesto biranih, prieraka.

Primerci koje sam ja imao nisu bili birani i svi su isli preko 3.4 GHz. Mozda ljudi jednostavno ne znaju da podese sistem?

Hvala delimire za opsirne informacije. Samo nam reci jos jednu stvar za OC-ovan intel na recimo 3ghz:

- potrosnja (pitam zbog napajanja jer je u planu najgori krsh-kinez)

Cini mi se da je u tome amd bolji(a i ne verujem da se greje ludacki kao intel), ali ako moze i intel lepo da radi na kinezu 400w onda definitivno uzimam svog prvog intela.

Sto se tice komentara o razlici u ceni od 20-30 eur - to jeste otprilike ta razlika, medjutim ja uvek to pretvorim u procente i onda nije bas mala razlika. A moze da se pretvori ta razlika i u 1gb rama ili u cevape - po zelji :wave: pa svako nek proceni sta mu odgovara.

p0z

Ne bih se igrao sa 400W kinezom i overklokovanim sistemom. Trose dosta i graficke kartice, cipset takodje... Ne znam, mozda sa dobrih 400W. Sa dobrih 500W bi vec bio 100% miran...

Samo da kazem da ste me odusevili znanjem(izvinite za off i nije sarkazam)...Znaci sta god da odaberem necu pogresiti u smislu X2 ili E21xx jer se ne zelim baviti overklokom jer ako pogledate moju masinu iz potpisa mozete i zamisliti sta ce mi biti prelazak na jedna od ova dva low end procesora kako ih vi zovete...A da i moj je bio low end pre 3 godine!!!!

A shto mora da kupi cooler za minimum 30 € ? Moze lepo da kupi Hyper TX za 20 € koji ce sasvim odraditi posao i to je ukupno 270€ :)
plasim se da on za 3GHz ipak nije dovoljan (smem da tvrdim da meni on ne bi bio dovoljan leti, zato sto radim zahtevne stvari na overklokovanoj masini). pretpostavljam da bas grejanje i jeste razlog zasto ga ipak ne drzis na 3GHz, zar ne.

A ako si mislio da me pitash zashto ja drzim moj E 4300 samo na 2.4 GHz odgovor je:
PC mi je upaljen 24/7 a od tih 24 h 18 h skida torrente a ostalo je surf,office,filmovi,Sky Star2 i jedno 2-3 sata COD2 online...... Znachi najteze shto CPU radi to je kad igram COD2 online...
e pa, to je nesto o cemu i raspravljamo: verovatno bi ti i x2 za takve stvari bio dovoljan, ne bi ni osetio razliku (imam pa znam) :D

Kad sam kupovao PC pre oko 2.5 meseca najpre sam mislio da uzmem AMD x2 ali posle sam razmishljao shta ako mi zafale MHz ? :) Pa sam se jednostavno odluchio za INTEL C2D :)
potpuno legitimna odluka ako se ima para. ali, da si bio u stisci, da li bi radije uzeo intelica sa losom grafom, ili bi se opredelio za x2 sa jakom grafom i/ili vise memorije? o tome govorimo i to zaista jeste teska dilema.

Ovako:
-podigao sam najmanje 40-ak sistema sa E6xxx, 4xxx i za sada tri sa E2xxx serijom svi na 3GHz sa sve BOX coolerom, tako da mi nije jasna tvrdnja: "obavezno skup cooler za OC @ 3GHz C2D-a" :trust: Svaki ALI svaki ide na 3GHz :trust: E4xxx serija pravi probleme na Bad Axu 1 i Bad Axu 2 maximum OC-a za iste na BX-u je ~2800 MHz jednostavno baguje :S: , E2160 za ovo malo dana igranja stabilno u winu ~3400 MHz na BX-u 2, ja moj drzim na 3200 MHz, a E6xxx serija je luda skroz ide do... :d :zgran:
@
LowRadiaton nesto ti nisi kod sebe uradio kako valja ;)
:wave:

Poslednja izmena:
Prica oko HT linka je slicna prici oko FSB-a na P965 plocama. Jednostavno trenutne AM2 ploce ne podrzavaju i nisu projektovane da podrze HT link pune brzine koji ce koristiti Fenom, bas kao sto P965 nije zvanicno projektovan da radi sa FSB na 1333 MHz.

Znaci, niko nista ne smanjuje, vec jednostavno, ploce koje su predstavljene pre skoro dve godine, ne mogu da podrze HT link koji ce koristiti novi procesori. Dobro je sto ce Fenom raditi na postojecim plocama, a lose je sto nece raditi punom brzinom. U svakom slucaju, dobro je da je korisnicima ostavljen izbor: kupiti novi CPU i ne koristiti njegov pun potencijal ili dati vise para i kupiti i novu plocu i novi CPU.

Bilo bi malo previse da su jos pre dve godine, kada je predstavljan AM2, ukljucili podrsku za nesto sto ce biti predstavljeno kroz x godina :)

Čisto sumnjam da je novi HT tu zbog single socket desktop konfiguracija. Jel isprobao tko kolika je realna razlika u performansama između npr. HTa od 600Mhz i onog od 1200Mhz na današnjoj X2 konfiguraciji?

Pa tvrdis da se mora uzeti skup cooler za C2D @~3GHz, evo na primer Audiofreak drzi svoj E6300 na 2800MHz na default naponima bez prekida 8 meseci :) na BOX cooleru

Poslednja izmena:
Pa tvrdis da se mora uzeti skup cooler za C2D @~3GHz, eno ga Audiofreak drzi svoj E6300 na 2800MHz na default naponima bez prekida 8 meseci :) na BOX cooleru

neka ga leti digne jos tih 200MHz, nek' cepa baze i rendering, pa da vidimo da li ce se zazeleti novog kulera ;)

sa druge straner, ako ne radi nista zahtevno sa tom masinom, da li mu je onda e6300 uopste cost effective resenje itd. pliz probajte da napravite razliku u ovome sto pricam: ja uopste ne napadam c2d procesore koji su neosporno jaci (ali i skuplji), ja samo kazem da se u vecini slucajeva moze napraviti jeftinija a efektnija konfiguracija za regularne korisnike. naravno da bi bilo najbolje kada bismo svi imali makar e6800...

Poslednja izmena:
plasim se da on za 3GHz ipak nije dovoljan (smem da tvrdim da meni on ne bi bio dovoljan leti, zato sto radim zahtevne stvari na overklokovanoj masini).
slika je slikana u pola cetiri ( kao shto mozesh da vidish ) i temperatura u sobi je bila oko 25-26 C a temperatura procesora mi je ova:

pretpostavljam da bas grejanje i jeste razlog zasto ga ipak ne drzis na 3GHz, zar ne ?
Ovo sam vec odgovorio.... Ali kad si vec navalio kad stignem kuci ( sad sam na poslu :wall: )
dizem ga na 3.0 GHz :)
e pa, to je nesto o cemu i raspravljamo: verovatno bi ti i x2 za takve stvari bio dovoljan, ne bi ni osetio razliku (imam pa znam) :D
Neznam nekako mi INTEL C2D bolje zvuchi nego AMD x2... :p
potpuno legitimna odluka ako se ima para. ali, da si bio u stisci, da li bi radije uzeo intelica sa losom grafom, ili bi se opredelio za x2 sa jakom grafom i/ili vise memorije? o tome govorimo i to zaista jeste teska dilema.
Vidi ja kad kupujem drzim se logike - shto je skuplje to je bolje... To ti je isto kao kad izadjesh u diskoteku i pogledash premium koshta 90 a Tuborg 120 ( ovde na selu ) i shta mislish shta cu :bottle: ?

neka ga leti digne jos tih 200MHz, nek' cepa baze i rendering, pa da vidimo da li ce se zazeleti novog kulera ;)

Covek radi mnogo, mnogo ozbiljnije stvari od toga mozda i najozbiljnije stvari na ovom forumu, a i sire :trust: ali se ne hvali ;) a za Bad Axe koji i on koristi 2800 MHz za E6300 / FSB @400MHz je neka normala, limit ploce je ~450 MHz FSB-a, ne radis samo ti "ozbiljne stvari na kompu" ;) :trust:

slika je slikana u pola cetiri ( kao shto mozesh da vidish ) i temperatura u sobi je bila oko 25-26 C a temperatura procesora mi je ova:
ovo je odlicno.

Ovo sam vec odgovorio.... Ali kad si vec navalio kad stignem kuci ( sad sam na poslu :wall: )
dizem ga na 3.0 GHz :)
hajde, pa da imamo info iz prve ruke.

Neznam nekako mi INTEL C2D bolje zvuchi nego AMD x2... :p

Vidi ja kad kupujem drzim se logike - shto je skuplje to je bolje... To ti je isto kao kad izadjesh u diskoteku i pogledash premium koshta 90 a Tuborg 120 ( ovde na selu ) i shta mislish shta cu :bottle: ?

a sta pijes kada imas 90 dindzi u dzepu? inace, logika ti je zdrava, istu sa uspehom i sam primenjujem ;)

Covek radi mnogo, mnogo ozbiljnije stvari od toga mozda i najozbiljnije stvari na ovom forumu, a i sire :trust: ali se ne hvali ;) a za Bad Axe koji i on koristi 2800 MHz za E6300 / FSB @400MHz je neka normala, limit ploce je ~450 MHz FSB-a, ne radis samo ti "ozbiljne stvari na kompu" ;) :trust:

pa, nisam rekao da samo ja radim ozbiljne stvari, vec da se ja ne usudjujem da radim ozbiljne stvari sa vrucom masinom.

Poslednja izmena od urednika:
Izvini a sta je vruce :trust: Ja sam se drznuo i drzao C2DE6300 u Julu prosle godine pod dual orthos-om na 98C :D :mad: i eno ga radi dan danas na 3GHz :) dokle ce ne znam, ali hoce bar jos godinu-dve :)

Poslednja izmena:
Da znam da ce Fenom moci u AM2 ploce, ali govorim o trenutnom stanju stvari - dakle onome sto je dostupno u ovom momentu. Cak i taj Fenom, nece moci da iskoristi svoj pun potencijal na AM2 plocama.
Blago oftopicujemo, ali nema veze jer je rasprava zanimljiva i konstruktivna (i za razliku od gomile AMD vs. Intel zaprepascujuce civilizovana).
LM, generalno, kada pricamo o upgradeovanju, realnije je ocekivati da ce onaj k'o danas kupuje AMD upgradeovati na Phenoma, kada mu se ukaze potreba, odnosno da ce neko sa Intel platformom pozeleti Penryn (recimo zbog DivX kompresije). s tim uvidu, realno je ocekivati da ce za "plave" tu nastati problemi, dok ce "zeleni" moci sasvim bezbolno da odrade upgrade. S tim na umu, platforma je osnovni adut aktuelne AMD ponude. Sto se tice punog potencijala Pehnoma, verujmi da ga brzina HT-a nece preterano ogranicavati.
Moje misljenje je da je AMD platforma trenutno pogodna samo za low-end racunare i manje-zahtevne korisnike, jer im Intel-ova platforma daje vise za ulozeni novac i omogucava da izukuku daleko bolje performanse kupovinom Intel-ovog procesora istog cenovnog ranga.
Kontradiktorna ti je ova recenica gore. No, nebitno. Moja poenta je da VECINA korisnika racunara (a usudio bih se reci i clanova foruma) neklokuje svoje masine i da je VECINA taj obicni ili manje zahtevan korisnik. Taj korisnik za generalno manji novac moze da nadje AMD platformu, cije su performanse u proseku poredive sa Intel platformom. Plus ima otvoren "upgrade path" ka Phenomu.
Uostalom i sam znas, dok si bio novinar, sa koliko tezine smo tretirali overklok potencijal nekog procesora - to je bio navazniji faktor priliko odluke da li dati nagradu nekom procesoru ili ne. Mozda sada sa aspekta nekoga ko radi za veliku kompaniju koja proizvodi procesore imas drugacije misljenje, ali ja ne mislim da se mnogo sta promenilo u percepciji kranjih korisnika koji posecuju ovaj forum i siguran sam da ce se svi sloziti da je AMD-ova arhitektura iz gore-spomenutih razloga inferiorna u poredjenju sa Intel Core 2 arhitekturom.
Ovo je tema za pivo i kikiriki :D
Uostalom, cak ni AMD ne krije da jednostavno ima stariju i losiju arhitekturu (to je sasvim prirodno i normalno) zato i prodaje procesore bud-zasto. Da moze performansama da parira Intel-u, naravno da ne bi AMD dual core CPU kostao 5-6 hiljada dinara...
Mislim da si ovde napravio gresku u koracima, jer je Intel taj koji je formirao aktuelne cenovne kategorije za svoju arhitekturu. Tvojom linijom logike, "superiorna" Core arhitektura bi trebalo da bude isto toliko skuplja, odnosno procesori zasnovani na njoj, u odnosu na "inferiorne" AMD-ove.

Nazad
Vrh Dno