Šta je novo?

X800XT sta joj je?

• Začetnik teme Začetnik teme dok
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dok

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2005
Poena
619
Dakle u pitanju je X800XT AGP kupljena u onom jeftinom kontigentu sto je dosao kod nas negde krajem oktobra prosle godine.Radila je OK i odjednom sam primetio pre jedno 2-3 nedelje da u STALKER-u gasi monitor.Jednostavno se monitor ugasi a u kompjuteru se cuju kuleri valjda radi?
Sad gasi bilo koju zahtevniju igru tj gasi monitor i ne pomaze ni reset vec moram da drzim power dugme 5 sec.da bih ga ugasio.Posle se komp. upali sasvim normalno.3D Mark 2003 uvek prekine na istom mestu(kada leptir krene uz reku u nature testu).Inace primetio sam da se greje ko blesava (posle 3 min.vrtenja cupave kocke u ati tool-u ode u 103 stepena.Probao sam sve vidove rashladjivanja(stavljao sam osmice da duvaju u nju otvarao stranicu kucista,vrteo 3D Mark sa sobnim ventilatorom upereni u karticu ali nista ne pomaze.Da li je crkla jer je jos u garanciji ali u Pinu imaju sam 7600 GT DDR2 AGP kao najacu karticu i dali teba da cekam dve nedelje da njihov serviser utvrdi kvar ili je diler kod kog je kupljena duzan da mi je zameni bez da cekam da je salje u Novi Sad?

Verovatno je to razlog, mislim to pregrevanje, ali ne bi smela toliko da se pregreje. Vrati je, salji na reklamaciju. Sto se tice cekanja, verovatno ces cekati da ti je zamene ili sta vec, pogotovo posto je uzeta od dilera, a ne direktno iz Pina, mada ukoliko si dobar sa dilerom a on sa nekim u Pinu mozda ti to zavrse i istog dana...

Kao prvo nesto verovatno nije u redu sa ventilatorom. Ili je "fizicki sprecen" da se vrti dovoljnom brzinom (prasina ?), ili je mozda softverski spusten broj obrtaja (ATITool, ATI Tray Tools ?), ili se pomerio i ne naleze dobro na GPU. Imam istu kartu - nakon 3 min "cupave kocke" definitivno ne sme da predje ~65-75 stepeni (obrati paznju, treba da jasno cujes kako se broj obrtaja ventilatora automatski menja !).

Gasenje je verovatno posledica temperaturne zastite, mada bi ona iskreno receno trebala da nastupa tek na 140 stepeni. Zato mislim da bi mozda, ali samo mozda, moglo da bude i napajanje. Meni je kartica uredno gasila ne samo monitor nego ceo kompjuter - tacno isto tako nakon par minuta 3DMark-a ili 5-10min bilo kakvog 3D-a !

Nakon promene napajanja - sve radi savrseno.

To sto je radilo a sada ne radi moze svakako da ukazuje da nije napajanje, ali i ne mora da znaci. Na primer, moje staro napajanje je teoretski trebalo sasvim opusteno da isporucuje dovoljno struje, ali je zbog starosti jednostavno oslabilo. Mozda su se kod tebe slucajno potrefile te dve stvari.

Gasenje monitora i pregrevanje moze eventualno da dolazi i od drajvera, npr. VPU Recover i Fast Write znaju u Catalyst drajverima da prave razne baljezgarije. Preporuka je da probas za svaki slucaj da potpuno "po propisu" deinstaliras drajvere ("po propisu" znaci uninstall, pa reboot u Safe Mode, pa ciscenje sa Driver Cleaner-om, reboot pa instalacija obavezno bez ukljucenog antivirus programa), a zatim nakon instalacije odmah obavezno iskljucis VPU Recover i Fast Write.

Na tu karticu nije preporucljivo stavljati drajvere novije od 6.9 (upravo izazivaju pregrevanje u mnogim konfiguracijama i izbacuju neke besmislene greske u Event Log-u u svim konfiguracijama), a najbolje radi sa drajverima od 5.12 do 6.4.

Poslednja izmena:
Kao prvo nesto verovatno nije u redu sa ventilatorom. Ili je "fizicki sprecen" da se vrti dovoljnom brzinom (prasina ?), ili je mozda softverski spusten broj obrtaja (ATITool, ATI Tray Tools ?), ili se pomerio i ne naleze dobro na GPU. Imam istu kartu - nakon 3 min "cupave kocke" definitivno ne sme da predje ~65-75 stepeni (obrati paznju, treba da jasno cujes kako se broj obrtaja ventilatora automatski menja !).

Gasenje je verovatno posledica temperaturne zastite, mada bi ona iskreno receno trebala da nastupa tek na 140 stepeni. Zato mislim da bi mozda, ali samo mozda, moglo da bude i napajanje. Meni je kartica uredno gasila ne samo monitor nego ceo kompjuter - tacno isto tako nakon par minuta 3DMark-a ili 5-10min bilo kakvog 3D-a !

Nakon promene napajanja - sve radi savrseno.

To sto je radilo a sada ne radi moze svakako da ukazuje da nije napajanje, ali i ne mora da znaci. Na primer, moje staro napajanje je teoretski trebalo sasvim opusteno da isporucuje dovoljno struje, ali je zbog starosti jednostavno oslabilo. Mozda su se kod tebe slucajno potrefile te dve stvari.

Gasenje monitora i pregrevanje moze eventualno da dolazi i od drajvera, npr. VPU Recover i Fast Write znaju u Catalyst drajverima da prave razne baljezgarije. Preporuka je da probas za svaki slucaj da potpuno "po propisu" deinstaliras drajvere ("po propisu" znaci uninstall, pa reboot u Safe Mode, pa ciscenje sa Driver Cleaner-om, reboot pa instalacija obavezno bez ukljucenog antivirus programa), a zatim nakon instalacije odmah obavezno iskljucis VPU Recover i Fast Write.

Na tu karticu nije preporucljivo stavljati drajvere novije od 6.9 (upravo izazivaju pregrevanje u mnogim konfiguracijama i izbacuju neke besmislene greske u Event Log-u u svim konfiguracijama), a najbolje radi sa drajverima od 5.12 do 6.4.

svaka cast na objasnjenju....

Skinuo sam kartu ocistio od prasine i vratio ali nista.Posto imam dva sitema probao sam na Visti ali isto se gasi(leptir malo duze leti ali ga prekine na sredini reke dok na XP gasi na pocetku cim krene uz reku) Ventilator na karti brze vrti cim je scena zahtevnija cuje se kako okrece.TV Tjuner radi Ok.Razmisljam da probam kartu na drugom komjuteru posto imam jos jedan ali treba da brisem Nvidia drajvere posto on ima GeForce 6600.Ima i novije napajanje Cooler Master 400W.Ovde je Chiftec 380W.3D Mark 2005 zavrsi i rezultat je 5700 na default bez OC.Da napomenem da je karta radila bez OC jer je bila dovoljno brza za igre.

Jel se nekom desavalo nesto slicno, interesuje me da li je karta ispravna ili ne?

Ne znam sta je sa ovim kartama, ali ocigledno nesto nije u redu. Sve vise ljudi se zali na njih, ja sam sa mojom takodje imao probleme, pa sam je prodao (na vreme:d ). Pocela je isto tako da se pregreva, u ati toolu se temp popela do 95C sa tendencijom da dalje raste, a idle temp (u februaru!) je bila oko 50C.
Prodao sam je i kupio gainward gf7 koji je hladniji i ima bolje performanse, jedino zalim zbog tunera i upravljaca(bar za novu grafu nista nisam doplacivao).

Pocela je isto tako da se pregreva, u ati toolu se temp popela do 95C sa tendencijom da dalje raste, a idle temp (u februaru!) je bila oko 50C.

Pa idle temperatura i treba da bude oko 50 stepeni, sasvim normalno ! 🙂

Kartica vuce nesto preko 60W, to vam je otprilike koliko i Intel Core 2 Duo E4xxx/E6xxx. Pa na koliko bi hteli da radi - kolike cooler-e stavljate na CPU, a koliki je na grafickoj ? ...(komparacije radi, na primer NV 7600GT vuce 36W)

E sad zaasto se pregreva odjednom, to moze biti druga prica. Kao sto sam napisao gore, postoji provereni i priznati bug sa drajverima. Konkretno recimo, na (nekim) maticnim plocama sa NVidia chipset-om - povecanje temperature od cak preko 20 stepeni vise nego sto bi trebalo sa svim drajverima Catalyst 7.x (na maticnim plocama sa Intel chipset-ovima izgleda da se bug uglavnom ne manifestuje).

Pa idle temperatura i treba da bude oko 50 stepeni, sasvim normalno ! 🙂

Kartica vuce nesto preko 60W, to vam je otprilike koliko i Intel Core 2 Duo E4xxx/E6xxx. Pa na koliko bi hteli da radi - kolike cooler-e stavljate na CPU, a koliki je na grafickoj ? ...(komparacije radi, na primer NV 7600GT vuce 36W)
U pravu si, mada je kuler na x800xt od cistog bakra(ili gresim?) i solidno je uradjen, pa bi temp u februaru kada je dvadesetak stepeni u sobi trebala valjda da bude nesto niza. Ispravljam se, nisam bio precizan prosli put, idle temp he bila 52-53C, a load posle sat igranja CSS bude 87C. Sto se mene tice previse, s obzirom da mi je kuciste odlicno provetreno (newcastle sa kulerom na min ispod 40C).

To jeste previse, moja ne prelazi u full load-u 75-76C i to kloknuta, a idle je tu oko 44-45C.
Mada moje kuciste ima 7x80cm fan-ova, al ne verujem da prave toliku razliq.

Probaj sa starim driverima kao sto covek rece, ako i dalje bude pravila problem predaj je na garanciju, drugog izbora i nemas...

Moja stoji na idle na oko 50°C, a pod opterećenjem ide do preko 90°C. Ja imam jedan ventilator napred i jedan pozadi i palim ih na dugme samo kada igram igre. Onda temperatura bude malkice veća nego kod tebe. Ti tvoji ventilatori daju toliku razliku u temperaturi, ali verovatno i u buci 😉.

Poslednja izmena:
Nešto je na štampi negde "zviznulo" i nikakva SW rešenja vam neće pomoći. Nešto u okolini GPU-a a možda i nešto u samom GPU-u.
Karticu mora da pregleda neko ko se razume u "servis", dakle moraće na reklamaciju.
Svi ti simptomi su prouzrokovani pregrevanjem. Kao što reče kolega drapin, kartica mnogo struje vuče pa se mnogo i greje.
Da ste po kupovini zamenili cooler za neki ZALMAN i sl. do ovakvih stvari sigurno ne bi dolazilo.
Tu se sada postavlja pitanje zašto je ATi pustio takvu karticu u prodaju i pitanje kvaliteta ugrađenih komponenti...
Odgovor je da ko ne plati na mostu, plaća na ćupriji. 😉
Znači, ni kod babe nema za džabe. 😉
Sirotinja sve plaća dva puta. 😉
Ali i dalje imate pravo na garanciju, prodavac je dužan da u roku servisa i šta ja znam, da vam bilo koju drugu na korišćenje, dok se ne utvrdi šta je sa vašom pa sve do zamene ili povraćaja novca...
Tako da nikakve brige nema, nosite je u servis, da ne dođe do nekog "fizičkog" oštećenja (spaljivanja), vratite su kući sa "uslužnom" karticom i uživajte...

Dok,
Nisi naveo koliko se kartica greje nakon čišćenja, ali sudeći po simptomima verovatno isto koliko i ranije.
Nisam siguran koliko si je temeljno očistio od prašine, ali cenim iz ličnog iskustva da je problem
ipak do toga.
Naime, hladnjak na kartici stvarno dobro radi svoj posao kada je čist, ali onaj koji ga je konstruisao kao da je predvideo da će raditi u laboratorijski sterilnim uslovima.
Pogledaj pored samog ventilatora, na ulazu u rebra od hladnjaka, ispod plastične zaštitne maske(nije baš pristupačno!), skoro da sam siguran da ćeš pronaći čepove od prašine koji potpuno sprečavaju protok vazduha. Isčeprkaj ih nekom četkicom, i posle izduvaj karticu, radiće kao nova.

Izgleda da ovo nije "slucajno" poklon od ATI-ja jer nas toliko voli pa je bas nama poslao te karte kao sto su pricali dobavljaci svojevremeno, vreme sve pokaze nemoze da se sakrije istina :d

Dok,
Nisi naveo koliko se kartica greje nakon čišćenja, ali sudeći po simptomima verovatno isto koliko i ranije.
Nisam siguran koliko si je temeljno očistio od prašine, ali cenim iz ličnog iskustva da je problem
ipak do toga.
Naime, hladnjak na kartici stvarno dobro radi svoj posao kada je čist, ali onaj koji ga je konstruisao kao da je predvideo da će raditi u laboratorijski sterilnim uslovima.
Pogledaj pored samog ventilatora, na ulazu u rebra od hladnjaka, ispod plastične zaštitne maske(nije baš pristupačno!), skoro da sam siguran da ćeš pronaći čepove od prašine koji potpuno sprečavaju protok vazduha. Isčeprkaj ih nekom četkicom, i posle izduvaj karticu, radiće kao nova.

Jeste u pravu si.Nasao sam cepove od prasine bas na tom mestu.Dali je to sto sam je cistio ili sto se vreme promenilo tj zahladnelo je i tem. se u sobi spustila ali danas je dobro radila,tako da sam odustao za sada od reklamacije testiracu je jos malo.Stranica od kucista je otvorena i kad sedim pored kompa osecam vreo vazduh kako izlazi iz njega i de pravo u moju facu tako da sam obliven znojem dok igram ove zahtevnije igre.Sutra cu je malo vise muciti jer sam danas kupio klimu pa ce temperatura u sobi jos pasti.Interesatno je to sto prekida 3d Mark 03 bas na istom mestu,nemoguce da temperatura bas tu uvek skoci toliko da se ugasi monitor.

Одмах по куповини сам заменио кулер са Zalman-ом VF700+AC5 и при ОС 567/567 температурa не прелази 70c :,,:

Koju aplikaciju koristite za merenje temperature? Moze li ta ista da se koristi za X800XL?

moja bivsa club 3d 6800gt je pocela da se zagreva ko luda- na max opterecenju 95c. Stavljao sam vent da duva direktno na nju, cak i kucni ventilator za ladjenje😀 i nista.
I onda sam skinuo ladnjak sa kartice i video da se pasta na gpu skamenila (bukvalno), a i na mem nije bilo bolje. Ocistio polako i precizno, naneo neku cm pastu (obicnu onu belu) i temp pri max opterecenju se kretala od 65-70. DAkle, preko 20c dobitka. da sam turio AS5 verovatno bi bilo i vise.

E sad, problem je sto je tebi karta u garanciji pa ti verovatno ne bi uvazili ovaj zahvat

Одмах по куповини сам заменио кулер са Zalman-ом VF700+AC5 и при ОС 567/567 температурa не прелази 70c :,,:

Takođe (doduše, moja je x800xl pci-e), i nemam ama baš nikakvih problema. Karta radi ko zmaj, kloknuta na 450/550, default gpu/env: 36/41, full load gpu/cpu: 67/75

Takođe (doduše, moja je x800xl pci-e), i nemam ama baš nikakvih problema. Karta radi ko zmaj, kloknuta na 450/550, default gpu/env: 36/41, full load gpu/cpu: 67/75

i moja je tako negde, isto Zalman Vf700Cu

x800xt

Kartica je Ok samo joj treba obezbediti dobro hladjenje.

Prilozi

• Zalman 020.webp
    Zalman 020.webp
    124.3 KB · Pregleda: 210
Fabrički hladnjak sasvim dobro hladi, samo mora redovno i pažljivo da se čisti.
Tako je konstruisan, da može i mala količina prašine da ga potpuno začepi,
što podigne temperaturu i do 30 stepeni preko uobičajene.
Posebno treba paziti sada, kad lete ove mace, one mogu bukvalno za dan
da naprave čepove na rebrima od hladnjaka, naročito ko drži otvoreno kućište.
Namestite u ATI TRAY TOOLS da pritiskom na taster za vreme igranja možete da proverite
temperaturu, i čim nije 75-80, znajte da je vreme za čišćenje.

Ne znam sta je sa ovim kartama, ali ocigledno nesto nije u redu. Sve vise ljudi se zali na njih, ja sam sa mojom takodje imao probleme, pa sam je prodao (na vreme:d ). Pocela je isto tako da se pregreva, u ati toolu se temp popela do 95C sa tendencijom da dalje raste, a idle temp (u februaru!) je bila oko 50C.
Prodao sam je i kupio gainward gf7 koji je hladniji i ima bolje performanse, jedino zalim zbog tunera i upravljaca(bar za novu grafu nista nisam doplacivao).

Za koliko si je prodao i koliko si platio gainward-ovu?? Ako ti je frka.... salji na PM
Pozz

I treba da zalis.

ma vent koji stize fabricki je ok samo ako se redovno cisti i zaboravis na oc... bukvalno granica ocaja... a kartica je extra

znaci: higijena je najvaznija :banana:

ma vent koji stize fabricki je ok samo ako se redovno cisti i zaboravis na oc... bukvalno granica ocaja... a kartica je extra

znaci: higijena je najvaznija :banana:

Dobro, ajde, nije bas tako los kuler ...

meni sa njime kartica radi na 550/565 na sobnoj temp oko 20 step. C. :-devil-:

Inace temp. su idle 36/41, a full load 73-78 sa "default" kulerom. :eyebrows:

Pre neki dan sam stavio ATI SILENCER i temp. su mi pale 31/36 idle, 65-68 full load. :d

Inace imam napajanje sa dve grane od 12V, a na jednoj su mi samo graficka, DVD rezac i neonke. Takodje imam sundjerasti filter za prasinu napred na kucistu. Karticu sam cistio tek pre 2 nedelje i samo zato jer sam sredjivao ceo komp. 😛

Moras da imas na umu da je to najjaci model iz te serije i da je sasvim normalno da mu trebalo kvalitetno hladjenje. :wall:

Pogledaj potrebe hladjenja npr. Nvidia6800. :banana:

Ako hoces sirovu snagu onda uzimas najjaci model iz jedne serije.
Ako hoces da bude cool'n'quiet onda uzimas srednji model iz novije serije. :,,:

Sto se tice drajvera - koristim Cat7.4 i nemam problema.
Vrlo je bitno da je i WinXP update-ovan ako hoces da koristis najnovije drajvere.
To podrazumeva redovan Automatic update ili Autopatcher - poslednji je od aprila.

Poslednja izmena:
Ja sam moju zamenio posle nedelju dana.Razlog je bio ventilator koji je prestao da radi tj. radio je kad se uključi komp ali pri testu 3Dmark on umesto da pojačava na kraju ućuti tako je najveća očitana temperatura bila 127 stepeni.I sve je radilo normalno.
Ova druga radi u granicama 47/78 sad u ovim toplijim danima.Meni je i zimi u sobi oko 25 pa su i temperature slične.Naravno kad je očišćena a to mora da se radi otprilike jednom mesečno.Ne razumem zašto je tako kvalitetna kartica urađena tako jer ljudima koji nemaju pojma o merenju temperature i čišćenju hladnjaka,a takva je većina,mogu da se dese problemi pa čak i da im izgori kartica.Možda je zbog toga i bila jeftina?
Da li je rizično i komplikovano zameniti taj kuler?

Nazad
Vrh Dno