Šta je novo?

X800XT sta joj je?

• Začetnik teme Začetnik teme dok
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
treba samo staviti nekog Zalmana ili slican kvalitetan cooler i nema da te boli glava.

Ali zar je pametno davati 30 evra za kuler, pa zar nije pametnije uzeti graficku koja je 30 evra skuplja i bolja tisa i sve to. 30 evra nije mala para.

Jel postoji ista jeftinije od tog zalmana a da radi posao?

postoji skuplje - ZALMAN VF900Cu
kupis jednom i miran si ....
o tisini da i ne pricam

Iskreno receno, bilo koji "industrijski" hladnjak je tu tek toliko da se ispostuje specifikacija. Samo modeli koji su fabricki namenjeni overklokovanju i raznim zezanjima imaju hladjenje solidnog kvaliteta (npr. IceQube modeli koji dolaze sa fabricki ATI Silencer-om). 😀

Pa od cega bi ziveli proizvodjaci rashladnih sistema za grafike, cpu, ploce itd. :smash:

Elem, ako je za utehu, imao sam u na probu i nVidia 6800 Ultra i ona MNOGO greje, a njen hladnjak nije nista manje otporan na prasinu i necistocu. 😡

Samo modeli srednje i nize klase imaju jednostavnije kulere koji se lako ciste.

Ako neces da cistis svakih mesec dana kuler na graf. a ti stavi filtere na ventilatore koji uvlace vazduh u kuciste.

Naprimer ako neces da kupujes, mozes da stavi zensku carapu ili sundjer koji si dobijo u kutiji sa maticnom plocom preko ventilatora (samo iseci parce odgovarajuce velicine).

Zacudices se sta se sve nakupi na njemu za samo par dana.

Iskreno receno, bilo koji "industrijski" hladnjak je tu tek toliko da se ispostuje specifikacija. Samo modeli koji su fabricki namenjeni overklokovanju i raznim zezanjima imaju hladjenje solidnog kvaliteta (npr. IceQube modeli koji dolaze sa fabricki ATI Silencer-om). 😀

Pa od cega bi ziveli proizvodjaci rashladnih sistema za grafike, cpu, ploce itd. :smash:

Upravo tako! Mada neki pokušavaju da pridobiju kupce velikim hladnjacima poput Gainward-ovih ali jedini fabrički cooler-i koji sam ja video da baš valja su Galaxy ZALMAN (nVidia) i HIS IceQ (ATi).
E sad, ima druga strana medalje, a to ej da su te kartice i nešto skuplje od ostale konkurencije. Nekome to vredi a nekome je opetu interesu da kupi što jeftinije.
Recimo sam Galaxy ima modele koji nisu po defaultu sa ZALMAN hlađenjem i jeftiniji su reda 15€.
Onaj kuler ne da vredi tih 15€ nego vredi i više. Računica je prosta - ukoliko poželite posle da kupite takvo neko hlađenje koštaće vas bar duplo više nego da ste karticu odmah kupili sa ZALMAN-om. Joeš 1 plus kod konkretno ovg proizvođača je što takozvani ZALMAN modeli dolaze i sa boljim memorijama i po defaultu višim taktovima...

Nahvali ja Galaxy ali ko ih je samo !video! zna da su bolej od konkurencije. 🙂

Elem, ako je za utehu, imao sam u na probu i nVidia 6800 Ultra i ona MNOGO greje, a njen hladnjak nije nista manje otporan na prasinu i necistocu. 😡

Živa istina, GF6 serija se mnoogo greje i mnoogo troši!
Meni je napajanje (Frontier) dosta hladnije sa nasviranim GF7300GT nego sa običnim GF6600. Konkretno to znači da napajanje više troši sa karticom starije generacije! Apsurd!
Razlika u temprama vazduha koje izlazi iz napajanja je jedva mlako vs. prilično toplo.

Vezano za cooler, samo da napomenem da postoji jeftinija varijanta od zalmana, a to je Titan Eagle cooler, meni jedan takav vrsi posao bas na ATI X800XT AIW. Neuporedivo tisi od fabrickog, ali je moguce dda je malo glasniji od Zalmana. Cena oko 20E

Titan Eagle cooler ne moze se meriti ni po jednom parametru sa Zalmanovim coolerima, a po najmanje po efikasnosti i nivou buke.
Pogledaj malo po netu i uporedi.
Verovatno je bolji od originalnog coolera koji dolazi uz X800XT.

Od Zalmana nikako nije bolji. Ja imam Vf700AlCu i kuler je perverzija na 5V! Na zalost nisam imao pare za VF900, ali polako... Kad budem radi upgrade, bice i njega...

@Dark Angel

Si stavio neku kvalitetniju pastu na kuler!

Jesam CM NanoFusion .

baj'd'vej.... VF900cu sam stavio konstantno da radi na 5V jer nema potrebe da radi na vecem broju obrtaja.

problem sa 3D

Dakle u pitanju je X800XT AGP kupljena u onom jeftinom kontigentu sto je dosao kod nas negde krajem oktobra prosle godine.Radila je OK i odjednom sam primetio pre jedno 2-3 nedelje da u STALKER-u gasi monitor.Jednostavno se monitor ugasi a u kompjuteru se cuju kuleri valjda radi?
Sad gasi bilo koju zahtevniju igru tj gasi monitor i ne pomaze ni reset vec moram da drzim power dugme 5 sec.da bih ga ugasio.Posle se komp. upali sasvim normalno..Da li je crkla jer je jos u garanciji ali u Pinu imaju sam 7600 GT DDR2 AGP kao najacu karticu i dali teba da cekam dve nedelje da njihov serviser utvrdi kvar ili je diler kod kog je kupljena duzan da mi je zameni bez da cekam da je salje u Novi Sad?

Kod mene se desilo nesto slicno, ali jos drasticnije
zaglavljuje na bilo koju pokrenutu 3d igru
CAK I U KATALYSTIMA U 3D PREVIEW gde je ona formula ZAGLAVI PC !!:S: :wall:
Isprovabana deinstalacija / instalacija novih drajvera (omega , katalysti 6.8 6.9 7.1 7.4 ...) ali sve isto.

kartica se ne pregreva - Temp kartice idle 32 C, full neznam jer odmah zaglavi
2d, filmovi, tv tuner rade besprekorno
3d NISTA !!!!:wall:

Ima li neko neku ideju sta jos da pokusam pre nego je odnesem na reklamaciju ?

reklamacija imao sam u servisu zotac 7300gt ddr3 2d sve ok pokrene se 3d pojavljuju se artifakti otisla na rek i zamenili novom

Reinstalirao sam win... ali nista.

@FXGT
Uzeo sam karticu u Pakomu, jesu li oni duzni da mi daju neku drugu "usluznu" karticu na koristenje do resenja reklamacije posto ne namerevam zbog ovoga da kupujem neku karticu koja ce mi posluziti za vreme dok ne rese reklamaciju ?
I koliko je maximalno vreme za resavanje iste ?

Pa dužna je svaka firma čim ti za nešto daje garanciju samo što po običaju moraš to malo da im napomeneš da bi se setili... 😉

Kod mene cas radi cas ne radi.Nije pomogo ni Zalman.Izgleda da su nam uvalili neke sa greskom,a bilo mi je sumljivo kad sam kupova😵noliko opreme,kablova,daljinski svasta je islo uz nju a cena mala.Za sve je kriv ovaj forum,tu sam se napalio za nju.Stavio sam je u drugi komp i za sada radi pa videcemo..

Kod mene cas radi cas ne radi.Nije pomogo ni Zalman.Izgleda da su nam uvalili neke sa greskom,a bilo mi je sumljivo kad sam kupova😵noliko opreme,kablova,daljinski svasta je islo uz nju a cena mala.Za sve je kriv ovaj forum,tu sam se napalio za nju.Stavio sam je u drugi komp i za sada radi pa videcemo..

Ne, nije kriv forum. Samo sebe mozes da krivis. Niko ko je kupio i hvalio nije znao da ce kartica da rikne!

Ovo zabadanje u Nature testu mi jako lici na nedovoljno napajanje GPU-a. Imao sam slican slucaj na mojoj karti kad sam isprobavao max o/c. Probajte obojica da oborite klokove karte na 450/450, pa vidite sta se dogadja.

Ili uradite neki pencil mod kad već imate ZALMAN-e... 🙂

Napajanje moze lako da bude problem.
Novija napajanja cak i od jeftinijih proizvodjaca imaju DualRail 12V (dve grane od 12V).

Naravno - sema je da se na jednu granu nakaci hard, DVD i jos nesto sitno, a na drugu - na prvi konektor prema napajanju - sto blize - graficka, a posle nje moze neki ventilatorcic i sl. ali nista sto moze da jace povuce.

Ovo je opet iz licnog iskustva.

Kod mene se desilo nesto slicno, ali jos drasticnije
zaglavljuje na bilo koju pokrenutu 3d igru
CAK I U KATALYSTIMA U 3D PREVIEW gde je ona formula ZAGLAVI PC !!:S: :wall:
Isprovabana deinstalacija / instalacija novih drajvera (omega , katalysti 6.8 6.9 7.1 7.4 ...) ali sve isto.

kartica se ne pregreva - Temp kartice idle 32 C, full neznam jer odmah zaglavi
2d, filmovi, tv tuner rade besprekorno
3d NISTA !!!!:wall:

Ima li neko neku ideju sta jos da pokusam pre nego je odnesem na reklamaciju ?

Jel imas instaliran neki program gde mozes da vidis voltaze na ploci? (Npr. na CD-u od ploce obicno dodje neki - kod MSI-a to je PCAlert, kod ASUS-a PC Probe, kod Gigabyte valjda EZTune itd.

Ako ga nemas mozes da probas sa SpeedFan-om samo nadji najnoviji jer starije verzije umeju da prijave nebulozne voltaze.

Elem, ne bi me cudilo da ti je slabo napajanje (ili jednostavno oslabelo) - kartica u idle rezimu (desktop, gledanje filmova itd.) vuce vrlo malo struje ali kad poteras 3D - pogledaj na strujomer - moras da imas na umu da je to TOP model iz te generacije i na full opterecenju trosi mnogo vise od bilo koje komponente u racunaru.

Takodje deo struje kartica dobija i sa ploce - pa i tu moras da obratis paznju - mozda je nesto do ploce.

Ne bi bilo lose odes sa karticom kod nekog druga i cisto pa probas nesto u 3D da vidis da li ce isti simptomi da se pojave.

nakon malo testiranja ...
sada se cesto zaglavi i u 2d ... npr. za vreme pustanja filmova ... nakon nekog vremena slika pobrljavi - izgleda kao negativ (zelene line i kvadratici) da bi na kraju blokirao ceo komp. A desava se da radi satima nesto nezahtevno tipa skidanje torrenta za neta i sl.

Nekada se desi da i nagli pokret misa lavo - desno zamrzne komp, ali nema pravila ... uglavnom 3d ne pokrece uopste

Pokusacu jos jednom da pregledam sve kontakte, konektore na ploci i sl.

Dzaba gledas, kartica je mulo!

Naponi

Jel imas instaliran neki program gde mozes da vidis voltaze na ploci? (Npr. na CD-u od ploce obicno dodje neki - kod MSI-a to je PCAlert, kod ASUS-a PC Probe, kod Gigabyte valjda EZTune itd.

Ako ga nemas mozes da probas sa SpeedFan-om samo nadji najnoviji jer starije verzije umeju da prijave nebulozne voltaze.

Elem, ne bi me cudilo da ti je slabo napajanje (ili jednostavno oslabelo) - kartica u idle rezimu (desktop, gledanje filmova itd.) vuce vrlo malo struje ali kad poteras 3D - pogledaj na strujomer - moras da imas na umu da je to TOP model iz te generacije i na full opterecenju trosi mnogo vise od bilo koje komponente u racunaru.

Takodje deo struje kartica dobija i sa ploce - pa i tu moras da obratis paznju - mozda je nesto do ploce.

Ne bi bilo lose odes sa karticom kod nekog druga i cisto pa probas nesto u 3D da vidis da li ce isti simptomi da se pojave.

U PC Probu voltaze su sledece>

12V .................... 11.58 do 11.71 V
5 V .................... 5.05 do 5.09 V
3 V ..................... 3.29 do 3.31 V
1.5 V .................. 1.488 do 1.52 V

napajanje LC Power 550V

Jesu li oscilacije Ok ?

Ma nije do napajanja.Stavio sam kartu u drugi komp gde je novo napajanje Cooler Master 400W i isto se desava.Kad leptir krene uz reku u Nature testu monitor se ugasi(Ovde je CRT za razliku od prvog kompjutera gde le TFT)Znaci do karte je 100%.Igrao sam novi Tomb Raider i Oblivion i karta je ispravno radila dok se ranije cim udjem u WoW gasi monitor.Znaci nema pravila kad ce da brljavi izgleda da sama bira trenutak za maltretiranje.Interesantno da 05 i 06 izgura do kraja a ne moze 03.Steta za TV tjuner stvarno ima extra sliku i odlican je za prebacivanje sa kamere itd.Nisam jos odlucio da li da je menjam ili da je cuvam zbog tjunera.

@dok

@Dark Angel
Voltaze su ti dobre, a jesu tu voltaze na desktopu ili pod punim opterecenjem?

Probaj ovako: imas instaliran ATI Tool? Otvori PC Probe, otvori ATI Tool i poteraj onu njegovu "kocku" (Show 3D view) da vrti (tada je i CPU i GPU pod velikim opterecenjem - kod mene 100%) i prati kako se krecu voltaze, s tim da ti se kocka i dalje vrti - nikako nemoj da predjes u prozor PC Proba, samo neka ti bude vidljiv.

Pod opterecenjem trebalo bi da malo "padnu" ali je bitnije da opet budu "stabilne" tj. da kada padnu, oscilacije budu u malom rasponu - tu negde kao i u idle rezimu.

!

@dok

@Dark Angel
Voltaze su ti dobre, a jesu tu voltaze na desktopu ili pod punim opterecenjem?

Probaj ovako: imas instaliran ATI Tool? Otvori PC Probe, otvori ATI Tool i poteraj onu njegovu "kocku" (Show 3D view) da vrti (tada je i CPU i GPU pod velikim opterecenjem - kod mene 100%) i prati kako se krecu voltaze, s tim da ti se kocka i dalje vrti - nikako nemoj da predjes u prozor PC Proba, samo neka ti bude vidljiv.

Pod opterecenjem trebalo bi da malo "padnu" ali je bitnije da opet budu "stabilne" tj. da kada padnu, oscilacije budu u malom rasponu - tu negde kao i u idle rezimu.

Voltaze ostaju u granicama koje sam gore naveo.
samo sto se posle kratkog vremena (minut-dva) komp zamrzne.:wall:

Da li ste pprobali downclock??? 450/450 ili, eventualno 400/450?

Meni to mirise na nekakav problem na relaciji GPU - cooler. Skini cooler pa vidi: mozda ne naleze dobro, ocisti, ponovo namazi nekom boljom pastom... Mislim, da ti ne spominjem ciscenje coolera, to si verovatno uradio.

Poslednja izmena:
Ma nije do napajanja.Stavio sam kartu u drugi komp gde je novo napajanje Cooler Master 400W i isto se desava.Kad leptir krene uz reku u Nature testu monitor se ugasi(Ovde je CRT za razliku od prvog kompjutera gde le TFT)Znaci do karte je 100%.Igrao sam novi Tomb Raider i Oblivion i karta je ispravno radila dok se ranije cim udjem u WoW gasi monitor.Znaci nema pravila kad ce da brljavi izgleda da sama bira trenutak za maltretiranje.Interesantno da 05 i 06 izgura do kraja a ne moze 03.Steta za TV tjuner stvarno ima extra sliku i odlican je za prebacivanje sa kamere itd.Nisam jos odlucio da li da je menjam ili da je cuvam zbog tjunera.
Мени се комп рестартовао са cat.7.6 па сам се сетио овога и вратио се на cat.6.7 и немам више проблема :wave:

Nazad
Vrh Dno