Šta je novo?

BENQ-SIEMENS EF81 - sve na jednom mestu

@svi koji se zale na ne-glasnocu zvuka!

I mene je *****avalo dok nisam provalio tacnu poziciju zvucnika!!! On je ladno, skroz u desnom delu onog proreza! Posle ovoga, nema muke.
Poz

@delija
Ma kupi bre fon :) , cena mu je pala na 100e, a bilo koji u ovoj klasi (a sigurno ima i neke bagove) je preko 150e, a da je lep, lep je!
Poz

Ne znam sta da kazem na sve ovo. Ni ne ocekujem da za 100e dobijem nesto savrseno do perfekcije. Meni je naj bitnije da internet sa operom sljako ok, da isto tako gmail/email sljaka, nisam imao predstavu pre kupovine da cu njime moci da poteram cak i PDF, WORD, EXCEL, EBOOKS. MP3, odlicne slusalice, odlican zvuk i preko slusalica i preko zvucnika, glasan i cist. Kameri, MP3-ju pristupas bez otvaranja telefona, prakticno kao MP3 play-eru. Ekran je extra, mozes da odgledas film bez problema u extra kvalitetu (mp4,aac). Za sada poruke, razgovor rade ok bez anomalija. Zvuk u slusalici je bar meni dovoljno glasan, cak ga ne drzim na MAX. Izrada je prva klasa. Nisam ljubitelj telefona na preklop i slajder, ali ovaj kad sam video, odmah mi se svideo. spoljni ekran je isto ok (jos uvek gimila novih telefona ima ekran rezolucije kao sto je ovde spoljni, pomocni). Fotografije su po danu odlicne i mogu se uporediti sa K750. Jedino sto neradi zadovoljavajuce bar kod mene je video recording (ROMv31), slika cesto secka ali s'obzirom da video i ne koristim, ne smata mi. Jeste da je malo sporiji, sto mi opet ne smeta, jos uvek imam dobre zivce.

Zakljucak:
Za 100e, nismo ni sanjali da mozes da dobijes telefon sa ekranom 320x240, 2Mpix, MP3-jem...
Nema bolje kupovine do 150e pa cak i vise jer su telefoni sa ovakvim ekranom iznad 180eur(D600).

Ja sam EXTRA zadovoljan, a verovatno cu biti kos vise kad ga update-ujem na v48.
Steta je samo sto vise nema maticne firme da pruzi podrsku u vidu softvera koji bi poterao ovu pritajenu zverku.

Poslednja izmena:
Potpuno se slažem s djwibe-om, uz to da ja imam v48, pa me kopka update na v58... Ja sam telefonom prezadovoljan, sad pokušavam da izvučem maksimum.. :)

Poslednja izmena:
Jel' moze neko da postavi parametre za MMS na 064. Ovi sto oni posalju uopste se ne vide u telefonu pa ako neko moze da ih postavi. Pokusao sam sa parametrima iz starog telefona ali izgleda nikako da potrefim. Takodje molio bih i za e-mail parametre. Nakestio sam na 38 ali od kako sam na 58 nece nikako. Hvala.

Jel' moze neko da postavi parametre za MMS na 064. Ovi sto oni posalju uopste se ne vide u telefonu pa ako neko moze da ih postavi. Pokusao sam sa parametrima iz starog telefona ali izgleda nikako da potrefim. Takodje molio bih i za e-mail parametre. Nakestio sam na 38 ali od kako sam na 58 nece nikako. Hvala.

To bi bilo jako lepo. Ni ja ne mogu da namestim MMS ( GPRS sam supeo ), pa bi bilo lepo da neko kaze sta mu je podeseno pod Connect Profiles i Internet profiles za MMS i koji su parametri za te profile ( u okviru Connections ). :wave:

@djwibe
Koje parametre za mp4 kompresiju u xilisoftu da stavim, a da bude max sto moze telefon da pusti? Koji da koristim encoder?
Pozdrav

Jako mi je bitna sinhronizacija sa Outlook-om pa me zanima da li je to podrzano na ovom telefonu? U sustini kontakti i kalendar su mi jedino bitni.

@bokaco
Ja koristim xilisoft mp4 converter, a pre toga titl ubacujem PocketDivXEncoder-om. Bitrate stavljam 125. Probao sam i veci,ali razlika izmedju 125, 130, 140 150 je neprimetna, samo sto sa vecim bitrate-om hoce da secka s vremena na vreme. FPS stavljam 15, to je valjda max, nisam probao veci.
Evo sad sam bas prebacio "Fear And Loathing In Las Vegas" , film traje nepuna dva sata i zauzima oko 170mb

Hvala!
Inace, u xilisoftu se kompresija u 3gp vrsi preko mpeg4 encodera. Pa sta mu je onda pravi mp4??? Sad cu da krenem da skidam ovaj program za titlove!
Poz

EF81_IP15.0.1_xx-International-LG01_48_0113_3GSwupFU_SGLPK UPDATE

Konacno sam odradio UPDATE sa v31 na v48 (EF81_IP15.0.1_xx-International-LG01_48_0113_3GSwupFU_SGLPK), i evo utisaka.

Instalacija traje 10-12min, telefon se 3 puta resetuje.
Pri prvom paljenju odmah se primecuje da je software brzi, lepse se krece kroz meni, brze se ulazi\izlazi.
Raspored ikona u glavnom meniju je malo prerasporedjen, a isto tako i unutar opcija menija.

STARTNI EKRAN I INFO O ROM-u
2001335405568299087_rs.jpg
2001322853056768811_rs.jpg

MENU
2005496155214519600_rs.jpg
2005490421693672190_rs.jpg

2005439677817118521_rs.jpg
2005442610408990097_rs.jpg

2001335405568299087_rs.jpg
2001322853056768811_rs.jpg

MEDIA PLAYER
2001078434049579524_rs.jpg

NASTAVAK SLEDI...

Poslednja izmena:
APPS
2001582799180820504_rs.jpg
2001555124025523046_rs.jpg

2001509567980936190_rs.jpg
2001398042935376415_rs.jpg
2002437505448074965_rs.jpg

GAMES
2001396561884985543_rs.jpg
2001389447118916128_rs.jpg

SETTINGS
2001352124076027329_rs.jpg
2001361087352396921_rs.jpg

Probao sam sve aplikacije i sve radi OK.

MOGAO BI NEKO KO JE USPESNO UPDATE-ovao v58 DA ODRADI SLICAN REVIEW DA VIDIMO KAKO IZGLEDA I STA SADRZI, NOVO U SEBI.

Poslednja izmena:
E pozz ljudi...... zanima me koji je na kraju NAJBOLJI FW za EF81???? Ja sam bio stavio v58 i mob se cesto resetovao ..... eo sad se downgradea na v48......

v58 u glavnom meniju ima google umesto igrica, druga je default tema, slike i video otvara po defaultu u fullscreenu, i slike je moguce saltati u fullscreenu. Ja nista drugo nisam primetio da se razlikuje!
Kako se zove ova tema? Bas je nice!

v58 u glavnom meniju ima google umesto igrica, druga je default tema, slike i video otvara po defaultu u fullscreenu, i slike je moguce saltati u fullscreenu. Ja nista drugo nisam primetio da se razlikuje!
Kako se zove ova tema? Bas je nice!

slike i video otvara po defaultu u fullscreenu i mogu da se listaju u full-u na v48.
tema je "plasma"

Poslednja izmena:
^^^Upravo tako,nego djwibe,jel mozes da listas slike u full-screenu?Ja jos nisam video EF81 koji to moze neufleshovan.Moj je imao kad sam ga kupio v48 vodafone a drugar ima offical v48 i isto ne moze.

Menjanje Vodafonovih Shortcut-ova

Ako imate Vodafonove skracenice ( Left soft key - vodafone live) itd, mozete ih zameniti pomocu BitPim-a na sleseci nacin:
Udjite u folder brew/cfg/settings/shortcuts i kopirajte na hard npr. key9 fajl(po default-u to je shortcut za Media Player),
zatim tom fajlu na hardu promenite ime u "rsk" (right soft key),
a onda sa harda uradite overwrite tog fajla preko BitPim-a na istoj lokaciji ( brew/cfg/settings/shortcuts)

Sada vise necete imati Vodafone live Shortcut na Right Sotf Key vec Media player.
To mozete uraditi i sa ostalim shortcut-ima na isti nacin.

oprobano i radi 100%

I sto je najveca prednost ovog postupka: Svi Shortcut-ovi se mogu posle ovih promena menjati preko telefona.

Poslednja izmena:
Ja sam to mogao odmah iz telefona sa vodafone softverom.
Nisam ni znao za bitpim. :)

Ja sam to mogao odmah iz telefona sa vodafone softverom.
Nisam ni znao za bitpim. :)

Ja ne mogu da promenim vodafone live! iz softvera telefona. Probacu na gorespomenuti nacin. Da li je neko nasao neku odgovarajucu futrolu, da je dovoljno cvrsta ( bilo da je kozna ili od nekog drugog materijala ) a da telefon staje u nju i gde?

Ja ne mogu da promenim vodafone live! iz softvera telefona. Probacu na gorespomenuti nacin. Da li je neko nasao neku odgovarajucu futrolu, da je dovoljno cvrsta ( bilo da je kozna ili od nekog drugog materijala ) a da telefon staje u nju i gde?

Ima neke "uspravne" futrole u pancevu za 250 dinara.Nije koza ali je futrola sjajna,lako se otvara,k'o da je pravljena za EF81.Kaci se na kais.Cini mi se da je prodavac rekao da je od V3.Ja imam neku koznu,drugar kupio negde u BG za 350,malo je sira ali je dovoljno cvrsta.Ako ne nadjes pitacu ga gde je uzeo.

Prepravljen post:

Ako imate Vodafonove skracenice ( Right soft key - vodafone live) itd, mozete ih zameniti pomocu BitPim-a na sleseci nacin:
Udjite u folder brew/cfg/settings/shortcuts i kopirajte na hard npr. key9 fajl(po default-u to je shortcut za Media Player),
zatim tom fajlu na hardu promenite ime u "rsk" (right soft key),
a onda sa harda uradite overwrite tog fajla preko BitPim-a na istoj lokaciji ( brew/cfg/settings/shortcuts)

Sada vise necete imati Vodafone live Shortcut na Right Sotf Key vec Media player.
To mozete uraditi i sa ostalim shortcut-ima na isti nacin: Up, Down, Left soft key, pa cak i sa onim plavim tasterom za web browser (njegov fajl je "operater" u istom folderu), sto je pogodno ako neko koristi na primer Mini Operu i slicno.

oprobano i radi 100%

I sto je najveca prednost ovog postupka: Svi promenjeni Shortcut-ovi se mogu posle ovih promena menjati i preko telefona.

Poslednja izmena:
MTS parametri za MMS, WAP/GPRS

Danas sam trazio posto sam trazio da mi posalju podesavanja od MTS-a, i evo sta je stiglo:

Connect.profiles

Profil MTS MMS

Profile name: Mts mms
APN: mms
Login: mts
Password: 064
Authentication: normal
DNS 1 (opt): 000.000.000.000

Profil MTS WAP

Profile name: Mts wap
APN: gprswap
Login: mts
Password: 064
Authentication: normal

Internet profiles

Profil MTS MMS

Type: WAP
Security: none
Proxy server: 172.017.085.131
Proxy port: 9201
Login: prazno
Password: prazno

Profil MTS WAP

Type: WAP
Security: none
Proxy server: 172.017.088.198
Proxy port: 9201
Login:
Password:

Da bi Operamini i Gmail radili treba samo u oviru MTS WAP (Internet profiles) umesto TYPE: WAP, staviti HTTP.

Poslednja izmena:
Ja sam ufleshovao ruski v.58 i radi super. Dosta je brze od starog v.48 koji je bio Vodafone, nisam mogao sa njim da listam slike u fullscreenu a sada moze bez problema. Samo otvaranje i menija i foldera radi dosta brze i to mi je najbitnije jer ne volim spore telefone.
Pomocu BitPima moze da se izmeni i izgled menija kao i onih statusnih ikonica kao i kompletno svih ikonica u telefonu.
Jedini je problem sto nece da prihvati podesavanja sa GPRS preko poruke nego moraju rucno da se ukucaju. Medjutim i dalje nisam mogao da nateram integrisani browser da radi ali zato opera sljaka lepo. Ako bi mogao neko da postavi sta treba da se odabere od profila u int browseru za Internet a sta za Connection moglo bi i to da se namesti.
Sa Vodafone sw su mi odmah stigla podesavanja i za 3G i za GPRS i MMS i sve je radilo super, medjutim sada vise 3G ne mogu da namestim nikako...
Mozda cu da probam i da ga uflesujem sa onim nemackim sw pa da vidim da li je on nesto bolji za GPRS zato sto ovaj ruski dolazi sa vec svim profilima za podesavanje i mislim da je negde nesto u njemu tweakovano da nece vise da prima nova podesavanja jer ih vec ima...
Inace mob je super, a jedina prava zamerka je sto mu baterija bas kratko traje...

za sva pitanja oko setovanja gprs.mms,3g

Jos jedanput molim sve koji mi mogu pomoci to jest samo reci dali neko ide na mondov 3g portal preko mini opere.Ovo je bitno za sve nas kako bi naterali telefom koji je inace pun bagova da radi normalno i pouzdano.

Uskoro cu postaviti sva moguca rucna setovanja zbog velikog problema sa slanjem konfiguracionih poruka od telekom operatera.Naime sa vodafonovim softverom konfiguracione poruke stizu medjutim sa 58-osmicim ili 48 koje su naknadno stavljene poruke uopste nestizu (u vecini slucajeva).
Sva setovanja sam namestio rucno i rade bez problema osim mms-a koji nisam stigao da ubacim, kad ga budem ubacio postavicu sve skupa.

Telefon ima velikih problema sa internim pretrazivacem a vezano za konekcije interneta i svaki put izgubim 10-20 minuta da proradi i uvek proradi.Nasao sam resenje ali za to mi je potreban odgovor na gore postavljeno pitanje.

Sto se tice MMS ja vec imam ova podesavanja u telefonu i nece, jok! A za e-mail treba bas strpljenja. Otprilike jednom u 50 puta uspe da podigne mail a jednom u 100 da ga posalje. Ne znam sta je problem ali sumnjam da je mreza krs... Nikada im nisu isle ove "modernije" tehnologije. A mozda je i do telefona. Inace imam ruski 58.

Kome je email neophodan neka koristi Gmail klijent, koji radi bez greske. Imate ga za preuzimanje na pocetnim stranama.

Poslednja izmena:
Dakle, imam nemacki firmware 58, i ni meni nece da prihvati automatsko podesavanje za internet sa telenora. Izgleda da se to pojavljuje i sa nemackim i ruskim firmware-om.

Bio bih zahvalan ukoliko neko ko ima telenor karticu i podesavanja za internet koja rade, da ista postuje ovde, sigurno ima jos ljudi koji su zainteresovani.
Hvala

Resenje za pristup mail pop3/imap serverima: EmailViewer
JAD: http://mob385.com/midlet/EmailViewer.jad
JAR: http://mob385.com/midlet/EmailViewer.jar

probano, radi.

Nego, mene zanima da li neko u svom fw ima opciju prikazivanja apointmenta iz organizera na main ekranu? Po raznim screenshotovima sa ruskog foruma vidim da to imaju...a kod mene to ne radi ni sa v31 Vodaphone ni sa nemackim v58. A jako mi to treba.

Da li moze nekako da se pristupi mail account-ima nasih provajdera poput verata i drugih? Ja za verat nisam uspeo da namestim setovanja. Mada, kontam, mozda to nije moguce ni teoretski odraditi.
Ili za to mora preko pretrazivaca i webmaila?

Ako moze malo objasnjenje za dve stavke:
1. Kako se setuje biranje glasom (izgleda da sam ja corav) :zgran:
2. Kaze tip u testu da se moze snimati razgovor, kako ??? (V.48)

Juce sam kupio EF 81 i odlican je, ali imam jedan veliki problem s njim. Nece da mi prihvati nijednu 064 karticu, radi samo sa Telenorom. Sta da radim?

Vrh Dno