Šta je novo?

Nove vesti o Penryn-u...

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Nove vesti o Penryn-u i to ne bas vesele:

It turns out that Intel is only confirming 1600MHz FSB support for Penryn based Xeon processors for the HPC market, not for the mobile or desktop markets.

Znaci za desktop najverovatnije max. 1333MHz posto P35 chipset zvanicno toliko i podrzava.

It turns out that Penryn will support a total of 47 SSE4 instructions, not the full implementation of the ISA extensions. There will be an additional 7 instructions that Intel is stating will come in future microprocessors, we’re assuming that Intel is talking about Nehalem but it’s not yet set in stone.

Dakle, nista od CRC32, POPCNT, PCMPESTRI, PCMPESTRM, PCMPISTRI, PCMPISTRM, to je rezervisano za Nehalem. Koja je to sedma ne mogu da provalim posto ima tacno 47 SSE4 vektorskih instrukcija koje ce sigurno biti tu, a application acceleratora ima samo ovih 6 u dokumentu koji sam linkovao na pocetku threada.

Intel’s C6 state and EDAT (Enhanced Dynamic Acceleration Technology) will only be supported on mobile Penryn platforms given the nature of the two features.

To nam bas i nece mnogo nedostajati, ali zato sledi najbezveznija stvar u 2007:

Finally, with regards to motherboard support, Intel isn’t making any guarantees about Penryn’s backwards compatibility. {...} We did see Penryn up and running on an Intel BadAxe2 board, but it had a hardware VRM modification done to it in order to properly support Penryn. Penryn may also be able to work on boards without a VRM mod, however at increased (potentially out-of-spec) voltage settings.

No comment.

Izvor : IDF (anandtech.com).

Poslednja izmena:
Preliminarni rezultati:
penryn_chart_lg.gif

Ono sto po meni nema nikakvog smisla u ovom testu je zasto bi iko uzeo 8500C5 RAM i terao ga na 800MHz 5-5-5-15 kada je mogao da uzme 6400C4 i da ga tera na 800MHz 4-4-4-12?!?

Osim naravno ako ne laze da je RAM radio na svim masinama na tom taktu i tajminzima.

Licno mislim da rezultati nemaju veze s mozgom, a evo i zasto. Vecina testova ima ubrzanje od ~25% sto je jednako ubrzanju magistrale 1333 / 1066 = 1.25x odnosno 25%. Kako je vecina testova bandwidth bound (da cak i CPU render u 3D marku) to se lepo skaliraju sa ubrzavanjem magistrale.

Sto se tice DivX enkodiranja koje ima vece ubrzanje (~2.11x) sumnjam na novu verziju 6.6 Alpha -- mozda koristi nove optimizacije ili 1T shuffle dolazi do izrazaja ovde.

Sve u svemu imam utisak da klok za klok ipak nije mnogo brzi (ako je uopste?) od Conroe jezgra.

Poslednja izmena:
Sve u svemu imam utisak da klok za klok ipak nije mnogo brzi (ako je uopste?) od Conroe jezgra.

To je vrlo verovatno razlog zasto su koristili procesore sa tako drasticno razlicitim taktovima. Uoliko se vec insistiralo na 1333 QPB-u, onda su mogli da porede Penryn na 3 GHz i QX6850!

Znachi da se ja i dalje drzim mog e6600(iz prvih nedelja proizvodnje) ,badaxe i pokrijem se po ushima?:D
Ovo u vezi plocha i VRM je vec vidjeno kod Intela.Malo dila sa proizvodjachima plocha itd.
Nishta,2008 i Nehalem,ddr3,nekoliko jezgara i HT.Do tada ce ovaj e6600 odraditi svoje sa malo vishe struje nego Penryn:D(but who give's a crap:D)/

Poslednja izmena:
Znachi da se ja i dalje drzim mog e6600(iz prvih nedelja proizvodnje) ,badaxe i pokrijem se po ushima?:D
Ovo u vezi plocha i VRM je vec vidjeno kod Intela.Malo dila sa proizvodjachima plocha itd.
Nishta,2008 i Nehalem,ddr3,nekoliko jezgara i HT.Do tada ce ovaj e6600 odraditi svoje sa malo vishe struje nego Penryn:D(but who give's a crap:D)/

ma ne veruj zlim dusima :)

ma ne veruj zlim dusima :)
Ne verujem ja lako ali ovom Freaku:d verujem.On je intelash a kad on ovako kuca onda se pre svega dobro upoznao sa svim relevantnim chinjenicama+iskustvo.
Ja sam paushalno izrazio sumnju u tu veliku razliku u realnom desk top radu,kad je u pitanju brzina -pre mesec dana.Trebalo bi da bude brzi u video obradi(shto je meni bitno) i u igrama.Ostalo(photoshop itd) mislim da nece dati neku osetljivu razliku u odnosu na c2d.Ako je neshto epohalnje od 10% boljitka-kupicu ga.Mada nekako mislim da je za one koji imaju npr.E6600 bolje da sachekaju 2008 i Nehalem.

penryn.jpg

pa nije bas nesto mnogo bolji osim u divx enkodingu

Klok za klok je 10ak posto brži.. Ne vidim šta tu ima loše.

Najveci "downside" je ono sto je auido napisao u poslednjem pasusu svog posta:podrska za Penryn kad su postojece ploce u pitanju.
Sto se tice performansi,5-10% su bile neke prognoze koje su se vrzmale na Ace's i slicnim forumima.Izgleda da je najveca novost upravo 47 SSE instr.
BTW posto su testovi radjeni na 32 bit Visti,izgleda da Macro-ops fusion ne radi u x86-64 modu kao ni kod Conroe-a.

Pošto ja imam zaista star hardwere ( vidi se iz moja mašina ) ja ću uzeti novu ploču - P35 chipset ali sačekaću izlazak Barselone.Ako bude brža možda i nju a ako ne onda će Intel još spustiti cene za sve svoje CPU i ploče te mi se još više isplati samo ću morati da sačekam kraj leta da sve slegne.A i najavlju je se PCExp 2.0 slotovi.Strpljenje još 3-4 meseca.

Imam jos jednu vest u vezi kompatibilnosti. U testu je koriscena (navodno modovana) Badaxe 2 ploca revizija 505. To je ista revizija koju Yoti ima tako da ocekujem da ce on prvi kod nas moci da nam kaze koliko je Penryn brz ;)

Nije mi jasno zasto nisu klokovali conroe na slicnu frekvenciju kao penryn, za potrebe testa. Cak i ako bi bili disbalansirani odnosi brzina memorija, odnosno fsb-a, to bi imalo manji uticaj na test nego ovolike razlike u taktovima procesora. Izgleda da je u pitanju marketinski potez Intela, jer ipak to nije zvanican, nezavisan test. U svakom slucaju, videcemo kako ce biti raspolozeni za oc ovi 45nm procesori. Ako budu isli na 4GHz bez problema...sweet...
Cini mi se da se ne prica mnogo o virtuelizaciji. Sta se tu desava?
Kako sam dobio adsl i koristim p2p, ne napusta mi se window zbog nakupljenih sorsova i zahuktanog DL-a. Ovaj moj sempron pokrece linux pod vmware-om sasvim lepo za potrebe programiranja. Meni je ova mogucnost rada sa 2 OS-a istovremeno potpuni skok u korisnickom ekspirijensu:) Mogu samo da zamislim kako bi to lepo letelo na nekom 3-4GHz multicore procesoru, pa jos sa podrskom u bios-u za virtuelizaciju.

Imam jos jednu vest u vezi kompatibilnosti. U testu je koriscena (navodno modovana) Badaxe 2 ploca revizija 505. To je ista revizija koju Yoti ima tako da ocekujem da ce on prvi kod nas moci da nam kaze koliko je Penryn brz ;)
negde sam procitao da je na ploci uradjen hardvajring da bi se ispostovala naponska specifikacija

Nije mi jasno zasto nisu klokovali conroe na slicnu frekvenciju kao penryn, za potrebe testa. Cak i ako bi bili disbalansirani odnosi brzina memorija, odnosno fsb-a, to bi imalo manji uticaj na test nego ovolike razlike u taktovima procesora. Izgleda da je u pitanju marketinski potez Intela, jer ipak to nije zvanican, nezavisan test. U svakom slucaju, videcemo kako ce biti raspolozeni za oc ovi 45nm procesori. Ako budu isli na 4GHz bez problema...sweet...
Cini mi se da se ne prica mnogo o virtuelizaciji. Sta se tu desava?
Kako sam dobio adsl i koristim p2p, ne napusta mi se window zbog nakupljenih sorsova i zahuktanog DL-a. Ovaj moj sempron pokrece linux pod vmware-om sasvim lepo za potrebe programiranja. Meni je ova mogucnost rada sa 2 OS-a istovremeno potpuni skok u korisnickom ekspirijensu:) Mogu samo da zamislim kako bi to lepo letelo na nekom 3-4GHz multicore procesoru, pa jos sa podrskom u bios-u za virtuelizaciju.

Pa sto bi ga clockovali na istu frekfencu, Conroe sigurno nece raditi na 3,33GHz, dok penryn hoce. Dobar deo unapredjenja penryn procesora je bio u pravcu uvecavanja radnih frekfenci. Poenta je da se pokaze koliki je napredak novih procerosa u odnosu na stare.

Bio sam u pravu... DivX 6.6 ima SSE4 optimizacije!

Sto se tice DivX enkodiranja koje ima vece ubrzanje (~2.11x) sumnjam na novu verziju 6.6 Alpha -- mozda koristi nove optimizacije ili 1T shuffle dolazi do izrazaja ovde.

Evo prilike da citiram sebe i da kazem da sam bio u pravu -- DivX 6.6 zaista ima SSE4 optimizacije. :mad:

SSE4 ru13z :d

Izasla dokumentacija, SDK i emulator.

MOVNTDQA ce potpuno promeniti GPGPU scenu. Ova instrukcija radi efikasan load iz WC (write combining tj. nekesirajuce) memorije. Ovo bi trebalo da omoguci piscima video drajvera (citaj: NVIDIJI posto se ATI slizao sa AMD-om koji nema SSE4 u najavi koliko znam) da readback "samlevenih podataka" sa video karte ubrzaju na citavih 7,000 MB/sec sa dosadasnjih bednih 800 MB/sec.

Jedino sto moze da promeni GPGPU secnu jese dalje usavrsavanje GPU-a, a ne SSE4 optimizacije softvera. U ostalom GPGPU, kako mu ime kaze tice se GPU-a, a ne CPU-a.

BTW
K10 ima podrsku za SSE4.

Moje pitanje: po tvom misljenju, koliko ce realno vremena proteci dok softver koji od toga moze da ima benefite, pocne da se pise sa SSE4 optimizacijama?

Otkud se ti pozivas na sofver, a do juce si/ste ismevao/li AF-ovu tvrdnju da su tvorci SW-a lencuge i da nije sve u sirovoj snazi HW-a ;) :trust:
:wave:

Poslednja izmena:
IMO sasvim dovoljno vremena da AMD inkorporira iste instrukije u K10 45nm refresh.
Mada kao sto audiofreak rece,DivX vec ima podrsku za Penryn-ove nove SSE instrukcije.

BTW,AMD-ov optim. manual pominje nesto u vezi teme na 247. stranici(ja mislim).

Cini se da kad stigne Penryn kod nas ,VirtualDub ce biti prvi test na tapetu :).

Poslednja izmena:
Jedino sto moze da promeni GPGPU secnu jese dalje usavrsavanje GPU-a, a ne SSE4 optimizacije softvera. U ostalom GPGPU, kako mu ime kaze tice se GPU-a, a ne CPU-a.

Nisi u pravu. Radi se o optimizaciji drajvera, a kao sto znas to vendori rade jer im je u interesu. Sto se tice GPGPU, najveci problem je u trajanju prenosa podataka za obradu na graficku i nazad, narocito nazad (readback). U velikom broju slucajeva duze traje taj prenos podataka tamo i natrag nego sama obrada na GPU. To bi ova instrukcija trebala da promeni.

K10 ima podrsku za SSE4.

Znam, Lukija mi rece da se pominje SSE4 u Software Optimization Guide for K10.

Kod:
1.6.1  AMD Instruction Set Enhancements

The AMD Family 10h processor has been enhanced with the following new 
instructions:

LZCNT, POPCNT—Advanced Bit Manipulation (ABM) instructions operate on 
general purpose registers. MOVNTSS, MOVNTSD, EXTRQ, INSERTQ—SSE4a instructions operate on XMM registers.

Nista od ovoga nema veze sa Intelovim SSE4.1 koji stize sa Penrynom i ima 47 instrukcija ukljucujuci i MOVNTDQA. Jedino POPCNT je zajednicka za K10 i Nehalem (SSE4.2).

Moje pitanje: po tvom misljenju, koliko ce realno vremena proteci dok softver koji od toga moze da ima benefite, pocne da se pise sa SSE4 optimizacijama?

Jako brzo ovaj put cini mi se. Vec postoji SSE4 optimizovani DivX 6.6 ako nisi primetio. Takodje, Intel je ovaj put nastupio jako agresivno u promociji SSE4 -- Link.

Vec je izasao SSE4 Instruction Set Reference, SDK (.inc fajl za MASM sa makroima koji omogucavaju koriscenje SSE4 instrukcija u asembleru) i cak emulator u vidu DLL-a koji omogucava testiranje ispravnosti koda bez potrebe za posedovanjem procesora.

Takodje je u pripremi nova verzija kompajlera, (trenutno je 10.0.018 beta), a AMD-ovci ce se obradovati /QxO switchu koji omogucava SSSE3 optimizovan kod i na konkurentskim procesorima.

Najsveziji info

Chicago (IL)Intel apparently is well on track to ramp Penryn and its sister CPUs into volume production in the third quarter of this year. We recently learned that Wolfdale, the desktop variant of Penryn, has reached final pre-release status and in fact may be sent out to most system builders for testing purposes and early reviews next month.

...

While Intel maintains that Penryn is still slated for a late Q4 or early Q1 2008 launch, our impression is that Intel could launch earlier, if necessary.

Tako ce verovatno i biti, ja ocekujem prodaju do kraja Q3.

Izvor : Dailytech

Ili u prevodu u septembru?! malo teze, a maltene nerealno za desktop procesore.

Ja sam video informacije da ce svi (mobile/desktop/server) ici u isto vreme na trziste. Znaci ako desktop bude kasnio kasnice sve. Licno mislim da Intel nece dozvoliti AMD-u da opusteno radi, odnosno da ce se potruditi da ih sto vise napuca u vremenskoj trci.

Mozda gresim, ali cini mi se da 45nm u septembru moze da stanca samo D1D, cisto sumnjam da ce ovaj FAB da posvete samo 45nm procesorima, a ukoliko samo deo proizvodnje bude namenjen 45nm, onda je realno ocekivati da idu samo sa jednom linijom, a moja procena je da ce ici sa serverskim modelima...

Izbacena je jer nema potreba za velikim kolicinama memorije u tom segmentu. Jedini razlog FBDIMM-a je )bila) podrska za ogromne memorije (trenutno 64GB).
Mada ne kapiram Intela, AMD ima sisteme sa 128GB DDR2 i to radi. Oba sistema za nas samo na papiru, niko nije takve zveri stavio pod lupu.

Mozda gresim, ali cini mi se da 45nm u septembru moze da stanca samo D1D, cisto sumnjam da ce ovaj FAB da posvete samo 45nm procesorima, a ukoliko samo deo proizvodnje bude namenjen 45nm, onda je realno ocekivati da idu samo sa jednom linijom, a moja procena je da ce ici sa serverskim modelima...

D1D je uvek bio prvi u kompletnom prelasku na novi proces. Ne znam da li to ima neke veze sa cinjenicom da je velika vecina Intelovih developera bas tamo u Hilsboru u Oregonu, ali verujem da ima. Sto se tice "linija" zaboravljas da je to dolaskom Core arhitekture unifikovano, znaci isti cipovi, iz istih wafera, samo u (potencijalno) razlicitim pakovanjima i sa promenjivim setom feature-a (L2, VT, voltaza, itd). Mislim da nema razloga da nastupe samo sa serverskom linijom, mada ce mozda to ipak uraditi ne bi li pridobili nazad deo trzista koji im je oteo Opteron.

Sto se tice FB-DIMM-a to je bio promasaj, i dobro je sto su ga izbacili.

Poslednja izmena:
D1D je uvek bio prvi u kompletnom prelasku na novi proces. Ne znam da li to ima neke veze sa cinjenicom da je velika vecina Intelovih developera bas tamo u Hilsboru u Oregonu, ali verujem da ima. Sto se tice "linija" zaboravljas da je to dolaskom Core arhitekture unifikovano, znaci isti cipovi, iz istih wafera, samo u (potencijalno) razlicitim pakovanjima i sa promenjivim setom feature-a (L2, VT, voltaza, itd). Mislim da nema razloga da nastupe samo sa serverskom linijom, mada ce mozda to ipak uraditi ne bi li pridobili nazad deo trzista koji im je oteo Opteron.

Sto se tice FB-DIMM-a to je bio promasaj, i dobro je sto su ga izbacili.

Naravno da nece biti samo serverska linija ;)

Nazad
Vrh Dno