Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Ljudi bre Vista na drugi nacin koristi ram od XP, ne mozes reci ne ispalti se kada osim samog startovanja win koje mi je oko 15-ak sec sporije sve u sistemu se odvija brze, makar meni. Ram je brzi od HDD!

Na drugi nacin da. Na efikasniji, ne.
Naravno da je ram brzi od harda, ali to ne znaci da treba ceo OS da se strpa u RAM.
Kao sto sam vec rekao, Vista zna da uzme RAM i da ga iskoristi za rad u Exploreru kako valja. Ali kada treba da ga oslobodi, onda se ne snalazi bas najbolje. A i onoliki nebulozni serivsi kojih ima jos vise nego u XP-u, i koje 90% ljudi nece nikad da koristi, cuci u sistemu i jede RAM. Plus gluposti tipa video wallpaper, flip3d, realno sta ce to nekom? Zasto bi meni iz bilo kog razloga bilo korisno da vidim lepo pretapanje prozora ako ce to da mi preznoji graficku vise nego igra stara dve godine? Imao sam Vistu i na laptopu i na desktopu (na laptopu cak legalnu) i sklonio sam ih posle nekog vremena zato sto su mi nepotrebno komplikovale zivot i zauzimale resurse. Npr. umreziti Vistu i XP wireless - nemoguca misija. Na XP-u to sve radi kako treba. Plus, laptop mi je radio kao najgore djubre na Visti (iako nije djubre, Acer 9300), a sa XPom radi jako lepo i brzo.

Jedino sto mogu da kazem je da su pokusali da naprave MAC OSX koji ima savrseno uklopjenu lepotu i funkcionalnost, i da nisu uspeli.
Bez jednog ogromnog service packa, i bez jedne godine :) nema mene na visti sigurno.

Isključivanje provere potpisanosti drajvera:

1. Startujte cmd prompt (najlakše u run meni ukucati cmd ili ga nađite u Windows folderu)
2. unesite sledeći paramatar: bcdedit –set nointegritychecks ON
ako to ne uspe, onda probajte sa ovim: bcdedit /set nointegritychecks ON
3. Pojaviće vam se obaveštenje da je komanda uspešno izvršena. Posle toga restartujte komp i Win više neće proveravati drajvere

Jesu se i ljudi tako cudili 2001. kako je Win98 brzi od XP? Novi OS trazi novi hardware.

Bash tako, evo npr. novi super-prefetch ili kako su ga vec nazvali, ucitava sega-mega brze i vise, programi se startuju brze, bla bla...
pa normalna stvar kada se za vistu podrazumeva 2 - 4 GB brze memare dok je u vreme
pojave xp-a req. standard bio 256 - 512 mb,
NARAVNOucenije, radi brze, istina, pogotovo
kada kupite quad procesor i pratece nebuloze, za sada radi sporije :d

Ajde bicu fin: Nisi u pravu. "Quad procesor i pratece nebuloze"... Ajde da budemo ozbiljni. Mislim ajde da se vratimo na 3.11 on bi bas brzo radio na danasnjim masinama. Salu na stranu, ne znam sta od programa koristis ali Photoshop, Firefox, i goooomila drugih programa vidljivo mi se brze ucitava i radi na Visti, na istoj masini na kojoj je do nedavno bio XP.

Poslednja izmena:
.... ali Photoshop, Firefox, i goooomila drugih programa vidljivo mi se brze ucitava i radi na Visti, na istoj masini na kojoj je do nedavno bio XP.

Isto tako je i kod mene, stim sto sam zadrzao i XP, zbog nekih programa koji ne rade u Visti (Pinnacle npr, na koji sam navikao). Ali za standardne, svakodnevne radnje (malo svrljanja po netu, download, kopiranja, narezivanja, malo rada sa fotografijom i slicno), Vista mi je brza od XP, a sto se tice zauzeca memorije, uzme nesto vise od 400 dok se podigne a posle se drzi na nekih 360-370 sto i nije tako strasno.
A i nemam bas neki elitni hardware, na osnovu kojega bi se moglo zakljuciti da bi XP trebalo da bude brzi od Viste. Medjutim, kao sto rekoh, Vista, bez icega pogasenog, je vidljivo brza u mnogim radnjama od XP na tom istom hardware-u.

@J Lo, Mozda nisam u pravu ali jesam ozbiljan :d jerbo' takva je situacija kod mene.
Mozda ne umem da optimizujem vistu koliko i xp ali sam se uverio da su sa pogasenim novotarijama poput indeksing servisa, aero teme, defendera i ostalih drangulija na mom kompu upravo taj photoshop i corel radili nesto sporije (igrao sam se sa doradompripreme reklamnih plakata). Uostalom, vec je konstatovano da igre gladne hardvera, na istim masinama rade sporije oko 15-20% pod vistom, s' tim da neke programe vadi compatibility mod.
Da ne tupim dalje, o5 bi sve ovo moglo da se pripise losim drajverima ili "neprilagodjenom" softveru.

Ustvari da zatupim jos samo malo :) jer s' druge strane koristim i vistu, na novom toshibinom lap-u (na njemu imam home
premium a gore pominjem ultimate ver.) i sto se brzine "svakodnevnih" programa tice, mogu ti
reci da dok nisam vratio xp na masinu iz potpisa, od ova tri najbrze ferceraju programi na duronu od 800Mhz sa lite xp-om
sa tim da su tu instalirane starije verzije usluznih programa.
Tako da mozemo bezveze da se raspravljamo da li golf 2 bolje ide na D2 ili eurodizel i da li win 3.11 radi brze na 32 ili 64-bitnom procesoru,
cinjenica je da je vista kao novija samim tim i brza-bolja ali na novijem hardveru kao sto napisa covek u kratkom postu gore.

EDIT: Malo je falilo da me ubedite (a inace se ubedacim kada pogledam u xp dekstop nakon vistinog :D ) u ova zadnja dva posta da vratim vistu
na desktop masinu, i probam sa svezijim drajverima ali ipak ce to da saceka novu grafulju i jos rama rama druga mog ukoliko te dx10
igre budu " kako valja i trebuje"

PoZZ:wave:

Poslednja izmena:
Neko rece treba nam novi hardware za VISTU?
Alo ljudi pa ako ste preobali 64-bitnu verziju sve vam je jasno. Software kasni za HW-om, 64-bitni OS radi ko kanta, jos uvek ce se koristiti 32-bitna verzija. Strasno. Naravno programeri se ni ne cimaju da pisu 64-bitne aplikacije itd. 64-bitni HW-e imamo vec duze vreme, ali nikako da se pokaze da je to bila potreba tada kada smo kupovali...

VISTA je KANTA isto kao sto je i XP bio bez SP1. Samo je Vista kompleksnija pa su imali vise prilika da pogrese, a M$ je strucnjak da iskoristi takve prilike :D

Vista je nevidjno ****** i to ce ostati ako su im trebale pare mogli su lepo da nam prodaju Dx10 za 100e i da se nemuce praveci novi sistem koji jedino sto nervira kvalitetno nista drugo neradi, sve je razbacano nepotrebno podeljeno iskomplikovano do zla boga na ovo i ako se naviknes ima da te zaboli glava dok dodjes do opcije koja ti treba, licno me mnogo zabole dal ce da mi otvora programe koju sekundu brze cemu to sta sa 4s ubrzace na 2s i sta stim? treba ih sve zatvoriti na godinu dan teskog rada ovo je cista pljacka i prevara, ali tu nista nazalost nemozemo da promenimo na kraju cu morati ponovo da instaliram ovo ****** da bi igrao neke Dx10 naslove:wall: :wall: :wall:

Vista u opste nije tako losa kako neki ovde pricaju, i ja sam ocekivao vise ali posle par dana rada pod vistom kada se vratim na xp sve mi deluje lose. Naravno da je zahtevnija vista od xp ,, to je i ocekivano a cela prica me podseca na vreme prelaska sa 98 na xp kada su svi pljuvali po xp-u . Ja predlazem svima da predju na vistu i da se navikavaju, svaki sledeci os ce vise liciti na
vistu...

Hvala na obaveštenju, baš mi treba za jedan laptop iz nemačke, mučim se
već mesec dana u pokušajima da ga čoveku prevedem na bilo šta čitljivije.

Nažalost, izgleda da za sada ima samo ćirilični LIP (2.7MB) a MS ga ne da bez
validacije :eyebrows:
U svakom slučaju, postavljam ga jer na visti može da bude više LIP-ova
instalirano & javljam da li i koliko davi.

Poslednja izmena:
I na kraju, da li vredi instalirati ovo cudo ili ne? :) Na kraju krajeva, zbog Viste sam i upgradeovao PC ali se mnogo razmisljam da li da probam. Mozda bi bilo bolje da uzmem jos 1GB RAM-a? Nisam vise pametan...

Poslednja izmena:
Evo ja drzim Vistu x64 vec dva meseca i samo reci hvale!
Jedino me malo nervira sto nvidia jos nije napravila skroz ispeglane drajvere,ali u sutini sve je super!

Juce je nvidia izdala novi oficijelni drajver za vistu, valjda on popravlja nesto. Nervira me sto za XP nisu izdali nove drajvere vec pola godine. Teraju nas na vistu, ocigledno.

Jos jedno pitanje: da li neko probao ready boost? izgleda kao jeftinije resenje od kupovine jos RAM-a...

Posle instalirane Viste, raznih programa, meni je iygledao ovako task manager....

Ne mislim na one tackice kada ih ima mali milion, to je proslo. Odmah posle toga, kada se vrati onaj ekran koji se najvise vidi tokom instalacije (ala sam objasnio), one tri tackice iza zadnje stavke na ekranu. Inace, tu sam cekao bar pola sata i lampica za HDD se upali i ne gasi se bar 5 minuta pa se ugasi i onda ponovo.
Nadam se da sam bio bar malo jasniji (mada se mnogi zale da me ne razumeju (ni zena, ni dete, ni prijatelji, ni... :D ))

Poz
I ja imam isti taj problem samo sto se meni posle minut ili dva restartuje. Imas li neko novo resenje ? [email protected] ili [email protected]

Poslednja izmena:
Koja je maticna ploca u pitanju?
Bilo je vise resenja, zavisno od ploce: 1. gasenje mrezne kartice u BIOS-u pre instalacije, 2. skidanje programcica sa maticnog sajta proizvodjaca mat.ploce (Gigabyte), 3. upotreba drugog DVD-a za instalaciju ...

Poz

Bio je u Imtelu svojevremeno Corsair Vista ready boost edition 1gb...ne znam kako radi.. Jel probao neko?
Mada kapiram da je to potpuno nepotrebna stvar na mašinama od 2gb rama...

Bio je u Imtelu svojevremeno Corsair Vista ready boost edition 1gb...ne znam kako radi.. Jel probao neko?
Mada kapiram da je to potpuno nepotrebna stvar na mašinama od 2gb rama...

U valjda martovskom BUG-u je bio prikaz upravo tog Corsaira, mada je u testu pisano o SuperFetch keširanju i ReadyBoost funkciji u Visti generalno. Zaključili su da donosi poboljšanje (konkretnih brojki ne mogu da se setim), ali i da će povećanje količine RAM uvek doneti veći dobitak što je i logično.

Evo instalirao sam Vista Ultimate, super je :)

Jede RAM, ali sta ces... Dreamscene FTW!

Poslednja izmena:
Izgleda da u novim nvidia drajverima za Vistu ne moze da se ukljuci full screen video opcija (player u prozoru na monitoru, full screen na tv-u) Ima li neki nacin da se ovo popravi?

Ajde sad da vidimo ovo:Instalirao sam Vistu x64,sve je uredno proteklo,vidim radi,imam sve drajvere,mislim se pa ovo i nece biti lose.Medjutim...Prilikom restartovanja masine,desava se nesto cudno,naime,nakon sto se pojavi ekran na kojem pise vista loging off bla bla,cuje se jedan klik iz hdd kao da se on ugasi a slika na monitoru i dalje stoji,pa zatim jos jedan klik kao da se pali pa opet kao da se gasi i sledeci put kad se upali masina se restartuje i nastavi dalje sa radom sasvim normalno.I tako svaki put prilikom restarta,kao da mu nesto naredjuje da se gasi i pali nezavisno od Viste.Nakon toga sam vratio XP i to se ne desava,proverio hdd,ispravan je.Primetio sam da se na nekim masinama ovo desava i na XP kada je napajanje slabo ali kakvo to veze ima u mom slucaju,jel Vista vuce vise struje?E sad moguce je da sam i ja nesto z...bao jer sam instalio 64-bitnu verziju Viste a mislim da sam roknuo 32 bitne nvidijine drajvere za grafiku a i vecina softvera mi je instalirana kao x86.Da li sada to ima neke veze ili ne pojma nemam?Ajde ako moze neka pomoc.Masina je iz potpisa.

Izvinjavam se sto cupam ovo iz podruma,ali danas sam i ja instalirao Vistu i desava mi se identicna situacija sa hard diskom prilikom gasenje/restarta Viste.I ja sam se uplasio da je do hard diska,ali ubrzo sam se vratio na XP i problem sa hardom je nestao.
For the record,instalirao sam Vistu 32bit na masinu iz potpisa.
Jel imao jos neko slican problem?

Isto se cuje i ovde, ne verujem da je to problem. Ja Vistu vise ne skidam :)

e sad ovako:
da li je neko probao Vistu na Mac-u??? Oficijalno nije podrzana od CampBoota ali se bez problema instalira sa njim...

btw: mislim da ovu temu ne citaju macovci ali ajde :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno