Šta je novo?

Xfx???

Govoriš o razlici od 11.8€ (toliko je XFX skuplji)kao da je 100€.:trust:
Drugo ta karta je prema meni ispod 300€ sa PDVom, a ja sam "mali" diler. Znači neko sa većim rabatom bi komotno mogao da je daje po 300€ u maloprodaji.😉
Inače u tom istom Pakomu, MSI8800GTS-320 je nekih 2,5€ jeftinija od XFXa, ali ljudi mi ovde govorimo o jednom od najboljih brandova. Za tu razliku u parama uvek se isplati uzeti XFX...jedino da nam nisu, kao što neko reče, poslali 6. klasu:S:
Pozdrav.:wave:

Iako su kartice proizvedene na istom mestu, postoji razlika u BIOS-u i postoje klase, pogotovo sada kad je već prošlo neko vreme od izbacivanja G80. Gainward npr. već ima i sopstvenu proizvodnju (imam njihov interni cenovnik za velike distributere, pa znam jer mi je čovek iz te firme objašnjavao kako se po oznaci poznaje da li je PCB kupljen ili ga sami prave) G80 ploča. XFX, sa druge strane, stavlja drugačiji bios na neke od ovih kartica (za GTS 320 nisam siguran, videću kad ih budem testirao), ali nema klasa u okviru kompanije. i u USA i kod nas imaš 3 god. garanciju i kartice su iste kao i one koje se tamo prodaju.

vredi, uzmi XFX, pa ga malo klokni i k'o bombonica (samo pazi da je ddr3)...ja sam inace obozavao ati, al sad nesto nemam pojma, volim nvidiju zato sto je nekako pristupacnija i mnogo bolje kategorizuje kartice od ati-ja...

ima samo GS sa ddrII memorijom... vidim da mi preporucujete da uzmem nVidiu ali me brine da onih 100MHz na core i mem. manje, nece da se odrazi u performansama?

Kontrola postoji ono sto neradi neide u prodaju ali kvalitet onoga sto radi je relativno isti, niko ne kontrolise te nijanse...

Ti i ja se očigledno nismo razumeli. Ti govoriš o grafičkim čipovima a ja o grafičkim kartama. 😀
Stoga, stoji ono što je kasnije Maxa napisao...
hajdemo laički (bolje i ne znam):😉
jednostvno neke kompanije ugrade kvalitetnije komponente na PCB (koji može da bude "višeslojniji" od konkurentnog i sl.) i tako dolazi do razlika. Znam jer se sećam da sam imao MSI GF2MX koji je bio sa slikom tu i tamo, a onda sam uzeo Elsinu varijantu iste koja ga je pojela već u samom desktopu ("ko na Matroxu" što moj ujak programer tada izusti:zgran: )
Znači:
cela karta = JA
GPU= TI
Šta ćeš nesporazum.😛
Pozdrav.:wave:

Recimo da je to tako, ali ja sam od onih kod kojih je bitan i taj psihološki momenat u glavi, tj kad znam da mi u kućištu stoji XFX, BFG a ne neki MSI, Eagle i sl. jednostavno sam mnogo srećniji 😛

A i ako ćemo iskreno XFX-ova nalepnica je daleko lepša 😉

Ne mogu da predjem preko ovoga " bitan i taj psihološki momenat u glavi, tj kad znam da mi u kućištu stoji XFX, BFG a ne neki MSI ".
MSI je jedan od primarnih partnera Nvidia-e i njegove kartice su uvek bile poznate kao jedne od najboljih shto se tiche Nvidia segmenta.Istina je i ta da su uvek i skuplje za par % i samim ti se kod nas manje prodaju,ali to ne znachi da su loshije nego li XFX,BGA,ASUS...

Poslednja izmena:
...MSI je jedan od primarnih partnera Nvidia-e i njegove kartice su uvek bile poznate kao jedne od najboljih shto se tiche Nvidia segmenta...

Pa ovo je donekle tačno. MSIjevo ustoličenje kao "vga brend" je nastupilo od predstavljanja GF4 palete proizvoda. Do tada su bili poznati kao odlično "osrednje" rešenje. Naročito kod GF2 serije gde su bili prva kartica koja podseća na brendove:d ...u to vreme.
A vidi gde su sada.😉
Pozdrav. :wave:

Nije mi jasno kako se u zadnje vreme pojavila prica da vise nije bitno koji brend se pazari kad su kao kartice istog kvaliteta i iste izrade.

Jasno postoje razlike u finish proizvodima, bilo da je rec o stock klokovima, GPU SHADER, GPU CORE ili MEMORY CLOCK, a tako i jasno imamo razlike u OC mogucnostima koji se mogu lako generalizovati za pojedine modele ukoliko se izvadi presek iz raznih testova i round-up-ova sirom interneta. Recimo za core se jasnovezuju vrednosti u OC-u od 567-648, za shader imamo dijapazon od 1200-1500, a za memory imamo od 900-1026. Ovde ne racunamo extreme OC i modove. Govorimo samo o prostom normal user OC-u modela 8800gts 320.
Imamo i faktor buke kao i faktor zagrevanja. Imamo i faktor crkavanja recimo kao u slucaju gigabyte-a kod nas (thread o 7xxx seriji) itd.
Imamo razlicite biose, od razlicitih tajminga, do razlicitih kompatibilnosti.
Kako neko moze da kaze pored svega da nema razlike.

Mene licno niko ne moze da ubedi, da i pored saznanja o kvalitetu proizvodnje na samoj poziciji wafera, kao i do razlike u samoj seriji cipova u proizvodnji, mi sad treba da poverujemo ili neko treba da nas ubedi da NVIDIA ili ATI ne vrse proveru skeniranja i pozicionog merenja razmaka u samim vodovima, i da takvo saznanje proizvodjaca ne moze da se iskoristi prodajom ili cak boljom proizvodnjom specificno namenjenih ili odvojenih serija za odredjen brend radi bliskijeg povezivanja proizvodjaca i specificnog brand-a (ukoliko je samosvest menadzmenta takve firme na nivou saznanja o razlici u kvalitetu i iskoriscenje takve razlike u dobijanju bolje pozicije na trzistu. ko trazi dobice ko ne trazi sta mu upadne.

A lako se prihvata saznanje da se bolje serije GPU koje ne prodju sertifikat kvaliteta preradjuju u nize modele. Znaci u tom slucaju znaju sta je bolje a sta je gore, dok u svim ostalim slucajevima ne znaju sta je bolje a sta je gore.
Sigurno se zna da ogromni brand-ovi poput Asusa ne koriste tu taktiku zato sto su inertni i ne zainteresovani za takvim segmentom trzista), ali manji brandovi se itekako interesuju kako da na lak nacin iskoce na bolju poziciju, nudeci eksluzivnost prodaje i reklamiranje samo jednog brand-a.

@Vuk
Razlog za to jer se, bar u pocetku, sve 8800 kartice prave u jednoj fabrici (cini mi se ASUS).
A shto se tice Gigabyte 7900GS kartica, to nije za poredjenje, jer ta kartica nije nV referentna i cini mi se da se bash pravi u Gigabyte-ovim fabrikama.

Nazad
Vrh Dno