Šta je novo?

Procesor, ploca, video kartica

Manndrak

Slavan
Učlanjen(a)
11.04.2007
Poena
304
Potrebna mi je pomoc pri izboru procesora, ploce i video kartice. Da li da uzmem Intel ili AMD, miskim na Dual Core? Koja bi ploca se najbolje uparila sa procesorom? I naravno, potrebna mi je dobra video kartica.PC uglavnom koristim za kucnu upotrebu i za igrica a za ove tri komponente mogu da odvojim oko 400eur. Please HELP!:cigar:

Moja preporuka je da ides na Intel platformu i Core 2 Duo. Posto ti je budzet ogranicen, a Intel p965 ploce jos uvek skupe, morao bi da odlucis da li ti je vaznija bolja ploca ili brza graficka karta:

1. procesor Core2 Duo E4300, cena od 145 do 175 evra;

2a. ploca Gigabyte GA-945PL-DS3 v2.0, do 87 evra;
3a. graficka Club 3D Gf7600GT, 256MB ddr3, do 130 evra, MSI do 135, Asus do 140 evra
------------------------------------------------------------------------------------
2b. ploca Asus P5B-E, do 135 evra
3b. Gainward GeForce 7300GT GS/GLH, 256MB ddr3, cena do 95 evra

Poslednja izmena:
sacekaj mesec dana. AMD je pre neki dan spustio cene procesora, i to toliko da su smesno jeftini, a intel spusta cene krajem aprila. kad ta snizenja "stignu" do nas bice veselja za male pare :).
a i posle tih snizenja, opet ce AMD imati bolji odnos cena/performanse (ako neces da OC).
inace AMD 5200 ce biti 159$!! znaci, kod nas bi trebalo da bude oko 170 evra!!!:banana:

Pa zavisi za koji novac, sada za 110€ AMD X2 4200+ je boji izbor ali krajem meseca (ili pocetkom maja) kada Intel E6600 bude oko 220€ bice najbolji izbor. Govorim o odnosu cena/performanse/kvalitet. Tada bi E4300 za 120€ bio bolji izbor pod uslovom da ga OC.

Pa zavisi za koji novac, sada za 110€ AMD X2 4200+ je boji izbor ali krajem meseca (ili pocetkom maja) kada Intel E6600 bude oko 220€ bice najbolji izbor. Govorim o odnosu cena/performanse/kvalitet. Tada bi E4300 za 120€ bio bolji izbor pod uslovom da ga OC.

Ok a koju bi mi konfig preporucio sa AMD-ovim procesorom da kosta oko 400E? I gde to mogu da nabavim u Nisu, posto vidim da smo zemljaci?

P.S.: Ah da, a koju memoriju preporucujes?

Poslednja izmena:
ne znam sta podrazumevas pod `bolji`. Intel ima najbrzi procesor, ali odnos cena/performanse je sada na strani AMD. a bice i posle 1.maja, ako ne radis OC. ako radis OC, onda definitivno Intel, i to 6420!

definitivno AMD. jos kad u to uracunas cenu ploce, gde ustedis jos 40-ak evrica...
ne znam kakvi su ti zahtevi, ali nemoj slabiji od 4200 sa Asus m2n-e plocom i jos 2x512Mb DDR2 na 667 ili 800MHz. pa preko svega toga 8800gts :D

Verujem da ce Lga 775 potrajati duze od AM2 stoga preporucujem Intela.

Nije sve tako jednostavno. Uopste ne mora da znaci da ce procesor raditi, sve i da mozes fizicki da ga ubodes u plocu.

Uz budzet od 400e za citav paket, Manndrak bi morao da se odluci za jednu od dve stvari u slucaju Intela - 945 plocu i jaci procesor (ali opet ne C2D), ili 965 plocu uz neki Celeron, uz opciju nadogradnje na C2D. Po meni, ni jedna od ovih opcija nije dobra. Na 945 plocu nece moci da ubode neki procesor sa podrskom za 1333 FSB (na nekim verzijama cipseta ne rade ni 1066), iako ce i oni biti za LGA 775. Sa druge strane, 965 i Celeron je u ovom trenutku verovatno najgora kombinacija, pogotovo ako covek nece da OC.

U AM2 ploce ce svakako biti moguce ubosti desktop derivate K10 jezgra (Agena i Kuma), sto obezbedjuje mogucnost nadogradnje od verovatno 1-1.5 godine.

Za 400e moguce je uzeti AM2 plocu (ima odlicnih za 70-80e), X2 procesor (4600+ je oko 130) i X1950Pro/7900GS (ispod 200e). Za nekoga kome je igranje veoma bitno, ovo je svakako najbolja kombinacija trenutno (verovatno i u blizoj buducnosti).

Mislim da sam se odlucio za sledece (pa vi dajte komentare i ispravke ako mislite da bi moglo nesto bolje za iste ili slicne pare):
D.Core A64 X2 AM2 4600+2.4GHz
Asus SAM2 M2N-SLI DELUXE nForce 570 SLI MCP DDR2 2xPCIex16 SATAIIRAID0,1 (uzeo bih neku jeftinuju ako je ok za moje potrebe?)
2 x Kingston KVR 512MB DDR2 800MHz CL5 DIMM 64MX64 Non-ECC 240-pin Unbuffered DIMM,1.8V (ne znam zasto 2x512MB a ne 1GB?)
Gainward 7600GS DDR3 Goes Like Hell (500/1200Mhz) (Leadtek 7600GS Extreme DDR3 256MB520/1400Mhz ) (samo ne znam gde da ih nadjem)

Cekam sugestije

Poslednja izmena:
uzmi jeftiniju plocu sa 570 ultra cip-setom, ne treba ti SLI varijanta a skuplja je 15-ak evra. ako ti ne trebaju sve dzidza-bidze koje imas na delux verziji, ozmi standardnu.
moja preporuka je m2n-e 570ultra.
mislim da te memorije nema trenutno kod nas, ima je na 667Mhz. sa dual-channel ces dobiti ubrzanje od nekih 5-10%, a za sada ti je 1Gb ukupno sasvim dovoljno.
kintu koji si ustedeo na ploci prebaci na gafu i kupi neku 7600GT.
pozdrav!

Dusan K: Nije sve tako jednostavno. Uopste ne mora da znaci da ce procesor raditi, sve i da mozes fizicki da ga ubodes u plocu.

U AM2 ploce ce svakako biti moguce ubosti desktop derivate K10 jezgra (Agena i Kuma), sto obezbedjuje mogucnost nadogradnje od verovatno 1-1.5 godine

Vidim da se ovo pretvara u klasicnu Intel vs. AMD pricu, tako da odustajem jer smatram da ce i sa 945 plocom i intelovim procesorom koji je moguce sada kupiti i utaknuti na plocu, kasnije mu dati malo OC-a, oduvati "derivate k10 jezgra" koji ce izaci za 1-1.5 godine.

Pogledaj unazad i prebroj broj podnozja koje su izbacili i AMd i Intel i vidi, mislis li da se taj i takav trend nece nastaviti?

P.S. Apsolutno protiv INTEL vs. AMD iliti AMD vs. Intel tema.

U svakom slucaju, konfiguracija koju su ti preporucili tj. za koju ces se odluciti je jako dobar racunar.

Poslednja izmena:
Vidim da se ovo pretvara u klasicnu Intel vs. AMD pricu, tako da odustajem jer smatram da ce i sa 945 plocom i intelovim procesorom koji je moguce sada kupiti i utaknuti na plocu, kasnije mu dati malo OC-a, oduvati "derivate k10 jezgra" koji ce izaci za 1-1.5 godine.

Pa naravno da se pretvara u Intel vs. AMD pricu, kada je tema takva, tj. sta se vise isplati. O cemu drugo da pricamo?

Ti imas svoje misljenje o tome da li ce C2D + i945 biti brzi od K10 derivata, ja imam svoje. Forum i sluzi da razmenjujemo misljenja.

Broj izmena podnozja u poslednjih par godina ne moze biti pokazatelj za buducnost. Po mom misljenju, oba proizvodjaca ce sledecu generaciju izgurati na sadasnjim podnozjima, a onda sledi promena (kod Intela ce morati da dodje do nje, jer ce Nehalem verovatno imati integrisan memorijski kontroler).

Ipak, u jednom se apsolutno slazemo - za 400e se moze kupiti konfiguracija koja je jako dobra.

Ja bih najvise voleo kada bi opet bilo jedno podnozje i to je to, krcaj brate mili kol`ko moze a ne menjaj ovo, menjaj ono i na kraju opet zbog jedne komponente dodjes u situaciju da moras sve da zamenis. To me jako nervira, AMD pogotovu, zbog broja podnozja koje je promenio. Kada su izbacili s939 bilo je tipa "Ovo je Hi-end varijanta, idealna, sada ga kupite i necete brinuti o upgrade-u i kompatibilnosti za buducnost". Socket 939 je brze nestao sa trzista nego sto su trajale najave za njega, a s754 se i dalje fura i prodaje ko lud. Izbacise potom AM2 i opet ista standardna prica. Zasto ne moze sve biti jednostavno, kao recimo Socket 7??? Samo gledaju da nam otmu sto vise love, ali do kada tako? Mislite li da su dosta love nakupili, rekli Necemo vise, i to je to. Ne mislim tako i znam da ce se trend nastaviti dok svako za svoj racunar ne bude imao razlicito podnozje i za cpu i za vga, mem, hdd, optiku i coolere i nista ni sa cim ne bude kompatibilno......:mad: :mad: :mad:

Poslednja izmena:
Ne znam bre brate vise nisam pametan.:d
Ja sam dokupio jos 1gb rama tako da sada imam 2gb (nesto mi STALKER kocio) a igre rade sve ok na mojoj masini. Mozda u blizoj buducnosti zabodem X2 kada padnu cene.
Evo ti odprilike neki orijentir za konfiguraciju.
Ploca neka bude kao sto kazu nf570 ultra ne moras da bacas pare na neke napucane ploce mozes da pogledas test Jetway ploca ljudi su zadovoljni za male pare.
Procesor neki X2 isto ne preterano mnogo para realno. (uvek moze da se klokne)
Memara idi na 2gb sve je mnogo bolje, a pogotovu sto dolaze zahtevne igre pa je mozda bolje da das na memoriju nego za nijansu brzi proc a vise para.
Posto nam u ovoj situaciji ostaje oko 100-ak e za grafu mozes za pocetak dok ne skupis vise para da uzmes 7600gs GLH i kloknes je dobro i to je to.
Sto kazu koliko para toliko muzike.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno